Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

Makusia 15:26, 28 paź 2016

ren133 napisał(a)

Jak dla mnie płasko tu jest ... czy tu masz cień?
Tu właśnie posadziłabym brzozy i w nich RH + trawy a na brzegu wrzosy
Jakoś kłócą mi się te wrzosy z hostami

Hosty na wiosnę też robią przeprowadzkę- pójdą pod brzozy na tył domu. W tym miejscu mam słońce i niestety hosty w ogóle rady nie dają.
Tej rabacie chcę dać chwilę czasu, żeby się zorganizowała- wówczas ją ocenię. Póki co rodki są małe, klon mikro, świerk paskudny (zamiast świerka myślałam o tulipanowcu). Pod żywopłotem- w miejscu dotychczasowych host planowałam z kolei pociągnąć tuje.
Makusia 15:27, 28 paź 2016

Kawa napisał(a)
jessssuu jeszcze 30 stron
dziś juz nei zdażę
ogarnęłam uffff

Makusia - normalnie wow ile zdziałałaś od wiosny
gratulejszyn
i podoba i się bardzo
i wiśnie i kółka i hortki

reszte poczytam pewnie po wekendzie
macham ci ja

Uwielbiam kawę To takie wolne skojarzenie

Witam Cię u siebie i zapowiadam rewizytę
Makusia 15:33, 28 paź 2016

Reniu, tak naprawdę, to ja się boję, że nie wyjdę przez resztę życia z jednej rabatki...cały sezon borykałam się z okularową (czyli tą, gdzie są rodki i wrzosy), bo w kwietniu wyglądała tak:

i z hortensjową (czyli tą między furtką, a półką). Część innych ruszyłam, zmieniała, a tak naprawdę mam wrażenie, że póki co jeśli nie dam tym "już zrobionym" szansy, to będzie źle, bo: okularowa straszy złym doborem wrzosów, przez który wszystkie wyglądają jak suche, a to kwiatostany tak paskudnie szpecą, wszystko małe i takie na etapie "decyzyjnym"- rosnąć, czy nie rosnąć.....hortki małe, już brązowo- żółte niemal całe- wyglądają- oględnie powiem "tak sobie".

Nadal nie mam nawet linii rabat wyznaczonych (tzn. w realu, bo projekt jest i mi się podoba), a gdzie pomysł, co do nasadzeń? Jak wrócę do okularowej i hortensjowej, to z nich drugi sezon nie wyjdę...
BasiaLT 15:38, 28 paź 2016

Plany drzewkowe super, zobaczę jak to wyjdzie u ciebie i na bezczela sobie zgapię Też mam spore plany na wiosnę ale jeszcze na etapie "chciejstwa czegoś" ale bez konkretów.
Makusia 15:40, 28 paź 2016

BasiaLT napisał(a)
Plany drzewkowe super, zobaczę jak to wyjdzie u ciebie i na bezczela sobie zgapię Też mam spore plany na wiosnę ale jeszcze na etapie "chciejstwa czegoś" ale bez konkretów.

Basiu ale dokładnie tak samo, jak ja
Moje chciejstwo opiera się na założeniu, że CHCĘ DRZEWA
Gruszka_na_w... 20:02, 28 paź 2016

ren133 napisał(a)

Jak dla mnie płasko tu jest ... czy tu masz cień?
Tu właśnie posadziłabym brzozy i w nich RH + trawy a na brzegu wrzosy
Jakoś kłócą mi się te wrzosy z hostami

Brzozy i rodki w duecie, to nie jest dobry wybór. Obie rośliny mają płaski system korzeniowy (olbrzymia konkurencja o pokarm i wodę)
i są z dwóch różnych bajek. Tam jest zacisznie (murek, tuje sąsiada). Zobacz u Małej Mi parocję perską. Lekki kwaśnolub, pięknie się przebarwia. W duecie z klonem, który już tam rośnie będzie OK.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
roma2 20:12, 28 paź 2016

Zgadzam się z Hanią. Brzozy i rododendrony mi się nie kojarzą. Zostaw tę rabatę i daj jej "urosnąć". Ona już w przyszłym roku będzie wyglądać inaczej, bo roślinki podrosną.
anna_t 22:17, 28 paź 2016

A poza tym chyba Iwona Tośka Ci ja planowała to się jej trzymaj.Napewno o wyższym piętrze pomyślała
ren133 23:24, 28 paź 2016

Namieszałam ... przepraszam
Margerytka40 11:30, 29 paź 2016

Kibicuję jeśli chodzi o drzewa . Masz całą zimę na przemyślenia . Na pewno coś z tych przemyśleń się urodzi .