Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród zapachów u Jasi

Ogród zapachów u Jasi

Poziomka 23:28, 05 sty 2013

Gardenarium napisał(a)
Jasiu, jak miło znów u Ciebie oglądać kwiatki, a najładniejszy ośmiał Pozdrawiam cieplutko.

Ośmiał przez kilka lat gościł w ogrodzie, sam się rozsiewał więc nie zostawiałam nasion , bo po co. Ale pewnego roku nie zeszła żadna siewka, na szczęście Elfik skrupulatnie zbierał nasiona więc w przyszłym roku powinien powrócić do ogrodu. Gdy mu miejsce odpowiada to przypomina rozmiarami mały krzaczek .

Pozdrawiam serdecznie Jasia
Bea 23:40, 05 sty 2013

Witaj Jasiu.

Jasiu ośmiał będziemy sadzić w naszych ogrodach bo Elfik nas obdarował nimi na spotkaniu

u Kapiasów.

Jak zwykle urokliwie u Ciebie i z wielką przyjemnością odwiedziłam Twój ogród.

Pozdrawiam serdecznie

Beata

Ps. Jarzmianka urocza
Mala_Mi 23:42, 05 sty 2013

Tu oczka można pocieszyć kolorami Tego dziś mi trzeba było
Poziomka 11:48, 06 sty 2013

Gabriela napisał(a)
I lubię te drobne, niskie aksamitki, najbardziej lubię odmianę Lulu, tworzy takie okrągłe, niskie kopułki z masą kwiatów, udało mi się dostać ich nasionka w wiadomej wymianie. Twoja jest podobna, pamiętasz jak się nazywa?

Niestety nie wiem jaka to była odmiana. Rosła tak bujnie że musiałam przerywać już kwitnące egzemplarze bo zagłuszały marchew i cebulę

Bodziszek wielkopłatkowy , jeden z nielicznych bodziszków , który oparł się zimie 2011/2012.

Poziomka 11:54, 06 sty 2013

monteverde napisał(a)
Mnie najbardziej podoba się ta budleja, trzeba jej zrobić kopczyk na zimę, to zawsze od korzeni odbije( to dla Vity) ośmial też posieję, a z szałwią "gorące usta" to trzeba jak z jednoroczną u mnie też przemarzła
sasanki piękne

Gdy pierwszy raz posadziłam szałwię to przeżyła w ogrodzie dwie zimy i im była starsza tym piękniejsza.
Kolejna zachowała się już jak roślina jednoroczna , szkoda bo ma kwiaty w naszych barwach narodowych.
Poziomka 12:03, 06 sty 2013

annawu napisał(a)

a podpowiedz cóż to takiego?, ciekawie wygląda.

To jest Leycesteria

Poziomka 12:32, 06 sty 2013

hanka_andrus napisał(a)
Pozdrawiam Noworocznie i zostawiam powiew wiosny....

Haniu dziękuję za pozdrowienia i wspomnienie wiosny , jak pomyślę że jeszcze przed nami styczeń i luty to nawet nie liczę dni do wiosny

hanka_andrus 12:39, 06 sty 2013

Jasiu, już bliżej niż dalej.Fiołki koło domu....oglądam i widzę zielone listki,wystarczy tylko trochę słońca i już będą cieszyć! Nie smuć się! Nadejdzie!
Dla Ciebie......

Poziomka 13:18, 06 sty 2013

Sebek napisał(a)
Jak ja kocham u Ciebie tą bujność na rabatach

Zastanawia mnie kiedy siać ośmiał - w marcu - a może później? Tak żeby latem był już rozbujany

I czy jak wysieję naparstnice wiosną to zakwitną czy nie?

Proponowałabym posiać ośmiał w późniejszym terminie , chyba że wysiejesz do pojemników w szklarni lub na parapecie okna.
Sądzę że dwuletnie naparstnice z wiosennego siewu nie zakwitną w tym roku , ale możesz zrobić doświadczenie i wysiać kilka nasion wiosną.
W ubiegłym roku posiałam do doniczek biały łubin ( uprawa parapetowa), potem posadziłam do gruntu. Teoretycznie powinien kwitnąć w tym roku , a zakwitł już późnym latem .

barbara_kraj... 13:22, 06 sty 2013

Poziomka napisał(a)
(...)
Też już myślę o siewach, posieję ośmiał, czerwony łubin, kard, odnalazły się nasiona różowej naparstnicy(...)

Ten ośmiał jest bardzo ciekawy, dopiero tu poznalam tę roślinę i też ją posieję, bo nasionka dostałam
Tylko o wymaganiach poczytać trochę muszę