Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Stary dom, zapomniany ogrod i ...ja na francuskiej ziemi 16:54, 13 lis 2012

Do góry

pięknie !!!!
Rododendronowy ogród II. 16:41, 13 lis 2012

Do góry
asc napisał(a)
Bogdzia, co ja wymyślę to nie wie nikt.. nawet ja Już pisałąm, że się swoich pomysłów boję.. Natomiast wiem, gdzie te 2 gołąbki....

Ten ktos nawet podobny do Ciebie, szczupły i sprawny jak Ty ale mnie gołąbki nie zginęły tylko je liczyłam jak juz były w brytwannach i mógł byc błąd w liczeniu bo dwie warstwy były więc nie mam pewności czy dobrze policzyłam, a Ty dobrze wiesz ze możesz wejśc na gołąbki głównymi drzwiami i w biały dzień i jeszcze tiramisu lub co innego dołożę.
Eichhornia crassipes - hiacynt wodny 16:40, 13 lis 2012

Do góry
Z zapałem piszemy dzisiaj o roślinach ciepłolubnych, to i warto wspomnieć o hiacyncie wodnym Eichhornia crassipes.

Gatunek rozprzestrzenił się prawie w całej strefie subtropikalnej i tropikalnej, ale pierwotnie zamieszkiwał dorzecze Amazonki.
Piszę o niej, bo wyśmienicie spełnia rolę w naszych oczkach wodnych stymulując rozwój glonów. Potrafi zadziwić nas ekspansywnością, dużą produkcją biomasy, co cięgnie za sobą potężne zdolności filtracyjne wody. Ponadto jest rośliną pływającą, czyli nadmiar składników odżywczych – pożywki dla glonów, czerpie szybko, bo bezpośrednio z wody. Roślina lubi oczka dobrze nasłonecznione, zasobne w składniki, wówczas bardzo dobrze się rozrasta. Nie znosi stosowania środków chemicznych stymulujących rozwój glonów – nie ginie, ale upośledza się jej metabolizm. Podobnie wycofuje się z oczek często czyszczonych, gdzie nałogowo wymieniamy wodę.

Zimowanie hiacynta jest dość kłopotliwe. Ja zapewniam mu dostateczne warunki, czyli takie w których udaje mu się przetrwać zimę, daleko im jednak do wymagań optymalnych. Wkładam je do wody w akwarium o temperaturze 15 - 21*C przy naturalnym około 9 godzinnym naświetleniu.
Próby zimowania hiacynta w wielu przypadkach kończą się niepowodzeniem, dlatego lepiej jest przed zimą wyrzucić go z oczka, a wiosną po 15 maja zakupić nowe sadzonki. Cena nie jest odstraszająca.

Ogród przydomowy - na zmiany gotowy... 16:27, 13 lis 2012

Do góry

Rododendronowy ogród II. 16:25, 13 lis 2012

Do góry
Bogdzia, co ja wymyślę to nie wie nikt.. nawet ja Już pisałąm, że się swoich pomysłów boję.. Natomiast wiem, gdzie te 2 gołąbki....

Ogród przydomowy - na zmiany gotowy... 16:08, 13 lis 2012

Do góry
Biedronki pochowały się na zimę ale jak 15 .10.poczuły słonko to wyszły z ukrycia żeby się poopalać
Widok był niesamowity: południowa ściana w biedronkach - takiej ilości biedronek i do tego tak różnych w życiu nie widziałam- nawet nie wiedziałam że takie są .Jak zaczęło słonko zachodzić to i biedronki czmych pod podbitkę dachu - nawet nie wiedziałam że mam pod dachem biedronkowo

tu kawałek ściany dla zobrazowania zagęszczenia

W Gąszczu u Tess 15:54, 13 lis 2012

Do góry
Tess napisał(a)
Oczywiście, aparat foto nadal w niedyspozycji, zresztą po ciemku dziś w ogrodzie pracowałam, to i zdjęć nie dałoby się zrobić.
Ale ponieważ strasznie dawno żadnego pisma obrazkowego nie było, pokażę te, które udało mi się zrobić wczoraj, kiedy już aparat padał...

Zadołowałam sadzonki bukszpana, cisa i trzmieliny (tu te posadzone w skrzyneczkach, bo dla urozmaicenia, mam jeszcze sadzonki w doniczkach)

Te sadzonki są w dość dobrej kondycji, mam nadzieję na jakieś zawijaski bukszpanowe z własnoręczne wyprodukowanych sadzonek

Bardzo mizernym skutkiem zakończyła się moja pierwsza próba sadzonkowania cisów.
Z całej skrzyneczki udało się pozyskać jedną (słownie jedną) sadzoneczkę:

tu jej przepiękne korzonki:

a tu rzeczona sadzonka w całej swej mizernej posturze (kiedy toto urośnie?)

Wiem, co zrobiłam źle, i dlatego nie ukorzeniło się więcej. Wyczytałam kiedyś gdzieś na forum (chyba u Jagny) że do sadzonkowania dobrze jest dodać popiołu. To dodałam Dużo za dużo

Tess też mam taką sadzonkę, rośnie już u mnie trzeci rok, ukryta między tujami, podrosła o około 5 cm
Wszystko o czym ... Marzysz 15:52, 13 lis 2012

Do góry
ka1sia napisał(a)
Co w trawie piszczy?

Super zdjęcie kolorki jesienne w ogrodzie piękne
Wszystko o czym ... Marzysz 15:52, 13 lis 2012

Do góry
i trochę takich ogólnych jesiennych widoczków, które dzisiaj udało się uchwycić

Ale pstrokato

Czarne futro jest wszędzie

Pozdrawiamy bardzo cieplutko wszystkich naszych gości
Moja największa pasja - ogród 15:45, 13 lis 2012

Do góry
an_tre napisał(a)
Moje gratulacje Kasiu niech Twój ogród pięknieje, a wątek pęcznieje

Bardzo dziękuję za przepiękne tulipany))
Moja największa pasja - ogród 15:43, 13 lis 2012

Do góry
Tess napisał(a)
Kasik, mam kilka uwag - nie wiem, czy sensownych - do projektów.
Pozwolisz?
Na początek ten:

Generalnie - ładny
Ale: jeśli to są hortensje kwitnące na pędach tegorocznych, to oznacza, że kwitnąć będą od lipca.
Taki sam termin kwitnienia ma lawenda (jeśli to lawenda).
Czyli od maja do lipca nic nie będzie kwitnąć - no, chyba, że cebulowe planujesz

I mam prośbę, żebyś przy projektach opisała, jakie tam są roślinki. OK?

Buziam

Wszystko opiszę
Tess, problem z tym programem jest taki, że mało w nim jest roślin, generalnie pomysł na tą część to bukszpany, ale nie ma tu ani kul ani stozków więc muszę kombinować i wstawiać różne zastępcze roślinki, szkoda, bo producent mógłby podokładać trochę nowych roślin

rzeczywiście horti kwitną od lipca, pomyślę, co tu jeszcze wcisnąć kwitnącego wcześniej
Wszystko o czym ... Marzysz 15:43, 13 lis 2012

Do góry
Co w trawie piszczy?

Wszystko o czym ... Marzysz 15:37, 13 lis 2012

Do góry
niektórzy już czekają na wiosnę

magnolia susan

rododendrony

Wszystko o czym ... Marzysz 15:32, 13 lis 2012

Do góry
Piękne kolory przybrały azalie

wiśnia osobliwa też jeszcze w kolorowych listkach

żurawki, jak to żurawki, dają radę

ogniki młodziutkie, a całe obsypane koralikami

Początki w Kruklandii 15:31, 13 lis 2012

Do góry
Chyba się skuszę na takie palenisko....
Wysypię żwir w kwadracie....a na środku palenisko....okrągłe czy kwadratowe...zależy z jakiego materiału (bo jeszcze nie wiem)
I to wszystko będzie po lewej stronie Altany

jakoś tak
ogrodoweimpresjejolki 15:27, 13 lis 2012

Do góry
Bogdzia napisał(a)

Pokazywałam Wam już wycinankę zrobioną przez mojego wnuka ....Wczoraj uszyłam nowe poszewki na poduszki i zrobiłam wałek pod nóżki Do tego nowy katalog roślin
Nie straszne mi jesienne wieczory ...

Ale luksusy zimowe na Ciebie czekaja....

Bogdziu, powiadają: jak sobie pościelesz tak się wyśpisz
Wszystko o czym ... Marzysz 15:26, 13 lis 2012

Do góry
Listopad też potrafi być piękny i kolorowy

Berberys admiration nieustannie zachwyca kolorem

kiścień też nic nie stracił na urodzie

pęcherznice luteus pięknie się złocą

Nelumbo - lotos 14:46, 13 lis 2012

Do góry

No to Slocum zamówię, ale gdzieś bliżej wiosny....... bo teraz boję się, ze nie przetrzyma zimy jak trzeba
Rododendronowy ogród II. 14:42, 13 lis 2012

Do góry
asc napisał(a)

Z archiwum

Poproszę o powtórkę spotkania.

Twoja prośba... dla mnie rozkaz .......... trzymam Cię za słowo
Lipiec????

w lipcu to i ja się przytelepię
Rododendronowy ogród II. 14:11, 13 lis 2012

Do góry
asc napisał(a)

Ktoś tu zaczął wspominki. Z mojego archiwum dwie wspaniałe kobietki. Mój brat niedługo jedzie na koncert do Łodzi. Gdyby nie środek tygodnia, chętnie przejechałabym się w Twoim kierunku. Pozdrawiam

Szkoda ale moze jeszcze kiedyś bedzie jechał???

Fajne

I z czego tak się śmiejesz u mnie ?????
Byłaś tu?... też wesoło.....
https://www.ogrodowisko.pl/watek/2503-ogrodowisko-przemowilo-czyli-nasze-powiedzonka?page=4#post_0

Śmieję sie z Twoich nieustannie nowych pomysłów. Kto wie co jeszcze wymyslisz.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies