Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Metamorfozy ogrodowe 20:13, 23 paź 2012

Do góry
2011 - wiosna - pierwsze nasadzenia, powstaje szkielet

2012 wiosna - budowa ściany wodnej

2012 - powstają gabiony

2012 lato

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 20:09, 23 paź 2012

Do góry
popcarol napisał(a)
Hej Ewo,
wyrzucić roślin nie wyrzucam, a tych oddać szkoda... berberysy się pięknie wybarwiły, miałam je zresztą pokazać...

Tyle ze od 3 tygodni rosną sobie na taczce...

i do tego 2 sosny, jodła kaukaska, 2 karłowe sosenki Pumilo, berberysy te powyżej - czekają już ze 2 lata pod płotem... zimę przeżyły w doniczkach...

Karola to jest super pomysł w taczkach jeszcze nie widziałam aranżacji

berberysa moim zdaniem faktycznie szkoda wyrzucić, bardzo ładny jest a czemu go wykopałaś?
Blaski i cienie nowego życia 19:59, 23 paź 2012

Do góry
Ulka ja oczywiście z życzeniami na końcu ......ale nie mniej od serca życzę duuuuużo zdrowia i sił do pracy .

Ogrodnik Mimo Woli cd 19:56, 23 paź 2012

Do góry

A to nasz Everest vel Miś Ogrodnik

Ten pies jest najpiękniejszym akcentem W koncu to jego ogród

Kwiatki i rabatki u Elizy 19:56, 23 paź 2012

Do góry
eliza3 napisał(a)
Ostatnie ciepłe dni sprzyjały pracom w ogrodzie. Zwykle więcej przerabiam wiosną, ale stwierdziłam, że grzech nie wykorzystać sprzyjającej aury i złapałam za łopatę.
Postanowiłam poszerzyć rabatę i zrobić miejsce na rododendrony i wrzosy, które posadzę w przyszłym sezonie. Na razie pozostawiłam darń i zobaczę wiosną, albo ją wytrzepię z ziemi i wyrzucę, albo pozostawię i przykryję korą. Z czasem powinna się stracić, widziałam już taką metodę, ale sama się zastanawiam, a może jeszcze poszerzyć?

Elizo poszerz trochę, więcej ślicznych rh ci się zmieści no i będzie miejsce na obwódki np z żurawek albo wrzosów
Metamorfozy ogrodowe 19:56, 23 paź 2012

Do góry
Witam wszystkich. Chyba czas na metamorfoze mojego ogródka Zwłaszcza, że jesienią właściwie uznałam, ze nastał koniec nasadzeń, ogród można uznać za założony. Teraz tylko ciągłe zmiany w kierunku upiększania. Ale jak nazwa mojego wątku wskazuje i nie zamierzam jej zmienić do 1000 stron Kiedyś tu będzie pięknie....

2007 -jesień - czyli tzw ściernisko - jak żyć, gdzie tu miłosierdzie? Kiedyś tu będzie pięknie???

2008 -2009 budowa i walka z chwastami - czy kiedykolwiek będzie tu pięknie???

2009 - podjazd i obrzeża z kostki granitowej - Może kiedyś będzie tu pięknie???

2010 -jesień - koniec budowy, porządkowanie otoczenia - Kiedyś tu będzie pięknie?

O....! 19:52, 23 paź 2012

Do góry
zbigniew_gazda napisał(a)
Marzenko czujesz fotograficznego bluesa !!! Przepięknie u Ciebie.

Zbysiu, chyba trochę tak, z tym bluesem... przy tych kolorach jesiennych...

dziękuję Wam za tyle przemiłych słów...
jeszcze trochę barw jesiennych u mnie... trochę to wygląda monotematycznie...ale ten winobluszcz chyba jest najładniej teraz wybarwiony... jednak codziennie traci liscie, więc... ja nie tracę czasu...i fotografuję non stop...

Ogród w Holandii 19:17, 23 paź 2012

Do góry
kaisog1 napisał(a)
Agata cudną w ogrodzie masz jesień ale to zdjęcie po prostu powaliło mnie na kolana.....

Pewnie temu, kto te drzewa sadził byłoby przyjemnie pozdrawiam Gosiu!
Moja największa pasja - ogród 19:15, 23 paź 2012

Do góry
ogrodowo nie mam co pokazać, bo nie miałam siły iść porobić zdjęć do ogródka, po pracy dzisiaj poszłam spać grypa męczy, ale za to ktoś inny, żeby było weselej
zdjęcie z cyklu, idę na imprezę, nawet mam garnitur

Ogrodnik Mimo Woli cd 19:12, 23 paź 2012

Do góry
Na dobranoc....
Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku... 19:09, 23 paź 2012

Do góry
vita napisał(a)
i[
A krokusy jesienne, w najlepsze jeszcze kwitną,

Też je mam w ogrodzie, ale są bardzo niepozorne i zdecydowanie mniej cieszą niż krokusy wiosenne, też u siebie wkleiłam ich zdjęcie.
Karolino, Elizo - to są właśnie krokusy, a nie zimowity, Vita wcale się nie pomyliła.
Grembosiowo 19:05, 23 paź 2012

Do góry

Grembosiowo 19:04, 23 paź 2012

Do góry
Prace brukarskie trwają i mam mętlik w głowie. Chętnych do pomocy serdecznie zapraszam do nowego wątku w projektowaniu ogrodów

https://www.ogrodowisko.pl/watek/2458-przedogrodek-grembosi

Taki sobie ogród Beaty. 19:01, 23 paź 2012

Do góry
I psina co kopie,niszczy i sika.Trawnik w przyszłości do wymiany.
Ale nic takie uroki psa "nauczonego sikać gdzie popadnie"

Kompost, kompostowanie i kompostowniki 18:56, 23 paź 2012

Do góry
Marek , bardzo fajny kompostownik...bez ograniczeń...

ja robię podobnie, wrzucam też to, co zbywa w ogrodzie + resztki organiczne ( roślinne) z kuchni , mam jednak to ograniczone deskami - taki dwukomorowy kompostownik ... kompost powstaje naprawde szybko...

dzisiaj właśnie przycięłam kosaćce i wrzuciłam ich liście do jednej komory oraz posypywałam częściowo gotowym kompostem z drugiej...widać widły wbite w jedną część, to było moje narzędzie...
przy kompostowniku rosną różne rośliny...tu widać mozgę trzcinowatą i miętę ( wyłącznie dla zapachu ) oraz kilka liści rosnących też tu i właśnie przyciętych irysów

tu z innej strony...przed labradorem widać len, który po ścięciu już utworzył nowe rozetki

i jeszcze z innego ujecia...
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 18:53, 23 paź 2012

Do góry

Tak to miejsce prezentowałoby się z brzozami .....mogą do nich dołączyć również derenie ....

a tak będzie się prezentować obrazek z wisniami Umbraculifera za ogrodzeniem i świerkami już rosnącymi na rabacie ...

Taki sobie ogród Beaty. 18:52, 23 paź 2012

Do góry
A teraz moja "wyspa" traaagedia,nie dość że zarośnięta to krzywa jak diabli.

Wiosną to jeszcze wygląda"jak cię mogę" rosną mini tulipany,szafirki,żonkile ale teraz to zupełne nic.
Ta powiedzmy wyspa jest centralnie z tyłu na środku.
Wiem okropna jest ale wioną mam zamiar zrobić z nią porządek i w ogóle z całym ogrodem.
Aż wstyd ją pokazywać.
Grembosiowo 18:50, 23 paź 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Nie sądzę by się pomylili, bo kupowałam od właściciela szkółki i z nim przeprowadzałam rozmowę jakie by mi hortensje doradził. Zaproponował dwie: Anabelkę i Limkę i właśnie je kupiłam. Miały też etykiety z takimi właśnie nazwami. Nie chę się upierać, może gdzieś zaszła pomyłka, ale w zeszłym roku o tej porze była lekko różowa (niestety nie mam zdjęć). Teraz Anabelka wygląda tak:

Anabelka nie jest ani grama różowa. Same białe
Obrazki dla Annabelle

Tutaj

wpadłam na te stronkę i jestem prawie pewna że to hortensja pinky winky lub grandiflora . pierwsza ma mniejsze listki a druga takie ok 10 cm . tym sie różnią . grandiflora wybarwia sie bardziej na bordo i pinky winky na ciemny róż . dopasuj sobie która to . ale i tak jest piękna. lecę dalej oglądać , co tam zdziałaliście
Pod starą jabłonią 18:47, 23 paź 2012

Do góry
W końcu dotarłam do domu. Najpierw praca zarobkowa, a później skoczyłam na momencik na działkę. Kiepski porankowy nastrój minął jak tylko przekroczyłam bramę swojego ogródka. Nie miałam zbyt dużo czasu, więc chwyciłam jedynie za pędzle. Dokończyłam w końcu malowanie jednej okiennicy i podłogi tarasu

Dla niewtajemniczonych, taras tak wygląda nie z uwagi, że nie potrafię malować, czy też z oszczędności farby. Przed działką (bo teraz już nie mam na to czasu) próbowałam swoich sił w decu. A żeby za dużo nie pisać, jedna z moich prac.

No dobra jeszcze jedna

I właśnie dlatego troszkę z decu przeniosłam na podłogę na tarasie. Ta metoda nazywa się pobielaniem. Ja co prawda nie miałam aż tak dużo farby białej więc wykorzystałam inną. W przyszłym roku może dojdą jakieś delikatne fotele i stolik, pomaluję kosze i całość będzie przyzwoicie wyglądała. Malowanie tak jak i prace w ogrodzie bardzo mnie wyciszają. Dokończenie malowania domku pozostawiam na sobotę

Drogie dziewczyny, do tych koszy we wrześniu posadziłam tulipany. Czy ja teraz powinnam je zadołować, czy mogą tak czekać do wiosny?

Pięknych róż jak Wy w ogrodzie nie mam ale mam świeczki z różami (moje dzieło)

Przyjdzie zima, na ogrodzie nie będzie co robić a takie prace ręczne bardzo wyciszają. Zapewniam Was, że nie ma w tym żadnej trudności.

Ps. Monika kupię kozaki
Ogrodnik Mimo Woli cd 18:39, 23 paź 2012

Do góry
asc napisał(a)
Ela, Kindzia, Ircia...... szkodnik z mego psa trochę jest... ale jaki pomocnik ogrodowy To staruszek.. jak na wielkiego psa (43kg) ma minimum 13 lat... a może mieć więcej...bo przygarnęliśmy już dorosłego psa... jest z nami kawał życia.... Nie mam sumienia mu ograniczać zupełnie wolności.... jedną rabatkę też może mieć I tak robiąc rachunek sumienia... nie jest szkodnikiem ogrodowym... ma po prostu kilka ulubionych miejsc.... latem jest gorąco, a on ma gęste i długie futro...
A druga prawda, że ta ulubiona rabata jest na widoku.. i niestety też denerwuje......
Najczęściej leży przed wejściem do domu lub na trawniku przy bramce, pod akacją.. .. zalezy gdzie słońce

Za takie psie spojrzenie można wszystko wybaczyć, nawet zniszczoną i przekopaną rabatę
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies