Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogrodnik Mimo Woli cd 12:32, 15 lis 2012

Do góry
irena_milek napisał(a)
Aniu, tak zimno...a ty w piżamie!!!

bałaganiki urocze, takie ogrodowo - jesienne
melduję chwilowy powrót

Pejzaż dla powracających chwilowo

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 12:27, 15 lis 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Szykuję projekty do wysłania, Zabrze na wokandzie Łódź w zanadrzu.

O jak będziesz w Łodzi daj sygnał podjadę i może wreszcie sie spotkamy pozdrawiam
Aaaaaaby było piękniej..... 12:13, 15 lis 2012

Do góry
Witam serdecznie wszystkich ogrodomaniaków, tych zakręconych ogrodowo totalnie jak i tych po porostu zakręconych. Szczególnie zaś witam tych, którzy mając wizję, wiedzę i dobre chęci będą tak mili i pochylą się nad moim ogrodem....aaaaby był piękniejszy.
Proszę o pomoc w zmianie kilku zakątków mego ogrodu. Ogród ma już kilka lat, urządzany jest stopniowo (na miarę możliwości siłowych i finansowych), początkowo według projektu a potem to już według naszych pomysłów. Posiadany projekt jednak nie do końca spełnił moje oczekiwania, chociaż założenia były świetne.

Zakątek nr 1.
Zaplanowany tutaj miałam mini sad. Zgodnie z M stwierdziliśmy, że nie był to dobry pomysł. Własny ogrom owoców to nierealna sielanka. Mnóstwo mszyc, ciągłe opryski, nieumiejętne cięcie i decyzja podjęta: zakątek do zmiany! Aby osłonić się od sąsiedztwa widziałabym tu duże drzewa typu buk (który bardzo mi się podoba i dla którego ciągle szukam miejsca w moim ogrodzie, może zakątek z huśtawką lub hamak. Puszczając wodze fantazji widziałam już tu ścianę wodną....ale tutaj M stawia opór . Ale gdyby jakaś zdolna dobra dusza pokazałaby jakąś wizualizację może dałby się przekonać. Ścieżka jest żwirowa i ewentualnie można skorygować jej położenie. Może ktoś mi poradzi co by tutaj posadzić?

Zakątek nr 2.
Tutaj zmiana jedynie kosmetyczna, chociaż nie do końca jestem przekonana o jej konieczności. Chodzi mi o te 3 krzaczki. To tawulec pogięty Crispa, super roślina, pięknie się przebarwia jesienią ale...rozłazi mi się. Pędy wędrują, same się ukorzeniają a roślina traci swój krzaczkowaty pokrój. Próbowałam je ograniczać ale z marnym skutkiem. Pomyślałam więc o zmianie, może jest jakaś roślina, która wyglądałaby tu równie dobrze?

Pięknie proszę o pomoc....
Mój kawałek raju II 12:12, 15 lis 2012

Do góry
I ja też spóźniona, ale wielkie gratki!
listopadowy bratek
Winorośl japońska - Vitis coignetiae 11:48, 15 lis 2012

Do góry
Jesienna odsłona
Dla mnie przebarwiajaca się winorośl japońska nie ma sobie równych!
Spójrzcie sami na fakturę i kolory liści.

zdjęcia pochodzą z wrocławskiego ogrodu botanicznego

Poniżej egzemplarz z wojsławickiego arboretum - poszedł pod niebiosa

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 11:47, 15 lis 2012

Do góry
Malinówkę znam, ale nie daję rady jej jeść, ona twarda strasznie! Rośnie u nas na wsi u znajomych. A nawiązując do samosiewek. My mamy taką jabłonkę przy bramie. Sporo lat minęło, nikt tej siewki nie wyciął, bo my sumienia nie mamy do tego i w tym roku zaowocowała! Cała w jabłkach! Ona może mieć te 8-10 lat, o których piszesz. Tylko, ze jabłka jak kamienie najpierw były. Teraz powoli dochodzą i na zęby najmłodszego w rodzinie już się nadają od jakiegoś czasu. Ja jeszcze czekam, ciekawe czy się doczekam

Tak się uginała - przerywana była!

Takie ma owoce

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 11:20, 15 lis 2012

Do góry
Ewo nie ma sprawy!

Kwiatki się nie przejmują połową listopada

Obrzeża zamontowane, 2 to go :

Stożek choruje...
Ogródek Hanusi po zimie 11:14, 15 lis 2012

Do góry
Haniu, nieustannie podziwiam twoje talenty, wierszyk tak miło zaskoczył, radość wielka
spóźniona przesyłam podwójne życzenia, urodzinowe i 800 stronek

ogrodoweimpresjejolki 11:13, 15 lis 2012

Do góry
Jolu, dzięki za wierszyk wnusie cudowni, a szare komórki chyba nieustannie musimy ćwiczyć
u ciebie działają wyśmienicie, bo tylko wtedy takie wierszyki można tworzyć

Początki w Kruklandii 11:12, 15 lis 2012

Do góry
Juzia_G napisał(a)
Ewa o to chodziło ?

No, chyba fajnie?

Tylko jeżeli chcesz fale i łagodności, to może lepiej palenisko zrobić okrągłe jednak? A jeśli już kwadratowe, to chociaż placyk, to miejsce w okół paleniska zostawić taki "naturalny" w kształcie, zaokrąglony, niekoniecznie regularne koło. I odpowiednio duży. Planując nasadzenia wokół pamiętaj, że ognisko naprawdę mocno grzeje, nawet niewielkie, a rośliny rosną w górę i na boki. trzeba zostawić odpowiednio dużo przestrzeni.

Justynko, nawet z butlą i drewutnia możesz się zajmować okolicami altany, czyli środkiem i prawa strona i też będzie OK. A to główna strefa widokowo-wypoczynkowa.
Rododendronowy ogród II. 11:09, 15 lis 2012

Do góry
Bożenko, dziękuję za wspaniały wiersz i witam po przerwie, ciut zajęta jestem, ale chwilę mam na odwiedzinki

Nowe życie na pszczyńskiej ziemi 10:59, 15 lis 2012

Do góry

Najpierw powstała taka oto szopka (dzieło mojego M) a tuż obok gril z wędzarnią
Nowe życie na pszczyńskiej ziemi 10:41, 15 lis 2012

Do góry

Tak wyglądała nasza działka 07,07,2007
Stary sad, z którego zostawiliśmy jedną jabłoń
Nowe życie na pszczyńskiej ziemi 10:36, 15 lis 2012

Do góry
Ogrodnik Mimo Woli cd 10:18, 15 lis 2012

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Ania, Tyś bardzo fachowo i porządnie oznaczyła cebulowe. Ja wcale. Ale jak będzie wyprzedaż cebulowych, to jeszcze kupię.
Parocja mówisz ... .

Pięknie, pięknie. Dom i ogród nie mauzoleum - prawda. Czuć się trzeba dobrze. Najważniejsze to zgodność charakterów, jak to się mówi. Ogrodu i właściciela.

EDIT: ja bym tego powyżej nawet bałaganem nie nazwała.

Wkurzam się tymi moimi nieporządkami, ale przechodzę do porządku dziennego... jak nie przeskoczy to trzeba obejść Pomarudzę i tyle....

I dla Ciebie dzisiejsze ptaszki... na ciurkadełku.... gapią się na mnie i mówią, co ta idiotka robi w piżamie z rana w ogrodzie... i zakłóca nam kąpiele.. pojawiły się ponownie dzwońce.. to już idzie do zimy... do nartek i bidżisu.....z miodkiem

Mój kawałek raju II 10:13, 15 lis 2012

Do góry
A ja spóźniona z gratkami....
Marzy mi się Siedlisko.... 10:08, 15 lis 2012

Do góry

trzmiel jeszcze korzysta z ostatnich dni ciepła

Przepiękne ujęcie
Marzy mi się Siedlisko.... 10:07, 15 lis 2012

Do góry
AniaK napisał(a)
Dzisiejszy mrozny poranek

cudne zdjęcia
SZCZĘŚCIE jest wyborem - ogród Diany 10:03, 15 lis 2012

Do góry
Kochani troszkę zaniedbałam......zacznę więć od dyniowych ozdób w moim domu
Moja domowa kompozycja jesienna.Dynia ustawiona na mchu,kwiaty z liści klonu, kilka kasztanów....

A tutaj coś co uwielbiam w chłodne dni.........szron Gdy brak letniego słońca, a śniegu jeszcze nie widać.........to na całe szczęście jest on SZRON

pozdrawiam zaglądających
Ogrodnik Mimo Woli cd 09:57, 15 lis 2012

Do góry
jotka napisał(a)
Nawet z dorosłymi sa czasem problemy, bo ja za działkowym płotem mam często takie rozmowy:
- Jasiek! Ty tu przekopałeś???!!!
- Nooooo
- A ja tu przedwczoraj cynie wysiałam!!!!

Hi, hi, h... u mnie nie trzeba Jaśka.. sama sobie tak robię A potem gadam do siebie co ja najlepszego znów narobiłam

A tu w kwesti porządków, jakbym wycięła te liście. byłby porządek ale tego efektu teraz by nie było ....
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies