Ja dzisiaj jeszcze raz spojrzałam na swoją seslerię H. i jednak ta zieleń jakoś mi się nie widzi. Młode są już soczyste zielone... Chyba skrócę jednak stare źdźbła.
Mam takie same doświadczenia z elatą w słońcu, jest brzydka .Przesadziłam do takiego cienia świetlistego. Zobaczę jaka będzie, czy nie zzielenieje za bardzo, czy będzie taka żółciutka.
a ja myślę sie Elaty wyzbyć ...bo w zimie suchotnikami straszy
u mnie rośnie na cienistej i wilgotnej rabacie.... słońce po 15.00 ...ale tez nie spełnia moich oczekiwań ....myślalam ze będzie taka jak evergold ...tylko bardziej zwiewna i większa ....ale niestety tak nie jest
Horciu, ja bym się na takie zestawienie nie zdecydowała, bo i hortki i rodki potrzebują dużo wody, żeby były dorodne.
Mam na swojej rabacie brzozowej nawadnianie, a mimo to widzę, że jeżówki marnie tam rosną.
Ale akurat dzisiaj oglądałam blog Wilcza Góra, a w nim artykuł o eleganckich duetach w ogrodach, a tam co? - brzozy z hortkami
Podrzucam Ci link, może zapytaj Ewy jak to się sprawdza u niej.
Kasiu, mnie tak poniosło, że oskubałam seslerie na maxa i stwierdzam, że jeśli to jest moment, w którym najgorzej wyglądają to i tak jest bardzo dobrze, mi się podobają takie jeżyki.
O widzisz, taką postawę to trzeba jak najbardziej pochwalić!
Też o różach mało co wiem, ale jak się napaliłam na kilka odmian to już było pozamiatane, klik klik i kupione
Po roku od zakupu stwierdzam, że nie jest to trawa na reprezentacyjne miejsce, w ciągu sezonu słońce ją przypala, a po straszy suszkami.
Ja mam w ogrodzie tylko jedną cienistą rabatę, przesadziłam tam jesienią Elatę i mam nadzieję, że w tym miejscu ujawni swój urok i znowu mi się spodoba