W ogrodzie znajduje się mnóstwo trawników, drzew, pawilonów, alejek, wszystkie te miejsca są pielęgnowane z największą pieczołowitością , co widać na rabatach- zero chwastów.
Jeden z najprzyjemniejszych ogrodów, jakie miałam okazję zobaczyć. Sri Lanka to zielona wyspa, kojarzona głównie z herbatą, ale oprócz pól herbacianych ma bardzo wiele do zaoferowania: parki narodowe, ciekawe miejscowości , piękne parki, sierociniec słoni, świątynie i wiele innych atrakcji. Peradeniya Royal Botanical Gardens znajdują się nieopodal Kandy- miejscu kultu zęba Buddy, a jednocześnie urokliwego miasteczka położonego nad pięknym jeziorem okalanym bujną roślinnością. W ogrodzie znajduje się ponad 4 tysiące gatunków roślin, królują w nim egzotyczne,potężne drzewa , pnącza, orchidee i bambusy.
Tęsknię....nudno bez Cię...
.idę spać bo wczoraj lawiny mi śmigaly nad głową
Myślałam że dom się wali
No i wstałam o 6.30 i bałam się spać
Myślałam że kawusie wypijemy razem...
Bezpiecznego,powrotu do domciu
Buuuuziaaaam
Dojechałam do tych zdjęć i z wrażenia nadal szczęki zamknąć nie mogę
Co fachowiec to fachowiec.
I mimo że za typem angielskich ogrodów zbytnio nie jestem (zbyt poukładane jak dla mnie - bałabym się coś zepsuć ) to zdjęcia które już przeglądnęłam wywarły na mnie ogromne wrażenie...
Mam sporo pytań, choćby do tego zdjecia, które zacytowałam - jeśli można:
-jakie bukszpany są najlepsze do formowania-strzyżenia?
-Czy te bardzo wysokie stożki to też bukszpany?
-jak ta kompozycja wygląda zimą? Co z tymi trawai sie wtedy dzieje?
-Co to są te niskie "cytrynowe" liście? Żurawki?
-Czy są jakieś Hortensje ładnie wyglądające zimą?
-Czy warto kupować i wkopywać do ziemi hortensje szczepione na pniu - czy przetrzymają mrozy?
.... na razie tyle.
Ja też kocham hortensje i róże. Tych ostatnich mam kilka odmian w moim małym ogródeczku, mam nadzieje ze zakwitną tego lata - kilka dokupiłam w markecie, wiec boję się o ich jakość... Myślałam tez u siebie nad sporymi trawami z "pędzelkami" białymi lub czerwonawymi - tylko nie wiem jak wyglądają zimą
Dzisiaj przyszła w końcu książka Carol Klein
wczoraj kupiłam w NOMI ostatnie 3 doniczki po przecenie primula obconica czyli pierwiosnek kubkowy, musiałam je popodlewać, bo były biedne, nawet tym sprzedawczyniom zwróciłam uwagę jak można nie podlać zwiędniętych kwiatów, oczywiście były zdziwione co się czepiam
zrobiłam fotki....
doskonale widać zniszczenia....
moim zdaniem nie ma szans, by to odrosło...
Odrosnąć to może i nie odrośnie, ale można patyczki powycinać, a resztę gałązek od przodu nagiąć i przywiązać sznurkami, aby nieco zrównoważyć zieleń. Ja bym ratowała
Tak i najlepiej za jakiś czas powtórzyć wskazane ziemie wokół drzew (opadłe liście) tym stężeniem możesz opryskać wszystko co teraz bez liści i igieł
mocznik kupuję w dużych workach ale można i w mniejszych
opryski "chemiczne " wychodzą bardzo drogo i nie były u mnie tak skuteczne
gruszki i liście już mam zdrowiutkie
Ale piękne owoce! Też takie chcę. Koniecznie muszę oprysk zrobić. Kupię mocznik i jadę z robotą. Rozumiem, że wszystkie drzewa owocowe? Mam jeszcze śliwkę, jabłonie, wiśnie i czereśnie.