Za magnolią stoją wysokie bukszpany, co miały załatać tę kulę, co ją "obnażył" Sebek po Święcie róż.
Teraz po tej chorobie, muszę takich więcej załatwić, bo dziur w bukszpanach mam więcej.
Teraz byłem w ogrodzie - nie jest źle. Jak zawsze poprzechylane liście żurawek, pokładły się dwa mieczyki, ostróżkę jednak mocno wygięło - nie jest złamana, petunia jedynie w złym stanie - w sumie OK
Wszystko zależy od czasu jaki możesz poświęcić na pielęgnację na ulicy. Widzisz , ja mam i kuliste wiśnie i bylinową rabatę i róże... to pracochłonne bardzo. Najmniej pracochłonny będzie zywopłot z jednego góra dwóch gatunków.
Kopiemy dół, wymierzamy patykiem wysokość bryły bez doniczki, sypiemy dobrą ziemię, depczemy, mierzymy wysokość żeby bryła nieco wystawała ponad poziom gruntu.
Wstawiamy świerka, obsypujemy w dołku, depczemy, dosypujemy wokół łagodne wzniesienie i obręcz do podlewania obsypujemy.
Chodzi głównie o to, żeby świerk nie wpadł do dołu i nie zasypać mu szyjki korzeniowej (miejsce - granica korzenie-pień)
Leżaczków nie przewiozłam, choć ciągle mam zamiar, tylko nie chce się jechać, bo to cała wyprawa busem Teraz tam stoi magnolia różowa, która dostałam od Mai.
Zrób tak Przy płocie żywopłot z krzewów jakich chcesz Nawet może być dalej berberys.
A jak się kończy ten istniejący berberys, posadź drzewo liściaste na wysokim pniu, żeby korona drzewa zasłoniła Wam ten widok Jakieś bardziej kolumnowe np. buk, wiąz Wredei, grab Fastigiata, dąb kolumnowy, żeby gałęzie nie właziły na działkę sąsiada i już. Listę drzew sobie zobaczysz w internecie, albo wybierz w szkółce i po kłopocie
Na ulicę dobry będzie berberys, psy go nie lubią i możesz go potem ciąć w ładny szpaler. Wyższy będzie dereń np. Elegantissima, o ładnych czerwonych gałązkach i biało obrzeżonych liściach, albo wysoki całkiem np. grab - elegancki żywopłot.
Można także zrobić nasadzenia mieszane w połaczeniu z małymi drzewami np. śliwą wiśniową a pod spodem derenie i berberysy.
ładne z małych krzewów są Spirea japonica "Goldmund" lub "Golden Princesse"" która tnie się w kulkę i wtedy takie żółte kuleczki śiwetnie wyglądają.
I już podsunięty pomysł z irgą. Polecam zimozieloną irgę "Ursynów", jest gęsta, dość wysoka i potem tworzy cięta niezłe "poduchy".