Kupiłam ją za 5 zł w kwiaciarni,bez kwiatków oczywiście,podlewałam i dokarmiałam wg przepisu.
Zakwitła mi 2 razy.Ale poszłam do szpitala i córka kwiatki podlewała. Oczywiście często, za często i za dużą dawkę nawozową.Niestety ,tego nie dała rady roślinka strawić i zaczęła marnieć,Nie miałam niestety podłoża dla storczyków,żeby jej podłoże wymienić,a na tym co było,słony nalot się wytworzył..... Cóż,bywa....Ważne,że ja żyję i chociaż jej zdjęciem mogę się cieszyć. i dzielić się z innymi.
Kiedyś w Mai w ogrodzie Witek pokazywał szafę ogrodnika, czyli wszystko na swoim miejscu.
Ta szafa na kółkach wzbudziła w ekipie zachwyt, ale przyznacie, że słusznie?
To był rok 2006 w ogrodzie w stylu angielskim (dawniej Zalesinek) Może pamiętacie?
Nie mam niestety lepszych (dokładniejszych zdjęć, ale szafa jest więc można zrobić)
Szafa przydawała się na konserwacjach ogrodów, bo jeździła sobie z ogródka do ogródka i nic nie ginęło.
Jeśli macie teren narażony na zimne wiatry, to dobrze jest bukszpany okryć włókniną. Ja nie muszę tego robić, ponieważ mój ogród jest wysłonięty ze wszystkich stron i rośliny u mnie nie przemarzają.
Pokazujcie więc jakie macie pomysły na ładne wyeksponowanie narzędzi, które nie muszą być zardzewiałe i leżeć w kącie zapomniane. Mogą stanowić przedmiot dumy każdego ogrodnika, który niczego nie musi szukać i wie gdzie co jest.
A teraz was podpytam, jak wy sobie radzicie z narzędziami, gdzie je chowacie, aby nie szpeciły, gdzie chowacie taczki....................a do tego kurtki roboczo - ogrodowe, kalosze i gumofilce oraz wszelkie zapasy ogrodowe i nieogrodowe?
Irenko, ja wyeksponowałam swoje śliczne i wyczyszczone narzędzia na specjalnej tablicy, marzyłam o takich narzędziach, żeby się ich nie wstydzić i nie musieć chować, a chwalić się nimi, bo są cudowne.
To dla mnie wielka duma posługiwać się tym, czym Geoff Hamilton, a to, że będę ich importerem, to nawet nie marzyłam, przeszłam wiele, żeby tego dokonać.
W Anglii jak jestem w ogrodzie, zawsze zwracam uwagę na zakamarki, kanciapy, schowki i szopy i widzę, że tam też narzędzia, ubrania, kalosze są powiedziałabym ozdobą, zwykłym miejscem nie do chowania, czymś zwyczajnym, bo tam wszyscy mają ładne narzędzia.
Natomiast 15 grudnia dopiero ma wejść nowa seria Gold Cut, to seria sekatorów i różnych nożyc do cięcia topiarów, oczywiście sprowadzę i sama się zaopatrzę w te cuda.
Moja ściana z narzędziami angielskimi Joseph Bentley plus kilka antyków upolowanych na Chelsea Flower Show.
a z boku sobie wiszą pozostałe narzędzia na specjalnych umocowaniach.
Odnośnie doniczek dzisiaj przyjechaly kopie elho do wsadzenia bambusów. Wykopię 3 szt i wylądują w donicach w ogrodzie zimowym na antresoli...
Są wielkie 58 cm, na zdjęciu nie widać. Kupione na allegro za 58 zł. Trochę się różnią od elho ale na elho w takim rozmiarze mnie nie stać.....
Czy zdjęcia znów do góry nogami??
Witam Was znowu moim ogrodem... A raczej przed ogrodem... Mam zamysł zrobić moje wejście do domu i nie mogę z tym dojść do ładu... Co zacznę, to coś mi przeszkadza... Już tyle razy zmieniałam te nasadzenia, że aż się dziwię, jak coś tam jeszcze rośnie...
Trzeba podsadzić roślinami pięć dużych, bo kilkumetrowych Jałowców... Już są trochę podcięte, bo brązowiały od dołu... Wysypałam trochę kamieni i brakło... Na chodnik proszę nie patrzeć, bo jest do wymiany (nie wiem jeszcze kiedy)... Powiedzcie, co myślicie, jak to zagospodarować...??? Dodam, że warunki bardzo specyficzne... Sucho, słońce do południa, późnym latem i jesienią, jeszcze krócej... Niby rośnie tam wszystko, ale muszę intensywnie podlewać, a i to nie zawsze daje efekt, bo duże drzewa skutecznie biorą co najlepsze, dla siebie...
Ważne ,żeby mimo upływu czasu duch w narodzie nie gasł,a jeszcze się rozżarzał!
I u Ciebie,Karolinko, niech ten duch z kupnem działki,czy bez dodatkowych arów,nie gasł,a był jeszcze bardziej zdecydowany!Masz pięknie,a będzie jeszcze wspanialej! na następne setki......małe co nieco!
Stoją w złoto ubrane, każdy się o tym przekona,
myślisz że to tronowa komnata faraona,
albo że legendarny król Midas pozamieniał
zieleń w prawdziwe złoto i sam w złocie skamieniał.
Lecą z góry na ziemię złote błyszczace monety
chcesz złapac ich choc trochę a to liście niestety.