Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój kawałek raju II

Mój kawałek raju II

Tess 19:33, 14 sty 2013

monteverde napisał(a)
Na dobranoc wiosennie, czerwcowo, truskawkowo

Anka, litości nie masz? Takie truskawki serwować wirtualnie? Gdzie ja teraz o 19.30 najbliższy sklep zaopatrzony w truskawki znajdę????
Pewnie aż u Ciebie słychać, jak ślinkę przełykam...
EPODLAS 20:13, 14 sty 2013

Ja prawie poczułam truskawkowy zapach. Truskawki wyglądają "jak żywe"
Neska 20:20, 14 sty 2013

O mamo jakie pyszne truskaweczki. Buziaki Aniu
monteverde 20:52, 14 sty 2013

Urszulla napisał(a)

I w końcu zapytam o te warzywa.....podobno masz sprawdzone miejsce zakupu......ale też mi chodzi o odmiany...jakie kupujesz..
..ja w ogródku sieję marchew, ogórki, koper, pietruszkę, sałatę, buraczki, fasolkę choć jeść nie lubię (rozdaję w rodzinie) chyba żebym dostała tę odmianę mamucią...ale nie widziałam ..
.. i sadzę pomidorki już wyhodowane.
Mam taką hurtownię rolniczą u siebie na wsi.....ale mają mały wybór odmian......poleć coś co masz sprawdzone

jeżeli chodzi o fasolkę to ja kupuję typu mamut "Wstęgę" jest karłowa, żółta i bardzo smaczna ale w tym roku miałam i tyczna "Jaś" i włoską fioletową i nakrapianą(szparagówki) wszystkie smaczne, w pomidory zaopatruję się w pomidorlandia.pl, marchew sieję karotę wczesną i późna np. amsterdamską, miałam też fioletowa ciemną ale nie przypadła mi do gustu, była raczej jako ciekawostka w pomidorlandii kupuję też sałatę Simpson, i białe ogórki miniaturki, a reszta w sklepach ogrodniczych, powodzenia http://www.pomidorlandia.pl/polski/

Aniu, dziękuję Ci za takie dogłębne wytłumaczenie......wreszcie jestem w domu
Już będę robić rozeznanie....
.....a te pomidorki wysiewasz w domu ? i w jakim terminie?

i jeszcze o tą fasolkę mamut zapytam- też przez info zamawiasz?....u nas w sklepach nie widziałam....była w tym roku szparagowa żółta i fioletowa ..........i Jasia też miałam ale jakoś słabe plony....a chyba z mamucią bym poszalała
jak kupuję nasiona na allegro lub w sklepie internetowym to i fasolę też kupuję pomidory wysiewam w domu w marcu, potem pikuję do malutkich doniczek, jak zrobi się cieplej wynoszę do szklarenki a potem pod folię oprócz koktajlowych te idą do ogrodu i do donic na taras
monteverde 20:53, 14 sty 2013

mira napisał(a)
no to porcelanka wchodzi na listę

miłego dnia

I bardzo dobrze, wzajemnie miłego wieczoru
monteverde 20:55, 14 sty 2013

Urszulla napisał(a)
Piwonie Aniu też wysiewasz......normalnie Gratulacje za takie plony

Kupuję kłącza piwonii i wsadzam do ziemi w sporą ilość kompostu i przerobionego obornika, coby dłużej miały "smaczne" i wartościowe podłoże
monteverde 21:02, 14 sty 2013

aneta230972 napisał(a)

Anetko-na pomidorlandii można doczytać o sadzonkowaniu.....ja też się pierwszy raz podejmę....ale nie wiem czy mi się uda....do odważnych świat należy

Oj kusisz mnie , kusisz

Siejcie i sadźcie warzywa a zobaczycie ,że mają inny smak jak kupowane i jaka satysfakcja , że swoje nie pryskane
monteverde 21:10, 14 sty 2013

Urszulla napisał(a)
U Ani TRUSKAWKI, CZEKOLADA i SZAMPAN mi się skojarzył

a propos truskawek to zamierzam w tym roku te wiszące bo w warzywniaku się zwykłe nie zmieszczą

Anetko-na pomidorlandii można doczytać o sadzonkowaniu.....ja też się pierwszy raz podejmę....ale nie wiem czy mi się uda....do odważnych świat należy

Lepiej z 5 krzaczków w gruncie niż wiszące, one nie są takie smaczne jak z gruntu też je mam

monteverde 21:12, 14 sty 2013

irena_milek napisał(a)
Ania, normalnie nie masz litości...kusisz zimą tymi truskawkami!!

Cieszę się Irenko, że narobiłam Ci smaka a piwonie moje widziałaś?
monteverde 21:14, 14 sty 2013

viva napisał(a)

Raczej dzięki niej przypomniałam sobie że nie mogę przegapić truskawek zwisających w tym roku.....źródła na razie nie znam...będę googlać

To samo i ja mogę powiedzieć, widok truskawek u Ani przypomniał mi, że obiecałam sobie w tym roku kupić wiszące.
Aniu, narobiłaś apetytu na truskaweczki, zaraz musiałam sięgać do zamrażarki ale to nie to samo co w lecie

Vivo pewnie, że nie to samo z zamrażarki używam truskawek do duszonego schabu, a resztę mam zmiksowane w kubeczkach plastikowych i są smaczne