Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ren133"

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 19:37, 29 paź 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

Czyli coś w górze tzn korony drzew szczepionych nie poprawią sprawy?

A przed nią tzn tuż przed nią? (bo tam jest żywopłocik bukszpanowy) czy trochę wcześniej przy ścieżce z kostki?

Za hortkami masz zaraz szmaragdy to drzewa raczej nie w tych hortkach no chyba że masz tam tak szeroko
Ja posadziłam przed hortkami żywopłot z cisa i mam zamiar prowadzić go wyżej żeby tak podparły limki od dołu tak nie dosłownie ale wizualie
Ale u mnie proste linie som...
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 18:43, 29 paź 2016
Do góry
ren133 napisał(a)

Dziewczyny A może spożytkujecie swoją energię na moje planowanie?
Nigdy nie pokazuję hortensjowej z tego miejsca bo nie podoba mi się ten kadr ... cały czas mnie to męczy ... nie wiem jaki ruch jest potrzebny aby zmienić na lepsze?

Mialam pomysl na szpaler drzew w hortkach ... ale wydaje mi się, że to nie wystarczy
Może pomogłoby powiększenie tej rabatki z małą świdośliwą?
Może Wam przyjdzie do głowy coś sensownego? bo ja same głupoty wymyślam ... Ciężkie jest to miejsce bo widoczne z wielu stron ...

sugeruje zrobic wiecej fotek w szerokich kadrach ....z kazdej strony ..z widokiem na hortensjowa ....bo trudno jest stwierdzic na której czesci trawnika cos zmienić .

PS. pierwszy raz widze u ciebie cos co wyglada "bidnie" nie obraż sie ale tak to odbieram.....sama hortensjwa w tej masie hortensji jest zbyt nudna ...nie wiem czy drzewa pomogą?...wcale nie wiem co ci doradzić
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 18:42, 29 paź 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)
Może jakiś plan z góry by się przydał by kształty tam widzieć?

Musze poszukać ... miałam kiedyś takie plany
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 18:41, 29 paź 2016

Do góry
lojalna_ napisał(a)
Renia i to juz..... O tak fajne fajne te foty .....?.

Jolu ty sobie nie żartuj tylko podpowiedz
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 18:40, 29 paź 2016

Do góry
anulajda napisał(a)

Reniu mnie też moja hortensjowa w tym roku męczyła coś i poszła wcześnie pod nożyce,ja poszerzyłam rabatę i myślę żę przed nią by się przydało coś mocnego wyrazistego żeby oczy oderwać od nich...kumasz

Czyli coś w górze tzn korony drzew szczepionych nie poprawią sprawy?

A przed nią tzn tuż przed nią? (bo tam jest żywopłocik bukszpanowy) czy trochę wcześniej przy ścieżce z kostki?
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 16:40, 29 paź 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

Nigdy nie pokazuję hortensjowej z tego miejsca bo nie podoba mi się ten kadr ... cały czas mnie to męczy ... nie wiem jaki ruch jest potrzebny aby zmienić na lepsze?

Mialam pomysl na szpaler drzew w hortkach ... ale wydaje mi się, że to nie wystarczy
Może Wam przyjdzie do głowy coś sensownego? bo ja same głupoty wymyślam ... Ciężkie jest to miejsce bo widoczne z wielu stron ...

Reniu mnie też moja hortensjowa w tym roku męczyła coś i poszła wcześnie pod nożyce,ja poszerzyłam rabatę i myślę żę przed nią by się przydało coś mocnego wyrazistego żeby oczy oderwać od nich...kumasz
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 16:28, 29 paź 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)
ale czym?

Tu ma być ogród :) 16:11, 29 paź 2016

Do góry
ren133 napisał(a)
Lepiej ... duuuużo lepiej

Wiem, a będzie jeszcze lepiej jak wiosną pozmieniam nasadzenia przed różami
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 16:06, 29 paź 2016

Do góry
Nett napisał(a)
Reniu doszłam dziś do 700 stron Twojego wątku. Na jutro zostawiam resztę. Długa droga za Tobą i ogromna metamorfoza. Podziwiam bardzo. I też mam ogromną nadzieję na takie olśnienie kiedyś

Już pisałam u mnie, ale powtórzę- niesamowite, że Jankosia po pierwszych kilkudziesięciu stronach dyskusji sugerowała już pójście w nowoczesny styl. Waldek to tylko potwierdził, ale żeby rok wcześniej już sugerować... jasnowidztwo normalnie
Pozdrawiam wszystkich planujących

Anetko
Naprawdę Ci się chce? Podziwiam
Ale to znaczy, że myślisz o planowaniu intensywnie, szukasz inspiracji, idziesz w tym kierunku żeby uczyć się na błędach innych a nie swoich
To się chwali
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 16:03, 29 paź 2016

Do góry
Krys napisał(a)
Drzewa ok tylko czy tam nie jest za wasko ?

No właśnie ... dobre pytanie
Jesli w szpalerze to myślę o takim drzewie https://www.google.pl/search?q=robusta&client=firefox-b&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjm-ce7loDQAhUkSJoKHeLmAEEQ_AUICCgB&biw=1138&bih=526#tbm=isch&q=robusta+akacja+drzewo+szczepione&imgrc=ogdiavS0dEtBkM%3A
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 16:00, 29 paź 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Oj, Renia
No to podeślij trochę twoich pinów
Możesz cały foldech na priv

Tylko wiesz, jak zaoram, to u mnie będę musiała wyciąć jodłę na przodzie, co jest pamiątką po moim tacie
Gdyby jej nie było, pewnie już bym miała szpaler...
Może jeszcze kiedyś, jak się u ciebie napatrzę ... A jodła sie zestarzeje ...
18 lat u mnie już ma

Przecież możesz szperać w nich do woli ... ja nie mam ukrytych tablic
Iwonko ale co do jodły to sama musisz podjać decyzję ja nie chcę mieć jej na sumieniu
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 15:57, 29 paź 2016

Do góry
lojalna_ napisał(a)
Reniu będą fotki jutro ? Miałaś dziś przymrozek? Spisz juz ? Szkoda )

Jolu
Przymrozku nie odnotowałam ... całe szczęście bo ID by to nie posłużyło Zaraz wstawię fotki te mniej ciekawe ... tych miejsc, które mnie wkurzają i myślę co by tu zmienić żeby było dobrze ...
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 15:55, 29 paź 2016

Do góry
polinka napisał(a)
Renia podziwiam i zazdroszczę, że masz jeszcze siły, chęci na planowanie, działanie w ogrodzie! Jesteś tytanem pracy!

Może dzieje się tak dlatego, ze chciałabym jak najwięcej zdziałać a czas tak szybko płynie
Na zielonej... trawce :) 15:50, 29 paź 2016

Do góry
AngelikaX napisał(a)
Pogoda potrafi bardzo kaprysić, dziś wietrznie, szaro, buro i ponura do tego pada, a wczorajszy dzień wyglądał tak...

widok z tarasu - nawet kawa na nim zaliczona

Angelika jaki jest wymiar tego trawnika?
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 23:24, 28 paź 2016

Do góry
Namieszałam ... przepraszam
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 23:18, 28 paź 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Ha, ha
Renia, za chwilę moje nasadzenia zaoram. Jak wymyślisz jeszcze jeden szpaler, to normalnie Przekopię ogród, hi,hi
Swoje, nie Twoje

No dobra ...
Siadam i będę się przysłuchiwać, czy też tam podczytywać
Może znowu się nauczę czegoś mądrego.

Iwonko Hi hi hi hi hi ...
To ja się schowam juz pod kołderkę nie zaglądam więcej na pinta ... miłych snów

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 23:15, 28 paź 2016

Do góry
Jutro na zdjęciach pokaże w czym rzecz ... może bedzie łatwiej mnie zrozumieć
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:15, 28 paź 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

Mamy to już wyjaśnione chodzi o drzewa szczepione na pniu na hortensjowej ... tylko jakie?
nie doradxe. Chyba takich nie lubię za bardzo
Ogród Nety- moje marzenie 22:12, 28 paź 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

Uśmiechnęłam się bo nie pamiętam kto to był ... taki zwrot u mnie nastąpił w momencie projektowania rabaty przy jałowcach hmmm ... może jankosia to byla? pamiętam natomiast, że na ogrody w stylu Chelsea naprowadzil mnie Waldek (niestety nie ma go ostatnio na forum)
Wtedy w pół godziny wyrysowałam projekt z drzewami wielopniowymi i kulkami ... olśnienie!!! Ale jeszcze wtedy chcialam iść w byliny ... latem jakoś tego roku zaczełam się z nimi żegnać ... pokochałam wielopniowe, trzcinnika KF i molinie ... zaczęłam podążać w stronę minimalizmu ...

Dlatego warto poobserwować jeszcze innych ... zglębić temat ... przez najbliższe tygodnie ... zapinować to, co Ci się podoba, co do Ciebie przemawia najmocniej, z czym czułabyś się extra (z uwzględnieniem oczywiście tego co juz masz czyli kształtu działki, rozmieszczenia bruku). Mogłabyś wowczas pokazac nam zapinowane zdjęcia i wiedzielibyśmy, ale przede wszystkim Ty wiedziałabyś, w którą stronę zmierzać

Przewertowałam Twój wątek i tak, to była Jankosia. Zobacz, ona już rok wcześniej wiedziała Ja chyba też jestem na takim etapie- planuję coś co mi się wydaje, morduje się z tym, też przejde przez bylinki i kwiatki a za rok przyjdzie olśnienie
Oby..
Ogród Nety- moje marzenie 22:04, 28 paź 2016

Do góry
Nett napisał(a)

Reniu nie masz pojęcia jak ucieszyło mnie to co napisałaś. Jakby kamień spadł mi z serca .
Reniu ja pamiętam Twój ogród z rabat pod jakimś budynkiem, był tam rząd jałowców. Wtedy mniej więcej zaczęłam czytać O. I mam wrażenie, że Ty również wtedy szłaś w kolory i krzaczki, tak to pamietam. I wiele dziewczyn chyba tak zaczynało. Wiele ogrodów wtedy powstawało- ogród Sylwii, Any. Ale mam wrażenie, że wszystkie przeskoczyłyście jakiś etap, który ja jakoś przespałam. Przeskoczyłyście na nowoczesne, oszczędne w formie ogrody i w ciągu roku je niemalże zrealizowałyście. Ja czuję się jakbym była gdzieś pomiędzy tymi dwoma etapami. Nie czuję krzewów i jakoś nie widzę ich u siebie, raczej trawy właśnie. Tez, chyba intuicyjnie kupowałam trzcinnika, ML, RB, rozplenice jako średnie piętro, ale nie umiem ich jeszcze poukładać. Może te moje problemy z kompozycją to też z tego, że jedną nogą jestem w kwiatkach, a drugą w krzewach wielopniowych, trawach itp. No i oczywiście z błędów, które już popełniłam.
Pamiętam natomiast, że u Ciebie po kolejnej wersji kolorowej kompozycji krzaczków, gdzie gubiłas się też co z czym posadzić, jedna z dziewczyn napisała Ci, że Ty wcale nie chcesz iść w te krzaczki, że Ty chcesz nowoczesny ogród. Nie wiem skąd wiedziała, ale teraz patrząc na Twój ogród widzę, ze to jakaś jasnowidzka chyba była Muszę poszukać kto to był, bo teraz mi by się ktoś taki przydał
Ale się rozpisałam, a chyba nic z tego nie wynika. Wygadałam się...

Uśmiechnęłam się bo nie pamiętam kto to był ... taki zwrot u mnie nastąpił w momencie projektowania rabaty przy jałowcach hmmm ... może jankosia to byla? pamiętam natomiast, że na ogrody w stylu Chelsea naprowadzil mnie Waldek (niestety nie ma go ostatnio na forum)
Wtedy w pół godziny wyrysowałam projekt z drzewami wielopniowymi i kulkami ... olśnienie!!! Ale jeszcze wtedy chcialam iść w byliny ... latem jakoś tego roku zaczełam się z nimi żegnać ... pokochałam wielopniowe, trzcinnika KF i molinie ... zaczęłam podążać w stronę minimalizmu ...

Dlatego warto poobserwować jeszcze innych ... zglębić temat ... przez najbliższe tygodnie ... zapinować to, co Ci się podoba, co do Ciebie przemawia najmocniej, z czym czułabyś się extra (z uwzględnieniem oczywiście tego co juz masz czyli kształtu działki, rozmieszczenia bruku). Mogłabyś wowczas pokazac nam zapinowane zdjęcia i wiedzielibyśmy, ale przede wszystkim Ty wiedziałabyś, w którą stronę zmierzać
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies