Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Boćkowe perypetie ogrodkowe 13:21, 09 gru 2012

Do góry

i sikorkowo
Moje zmagania ogrodowe 13:19, 09 gru 2012

Do góry
Aniu, później spróbuję wyjść bez dzieci, to posprawdzam dokładniej i dosypię ziemi.

Ogród przydomowy - Hosty 13:19, 09 gru 2012

Do góry
Moje maleństwa wysiane wczesną wiosną.
Boćkowe perypetie ogrodkowe 13:17, 09 gru 2012

Do góry
A teraz pismo obrazkowe

Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 13:14, 09 gru 2012

Do góry
To jeszcze pokażę, po co mi były potrzebne te filcowe choinki Przydałby się teraz aparat Ani S, ech.....

I pokażę jeszcze raz wianek na drzwi, obfocony za dnia

Mój kawałek raju II 13:13, 09 gru 2012

Do góry
dzisiaj u mnie ponuro, słoneczka nie ma chyba śnieg trochę popada
Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku... 13:12, 09 gru 2012

Do góry
Oprócz zupy szczawiowej popularny jest na naszych terenach barszcz ukraiński.
To dopiero poezja smaku! Z dietetyką to ma on niewiele wspólnego, ale warto go spróbować. Z szulakami (liśćmi kapusty gotowanymi w głąbie) jest jak...no, co tu będę opisywać, niebiański.
Mam w okolicach tarasu jeszcze jedno potężne drzewo- brzozę. Z nią mogą być podobne problemy, bo to chyba samosiejka i wyrosła w dosyć niesprzyjającym miejscu, bo na skarpie. Stach pomyśleć jakie szkody wywołoby powalenie jej przez silne wiatry. Jej pień już jest przechylony, a drzewo wysokie na kilkanaście metrów...ale może nie będzie tak źle?

Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 12:58, 09 gru 2012

Do góry
Kochani, zgodnie z obietnicą specjalnie dla Was, wianek z witek brzozowych krok po kroku

Szukacie brzozy, która ma opadające w dół do ziemi giętkie gałązki. Wybieracie takie o długości ok. 100- 120cm i dwie grubości: te grubsze do 0,4 cm na wianek; cieńsze, bardziej wiotkie- do owijania wianka, zamiast drucika (kilka sztuk).

Dzielicie je na 3 mniej więcej równe części.

I zaplatacie ciasno w tradycyjny warkocz. Wyrównujecie go łapkami, żeby był bardziej obły w kształcie, jakieś tam wystające nieestetycznie gałązki wplatacie wgłąb lub docinacie sekatorem.

Następnie formujecie koło, wykorzystując jako wzorzec np. słomiany podkład.

Następnie ciasno związujecie dookoła tymi cieńszymi witkami brzozowymi. Grubszą końcówkę gałązki wplatacie głęboko w wianek, a resztą owijacie dookoła.I zakańczając znów wplatacie wgłąb wianka. Wygląda to bardziej estetycznie, zwłaszcza z bliska, niż drucik florystyczny, nawet jeśli jest brązowy.

A następnie formujecie ładny kształt korzystając z czegoś okrągłego, np. piłki do siatkówki. Ja skorzystałam z lampionu.

W sumie mogłoby tak zostać, ale ten wianek będzie dla kogoś bliskiego, bo nie ma nic fajniejszego, niż własnoręcznie wykonane prezenty

Wianki, dekoracje wyłącznie na Boże Narodzenie 12:53, 09 gru 2012

Do góry
Marzenko, ten stroik kupiłam kilka lat temu jako stroik świąteczny, przez kilka lat dodawałam tylko świeczki (jak na zdjęciu niżej). W zeszłym roku stroik rozbroiłam, znudził mi się, ale klocek ten uwielbiam. Więc ustroiłam gałązkami cyprysa, świeczkami i małymi bombeczkami (a zdjęcia gdzieś mi wcięło , a w tym roku wymyśliłam te czerwone owocowe kulki.
Klocek w miejscu gdzie wstawione są szyszki ma wywiercone 3 dziury wielkości szklaneczki literatki . W nich jest wetknięta gąbka florystyczna.

Boćkowe perypetie ogrodkowe 12:48, 09 gru 2012

Do góry
asc napisał(a)
No Bociek.. ty mi tu nie odlatuj do ciepłych krajów, bo bez Ciebie nudno.. jak i bez Konstancji i kilu jeszcze agentek ogrodowych Muszę sie wpisywać a nie tylk oczytać..byś miała zobowiązania przebywania na forum
Ten szaliczek bardzo by mi pasował do nowych butków ..... Aż mi zal się go zrobiło na ocieplenie drzwi, a nie mojej szyi..... ale pomysł oryginalny..... No rewelacja...... może nawet go ci nie ukradnę pod osłoną nocy....
A co do Futra... mój pies uwielbia spać z nosem w butach... w dodatku nie moich... tylko męskich... narkoman????????????
A to dowód..... ja na kilometr bym się przy tym nie położyła.... a on spi.. chyba, że padł od narkozy...

Dzizas, Ania, nie obarczaj mnie az takim poczuciem winy, blagam Ania, jak zniknie, to bede wiedziala kto sie zakradl i go zwinal

Misiek mnie rozwalil totalnie Niesamowite jak musi lubic te.... aromaty
Ogród do kwadratu 12:46, 09 gru 2012

Do góry
gusiarz napisał(a)
a to zrobił mój synuś - pięciolatek (ale jestem dumna) - z mikro pomocą mamy

Dobra robota, Kacper ma zdolności, trzeba je wykorzystywać jak tylko często się da.

Ciekawy zestaw kolorów, Marzenka miała podobny pomysł, coś jej tam tylko z różami nie pasowało.

Miłego dnia
Kondziowy Ogród :) 12:41, 09 gru 2012

Do góry
Kondziowy ogród pięknie wygląda pod śnieżną czapą.
Niestety aparat odmówił posłuszeństwa przy -11 st.C i zrobiłam zaledwie 3 fotki

Igiełkowy ogródeczek 12:41, 09 gru 2012

Do góry
Dziękuję wszystkim, aż się chce robić jak takie pochwały.

A teraz ciąg dalszy mojej relacji ogródkowej. Pierwszą rabatkę już widzieliście, pora na następne.
Strona północno- wschodnia w 2010 roku wyglądała tak

W tym roku pozbyłam się kamyczków na rzecz kory- oj było z tym roboty. Pod kamykami była oczywiście nieszczęsna włóknina, którą też zlikwidowałam. Tą zmianę wymyśliłam jesienią, bo wybieranie listków z kamyków zabierało bardzo dużo czasu, a przecież drzewka będą rosły i liści będzie coraz więcej. Tak to wygląda obecnie, niektóre kamienie zostały przeniesione.

W przyszłym roku zamierzam przenieść wszystkie kamienie z tej rabaty na inną, którą tworzę obok. Marzy mi się tam taki zawijasek bukszpanowy, jaki ma wielu z was.
Ogródek Goniak 12:40, 09 gru 2012

Do góry
Miło mi z powodu Waszych odwiedzin, pozdrawiam serdecznie
Kukliku, co słychać, JAK PIESEK ?
Czekam i czekam na Twoje odwiedziny, ale Ty pewnie zarobiona jesteś więc uzbrajam się w cierpliwość
Mam dla Ciebie domowe kiszonki (ogóreczki i kapustę ) a jak zdążysz to pokażę Ci też naszą garażową plantację boczniaka i pieczarek
Gosiniaku, świerk kaukaski zimuje bez problemu, szybko przyrasta, bardzo go lubię.
Sośnica w naszych warunkach raczej nie ma szans w gruncie, nigdy jej nie sadziłam ale widziałam przemarzniętą w innych ogródkach.

U mnie zima zagościła na dobre, mrozi ,ale na szczęście spadła z nieba biała, puchowa kołderka dla roślinek
Kilka fotek robionych z góry.

Okryłam agrowłókniną kilka swoich ulubionych roślin, które bez mojej pomocy bardzo by ucierpiały zimą, są to hortensje: kosmata i dębolistna, budleje, szydlica i róże.

Boćkowe perypetie ogrodkowe 12:33, 09 gru 2012

Do góry
noemi napisał(a)

A teraz Bockowe rekodzielo artystyczne:

Wianek tymczasowy zimowy.

Witaj Boćku śliczny Ci on ... kręci nas to samo ... mój z getry nie nadaje się do pokazania , ale czekam na wsparcie .... i wtedy pochwalę się swoim "tyż" mam nadzieję buziaki

Madzia, dzieki Juz czytalam u Madzenki jakie zakupy poczynilyscie. Napewno zrobicie cudenka, juz sie moge doczekac, zeby popatrzec na Wasze rekodzielo
Wianki, dekoracje wyłącznie na Boże Narodzenie 12:25, 09 gru 2012

Do góry
asica napisał(a)
Stojenie jest równie zaraźliwe jak ogrodowisko, więc i u mnie już są stroiki
[

Może spróbuję też zrobić lampiony. Są przepiękne.

Bomba!!! Skąd taki klocek wzięlaś?
Ogród Dendrologiczny w Przelewicach 12:18, 09 gru 2012

Do góry
jesienne klony
Rododendronowy ogród II. 11:50, 09 gru 2012

Do góry
Bogdzia napisał(a)

Staram sie czas nadrobic

Madzenko, o infrastrukturze moglabym ksiazke napisac. Ale nasza gmina to w ogole jakis ewenement. Dziwni ludzie tu mieszkaja, nikomu na niczym nie zalezy. Szkoda strzepic jezyka.
Jeszcze duzo czasu uplynie zanim bedzie to wszystko jakos poukladane.

Bozenko, Swieta sa u Was??? Macie jakies specjalne rodzinne tradycje?

Świeta zawsze były u mnie a przynajmniej wigilia, od conajmniej 40 lat ale w różnym składzie bo rodzina nawet ta najbliższa rozrzucona po całej Polsce a jak wziąc pod uwagę jeszcze moją córkę to już po całym świecie (Australia). W tym roku będzie chyba wyjątkowo w małym gronie , my i syn z rodziną bo moim siostrom rodziny sie rozrosły , doszły synowe, zięciowie,wnuki i umawianie sie stało się skomplikowane.Jeszcze mam nadzieję ze może jedna siostra z mężem przyjedzie ale na razie czeka na deklaracje czy to do niej nie przyjadą a są pewne komplikacje. W każdym bądz razie okazuje się że im wieksza rodzina to mniej ludzi przy stole bo trzeba w mniejszych rodzinach święta obchodzic. Prawde mówiąc ja już też nie mam tyle sił co dawniej i nawet choinki nie chce mi sie ubierac ,tylko mój m uważa że dla wnuczków trzeba więc to stało sie jego obowiązkiem.Ryby juz kupione -zamrożone bo nie cierpie stania w wielkich kolejkach w ostatniej chwili i wiele innych zakupów i przygotowań też już załatwione więc reszta jakoś poleci.

Bozenko, masz racje, my tez Swieta w teraz w mniejszym gronie spedzamy niz kiedys, trudniej sie zebrac, wszyscy nie przyjada, bo kazdy ma jeszcze inne rodzinne zobowiazania. Szkoda, ze cora az tak daleko, ale teraz jest Skype, mozna sobie swiateczna sesje zrobic To tak dla pokrzepienia serca

Z tymi rybami to masz racje, chyba zrobie tak samo Kupie, poporcjuje i zamroze

Przepiekne zdjecia, uwielbiam takie widoki Ale tak tylko popatrzec, bo wyjsc na ten mroz jakos mi sie nie usmiecha

Oczywiscie gratuluje 500 strony I to w nowym watku

Rododendronowy ogród II. 11:43, 09 gru 2012

Do góry
To parę nowych zdjec

Rododendronowy ogród II. 11:39, 09 gru 2012

Do góry
Juzia_G napisał(a)

To pokażę jeszcze dzisiejsze zdjęcia, chociaż troche. Rano w ogrodzie początki szronu i mgła.

Bogdziu u Ciebie jak zwykle baśniowo! Tylko królowej śniegu nie widać

Juziu a ja to co? Nie królowa śniegu????????????????????????????
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies