Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Ptasi gaj 22:15, 30 sty 2017

Do góry
Brzozy zrzucajace swoja skóre. Na sniegu widac rosne slady ptactwa, szczegolnie przychodza sie odzywiac bazanty do ptasiej stolowki.
U mnie juz trzecia zmiana wisiorow ze sloniny.
Zrobic zdjecie to graniczy z cudem, sikory meskie to nie celebryci ktorzy ustawiaja sie do pozowania. Trzeba troche posiedziec w krzaka z telefonem jak paparazi aby ptaka uwiecznic na fotce.

To zdjecie moze tego nie uwidacznia ale to sosna czarna bardzo duza.

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 15:25, 30 sty 2017

Do góry
Johanka77 napisał(a)

Jeśli drzewo nie zielone, to jakie propozycje?
Bo ja z drzewami to mam straszny problem...
Tylko brzozy bym sadziła.

Bordowe drzewo?
Nigra, Pissardi, jakiś klon
Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 07:00, 30 sty 2017

Do góry
Jana ja tylko brzozy przerzedzilam, bo trzeba to robic w końcówce stycznia. Nie miałam ochoty na zadne inne działanie, za zimno!
Ranczo Szmaragdowa Dolina 19:00, 29 sty 2017

Do góry
pawel_snopek napisał(a)
Idealnie by się wpasował tam zagajnik brzozowy i mnóstwo derenia z czerwonymi pędami

Nie wiem czy lubią brzozy, ale kochają sosny tak jak my
Moja działka na Dębowym Lesie 14:06, 29 sty 2017

Do góry
zdrowiej Aniu coś dla Ciebie.
https://arturtopolski.pl/sok-z-brzozy-lek/
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 20:32, 28 sty 2017

Do góry
Zdrówka dla babć. Dla ciebie też. Bardzo mądrze robisz z tą operacją. Moja mama miała i teraz żałuje. Jest gorzej niż było.
Ja w ortezie nie jeżdżę a powinnam. Odzywa się stara kontuzja już nawet przy zmianach pogody. Starość nie radość.

Dużo brzozy przycięłaś?
Ranczo Szmaragdowa Dolina 20:23, 28 sty 2017

Do góry
Krzysiek_97 napisał(a)

Aha czyli tło to clematisy i górna część to brzózki (a jaki to gatunek i odmiana???) wszystko wiem. A ja bym zrobił tzw. rabatę preriową bardzo modną od kilku lat. Wszystko rośnie naturalnie w dużych plamach lub wzorach. Więc z bylin bym dał: Rozplenice japońskie, mniejsze odmiany miskantów chińskich, jezówki purpurowe, trytomy groniaste, sadziec plamisty odm.chocolate mój ulubiony, pysznogłówki dwoiste, rudbekie błyskotliwe, ostróżki ogrodowe, dzielżany, liatry kłosowe, rozchoniki, może kilka hortensji bukietowych i kilka kul bukszpanowych żeby był akcent zimozielony a i obwódka z żurawki. A na wiosnę cebulowe w dużych plamach posadzone.

Śliczna propozycja i na czasie, ale tam przez większość dnia jest mega cień, bo wiśnie po drugiej stronie rowu są ogromne, stara jabłoń, śliwy i wiśnie, których jeszcze nie mogę usunąć ze względu na babcię, oraz z drugiej strony coraz większy orzech wykluczają rośliny, które lubią słońce. tam nawet trawy prawie nie ma tylko sam mech bo ziemia ciężka wilgotna i cień
Kiedyś te owocowe, oprócz tej starej jabłoni wylecą, ale wtedy cień to już brzozy będą robić pewnie. Żurawki mam na przechowalniku pod warsztatem to mogły by być i hosty też chyba stamtąd zabiorę to by były. Mogłabym bergenie podzielić bo będę dzieliła na nowe oczko, chyba, że kupię inne. Hortensjowe rabaty mam koło pergoli i tam gdzie będzie nowe oczko to tutaj chyba już nie chcę,trawy do zastanowienia głębokiego bo jakieś mam to może bym coś podzieliła. Po drugiej stronie siatki i clematisów będą też byliny cienio i wilgociolubne, tam dam naparstnice , może ostróżki, języczki i hosty pewnie też. Tu bym wolała coś co mi się nie rozsieje. Pod tą starą jabłonią mam runiankę , która już nieźle złapał się ziemi , ciemierniki i kawałek dalej lepiężnika japońskiego, ale tego chyba przeniosę na drugą stronę siatki. Każda podpowiedź cenna bardzo dziękuję.
Stoją przy drodze na jednej nodze 19:48, 28 sty 2017

Do góry
Kasya – nie, chyba nie ma szaworyżu. Bleee….jak to musiałoby dziwnie smakować?

MirellaB – no też mi się spodobał ten pomysł

rozark – ha ha…dzięki Reniu

JuziaStare Jabłonki…w pierwszej chwili skojarzyło mi się, że to gdzieś pod Warszawą, ale to nie te rejony…to przecież na Mazurach !
Dzięki Juzia za kolejna pozycję na mojej liście.

yolka – No, no, ale ty jesteś czujna i spostrzegawcza… Tam są chyba dwie Brzozy…jedna pod Toruniem a druga właśnie pod Bydgoszczą.

jankosia
– hi, hi…nie wiem dlaczego tak zaznaczyłam. Czerwone kółka już były zaznaczone na fotkach jak robiłam porządek w plikach ze zdjęciami… i tak mi się zrobiło kopiuj/klej…Potem dopiero w wątku zauważyłam…ale że już było późno w nocy to mi się nie chciało poprawiać.
Ha ha …broń boże nie ujmuję nikomu spostrzegawczości…. Dobre, coraz bardziej chce mi się z tego śmiać…
Ranczo Szmaragdowa Dolina 19:41, 28 sty 2017

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Mam prośbę do wszystkich zaglądających....mam problem z tym miejscem

pod siatka wkopane płyty chodnikowe, dla wstrzymania wody w razie powodzi, żeby wylała na boisko i sad a nie budynki i przydomowy, od tamtej strony, czyli od rowu ziemia będzie po wykopkach z rowu do samej góry płyt i wymyśliłam, że na całej długości siatki posadzę clematisy jako tło dla bylin nad rowem, ale od strony przydomowego mam taki widok, osypałabym ziemią, ale mam tam brzozy i nie zasypię ich niestety , a muszę sobie ten widok zasłonić bo to widok za oczkiem z balii. Planuję tą rabatę z irysami syberyjskimi przeciągnąć między drzewami w stronę orzecha kulkowanego, ale muszę coś na niej posadzić i nie mam pomysłu. Po prawej stronie jest moja rabata zimozielona z krzewami świerkami, sosnami, ta co się ciągnie do drewutni i kuningamii.
Nie wiem czy dać tu byliny, czy zimozielone niskie krzewy. Musi się dać usunąć z niej liście co polecą z jabłoni i brzóz, oraz orzecha

No to czekam na Wasze pomysły
O to miejsce chodzi:

Witaj Sylwia ja bym zrobił wysokie tło z iglaków i przed nimi duże plamy bylin Wszystko będzie się ładnie komponowało z otoczeniem
Ranczo Szmaragdowa Dolina 18:51, 28 sty 2017

Do góry
Mam prośbę do wszystkich zaglądających....mam problem z tym miejscem

pod siatka wkopane płyty chodnikowe, dla wstrzymania wody w razie powodzi, żeby wylała na boisko i sad a nie budynki i przydomowy, od tamtej strony, czyli od rowu ziemia będzie po wykopkach z rowu do samej góry płyt i wymyśliłam, że na całej długości siatki posadzę clematisy jako tło dla bylin nad rowem, ale od strony przydomowego mam taki widok, osypałabym ziemią, ale mam tam brzozy i nie zasypię ich niestety , a muszę sobie ten widok zasłonić bo to widok za oczkiem z balii. Planuję tą rabatę z irysami syberyjskimi przeciągnąć między drzewami w stronę orzecha kulkowanego, ale muszę coś na niej posadzić i nie mam pomysłu. Po prawej stronie jest moja rabata zimozielona z krzewami świerkami, sosnami, ta co się ciągnie do drewutni i kuningamii.
Nie wiem czy dać tu byliny, czy zimozielone niskie krzewy. Musi się dać usunąć z niej liście co polecą z jabłoni i brzóz, oraz orzecha

No to czekam na Wasze pomysły
O to miejsce chodzi:
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 13:46, 28 sty 2017

Do góry
brzozy pocielas czytam, myslisz, ze teraz dobra pogoda na ciecie wierzby, musze ja troche wyrownac bo taka poczochrana. 4
A Babcie niech zdrowieja dobrze, ze sa banki
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 12:36, 28 sty 2017

Do góry
U nas w pobliżu nie ma zajęć, do Wrocka musiałabym jeździc.
Naprawdę za tydzień tniesz trawy??? U nas też mróz w nocy, ale też wisterię trzeba ciąć, podobny termin, jak brzozy.
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 12:29, 28 sty 2017

Do góry
Melduje, ze u nas mocny mróz (chyba -10 było w nocy). Jeszcze o 8 rano było -8 ale za to bajeczne słońce
Przerzedziłam brzozy, bo sa za geste i łapał je latem grzyb. Niektore pedy chore, zainfekowane grzybem. Jesli za tydzien bedzie dobra pogoda opryskam je miedzianem. Jak informowałam wczesniej to był u mnie ostatni moment na cięcie bo za chwile zapowiadaja ocieplenie i wowczas brzozy będą płakać.
Sniegu jeszcze niewiele, tylko w miejscach zacienionych ale gleba całkowicie zamarźnieta?
Za tydzien planuje rozpoczęcie akcji ciecia traw- zaczne od hakone a na razie idę pościągać lampki bozonarodzeniowe w ogrodzie....
Ogród od 8 lat... 20:11, 27 sty 2017

Do góry
AsiaK_Z napisał(a)

No jaki Szybki Bill z Ciebie podpis już działa a jakie plany ogrodowe masz na ten sezon?

Zajrzałem do Twojego wątku. Piękny masz ogród.

Też się cieszę, że wszystko działa jak należy. Poprosiłem jeszcze Szefową o zmianę nazwy wątku na taką jak w podpisie.

Co do planów, jak co roku mam ich sporo, oby tylko wolnego czasu wystarczyło...

1) Zamierzam bardziej cieszyć się ogrodem; cieszyć się bardziej z tego, co daje mi ogród.
2) Wykonam podpory pod moje pnącza, bo już najwyższy czas...
3) Założę trawniki przed ogrodzeniem.
4) Dokonam renowacji ogrodzenia.
5) Spróbować nie robić tyle rozsady kwiatów (i tak wiem, że to się nie uda; znów parapety będą pękać w szwach).
6) Reszta, to jak co roku; mój mały rytułał ogrodniczy.

Przyglądam się prognozie pogody i chyba za tydzień zabiorę się za pierwsze cięcia (na pierwszy ogień chyba pójdą brzozy).
Księżycowy... 14:58, 27 sty 2017

Do góry
Wendy79 napisał(a)

7 jest na dole, grab w tej chwili posadzony mniej więcej w 1/3 z tej strony.
Lubię linie proste, owalne jakoś mi nie pasują do charakteru O trawie zapomniałam, może coś podziałamy za domem z nią w tym roku.
Ostatecznie o bylinach przy hortkach zadecyduję, gdy zobaczę jak rabata zachowa się przy roztopach (za granicą działki jest obniżony teren i trochę zbiera się tam woda, chcę wiedzieć czy będzie to miało wpływ na mój teren) i jak dotrą do mnie wszystkie nasiona. Niewątpliwie będę wybierała wśród nich, bo szukam oszczędności.
Na brzozową myślę o kosodrzewinie, trawach i bylinach (coś tam już świta, ale jeszcze nie do końca konkretnie). Myślę, że może to u mnie być trochę taka rabata wiosenna (dużo cebulowych i np. przylaszczki, zawilce) i jesienna ze względu na trawy.Derenie już rosną, brzozy też, a ja sobie daję jeszcze czas na dopracowywanie planu.

widzisz nie zauważyłam dołu
masz rację nie ma się co spieszyć, mój plan też rozkładam w czasie.
Księżycowy... 14:52, 27 sty 2017

Do góry
AgataP napisał(a)

Aga zastrzel mnie ale nie widzę 7...
niezły plan poczyniłaś, też masz głowę nie od parady i co mnie cieszy widzę idziesz w linie proste Ogród też może być naturalny z prostymi liniami, a one bardzo ułatwiają koszenie trawy
Jakie byliny chcesz dokładać do hortek i czym chcesz obsadzać brzozową ?

7 jest na dole, grab w tej chwili posadzony mniej więcej w 1/3 z tej strony.
Lubię linie proste, owalne jakoś mi nie pasują do charakteru O trawie zapomniałam, może coś podziałamy za domem z nią w tym roku.
Ostatecznie o bylinach przy hortkach zadecyduję, gdy zobaczę jak rabata zachowa się przy roztopach (za granicą działki jest obniżony teren i trochę zbiera się tam woda, chcę wiedzieć czy będzie to miało wpływ na mój teren) i jak dotrą do mnie wszystkie nasiona. Niewątpliwie będę wybierała wśród nich, bo szukam oszczędności.
Na brzozową myślę o kosodrzewinie, trawach i bylinach (coś tam już świta, ale jeszcze nie do końca konkretnie). Myślę, że może to u mnie być trochę taka rabata wiosenna (dużo cebulowych i np. przylaszczki, zawilce) i jesienna ze względu na trawy.Derenie już rosną, brzozy też, a ja sobie daję jeszcze czas na dopracowywanie planu.
Z Pszenicznej ... 18:47, 26 sty 2017

Do góry
Wendy79 napisał(a)

Ale śliczny Elf

Ścieżka ze zdjecia cudna, a ja chociaż o jednej brzozie wielopniowej, czy jak ja je nazywam brzozy-bliźniaczki, muszę koniecznie pomyśleć.

Taaa elf, ogonek za kulką się schował

Były też i takie

Z Pszenicznej ... 18:45, 26 sty 2017

Do góry
AgataP napisał(a)
a to niczym z Krainy Lodu ...ulepimy dziś bałwana? no chodź zrobimy to...

Ale śliczny Elf

Ścieżka ze zdjecia cudna, a ja chociaż o jednej brzozie wielopniowej, czy jak ja je nazywam brzozy-bliźniaczki, muszę koniecznie pomyśleć.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies