Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród na Leśnej Polanie 19:56, 12 lis 2012

Do góry
Ogród na Leśnej Polanie 19:55, 12 lis 2012

Do góry
Pozdrawiam wszystkich zaglądających, to moja łąka rok temu

Moja największa pasja - ogród 19:46, 12 lis 2012

Do góry
Kasik, mam kilka uwag - nie wiem, czy sensownych - do projektów.
Pozwolisz?
Na początek ten:

Generalnie - ładny
Ale: jeśli to są hortensje kwitnące na pędach tegorocznych, to oznacza, że kwitnąć będą od lipca.
Taki sam termin kwitnienia ma lawenda (jeśli to lawenda).
Czyli od maja do lipca nic nie będzie kwitnąć - no, chyba, że cebulowe planujesz

I mam prośbę, żebyś przy projektach opisała, jakie tam są roślinki. OK?

Buziam
Ogród dla roślin o mocnych nerwach 19:43, 12 lis 2012

Do góry
Gabi napisał(a)

Ale tutaj nie widać żadnych galasów, są gdzieś jakieś jeszcze zdjęcia? Nigdy na sebrach nie spotkałam żadnych szkodników.
Kondziowy Ogród :) 19:38, 12 lis 2012

Do góry
Urszulla napisał(a)

Ogród jest wypełniony po brzegi, dobrze jest, ale potrzeba mu trochę uwagi, żeby dopracować różne szczegóły i cukiereczki, tam gdzie czegoś brakuje - trzeba dosadzić, a tam gdzie misz-masz - trzeba przegrupować i pozmieniać kolory.

Kondziu-Dausia pokazała Twój ogród w pełnej odsłonie, ale on naprawdę jest bogaty. Wymaga może uporządkowania i dopieszczenia, ale na pewno nie załamywania się.
To ja powinnam być podłamana z tymi problemami, które mam do rozwiązania. Sama chciałabym mieć tyle roślin tak rozrośniętych jak Ty-to dla pocieszenia że inni mają 100razy gorzej.
A Twoim zmianom na wiosnę będę kibicować..... i u Irenki ........, bo też wiele będzie przerabiać. Fajnie będzie.
I coś nowego podglądnę po Danusiowemu
Wiem ze inni maja gorzej ale ja chciałem pomocy teraz to wyglada tak poduzych zmianach które zrobiłem możecie porównać są zdjecia jak tu założyłem wątek a teraz każdy mnie atakuje ale nie było tak dobrze dzięki za kibicowanie
Ogród zamknięty w skrzyniach 19:35, 12 lis 2012

Do góry
No to mam pierwsze metalowe donice na taras Trochę to smutny widok bez roślin, ale cóż.... czekamy na wiosnę....

Na razie ustawienie przypadkowe, jeszcze nie wiem w którym miejscu dokładnie staną. A może macie pomysły czym ciekawym to obsadzić?)))
Taras południowo-wschodni.

Już niedługo nowe donice w innych gabarytach - tak przynajmniej obiecuje M.
Mój kawałek raju II 19:32, 12 lis 2012

Do góry
Dzisiaj zgrabiałam liście jeszcze, bo caly czas sypią, przesiewałam kompost, dosadziłam kilka cebul lilii, zobaczymy co będzie przygotowywałam rośliny do kopczykowania , powiązałam trawy i trytomy, pracowity , miły dzień na ogrodzie
na parapecie okiennym zakwitł mi cyklamen

zakwitaja następne fiołki, to są te ze spotkania u mnie, miały przerwę i teraz znowu będą kwitły

biały oleander chyba ma ochotę też znowu na kwitnienie
i następny będzie kwitł nie pamiętam jak się nazywa
a tu wilczomlecz
Ogród dla roślin o mocnych nerwach 19:10, 12 lis 2012

Do góry
Gabi napisał(a)
Kolejnym problemem jest jałowiec.
Na początku sierpnia zrobił się od środka bardzo jasno zielony, potem żółty, potem zbrązowiał.
Nie usechł i tych igieł brązowych nie da się otrzepać.
Spryskałam go topsinem, mikoryzą ale to nie pomogło.
Czy da się to drzewko jeszcze uratować?

To nie jałowiec a cyprysik groszkowy 'Boulevard' (Chamaecyparis pisifera 'Boulevard').

Te stare igły w środku można krok po kroku wycinać przy łodydze, to długa i monotonna oraz precyzyjna robota, ja juz od lat tych gatunków nie sadzę, właśnie dlatego, że tak po latach wyglądają i szpecą okrutnie.

Najpierw poczyść, albo wyrzuć tego iglaka.
Kiedyś będzie tu pięknie ... 19:01, 12 lis 2012

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Jesień nadeszła

Świeżo prostowane brzozy zżółkły i widac jakie krzywusy...

No nie Kochana - tymi fotkami to wpędziłaś mnie w deprechę
U Ciebie jest PRZEPIĘKNIE !!!!!!!!!!!!!!!!!
Pszczelarnia 18:56, 12 lis 2012

Do góry
agniecha973 napisał(a)
Ewo, jak te drzewka dobrze u Ciebie mają - obornik, oplewione, ech...marzenie. Pozdrawiam, dziękuję za informacje i zachwycam się porządkiem i tym, że potrafisz się "wyrobić".

Agniecho, to pokażę , że drzewka jak kiedyś sadziłam to nie miałam pojęcia o liniach i przestrzeni, krzywo, linie nie dopasowane, bo brakowało mi punktu podparcia w przestrzeni. I te drzewka, jak teraz myślę, to żyją dzięki ojcu - biegał z polewaczkami i okopywał, i prześwietlał. Ja nie miałam głowy, bo dach nad głową powstawał.
A teraz z tego dobrobytu korzystają i drzewa, i inne stwory podziemne (). Jak na zdjęciu poniżej:

Ale żeby nie narzekać - czy to wiosna?

Mój jesienny ogród 18:53, 12 lis 2012

Do góry
Zaglądam Marzenko, jak przychodzę na herbatkę. Tak w ogóle to dziękuję wszystkim za miłe słowa. Mogę się pochwalić że skończyłem robotę nad klamkami które wysyłam jutro do kanady, raczej żona bo ja wylatuje za 10 godzin. Mogę Wam w końcu pokazać swoje dzieło, nad którym wojowałem cały miesiąc, tylko pobrudziłem przy skręcaniu rączkę drewnianą nie malowaną. Jestem wykończony tą robotą. Wcale nie żartuję jak mówiłem że będę spać cały tydzień. Jeszcze się później odezwę

Jedna z moich ładniejszych klamek robiłem je od zera, dostałem tylko rysunek w AutoCad

Pokaże jak będe na miejscu jakie zawiasy robiłem do tych drzwi. Zdjęcia byle jakie ale robione na biegu.
Mój zielony świat 18:41, 12 lis 2012

Do góry
Justyna napisał(a)

nowy nabytek z tego roku, tylko nie wiem jaka to odmiana. Znacie?

Niesamowita, trzeba poszukać nazwy.Szukałam lecz nie znalazłam.

Grembosiowo 18:38, 12 lis 2012

Do góry

Z prawej strony wydzieliłam żwirowy placyk, na którym stanie ławeczka z małą pergolą, może jakaś rzeźba...
Trawy w przodzie jednak raczej nie będzie, mimo, że Danusia radziła, ale ja jakoś tego nie widzę.

Ogród na Leśnej Polanie 18:33, 12 lis 2012

Do góry
Takie kolory posadź, tylko nie po jednym a po kilka sztuk.

A hosty koniecznie z białym brzegiem

Wyobraź sobie taki łan kłaniających się hortensji od lipca aż do wiosny

Pszczelarnia 18:33, 12 lis 2012

Do góry
Żeby nie było, że jestem taka "Zosia samosia olalala":
malinami zajęła się moja Matula, warzywnik kopie i z kamieni plewi mój M, Ciocia pięknie wykopała zbiory a ja sobie i innym organizuję pracę bez względu na pogodę.
Kompostowniki zbudował mój Ojciec systemem gospodarczym. Nie są wymarzone ale na razie spełniają swoją rolę dobrze, nie rzucają się w oczy (myślę), tylko ich troszkę mało jest.

Nelumbo - lotos 18:32, 12 lis 2012

Do góry
Dzięki , nie dopisałem jeszcze bardzo istotnej sprawy - kłącze które sadzimy musi mieć co najmniej dwa węzły krzewienia.
Ogród na Leśnej Polanie 18:27, 12 lis 2012

Do góry
Kuklik napisał(a)
Mój ulubiony rodzaj ogrodzenia drewniany płot
i już mi się u Ciebie podoba:

Danusia ma rację z tymi hortensjami na skarpie, ja bym dodała, że można jeszcze trochę poszerzyćten pas usuwając trawę i posadzić u stóp hortensji funkie (moje ukochane) i żurawki (widziałam że je lubisz), nawiązywałoby to do reszty ogrodu. Ale to oczywiście tylko taki pomysł

Witaj, cieszę się że ci sie u mnie podoba, zapraszam częściej
Pomysł z żurawkami i hostami super, dzieki.
Rododendronowy ogród II. 18:24, 12 lis 2012

Do góry
Bożenko, gratuluję i podziwiam.

Nelumbo - lotos 18:19, 12 lis 2012

Do góry
asc napisał(a)
Napisz jeszcze jak to przezimować. bo widzę, że wiedzę masz.. czy też praktykę???
Byłam na stronce.... lilie też są tam piekne

No popatrz, jaki niewierny Tomasz
Wyciągasz kastrę z lotosem z oczka w październiku dajesz do piwnicy, kotłowni, szklarni, albo nakrywasz na polu grubą warstwą liści. Wszystko co widzisz u dołu robisz końcem marca.

Przy wyciąganiu kłączy z kastry, należy uważać aby ich nie uszkodzić. Najlepiej wypłukać ziemię silnym strumieniem wody.
Kastra z Lotosami po zimowaniu.

Plątanina kłączy nelumbo po wysypaniu z kastry.

Odzyskane kłącza przygotowane do umycia, przycinki i odkażania.

Jak widać kłącza są zdrowe, bez nadgnić i pęknięć. Jest to bardzo istotne - z uszkodzonego kłącza nie wymusimy kwitnienia.

Tak uszkodzone kłącza jak te widoczne na zdjęciach, nadają się do wyrzucenia.

Aby zapobiec rozwojowi patogenów chorobotwórczych, smarowałem rany środkiem grzybobójczym. Do tych celów używam również nadmanganian potasu.

Prawidłowo przycięte kłącze. Kawałek (końcówka) kłącza za węzłem krzewienia nie powinna być przycięta zbyt krótko.

Dodatkowo odkaziłem kłącza w biopreparacie - Biosept

Potem już tylko sadzenie. Zasypuje kastrą nieco ponad połowę pojemności, zalewam wodą i robię błotną papkę. Kłącza delikatnie wtykam w błotko - nie za głęboko. Na końcu po ściance kastry dolewam wodę.

Pozostaje nam czekać do maja.
W maju nawożenie w sierpniu kwitnienie
Grembosiowo 18:17, 12 lis 2012

Do góry
W ślimaczym tempie, ale coś tam się posuwa:

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies