Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Tu ma być ogród :)

Tu ma być ogród :)

_Martini_ 12:41, 02 mar 2017

MirellaB napisał(a)

Moja też zielona tylko trochę taka leżąca. W sumie to ją podcięłam bardziej nadając jej kształt niż obcięłam.

Ja dzisiaj jeszcze raz spojrzałam na swoją seslerię H. i jednak ta zieleń jakoś mi się nie widzi. Młode są już soczyste zielone... Chyba skrócę jednak stare źdźbła.
bacowa 18:41, 02 mar 2017

lindsay80 napisał(a)

Elata Aurea, może w końcu w cieniu będzie się ładnie prezentować, bo na słońcu wygląda koszmarnie.

Mam takie same doświadczenia z elatą w słońcu, jest brzydka .Przesadziłam do takiego cienia świetlistego. Zobaczę jaka będzie, czy nie zzielenieje za bardzo, czy będzie taka żółciutka.
18:46, 02 mar 2017
a ja myślę sie Elaty wyzbyć ...bo w zimie suchotnikami straszy

u mnie rośnie na cienistej i wilgotnej rabacie.... słońce po 15.00 ...ale tez nie spełnia moich oczekiwań ....myślalam ze będzie taka jak evergold ...tylko bardziej zwiewna i większa ....ale niestety tak nie jest
lindsay80 22:45, 02 mar 2017

_Martini_ napisał(a)
No weź!! To mi teraz zadałaś ćwieka. Pojadę do mojego ogrodniczego i będę błagała o tę samą cenę. Jak będą droższe to padnę, mój budżet wyliczony ☺

Będę zatem trzymać kciuki, żeby ceny były akceptowalne
lindsay80 22:48, 02 mar 2017

MirellaB napisał(a)

Moja też zielona tylko trochę taka leżąca. W sumie to ją podcięłam bardziej nadając jej kształt niż obcięłam.

Bo ona chyba tak o tej porze roku ma, u mnie też tak leżała i byłam bezlitosna wyskubałam wszystko zostawiając jedynie młode listki i kłosy.

Hefleriana

Sadleriana

lindsay80 22:57, 02 mar 2017

horcia napisał(a)
Witaj lindsay. Masz fajny zakątek brzozowy i w związku z tym mam do Ciebie pytanie. Planuję posadzić brzozy a pod nimi hortensje anabelki lub rododendrony ale z tego co przeczytałam to z moich planów nici? Czy mimo nawadniania panuje pod nimi susza?
Moja rabata ma wym. 8.8m-4.5-7.9-1.5m jak radzisz ile tam brzóz posadzić? Myślałam o posadzeniu po dwie do trzech dołków.

Horciu, ja bym się na takie zestawienie nie zdecydowała, bo i hortki i rodki potrzebują dużo wody, żeby były dorodne.
Mam na swojej rabacie brzozowej nawadnianie, a mimo to widzę, że jeżówki marnie tam rosną.

Ale akurat dzisiaj oglądałam blog Wilcza Góra, a w nim artykuł o eleganckich duetach w ogrodach, a tam co? - brzozy z hortkami
Podrzucam Ci link, może zapytaj Ewy jak to się sprawdza u niej.

http://wilczagora.blogspot.com/2016/05/eleganckie-ogrodowe-duety-ale-buty.html
lindsay80 23:01, 02 mar 2017

kasja83 napisał(a)

Edytka zrobię dzisiaj-to wrzucę-bo może być tak, że dobrze wygląda tylko moim zdaniem

Kasiu, mnie tak poniosło, że oskubałam seslerie na maxa i stwierdzam, że jeśli to jest moment, w którym najgorzej wyglądają to i tak jest bardzo dobrze, mi się podobają takie jeżyki.
lindsay80 23:03, 02 mar 2017

Makao_J napisał(a)

Pnących jeszcze nie mam więc nie muszę się przejmować że źle którąś ciachnę.

Min. dlatego nie sadziłam jeszcze pnących bo się uczę co robić z różami. Jak ogarnę rabatowe to wtedy spróbuję pnące.

O widzisz, taką postawę to trzeba jak najbardziej pochwalić!
Też o różach mało co wiem, ale jak się napaliłam na kilka odmian to już było pozamiatane, klik klik i kupione
lindsay80 23:05, 02 mar 2017

_Martini_ napisał(a)

Ja dzisiaj jeszcze raz spojrzałam na swoją seslerię H. i jednak ta zieleń jakoś mi się nie widzi. Młode są już soczyste zielone... Chyba skrócę jednak stare źdźbła.

Widziałam Twoją, wydaje mi się, że fajnie wygląda, ale jak chcesz mieć taki efekt jak u mnie to ciągnij za te ździbła, bardzo wdzięcznie wychodzą
lindsay80 23:13, 02 mar 2017

bacowa napisał(a)

Mam takie same doświadczenia z elatą w słońcu, jest brzydka .Przesadziłam do takiego cienia świetlistego. Zobaczę jaka będzie, czy nie zzielenieje za bardzo, czy będzie taka żółciutka.

Po roku od zakupu stwierdzam, że nie jest to trawa na reprezentacyjne miejsce, w ciągu sezonu słońce ją przypala, a po straszy suszkami.
Ja mam w ogrodzie tylko jedną cienistą rabatę, przesadziłam tam jesienią Elatę i mam nadzieję, że w tym miejscu ujawni swój urok i znowu mi się spodoba