Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Witajcie w Wyżełkowie

Witajcie w Wyżełkowie

Gosiniak 23:30, 17 sty 2013

Hortensja ślicznie puszcza, a gdzie stoi dalej w garażu?
Oj już doczytałam
No super niespodzianka, mi się nie udało w zeszłym roku, też się wcześniej obudziła, a później jej jakoś szybko pąki zaczęły brązowieć i odpadły, ale nie dbałam o nią tak jak ty. Trochę żałuję bo miała takie wielkie kwiaty jak piłka dosłownie
Urszulla 02:01, 18 sty 2013

Cudownie, że już puszczają.....nawoź je ....chyba dobrze robisz.....na Wielkanoc będą jak znalazł
Ja dziś zamówiłam dwie i na stronie też można poczytać o pielęgnacji..
http://www.fuchsiahybrida.pl/
i w wątku bukszpanowym Danusia też pisywała o nich....podlewasz :Magiczną siłą do hortensji:?
gierczusia 15:31, 18 sty 2013

Słyszę ,ze ciurkadełko szukasz ... zerknij do mnie , Justyna fajne swoje pokazała ... Może akurat wpadnie Ci w oko no i pozdrawiam , już prawie weekendowo
Jabeska 18:16, 19 sty 2013

Dziękuję Wam za podpowiedzi, pooglądałam sobie ciurkadełka, fajne są a hortensje stoją w domu przy oknie i szaleją za kilka dni zrobię zdjęcie dla porównania. Tym czasem coraz intensywniej rozmyślam o zmianach w Wyżełkowie. Ciężko mi idzie nie potrafię nawet narysować rabaty w odpowiedniej skali , ale przynajmniej skończyłam mój ogrodowy kalendarz i spis roślin. Zaplanowałam też tegoroczny warzywnik zgodnie zasadami płodozmianu i dobrego sąsiedztwa roślin. Teraz to już tyko byle do wiosny
Urszulla 19:08, 19 sty 2013

Pochwal się kalendarzem i planami warzywnika...bardzo mnie to interesuje...a wiem że Ty w tym temacie płodozmianu jesteś wprawiona
Jabeska 19:48, 19 sty 2013

Ula trudno to pokazać, bo plan warzywnika to takie odręczne zapiski jak pokazywałam tutaj https://www.ogrodowisko.pl/watek/2054-witajcie-w-wyzelkowie?page=14

zmieniłam tylko kolejność grup warzyw na kwaterach, a mój ogrodowy kalendarz to plik w wordzie, zawiera zdjęcia roślin (żeby pamiętać w którym miejscu w ogrodzie rosną) z opisem ich wymagań a druga część jest podzielona na miesiące i poszczgólne grupy zadań wg. takiego schematu:
Styczeń
• Warzywnik
• Szklarnia
• Sad
• Nawożenie
• Opryski
• Przycinanie
• Inne zabiegi

Każda roślina ma wpisy w odpowiednich zadaniach i odpowiednim czasie. Nie mam dobrej pamięci więc taka pomoc jest mi potrzebna Jak ma czas na prace ogrodowe to otwieram segregator patrzę co jest najważniejsze w danym czasie do zrobienia i jakoś to wszystko ogarniam
Zeta 19:54, 19 sty 2013

Nie no,szacun ....jakie zadania na cały rok....ja tam siem obijam.....mam czas zima u mnie jak na Syberii jakiejś....a ty już o warzywkach....
Jabeska 21:16, 19 sty 2013

Ja też się lubię poobijać zwłaszcza na hamaku, ale wiosna nadchodzi wielkimi krokami i co ja potem pocznę z tymi moimi roślinkami, które głęboko patrząc mi w oczy proszą żeby się nimi odpowiednio zająć

Jabeska 22:26, 19 sty 2013

Zapraszam wszystkich odwiedzających Wyżełkowo do mojego nowego wątku https://www.ogrodowisko.pl/watek/2732-planowanie-w-wyzelkowie?page=1#post_9
Bardzo Was proszę o pomoc w planowaniu zmian. Bardzo bym chciała, żeby mój ogród był chociaż trochę tak ładny jak Wasze
Gosiniak 22:29, 19 sty 2013

No to pędzę