Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Miłkowo - sezon 2016-2022 11:42, 20 lut 2017

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Woda wróciła cieszę się razem z Tobą, teraz życie już łatwiejsze skoro z wodą

Oj tak

bez koralowy Black Eva ma juz pączusie

a niedługo hortensje tu wyjdą i hosty

magnolia Lolantha juz otwiera pąki

ruszyły hosty
pełno siewek naparstnic, liście trzeba brzydkie oskubac
Na huśtawce miło płynie czas... 21:38, 19 lut 2017

Do góry
Jeszcze pod koniec poprzedniego sezonu wykopalismy na srodku ogrodu kwadrat, docelowo ma to być miejsce na stół i krzesła. Zdążyłam jeszcze jesienia wkopać tam cisy. Teraz prace nabiorą tempa, bo do komunii w maju musi to miejsce wyglądać przyzwoicie.

Potrzebuje w jeden narożnik niedużego drzewka. Marzeniem jest magnolia, ale warunki zupełnie niesprzyjające więc dam sobie spokój. Ponieważ uwielbiam brzozy, a w zasadzie ich białe pnie, myślę intensywnie nad odmianą Long Trunk. Jest jeszcze trochę czasu do namysłu i mam nadzieję, że może znajdę coś ciekawego w szkolkach.
Ranczo Szmaragdowa Dolina 19:19, 19 lut 2017

Do góry
pawel_snopek napisał(a)
Magnolia śliczna Moja umarła wiosną

Mam na razie osiem trzy w podwórku i pięć na dużym ogrodzie....planuję jeszcze ze dwie do lasku A czemu Twoja padła?
Ranczo Szmaragdowa Dolina 19:17, 19 lut 2017

Do góry
Magnolia śliczna Moja umarła wiosną
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 16:27, 19 lut 2017

Do góry
Margarete napisał(a)
Planowanie.....Ale stęskniona estem za wszystkimi ogrodowymi pracami, w tym za planowaniem też chociaż na tym się nie znam inwazja nie lubię planowania
Ja bym dała to drzewo, będzie ciekawiej ale dałabym je bliżej tarasu i nieco bardziej w stronę domu, tak żeby uniknąć uciążliwości przy przemieszczaniu się do wgłębnika i aby ominąć wrażenie że jest na środku trawnika. Tylko czy wtedy osiągniesz efekt cieniowania tarasu...Nie wiem, nie pamiętam jak tam u ciebie ze stronami świata jest.

Czy to musi być grab? Czy inne wielpniowe ? Jakaś cudna magnolia na przykład....

U mnie tak samo jak u ciebie, śniegu w ogrodzie wciąż dużo i wolno topnieje...
Czekam na wiosnę i przebieram nogami z niecierpliwością. Do tego wczoraj złapał mnie przykry ból gardła....Cóż .... Przedwiośnie....Myślałam że ten sezon ominie mnie infekcja, a jednak nie ....

Małgosiu i Ciebie dopadło mnie pomogło łóżeczko, wit C i gorące napoje ... życzę szybkiego powrotu do zdrowia
Miło mi, że w takiej sytuacji zaglądasz i doradzasz
Cieszę się, że jesteś za drzewem bo bardzo mi się go tam chce
Też dzisiaj jeszcze obserwowałam przez okno to miejsce i dumałam czy nie byłoby lepiej przesunąć drzewa bliżej domu? żeby nie zaburzać komunikacji ale dokładnie pojawia to samo pytanie, które Ty zadałaś czy uzyskam cień w tym miejscu co potrzebuję?
Jeśli ma być drzewo to tylko grab!!!

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 13:15, 19 lut 2017

Do góry
Planowanie.....Ale stęskniona estem za wszystkimi ogrodowymi pracami, w tym za planowaniem też chociaż na tym się nie znam inwazja nie lubię planowania
Ja bym dała to drzewo, będzie ciekawiej ale dałabym je bliżej tarasu i nieco bardziej w stronę domu, tak żeby uniknąć uciążliwości przy przemieszczaniu się do wgłębnika i aby ominąć wrażenie że jest na środku trawnika. Tylko czy wtedy osiągniesz efekt cieniowania tarasu...Nie wiem, nie pamiętam jak tam u ciebie ze stronami świata jest.

Czy to musi być grab? Czy inne wielpniowe ? Jakaś cudna magnolia na przykład....

U mnie tak samo jak u ciebie, śniegu w ogrodzie wciąż dużo i wolno topnieje...
Czekam na wiosnę i przebieram nogami z niecierpliwością. Do tego wczoraj złapał mnie przykry ból gardła....Cóż .... Przedwiośnie....Myślałam że ten sezon ominie mnie infekcja, a jednak nie ....
Ogrodowy song 11:09, 19 lut 2017

Do góry
frezja napisał(a)
Sezon wiosenny 2017 ogłaszam za otwarty pogoda sprzyja, więc wzięłam się do pracy. Brodząc w śniegu i w wodzie przycięłam hortensje, rozchodniki, seslerię jesienną, i berberysy. Ziemia bardzo jeszcze zmarznięta, tak więc krokusów, ani im podobnych jeszcze nie ujrzałam.

Oprócz tego zamówione nowe rośliny rozchodnik Surrender Red,magnolia Susan, orlik Cameo Red White i Tawuła Goldmound. W planie jeszcze drzewka..

Zazdroszczę
W oflisowym ogrodzie 21:51, 18 lut 2017

Do góry
kamila66 napisał(a)

Inka, żółta magnolia jest piękna ale jest też największa.
Moja mama ma duży okaz, który kupiła w biedronce w skali minimikro, ma bardzo szybkie tempo wzrostu.
Chętnie zobaczę jak wygląda twoje połączenie

To ja w tym roku poluję na żółtą
Przerwa na kawę... 15:58, 18 lut 2017

Do góry
Kami - trudno to nazwać pnięciem to powojnik bylinowy Pamiat Serdtsa. On się nie czepia dlatego wydaje się być dobrym rozwiązaniem. Nie zniszczy magnolii. Łatwo go odplątać a na wiosnę ścinam przy ziemi. U mnie posadzony w 2015 we wrześniu czyli 2016 rok pierwszy sezon. 4 łodygi, oplatałam je pomiędzy gałązkami magnoli tyle kwiatów miał. Magnolia jest 2 lata starsza i była już kupiona duża. I to też chyba jest dobre rozwiązanie. Młoda mogłaby być zagłuszona przez powojnik. Ta ma koło 2,2 m. Wąska jest bo ją lekko przycinam.

Tak wyglądał z bliska w lipcu. Potem kwitł już mniej obficie ale prawie do października.

Przerwa na kawę... 15:21, 18 lut 2017

Do góry
Iwonko znalazłam Twoje połączenie w wątku magnoliowym
https://www.ogrodowisko.pl/watek/195-magnolie-magnolia-rozne-gatunki-i-odmiany?page=30
ten powojnik pnie się po magnolii?
W oflisowym ogrodzie 15:14, 18 lut 2017

Do góry
Milka napisał(a)
Bardzo ładna ta magnolia Old Port

Irenko po 8 latach posiadania ogrodu w końcu zagości i u nas
W oflisowym ogrodzie 15:13, 18 lut 2017

Do góry
inka74 napisał(a)
Piękna ta magnolia Old Port. Spora rośnie. Uwielbiam magnolie. Super wygląda w połączeniu z powojnikiem bylinowym lub włoskim. Jak magnolia przestaje kwitnąć - powojnik zaczyna. Dzięki temu kwitnie od kwietnia do października. Gdybym tak jeszcze ze 300 metrów ogrodu miała posadziłabym żółtą - może Elisabeth. Jak jadę do pracy mijam ogród z tą magnolią w formie ogromnego już drzewa. Matko, jak ona cudnie na wiosnę wygląda. Zawsze zwalniam w okolicy tego ogrodu

Inka, żółta magnolia jest piękna ale jest też największa.
Moja mama ma duży okaz, który kupiła w biedronce w skali minimikro, ma bardzo szybkie tempo wzrostu.
Chętnie zobaczę jak wygląda twoje połączenie
W oflisowym ogrodzie 13:53, 18 lut 2017

Do góry
Bardzo ładna ta magnolia Old Port
Ogród z uśmiechem 13:50, 18 lut 2017

Do góry
Dzisiejszy ogród wyglądał tak. Oczywiście omijałam śnieg wieeelkim łukiem

Najpierw patyczkowo: azalia, magnolia i tuja.

W oflisowym ogrodzie 11:48, 18 lut 2017

Do góry
Piękna ta magnolia Old Port. Spora rośnie. Uwielbiam magnolie. Super wygląda w połączeniu z powojnikiem bylinowym lub włoskim. Jak magnolia przestaje kwitnąć - powojnik zaczyna. Dzięki temu kwitnie od kwietnia do października. Gdybym tak jeszcze ze 300 metrów ogrodu miała posadziłabym żółtą - może Elisabeth. Jak jadę do pracy mijam ogród z tą magnolią w formie ogromnego już drzewa. Matko, jak ona cudnie na wiosnę wygląda. Zawsze zwalniam w okolicy tego ogrodu
W oflisowym ogrodzie 21:19, 17 lut 2017

Do góry
Wendy79 napisał(a)
Kamila, mam posadzone trzy małe magnolie i mam nadzieję, że przeżyją zimę. Jako jedyne zostały opatulone. Kocham te drzewa, we Wrocławiu ich pełno (wiadomo klimat robi swoje). Po drodze do szkoły miałam piękny okaz starej magnolii przy starym poniemieckim szpitalu. Jak zaczęli remont, magnolia zniknęła

Aga nie wiem jak będzie ze mną czy poddam się magnoliowemu urokowi
Tę jedną chce mieć. Sąsiadka ma piękne dwie magnolię więc mam co podziwiać każdej wiosny
Na Gardenii jednak mnie nie będzie
W oflisowym ogrodzie 20:20, 17 lut 2017

Do góry
kamila66 napisał(a)

Małgorzata podoba mi się ta
http://www.zymon.pl/pl/p/Magnolia-Old-Port-C7,5-100-125-cm/1435

Piękna
Moja bajka 16:41, 17 lut 2017

Do góry
Makao_J napisał(a)
Ładnie Ci śnieg topnieje. Ogród odsłania się coraz bardziej. Magnolia cała w pąkach - ale będziemy oglądać widowisko.

Ptaszki nabałaganiły bardzo

Ania co chwilę zerkam przez okno w nadziei, że jeszcze więcej go stopniało . Praszki nabałaganiły, ale to nie problem, posprzątam raz dwa .
Miłkowo - sezon 2016-2022 12:46, 17 lut 2017

Do góry
MonikA napisał(a)
Ja trochę się boje już ciąć, ale jak tniecie to chyba jednak się zdecyduje i też ciachne

U was podobnie, jak u nas, ciachaj

Magnolia Vulcan ma jeden pąk, ale chyba niekwiatowy
Miłkowo - sezon 2016-2022 12:43, 17 lut 2017

Do góry
Madzenka napisał(a)
Czytam, ze poczułaś prawdziwą wiosnę

Dziś bardzo
Miałaś deszcz? Ja tak, a teraz słońce
już niebawem
tę przesadzałam, berberys wiosną, może już teraz, ścinam na około 60cm nad ziemią. Lżej potem będzie formować, magnolia zadomowiona, to juz sobie da radę, był dla osłony.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies