Marzenko, to byłby dobry pomysł ) ale niestety od ich strony musi być coś innego - wysokiego ale szczupłego lub ażurowego żeby mi za bardzo działki nie zacieniało mamy już doświadczenie w tym zakresie, bo jak kupowaliśmy działkę, to na działce sąsiadów rosła wielgachna brzoza i wielgachny świerk (dzisiaj już ich nie ma) a u nas jeszcze 2 stare orzechy (też ich już nie ma) i dzięki tym wszystkim drzewom, nasza południowa działka wyglądała w maju ok. godz. 16.00 tak....- jak dla mnie za ciemno
I właśnie dlatego muszę się dobrze zastanowić co i gdzie mam posadzić nie mówię, że brzozy nie będzie jest piękna chcemy mieć drzewa, ale rozsądne
Mówisz, że Nigra przeżyje? będę szczęśliwa
Pozdrawiam
Kukam tutaj po szychcie umordowany
A tu naszej Miłej Imieniny O! Rany !
Życzę Wszystkiego co Najlepsze na Świecie
A od wiosny niech ruszają nasadzone kwiecie.
Patrzę i podziwiam,zapas drewna na zimę.....,chociaż kominka jeszcze nie ma...
Cis w przechowalni,.............chociaż jeszcze dookoła prace budowlane trwają.....
Szykowanie miejsca na nowe działania,....chociaż wiosna dopiero za pół roku.....
To się nazywało kiedyś .....zapobiegliwość i starania.....
Niech Wam ta zapobiegliwość towarzyszy w życiu na okrągło,a niespodzianki Was nie zaskoczą.
Pozdrawiam właścicieli przyszłego pięknego miejsca na ziemi.Trzymam kciuki za realizację.
Droga Haniu! wielkie dzięki, że zaglądasz i wspierasz! łatwo nie jest, ale przy takim wsparciu i dobrych myślach i życzeniach - musi się udać za życzenia nie dziękuję przesyłam serdeczne uściski i pozdrowienia oraz przepięknie pachnące kwiatuszki kaliny angielskiej
Sławko, ja też tak myślę W tym roku jest idealna pogoda dla tej magii kolorów, u mnie nie było przymrozków, coraz chłodniejsze noce i ciepłe dni. Efekt to funkie w zupełnie nowej odsłonie Na przykład maleńka Frosted Mouse Ears, zupełnie inna niż latem
Aniu, Ewo, AniuDS, Vivo, dziękuję Wam za odwiedziny Taka złota i płonąca na czerwono jesień to cud natury - gdy jest tak pięknie, ciepło i słonecznie, to nawet lubię tę porę roku. Drzewa liściaste wyglądają teraz nadzwyczajnie, zwłaszcza takie stare i potężne drzewa. Nadziwić się im nie mogę jakie mają wspaniałe barwy. U mnie w ogrodzie też ładnie, jesiennie, choć ostatnie mrozy nieco roślin "skosiły" m.in. wszystkie hosty i większość piwonii - te wyglądają teraz nieciekawie.
W większości różom mróz nocny nie zaszkodził - jedynie nabrały intensywniejszych barw, jednak tam, gdzie zimniejsze miejsca w ogrodzie, róże straciły już wygląd i zbrązowiały. Trzeba się cieszyć ostatnimi ciepłymi dniami, bo ponoć za tydzień ... zima !!
Dzięki Kasik, cieszę się, że się podobają. Mam hortensje głównie Limelight (oczywista oczywistość ) ), potem Grandiflora i Anabelki, a i na próbę - po jednej Great Star oraz serrata Blue Bird. Z dotychczasowego doświadczenia kupiłabym tylko Limelight ) Pozdrawiam
Bardzo ładna ta część ogrodu, szczególnie na ostatnim zdjęciu.....a hortensje są przepiękne...
Pozdrawiam
Dzięki Aga za wizytę tak, ta część zdecydowanie jest teraz najładniejsza ) to wynik bycia na Ogrodowisku - czytam i się uczę mam nadzieję, że kiedyś całość taka będzie ) hortensje są wspaniałe, polecam może jeszcze w jednym miejscu zrobię szpaler z hortensji - mam pomysł ale to kiedyś Pozdrawiam
Weroniko, Olu - cuuuuuuuuda macie w swoich ogrodach!
Na wiosnę zapisuję na żelaznej liście - dosadzić marcinków!
Ja mam na razie u siebie dwie większe kępy różowych i jedną małą fioletowych niższych - chcę jeszcze jasnoróżowe i białe - uwielbiam marcinki !
U mnie marcinkowy bukiet wita gości przy furtce
Kasiu dawno nie zaglądałam do Ciebie. Bardzo pracowity sezon za Wami, jest pięknie, a wspomnienie lata z białymi pomponami hortensji bajeczne.
Witaj Myszorku miło Cię widzieć mnie też chwilami długo nie było. Dziękuje za tak miłe słowa Dałaś mi do myślenia jak przeczytałam co napisałaś, to sięgnęłam pamięcią do wiosny i faktycznie, sporo zrobiliśmy w tym sezonie jeszcze nie robiłam podsumowania tego sezonu ogrodniczego ) To tak na szybko teraz )
Przede wszystkim prace w narożniku i stworzenie od początku rabaty ze świerkami serbskimi, hortensjami, miskantami, kulkami bukszpanowym, Nigrą i innymi ) - to wynik z całą pewnością roku 2012
tak było w marcu tego roku )
w sierpniu
i teraz w październiku )
Powstała też m.in. nowa część z trawnikiem, nowe rabaty, uporządkowaliśmy część terenu, drewna i pozyskaliśmy miejsca pod nowe działania
Tak, to był pracowity rok
Serdecznie pozdrawiam!