Kilka dni poświęciłam ostatniej akcji pielenia całości rabat. W kolejnych tygodniach już nie da rady zapuścić się w głąb. Pozostanie ewentualne oczyszczanie ich krawędzi.
Po posadzeniu pomidorów i wysiewach dyniowatych odświeżyłam kanciki w warzywniku. Do wysiania został mi drugi rzut szparagowej fasolki, ale to za jakiś tydzień. Reszta wysiewów ewentualnie w sierpniu.
Kot mi namieszał w wysiewach sałat.
Nad kompostownikiem lada moment zakwitnie liliowiec. Bukowo-grabowy żywopłot już w zielonych listkach.
Bergenie po obcięciu prawie wszystkich liści z lekka wyszlachetniały.
Dziewczyny, to wszystko Wasza wina
Szałwie i dalia puściły korzonki(wystają z dna doniczki) - i co teraz? Ściągać już woreczki, przesadzać czy jeszcze zostawiać tak jak jest?
Jeszcze jedna ciekawostka - ten obcy w oczku wodnym to może być malutka traszka. Porusza się w charakterystyczny sposób Trzymajcie kciuki, żeby to była ona, bo traszki uwielbiam i żeby sobie rosła w spokoju a ewentualnie jesienią będę się martwić gdzie ją przenieść, żeby zimę przeżyła.
Bodziszek ładnie wygląda z różą, rozważasz w ogóle taką opcję? Bodziszek z lawendą mi się trochę gryzie.
Mam pytanie odnośnie domku, on jest z jakiegoś kompozytu? Atrakcyjnie wygląda Podasz namiary gdzie kupiłaś?
2 godziny w ogródku...wyłamałam przekwitłe tulipany i hiacynty ,poznęcałam się nad wszędobylskim mleczem i gwiazdnicą .Taka piękna pogoda ,że mogłabym cały dzień przesiedzieć w ogrodzie no..ale tak sie nie da
Z gorszych rzeczy noc była zimna ,przyłapało 3 pomidory i 2 papryki
Witaj Patrycjo! Masz rację, umęczyłam się okropnie, ale powoli zaczynam być zadowolona z efektu
Pytasz o drzewa i nie potrafię odpowiedzieć, które jest moim faworytem, kocham wszystkie
Wiśnia tybetańska jest pięknym drzewem, kwitnie na biało, wcześniej niż moje pozostałe wiśnie, ma ładne limonkowe, podłużne listki no i tą obłędną korę. Pewnie pokaże pełnie swojej urody z czasem
Bardzo lubię też Kanzany, na wiosnę mają ładne listki, nie zielone, tylko coś pomiędzy różem, zielenią, a bordem. Bardzo lubię ten kolor gdy prześwieca przez nie słońce. Kwitną na różowo, kwiatki wyglądają jak małe różyczki. Później zielenieją, a na jesień przybierają odcień między pomarańczem, a żółtym, robią wtedy na rabacie za żarówki
Nie wyobrażam sobie też ogrodu bez brzóz, graby też są piękne, no i buki
Masz duży ogród, jakiekolwiek drzewo nie wybierzesz na pewno pięknie się będą u Ciebie prezentować. Ja lubię drzewa o naturalnym pokroju, w zasadzie tylko kanzany mam szczepione.
Kwitnące kanzany
Wiśnia Royal Burgundy
Buczek
Brzozy
No to mamy jeszcze coś wspólnego - zamiłowanie do biało kobaltowej porcelany też mam co prawda niewielką ale kolekcję
A jeżom szerokiej i bogatej drogi
Czy zapewniasz mu jakieś specjalne warunki?
Mam od zeszłego roku malutką kępkę, zaczęła wypuszczać nowe listki, o kwiatach na razie nie marzę, ale chciałabym, żeby ładnie się rozrósł.