Stożki idealnie będą wyglądały tylko z cisa, wszystko inne to tylko namiastka.
Doświadczyłam tego olśnienia, jak próbowałam zrobic z czegoś innego.
Można posadzić rośliny które są karłowymi odmianami np, świerk serbski odm. Nana albo świer Conica, których teraz nie sadzę, bo chorują na przędziorki.
Nic innego nie mogę zaproponować, bo nic nie zastąpi cisa. Jest jedyny w swoim rodzaju.
Żeby zrobić "oszukaną" kule z bukszpanu co kosztuje 1000 zł, można posadzić obok siebie kilka nieforemnych bukszpanów, żeby się stykały, (najwyższe na środku) potem je dociąć w kulkę. Powinno być nieźle jak zacznie się zabudowywać.
Z cisami tak samo
Danusiu, tak zrobiłam moje kulki na frontowej rabaty - z 3-4 szt sadzonek
Rzucisz fachowym okiem na tę moja nieszczęsną rabatę??
O Jeju, jakie przeze mnie? Co roku w pewnym momencie to mam jak widać, tylko nigdy w takim natężeniu. Nie wiem, jak się z tym pozbieram finansowo, planuję cisy wsadzić zamiast bukszpanów w tych miejscach bez przewiewu.
I tak źle i tak niedobrze. Jest przewiew, wymarza, nie ma przewiewu - choruje
Żeby zrobić "oszukaną" kule z bukszpanu co kosztuje 1000 zł, można posadzić obok siebie kilka nieforemnych bukszpanów, żeby się stykały, (najwyższe na środku) potem je dociąć w kulkę. Powinno być nieźle jak zacznie się zabudowywać.
Z cisami tak samo
Bywało, że na jednym osiedlu zakładałam albo poprawiałam wszystkie ogrody po kolei np. Małe ogródki w wielkim mieście, a chłopaki kosiarkę przez płoty podawali podczas konserwacji
Popatrzyłam i nie wiem jak z sąsiadem mają się stosunki sąsiedzkie, ale można uciąć po płocie te leszczyny, koniecznie, bo niedługo wlezą dobrze na Twoją działkę. Ten płot nie jest taki zły, gorszy jest chyba to, że dalej jest inny płot.
Na ten betonowy w razie czego (wpadłam teraz na pomysł) można bluszcz posadzić, jakby nie można było uciąć leszczyny
Świerki tylko pod warunkiem ucięcia leszczyny, bo zadusi leszczyna i zaczną się sypać. Albo dalej posadzić.