Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Kwiatki i rabatki u Elizy 18:14, 13 lis 2012

Do góry
eliza3 napisał(a)
Wczoraj M powiesił karmnik dla ptaszków. Karmnik wisi wysoko na lince, bo kiedy był na paliku to koty atakowały i ptaszki wystraszone przestały przychodzić.
Teraz ptaki są bezpieczne, a ja mam cudowny widok z dwóch okien. Zdjęcia słabiutkie, bo aparat słabo zbliża, ale udokumentowane... zachęciła mnie Bogdzia.
Na obserwacje ptaków i tak będę chodziła do niej, bo jest niezrównana, a u mnie tylko taki ptaszkowy epizod.
To fakt, że sikorek trzeba szukać, ale zapewniam was, że są trzeba mieć tylko dobry wzrok

Elizo bardzo fajny wam pomysł wyszedł z tym powieszeniem karmnika, mój od roku prosi się o stopę, czyli jakiś postument i nie może się doczekać muszę się zmobilizować
Mój kawałek raju II 18:13, 13 lis 2012

Do góry
Aniu gratuluję i pozdrawiam

Moje roślinki 18:11, 13 lis 2012

Do góry
Chciałam iść w ślady innych forumowiczów i uwiecznić na fotkach ptaki,które odwiedzają mój ogródek.Niestety,jakoś mi to nie wychodzi.Więc na razie pokażę tylko kury na czereśni,zawsze coś

Rododendronowy ogród II. 18:10, 13 lis 2012

Do góry

Ubóstwiam gołąbki... mniam, mniam, aż ślinka cieknie
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 18:08, 13 lis 2012

Do góry
Gratuluję kolejnej setki

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 17:32, 13 lis 2012

Do góry
Przyszły obrzeża! Bardzo fajne, dobrze się je montuje. Udało mi się całe 3 zamontować i zrobiło się ciemno A dzisiaj M odbierał Młodą z przedszkola, miałam godzinkę... ale to mało! Może jutro uda mi się zamontować kolejne

Przed - jeszcze bez obrzeży:

Po (nad kancikami popracuję jak całość będzie położona):

Hej Agatko!
Też zamierzam mnożyć dąbrówkę i zadarnić ją cały kawałek pod północną stroną domu; najładniejsza jest jesienią. Tak sobie myślę że jeśli inne cisy też tak mają, to może one tak na mróz robią? Moje w doniczkach (te które wczoraj dosadzałam), małe, nie zrudziały - ale stały pod domem, może dlatego - miały cieplej?? hmm... może jakiś znawca się wypowie??

Jak kupisz sobie antenę np polsatu, to musisz zawołać i tak gościa od nich, albo "freelancera"; ktory Ci taka antenę ustawi. Bo przykręcić do muru talerz można sobie samemu, ale żeby uchwycić najlepszy sygnał trzeba mieć miernik... a ci ludzie mierniki maja...
tez od parunastu dni mamy TV, a 2 lata żyliśmy bez... i M właśnie, zamiast przed komputerem, siedzi teraz przed TV...
jeden kabel na strychu wystarczy; tez instalacje mamy rozprowadzona jak Ty

pozdrawiam!!
Ogród przydomowy - na zmiany gotowy... 17:02, 13 lis 2012

Do góry
Biedronki i u mnie były ale to nie nasze polskie siedmiokropki tylko jakies z innych krajów, podobno nie jest to dobre dla naszych że te obce się pojawiły w takich ilościach. Tu właśnie ta obca.

U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 17:02, 13 lis 2012

Do góry
Gratulację Seba z okazji kolejnej setuni
Ogród przydomowy - na zmiany gotowy... 16:58, 13 lis 2012

Do góry
anipla napisał(a)

W tym przed torami nie spotkałam ostatnio kaczek :

Kaczki pływały w rzeczce obok stawu szkółki K. (rodziców). W okresie lęgowym po stawie Pańswta K. pływają całe rodzinki .
Pozdrawiam

Nie znam tego miejsca a ze u państwa K są kaczki to wiem . Tam jest jeszcze o wiele większy skarb którego tylko raz udało mi się zobaczyc: prześliczny zimorodek- klejnocik jak z bajki.Bedziesz musiała mi kiedys pokazac tą rzeczkę.A w tym koło torów bywają kaczki wczesną wiosna a potem gdzies znikaja.Nigdy nie miałam aparatu by tam zrobic zdjęcia a Ty widze zrobiłas. Ja tamtedy nie chodzę tylko przejeżdżam samochodem to na zrobienie zdjecia mam jedynie czas jak stoimy bo jedzie pociąg ale wtedy na ogół nie mam aparatu. Pozdrawiam serdecznie.

Miałaś szczęście z tym zimorodkiem -będę bardziej uważna to może uda mi się spotkać.

Czy jest możliwe żeby sójka zjadła 5 żołędzi w całości czy może innego ptaka widziałam ?(wydaje mi się że to sójka)

Ja też tam jeżdżę samochodem raczej z dziećmi dlatego żeby zrobić to zdjęcie pojechałam specjalnie w tym celu bez dzieci.-miejsce mało bezpieczne a przy okazji stania w korku jakoś się nie składało.... hmm...tylko szkoda że dopiero po 10 latach mieszkania tutaj jak mi się uda to zrobię fotkę jak będzie słonko

Ja do Ciebie jadę jak ta sójka....ale tak myślimy z Karoliną że wiosną pewnie dotrzemy
Jak to Juzia pisze - Odpozdrawiam

U nich ( państwa K) przed dużym jeziorem jest takie malutkie gdzie trzymają rybki na sprzedaż i on tam przesiaduje i wyłapuje te rybki. Jest bardzo płochliwy i bardzo szybki w locie , aż nie byłam pewna czy to on ale pani K potwierdziła że go mają tzn on sam dobrowolnie tam przebywa bo to dziki ptak.

Co do sójki to 5 żołędzi to duzy wyczyn nawet jak na sójkę ale może ona ich nie zjadła tylko wyniosła i ukryła bo one tak właśnie robią . Chowają pod liścmi lub w innych miejscach i wracają po następne. Na wszelki wypadek dla lepszego rozpoznawania sójki wklejam zdjęcie. I czekam do wiosny.

Stary dom, zapomniany ogrod i ...ja na francuskiej ziemi 16:54, 13 lis 2012

Do góry

pięknie !!!!
Rododendronowy ogród II. 16:41, 13 lis 2012

Do góry
asc napisał(a)
Bogdzia, co ja wymyślę to nie wie nikt.. nawet ja Już pisałąm, że się swoich pomysłów boję.. Natomiast wiem, gdzie te 2 gołąbki....

Ten ktos nawet podobny do Ciebie, szczupły i sprawny jak Ty ale mnie gołąbki nie zginęły tylko je liczyłam jak juz były w brytwannach i mógł byc błąd w liczeniu bo dwie warstwy były więc nie mam pewności czy dobrze policzyłam, a Ty dobrze wiesz ze możesz wejśc na gołąbki głównymi drzwiami i w biały dzień i jeszcze tiramisu lub co innego dołożę.
Eichhornia crassipes - hiacynt wodny 16:40, 13 lis 2012

Do góry
Z zapałem piszemy dzisiaj o roślinach ciepłolubnych, to i warto wspomnieć o hiacyncie wodnym Eichhornia crassipes.

Gatunek rozprzestrzenił się prawie w całej strefie subtropikalnej i tropikalnej, ale pierwotnie zamieszkiwał dorzecze Amazonki.
Piszę o niej, bo wyśmienicie spełnia rolę w naszych oczkach wodnych stymulując rozwój glonów. Potrafi zadziwić nas ekspansywnością, dużą produkcją biomasy, co cięgnie za sobą potężne zdolności filtracyjne wody. Ponadto jest rośliną pływającą, czyli nadmiar składników odżywczych – pożywki dla glonów, czerpie szybko, bo bezpośrednio z wody. Roślina lubi oczka dobrze nasłonecznione, zasobne w składniki, wówczas bardzo dobrze się rozrasta. Nie znosi stosowania środków chemicznych stymulujących rozwój glonów – nie ginie, ale upośledza się jej metabolizm. Podobnie wycofuje się z oczek często czyszczonych, gdzie nałogowo wymieniamy wodę.

Zimowanie hiacynta jest dość kłopotliwe. Ja zapewniam mu dostateczne warunki, czyli takie w których udaje mu się przetrwać zimę, daleko im jednak do wymagań optymalnych. Wkładam je do wody w akwarium o temperaturze 15 - 21*C przy naturalnym około 9 godzinnym naświetleniu.
Próby zimowania hiacynta w wielu przypadkach kończą się niepowodzeniem, dlatego lepiej jest przed zimą wyrzucić go z oczka, a wiosną po 15 maja zakupić nowe sadzonki. Cena nie jest odstraszająca.

Ogród przydomowy - na zmiany gotowy... 16:27, 13 lis 2012

Do góry

Rododendronowy ogród II. 16:25, 13 lis 2012

Do góry
Bogdzia, co ja wymyślę to nie wie nikt.. nawet ja Już pisałąm, że się swoich pomysłów boję.. Natomiast wiem, gdzie te 2 gołąbki....

Ogród przydomowy - na zmiany gotowy... 16:08, 13 lis 2012

Do góry
Biedronki pochowały się na zimę ale jak 15 .10.poczuły słonko to wyszły z ukrycia żeby się poopalać
Widok był niesamowity: południowa ściana w biedronkach - takiej ilości biedronek i do tego tak różnych w życiu nie widziałam- nawet nie wiedziałam że takie są .Jak zaczęło słonko zachodzić to i biedronki czmych pod podbitkę dachu - nawet nie wiedziałam że mam pod dachem biedronkowo

tu kawałek ściany dla zobrazowania zagęszczenia

W Gąszczu u Tess 15:54, 13 lis 2012

Do góry
Tess napisał(a)
Oczywiście, aparat foto nadal w niedyspozycji, zresztą po ciemku dziś w ogrodzie pracowałam, to i zdjęć nie dałoby się zrobić.
Ale ponieważ strasznie dawno żadnego pisma obrazkowego nie było, pokażę te, które udało mi się zrobić wczoraj, kiedy już aparat padał...

Zadołowałam sadzonki bukszpana, cisa i trzmieliny (tu te posadzone w skrzyneczkach, bo dla urozmaicenia, mam jeszcze sadzonki w doniczkach)

Te sadzonki są w dość dobrej kondycji, mam nadzieję na jakieś zawijaski bukszpanowe z własnoręczne wyprodukowanych sadzonek

Bardzo mizernym skutkiem zakończyła się moja pierwsza próba sadzonkowania cisów.
Z całej skrzyneczki udało się pozyskać jedną (słownie jedną) sadzoneczkę:

tu jej przepiękne korzonki:

a tu rzeczona sadzonka w całej swej mizernej posturze (kiedy toto urośnie?)

Wiem, co zrobiłam źle, i dlatego nie ukorzeniło się więcej. Wyczytałam kiedyś gdzieś na forum (chyba u Jagny) że do sadzonkowania dobrze jest dodać popiołu. To dodałam Dużo za dużo

Tess też mam taką sadzonkę, rośnie już u mnie trzeci rok, ukryta między tujami, podrosła o około 5 cm
Wszystko o czym ... Marzysz 15:52, 13 lis 2012

Do góry
ka1sia napisał(a)
Co w trawie piszczy?

Super zdjęcie kolorki jesienne w ogrodzie piękne
Wszystko o czym ... Marzysz 15:52, 13 lis 2012

Do góry
i trochę takich ogólnych jesiennych widoczków, które dzisiaj udało się uchwycić

Ale pstrokato

Czarne futro jest wszędzie

Pozdrawiamy bardzo cieplutko wszystkich naszych gości
Moja największa pasja - ogród 15:45, 13 lis 2012

Do góry
an_tre napisał(a)
Moje gratulacje Kasiu niech Twój ogród pięknieje, a wątek pęcznieje

Bardzo dziękuję za przepiękne tulipany))
Moja największa pasja - ogród 15:43, 13 lis 2012

Do góry
Tess napisał(a)
Kasik, mam kilka uwag - nie wiem, czy sensownych - do projektów.
Pozwolisz?
Na początek ten:

Generalnie - ładny
Ale: jeśli to są hortensje kwitnące na pędach tegorocznych, to oznacza, że kwitnąć będą od lipca.
Taki sam termin kwitnienia ma lawenda (jeśli to lawenda).
Czyli od maja do lipca nic nie będzie kwitnąć - no, chyba, że cebulowe planujesz

I mam prośbę, żebyś przy projektach opisała, jakie tam są roślinki. OK?

Buziam

Wszystko opiszę
Tess, problem z tym programem jest taki, że mało w nim jest roślin, generalnie pomysł na tą część to bukszpany, ale nie ma tu ani kul ani stozków więc muszę kombinować i wstawiać różne zastępcze roślinki, szkoda, bo producent mógłby podokładać trochę nowych roślin

rzeczywiście horti kwitną od lipca, pomyślę, co tu jeszcze wcisnąć kwitnącego wcześniej
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies