Gdzie tam zadbane i uporządkowane W ogrodzie jest jeden wielki chaos jeśli chodzi o nasadzenia... same luki, które w przyszłym roku zamierzam "załatać" Pomysł już jest, więc połowa sukcesu już za mną
Ostnice postanowiłem związać, by zimą nie miały zbyt dużo wilgoci w środku kępy... To samo uczyniłem z turzycą po lewej na zdjęciu...
Pościnałem już nadziemne części bylin... w przyszłym tygodniu, muszę wyłączyć i wyciągnąć z oczka pompę i układ filtru...a następnie uruchomić napowietrzacz Woda - masakra...oby ryby tylko przeżyły.
Pieknie i takie wszystko zadbane , uporządkowane ! Pozdrawiam M
U mnie Eucomis zimował w gruncie przez 5 lat, do ostatniej zimy (zdradliwa, bezśnieżna, ostra).
Co roku wypuszczał coraz więcej kwiatostanów. Jest ozdobny w kazdej fazie wzrostu. Nadaje się też na kwiaty cięte, niezwykle efektowny, długo się utrzymuje, zawsze wprawiał w zachwyt obdarowywanych.
Ja nazywam go palemką. Lubię go też za długa, cętkowana, żyrafia szyja. Liście pod spodem są również nakrapiane. Oryginalna i piękna roślina
W przyszłym sezonie, wsadzę znowu i nie zamierzam wykopywać. Polecam!
na zdjęciu odmiana bicolor (zdjecie z 2009) w poprzednim sezonie miał naście palemek