Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z uśmiechem

Ogród z uśmiechem

jolanka 18:05, 03 mar 2017

BasiaLT napisał(a)
Mi się bardzo podoba wersja nr 2. Nasadzenia będą bardziej spójne.

Jesteś druga za 2
jolanka 18:08, 03 mar 2017

Iwk4 napisał(a)
Jolu, czy na to miejsce masz widok z okna albo jakiegoś punktu do gapienia się?
Jaka to ma być altanka?
Lasek w rogu bylby fajny, ale zasloni platana. Bym nie mieszała. Potrzebuję widok. I widok z przyszłej ławeczki i z przyszłej altany.
e planujesz brzóz?

Iwonko, zdjęcia zaraz wleję

Tak, mam widok z tarasu oraz z okna tarasowego w salonie. Ilość brzóz zależy od przyjętej decyzji. To dziewicze miejsce do nasadzeń więc 3-5
jolanka 18:10, 03 mar 2017

anbu napisał(a)
A ja nie wiem czy te brzozy do Platana będą pasować?
Może wersja druga lepsza ale brzozy nie posadzone pod kreskę...

Ania, w wersji drugiej to brzozy pod platanem
Jeśli obok altany to na pewno nie pod kreskę, źle mi sie narysowało - oczywiście, że "swobodnie" będą posadzone, nie tak równo tak jak np. u Edyty
jolanka 18:12, 03 mar 2017

Rench napisał(a)
Ja w projektowaniu nie pomogę,ale podglądam co tam modzisz

Reniu, och modzę tylko żebym jeszcze wiedziała co ? Liczę na kochane dziewczyny bo sama to ...masakra
jolanka 18:18, 03 mar 2017

Kasya napisał(a)
a mi sie ciagle wydaje ze koncetrujesz sie tylko na rabacie zewnetrznej i nie tworzysz nic w srodku,
wiesz...ten efekt wirowki

mi kepki brzoz pasowałyby w drugiej linii rowniez
tzn platan bedzie duzy to niech sobie siedzi z tylu
a brzozy linię wczesniej, 2-3 kępki

a odleglosc od domu do plotu masz duza... duzo tam sie zmiesci

ale juz nie bede o tym wiecej nudzic

Kasiu, OK druga linia tylko jak?

Ta sosna z lewej strony to może być ew. do usunięcia Omijamy ją od ubiegłego roku. Toszka coś z nią kombinowała ale na razie ....sama nie wiem
Myślałam kiedyś aby na wysokości platana zrobić rabatę różaną tzn. tak 5-6 m od niego w kierunku środka działki To tylko taki mglisty pomysł zanim tę brzozę wycięliśmy teraz muszę najpierw te duże drzewa posadzić
jolanka 18:25, 03 mar 2017

lindsay80 napisał(a)
ja lubię w naroznikach laski brzozowe
Przesadzenie platana nie wchodzi w grę?

Dokładnie taką samą mam u siebie lokalizację tarasu względem zagajnika brzozowego, tylko nie wiem czy u Ciebie odległość nie jest mniejsza.

Edytko, niestety platan rośnie tu już 3 -ci rok, był posadzony już dwumetrowy więc na pewno byłby problem z przesadzeniem To jedyne drzewo o które dba mój eMuś, jego ulubione więc nie da się nic z nim zrobić

Od tarasu (jego brzegu) do ogrodzenia jest w linii prostej 19 metrów w kierunku południowym a 15 metrów w stronę lasu.
jolanka 18:26, 03 mar 2017

ren133 napisał(a)
Wersja z zagajnikiem brzozowym w roku bardzo mi się podoba Tylko faktycznie co z tym platanem? Nie można go przesadzić?

Reniu, nie da się Za dlugo tu rośnie i eM nie da
jolanka 18:27, 03 mar 2017

Makao_J napisał(a)
Boszeee tu też planowanie. Już się gubię gdzie pisałam a gdzie nie

Gdzieś już pisałam że brzozowe zagajniki mają to do siebie że obojętnie jakie będzie miało towarzystwo w nogach to zawsze będzie pięknie wyglądał przez te ich białe pnie.
Posadź najpierw brzozy a potem się zobaczy co jeszcze dobrać

haha, najpierw posadź a później przesadzaj
jolanka 18:39, 03 mar 2017

To widok kiedy siedzi sie na tarasie. Nie patrzymy na bajzelnik bo to wszystko dziewiczy teren Altana jest planowana na wysokości tych gałęzi sosnowych leżących pod ogrodzeniem. Do tego miejsca od rogu działki z platanem jest 20 metrów.

To zdjęcie bardziej z bliska pokazuje sam róg platanowy

Od lewej jest posadzonych 7 szmaragdów, 3 serby. Po prawej stronie na tle lasy choiny kanadyjskie, są 3 "idą" kolejne, będzie razem 7, potem jest sosna himalajska. No i pryzma żyznej ziemi, która kupiona jesienią ubywa w zastraszającym tempie

jolanka 18:58, 03 mar 2017

To będe widziała siedząc na ławeczce pod platanem

Na razie widzę warsztat stolarski na niedokończonym tarasie (robimy właśnie skrzynie na warzywa) i magazyn doniczek zbieranych i przygotowywanych do siania
Dokończenie tarasu i jego otoczenia to też zadanie na ten rok
Tu gdzie jest ta tymczasowa kratka na pnącza przy tarasie będą najprawdopodobniej 3 kolumnowe drzewa, graby albo milorzęby - planowałam tę część w ub roku - teraz będę tylko kupować i sadzić

Dalej widok na robioną też teraz część owocowo-warzywną - po lewej stronie drewutni wzdłuż tego betonowego ogrodzenia
Jakieś 3 metry za tą niebieską szmatą gdzie wykopywana była ziemia z usuwanej brzozy na być altanka - lekka, drewniana, otwarta dookoła.

Jak widać cała ta część ogrodu to teren "dziewiczy" dopiero tworzony, więc można tu planować od podstaw. Nasadzenia są z przodu domu i od strony południowej właśnie do rogu z platanem który zaczęłam robić jesienią

Na tym planiku rysowanym kiedyś, jest ogólny obraz działki. Nie ma już ani brzozy ani sosny obok Zrobiona jest cała część z przodu domu i od poludnia do rabaty z platanem