A roślina którą tam poznałam to Vernonia. Ciekawa jestem czy u nas by przezimowała? Może już ją ktoś u nas w Polsce uprawia i wie? Chyba trzeba spróbować, bo nie było ani jednego ogrodu w którym by tej rośliny nie było. To ta fioletowa na pierwszym planie.
I jeszcze jedna moja faworytka to czarna Centaurea.
Ja wreszcie dzięki temu, że wieczory są dłuższe zaczęłam zgrywać zdjęcia.
Daleko mi jeszcze do skończenia, ale na początek powspominałam sobie Holandię w jesiennych barwach. Te jesienne kolory są fantastyczne.
O towarzystwie nie wspomnę. Bo oboje zapracowani przy aparatach fotograficznych.
Danusia to nawet nie chciała czasami z nami posiedzieć tylko pędziła do Was, do komputera.
jutro czeka mnie poważna praca w ogrodzie . muszę usunąć połamaną sosnę . nawet nie wiecie jak mi szkoda tego drzewa . miałam łzy w oczach jak zobaczyłam je połamane po opadach śniegu . no ale jest nowe miejsce na nasadzenia .
no i przerzucanie kompostu ...ale tu mam już pomocnika .
mam prośbę o pomoc . co byście zaproponowali zamiast sosny, której już teoretycznie nie ma
A teraz listopadowe plenery. Jak na tą porę roku, kolorowe.
Ten staw zawsze wygląda malowniczo.
Taka kompozycja z trzech kolorów. Chyba stworzyła ją sama natura
I zasuszone kwiaty, jest ich pełno, nie wiem jakie.
Zimowe fryzurki moich traw -tu Bronze Form- ciekawe czy zimę przetrwają...dosypałam im grubą warstwę kory...
Tu przegięłam, muszę zdjąć te gałązki bo ma być jeszcze jakiś czas +10 stopni
Juki Jak będzie jeszcze trochę pogody, to wyrównamy tę rabatę i dosypiemy żwirku, mam jeszcze zapas
wiosną zamontujemy ekobordy - zamówię chyba w necie, bo u nas nie ma
I Frosted Curls z niedźwiedzią trawą (ta chociaż okryć nie wymaga):
I w warzywniku- rzędem posadzone zioła, okolone szczypiorkiem
Bogdziu, dzięki, nie wiedziałam, że bargiel jest pod ochroną, tym bardziej się cieszę deszcz tak samo u nas dzisiaj padał a zdjęcia piękne pokazujesz
To miłe ptaki i z przyjemnością się je obserwuje. Widzę ze już znasz inną ich nazwę . Tak faktycznie sa pod ochroną.Ja też lubię bardzo robic im zdjęcia bo różnych ,,póz" robią o wiele więcej niż inne ptaki.
Mam ogród pod Wroclawiu na strasznym wygizdowie, zwykle jest u nas zimą chłodniej o 1-2 stopni a z powodu wiatrów aura nie służy bambusom.
Bardzo obawiam się bambusów dzrewiastych bo za kilka lat mogą mi rozsadzić kostkę granitową ....
Dla fragresi to miejsce chyba było zbyt słoneczne i wietrzne...
A tak wyglądają jesienią, wiosną po posadzeniu były zdecydowanie ładniejsze...
A ten finał w zimowym oświetleniu jest fantastyczny, brakuje tylko na niebie fajerwerków
Mówisz i masz
To ja poproszę o trąbienie na zakładanie lampek w ogrodzie A co ! Było trąbienie na cięcie cisów i bukszpanów to niech cała brać ogrodowiskowa w ten sam dzień dekoruje ogród lampkami
Zamiast w bentleya trzeba się teraz zacząć zbroić w lampki