Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Betonowy płot sąsiada a za nim leszczyny potrzeba siły przebicia ;-) 10:44, 16 sie 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Limka posadż sreby, popatrz w moim ogrodzie. mam je wszędzie jako przegrody zasłaniające brzydkie mury i zabudowania, rosną blisko przy murze, są wąskie, można je strzyc nawet, żeby rółno wyglądały. Wjednym miejscu mam nawet blisko pod wielki tulipanowcem i dają radę. Nie ogałacają się, mają fioletowe szyszki, same zalety. Popatrz u mnie

Podlewanie mam automatyczne, ale wiadomo, nic z początku nie bedzie rosło, jak nie dasz do dołka dobrej ziemi i nie będziesz podlewać. Wychodzę z założenia, że rośliny w naszych ogrodach mają od nas pomoc, więc nie zostawiamy ich na pastwę losu, żeby "same rosły". Trzeba ywrąbac porządne doły, zaprawić je ważne - nie kwaśną glebą - to wyjątek.
Posadzić jakby na górce, nie głęboko - bo nie lubią.

Danusiu, wytłumacz - tak łopatologicznie- jak je posadzić na tej górce, please
Burze - groźne lecz piękne 10:42, 16 sie 2011

Do góry
Niebo przed burzą

Uczelnie - Architektura krajobrazu 10:37, 16 sie 2011

Do góry
Świetny widok, sama przyjemność (chłopaków przemilczę)
Ogród - początek 10:36, 16 sie 2011

Do góry
Czekamy na ruch Dominiki.
Zielonym do góry czyli trudne początki .... 10:34, 16 sie 2011

Do góry
Ania znowu nas zaskoczy tutaj. Cisza i po robocie zaraz będzie
Proszę o pomoc w zaprojektowaniu ogrodu 10:32, 16 sie 2011

Do góry
Na ulicę dobry będzie berberys, psy go nie lubią i możesz go potem ciąć w ładny szpaler. Wyższy będzie dereń np. Elegantissima, o ładnych czerwonych gałązkach i biało obrzeżonych liściach, albo wysoki całkiem np. grab - elegancki żywopłot.

Można także zrobić nasadzenia mieszane w połaczeniu z małymi drzewami np. śliwą wiśniową a pod spodem derenie i berberysy.

ładne z małych krzewów są Spirea japonica "Goldmund" lub "Golden Princesse"" która tnie się w kulkę i wtedy takie żółte kuleczki śiwetnie wyglądają.

I już podsunięty pomysł z irgą. Polecam zimozieloną irgę "Ursynów", jest gęsta, dość wysoka i potem tworzy cięta niezłe "poduchy".
Wejście, ładna mi wizytówka, heeelp 10:27, 16 sie 2011

Do góry
Ładnie to robisz Madziu, już nie mogę się doczekać co będzie po powrocie z urlopu
Betonowy płot sąsiada a za nim leszczyny potrzeba siły przebicia ;-) 10:26, 16 sie 2011

Do góry
A gdzie Ty masz brzydko Zbysiu? Za domem i tarasem ? Co tam masz?
Betonowy płot sąsiada a za nim leszczyny potrzeba siły przebicia ;-) 10:25, 16 sie 2011

Do góry
Zasłoń albo tujami Smaragd -cienkie są i wlezą na sąsiadkę""
Albo jak ja świerkami serbskimi. Mnie też denerwują różne brzydkie widoki i ciagle zasłaniam, bo wzrok niestety biegnie zawsze tam.
Od planów do... spełnienia marzeń 10:22, 16 sie 2011

Do góry
Już widać, że dacie radę, w większych pracach można wynająć cięższy sprzęt, który przegryzie chwasty, zaorze co trzeba i polecicie dalej z robotą.

Jeśli bardzo masz chęci sadzenia w czasie budowy (ja tak miałam) to sadź żywopłoty, jakieś większe drzewa, ale z planem, najpierw plan, bo potem po co przesadzać. Część roslin można zadołować z donicami, potem lepiej je wyciągnąć. Możesz sobie jak Kasia WB przeznaczyć część terenu i o niego dbać, jeśli lubisz uprawiać ogród i grzebac w ziemi. Trawkę zasiać na części i sobie kosić i mieć czysto.

Podniebny ogród 10:16, 16 sie 2011

Do góry
Na innym zielonym dachu studzienka odpływowa wyglądała tak: (to zrobił deweloper)

Potem budując skrzynie na rośliny, zrobiliśmy komin rewizyjny, żeby można było oczyścić studzienkę z zanieczyszczeń

Podniebny ogród 10:11, 16 sie 2011

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Danusiu, robota super! Jak Ty pięknie piszesz o tej robótce - tam się coś wylewa, tu coś się skoryguje, tam będzie łan i drzewa, ziemia taka a taka. Mam pytanie: a gdzie wylewa się woda, tzn. jak jest zrobione odprowadzanie wody opadowej i tej z podlewania?

Nie odpowiedziałam co do odprowadzania wody.
Skrzynie nie mają dna, tylko matę przeciwkorzenną. Woda odpływa do studzienki.

Takie dachy mają dobrą (co ja mówię muszą mieć idealną) hydroizolację. To taka jakby wanna, która nigdzie nie przecieka, ale musi mieć studzienki odprowadzające wszelką wodę, one są podłączone do instalacji deszczowej wieżowca i odporowadzane są do dołu, jak rynny. Muszą być drożne.

Z wykonastwem takiej hydroizolacji jest różnie Zależy jaki deweloper budował wieżowiec
Betonowy płot sąsiada a za nim leszczyny potrzeba siły przebicia ;-) 10:07, 16 sie 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Nie nie było huku, gałązki dotykały, Wszystko zależy od sąsiada.
Teraz moją sąsiadką jest Anula i to do niej należy ten garaż

Sąsiad ma prawo uciąć gałęzie, które wystają na jego stronę.

E no Anula to jest aniołek natomiast moja sąsiadka to ........... Muszę czymś zasłonić ten jej bałagan .Nie idzie nawet zrobić zdjęcia .
Brak pomysłu na skarpę 10:06, 16 sie 2011

Do góry
Odzywam się i ostatnio podziwiałam Twoją ławeczkę na płytach
Betonowy płot sąsiada a za nim leszczyny potrzeba siły przebicia ;-) 10:03, 16 sie 2011

Do góry
Jeśli jest mało miejsca to blisko, ale powinno się sadzić żeby był swobodny przepływ powietrza.

Nie nie było huku, gałązki dotykały, Wszystko zależy od sąsiada.
Teraz moją sąsiadką jest Anula i to do niej należy ten garaż

Sąsiad ma prawo uciąć gałęzie, które wystają na jego stronę. Natomiast nie ma jednolitych przepisów na całą Polskę odnośnie sadzenia roślin w ogrodzie. Kiedyś był taki artykuł w Muratorze.
Łezka koło domu :) 09:59, 16 sie 2011

Do góry
Ja też się dołączam, z ciekawości, że coś się działo.
Ciekawe jak xmikusx obsadziła rabatki?
Rabata pod oknem 09:57, 16 sie 2011

Do góry
Kolorystycznie lepiej, sama zieleń i żółty zlewa się, można co jakiś czas pokazać bordo.
No i wiąz bardziej choruje, czasem pozwijają i zbrązowieją mu listki a śliwa niezawodna jest. Choć te wiazy także bardzo lubię.
Nasadzenia przed domem 09:54, 16 sie 2011

Do góry
LImka, jakbyś kupiła małe sadzoneczki żółtego ostrokrzewu i posadziła gęsto i strzygła - to może być na obwódkę. Z zielonego Ilexu mam nawet wieeeelką kulę Koło tej cisowej co ją dosadzałam.
Ten Ilex to wdzięczna bardzo roślinka. mówią, że wymarza, ale gdzie tam mam ją tyle lat i nie wymarza. Chyba że rosłaby na jakimś strasznym przewiewie
Co tam u Ciebie? jak zdjątka?
Betonowy płot sąsiada a za nim leszczyny potrzeba siły przebicia ;-) 09:47, 16 sie 2011

Do góry
Zobacz tutaj, znalazłam stare zdjęcia w trakcie i po posadzeniu

Te przy stawie tnę górą

Ważne żby wybrać ładne egzemplarze i jak największe. Ja miałąm cięte, dziędzi czemu nie byłu bardzo rzadkie.
Betonowy płot sąsiada a za nim leszczyny potrzeba siły przebicia ;-) 09:39, 16 sie 2011

Do góry
Limka posadż świerki serbskie, popatrz w moim ogrodzie. mam je wszędzie jako przegrody zasłaniające brzydkie mury i zabudowania, rosną blisko przy murze, są wąskie, można je strzyc nawet, żeby rółno wyglądały. Wjednym miejscu mam nawet blisko pod wielki tulipanowcem i dają radę. Nie ogałacają się, mają fioletowe szyszki, same zalety. Popatrz u mnie

Podlewanie mam automatyczne, ale wiadomo, nic z początku nie bedzie rosło, jak nie dasz do dołka dobrej ziemi i nie będziesz podlewać. Wychodzę z założenia, że rośliny w naszych ogrodach mają od nas pomoc, więc nie zostawiamy ich na pastwę losu, żeby "same rosły". Trzeba ywrąbac porządne doły, zaprawić je ważne - nie kwaśną glebą - to wyjątek.
Posadzić jakby na górce, nie głęboko - bo nie lubią.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies