Izabello-Konstancjo, zorientowałam się, że stanęłaś w obronie warzywnika Ani (i słusznie, Madżenka zakłada a Ania chciałaby ot tak precz?). Ale co Ty pokazujesz, na czyją zgubę? Przecież jak użyteczne łączy się z pięknym to .... No właśnie jak to połączyć i osiągnąć.
A to - marzenie!
Fajnie, pomożesz w pracach pielęgnacyjnych
Mój ogród powstawał powoli i chyba nie mogłabym powiedzieć, że jest skończony
Ciekawa jestem czy masz swój ogród ??
Jeszcze niedawno oczy cieszyły takie widoczki
Marysiu,przykro mi,że nie mogłam spotkać się z Tobą.,ale zawirowania w rodzinie całkiem wybiły mnie z rytmu.Urodziła się wnusia,-3 tygodnie wcześniej niż planowano ,
zamieszanie było,ale już jest w domu,i czuje się dobrze.
Cieszę się,że wyjazd był udany,i odpoczęłaś trochę.
Pozdrawiam z nadzieją,że jeszcze kiedyś nam się uda.....
Właśnie o taki dereń mi chodzi. Rozjaśni mi ten róg. Dać aż trzy tam?
Ta limcia w rogu też ładnie wygląda Wiesz czym jest podsadzona?
Ula jakim cudem pamiętasz co u kogo jest? Podziwiam i cieszę się, że mogę skorzystać
Te te jałowce mam tam zostawić?
Kasiu u Anuli te limki w "nogach" mają rh. Ale dereń też by ładnie wyglądał...Anula chyba ma tam też jednego. Pozdrawiam
mam nadzieję, że Anula mi wybaczy, że pożyczyłam od niej to zdjęcie...
W ogródku mokro i smutno, większość roślin to teraz różne odcienie mokrej zieleni, czasami jakieś kropelki pięknie migoczą, ale żeby to zobaczyć trzeba się wbić w mokre croksy i podejść bliżej.
Po funkiach zostały mokre szmatki w kolorze żadnym, ale za to moje poamerykańskie liliowce ładnie się przebarwiły:
przed domem mam zupelnie lyso same kamienie , w tym roku robilismy elewacje i dach , prace zakonczone na zewnatrz , wiec bede mogla cos tu zaplanowac .mam nadzieje ze mi troche w tym pomozecie
teraz mam tylko donice tutaj
dzisiaj nie pada wiec zrobilam kilka fotek , zazwyczaj lejeeeeeeeeeee i tak to juz trwa od poczatku lata z niewielkimi przerwami , ciemno ..... juz od 17 , coraz wczesniej , zima mamy jasno od 9 i o 15 juz ciemno za to latem nie mamy nocy wogolei tak to tutaj pomieszane.
Dzięki. Tu, na zdjęciu wyżej masz ostnicę cieniutką- tę trawkę zwiewaną. Ona już zimowała u Ciebie?
Jeśli nie to rozejrzyj sie dobrze wokól niej, teraz i wiosną- znajdziesz pewnie malutkie , młode kępki - jej dzieci. Zostaw, te przezimują najpewniej, tak podtrzymasz nasadzenia. Może o tym wiesz, ale na zapas, napiszę
Żurawkowo jesiennie, chyba jest to Elektric Lime nie jestem pewien.
Jak się cieszę, że jesteś ostatnio taki aktywny i tyle pięknych zdjęć pokazałeś. A ja chciałabym się dowiedzieć co to za odmiana RH na zdjęciu z żurawkami?
Anito nadrabiam zaległości. RH jest to odmiana Gold Shine.
Sama zastanawiałam się co to jest, ale nigdy na Rh bym nie postawiła. To mnie zaskoczyło, że taki pstrokaty. Ty go w Polsce kupiłeś? Z tymi żuraweczkami się super prezentuje.
Izo, to jest dobra myśl, żeby podzielić długi ogród w poprzek, ale to nie musi być koniecznie podział idealnie symetryczny. Kulisy można robić różnie. Napracowałaś się nad przekopaniem tej rabaty. Może da się ja włączyć w pomysł z podziałem? Nie znalazłam w Twoim wątku żadnego planu całości i właściwie nie wiem jak Twoja działka wygląda ani jakie ma wymiary, ani co masz bliżej domu, trudno coś spójnego wtedy stworzyć dla całości. Może byś plan zrobiła i jakieś inne ale też szerokie ujęcia działki pokazała?.
W każdym razie jeżeli dzielisz ogród wyraźnie na części to one mogą się trochę różnić charakterem.
Przy garażu za rabatą możesz zamiast paska trawnika zrobić ogród żwirowy (podjazd jest żwirowy? na stałe czy tymczasowo?) i ławeczka też tam może być, kule bukszpanu, kępy bylin - oparty o ścianę garażu i otoczony rabatą, z przejściem po kamieniach. Oczyszczalnia pewnie ogranicza możliwość sadzenia czegoś większego. Gdzie dokładnie masz drenaż?
Bardzo Ci zależy na całkowitym zasłanianiu garażu? On nie jest jakiś szczególnie brzydki, daje całkiem ładną ścianę jako tło.