musze dokształcić się w tych odmianach karlowych. Wiesz u mnie w ogrodzie karlowych roślin nigdy nie sadziłam
A co byś powiedziała na temu klas jak na rysunku? I dawać pod grab tez irge czy już nie?
znajde mniejsza odmianę spoko. Tylko pytanie czy w mniejsze odmiany wyglądają jak major i tylko rozmiarem się różnią?
A widziałaś mój obrazek na gorze?
dziekuje Maro. Przyznam ze tych odmian nie znałam. Na razie posadzę bez irgi i z cas zobaczę czy brakuje tam mi czegoś zielonego. Buziaki za wszystkie rady
Zastanawiam się tylko jak posadzić lawendę tu na dole. W jednym pasku? Na mijanie? Fotkę z teraz a zaraz idę działa
mnie się wydaje,że tam nie jest irga major, tylko któraś a płaskich mniejszych odmian- tak wygląda z daleka. Ja obawiam się Major, że będzie za silna, zbyt ekspansywna tam.
No i proponowałam takie rozwiązanie z irga na fragmencie, bo tam jest znacznie mniej miejsca niż na Twoim linku, więc od razu proporcje będą inne, będzie ciężej.
małym irgom tez zwisają pędy, tylko np 40 cm a nie dużo jak się spodziewam u Major.
Nie mówię nie zupełnie, mówię nie irdze po całej długości- za ciężko, zbyt ekspansywnie wg mnie.
Fotka ?- to nie była fotka- kilka lat temu widziałam zestawienie irgi z lawendą w pewnym ogrodzie prywatnym. Ale to była duża rabata i na bank irga była wycinana mocno przy lawendzie
polecalaś mi ja kiedyś.przypomniało mi się. i wstawiałś wtedy fajną fotkę. z tym,że po irdze mozna chodzić i nie byłoby kłopotu z cięciem cisów wtedy. a tak bedzie do nich słaby dostęp. a co lepiej poradzi sobie w cieniu bo tam z czasem będzie na ziemi cień?
a ona gubi liście?
rozumiem, ze te odmiany nie mają aż tak dlugich galezi? bo major mam juz na skarpie i się lubimy fakt nic nie marznie i to bez ocieplenia
irga przyszła mi stad http://mugoogrody.pl/realizacje/nggallery/realizacje/005
ale czuje że mówisz irdze nie
irga pod brzozami- tu mam wątpliwośc czy nie bedzie jej za sucho. Może nie, bo Ty masz mokrą ziemię.
Tu mocniej rosnąca- np irga Major.
Ale zobacz jeszcze śnieguliczkę hancock w masie- ona by się nadawała, migiem urośnie ( dużo szybciej niż irga)i da takie ok 50 cm wys, chmury. Dla mnie świetne. Chyba nie ma wiele dobrych fotek jej, z bliska wydaje sie zupełnie paskudna, bo ma mało wyraźnych cech, ale w masie jest piekna
no może i by się zmieściła na skraju donicy i w sporej części by się zwieszała.
Tylko jakoś wydaje mi się że taki pas irgi zwieszający się po całości byłby ciężki.
Może jak z irgą to dać jej trochę na części. wtedy 1 pas lawendy na całości tego pietra i drugi pas na części, tam gdzie nie ma irgi.
Jeszcze jedna watpliwość- trzeba szukać irgi w małej odmianie- np Queen od carpet, czy mooncreeper, ale one są dośc wrażliwe na mrozy.
Co prawda u Ciebie nie marznie w donicy ani lawenda, ani buksy, więc może będzie dobrze. jednak piszę, bo u mnie by wymarzały w donicy