Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

O....! 00:24, 20 paź 2012

Do góry
marzena napisał(a)
pozdrawiam
a wzgórza ...tak, powoli nabierają bardziej intensywnych barw...
Marta, dzięki i wzajemnie

kilka wczorajszych fotek...
niedługo metasekwoja zacznie nabierać innych barw

winobluszcz już przebarwiony....

i widok na wzgórza ( ...i nie tylko) późnym popołudniem

O....!niemiałam
Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 00:23, 20 paź 2012

Do góry
Po tych "śmieciowych" widoczkach jeszcze troszkę jesieni w najładniejszej obecnie części działki )

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 00:20, 20 paź 2012

Do góry
Trzeba jutro kupić Magnolię chochoł pięknie się prezentuje , może skopiuję ?
Gratulacje z okazji 800-tki
Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 00:17, 20 paź 2012

Do góry
Z pozostałości leszczyny wykopanej koparką w ubiegłym roku z głębi ziemi odbiła zielona leszczyna, dokopałam się jak mogła najgłębiej i usunęłam całe wiadro korzeni i łodyg mam nadzieję, że jednak już więcej nie odbije...
Rododendronowy ogród II. 00:16, 20 paź 2012

Do góry
Bogdziu gratuluje następnej seteczki a spacer po lesie bardzo urokliwy
Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 00:10, 20 paź 2012

Do góry
Cisy, które nie zmieściły się przy siatce poszły tymczasowo pod mur

i dostały korę na zimę

Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 00:06, 20 paź 2012

Do góry
M. przerzucił kosiarkę na stronę sąsiada i skosił pas trawy oraz zrobił kanty żeby trawa i chwasty nie atakowały nas za bardzo )
Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 00:04, 20 paź 2012

Do góry
Udało się trochę posprzątać na rabatkach i wzruszyć ziemię.
Ostatni raz w tym roku posadziłam nasturcję

Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 00:00, 20 paź 2012

Do góry
A oto pozyskane nowe miejsce wieeeelka góra chwastów usunięta. Były bardzo wysokie, pewnie się rozsiały... ale to nic, damy radę

trzeba ten teren przekopać i zniwelować....

Może w tym miejscu posadzę doorenbos ? to będzie narożnik tuż przy tarasie

a teraz widok od strony tego narożnika - uwaga dla osób o mocnych nerwach bo ....tu kiedyś będzie główna część ogrodu i przedogródek w jednym ) bo mamy działkę południową. Od elewacji domu do siatki będzie coś ok.7-8 metrów, szału nie ma, ale inaczej się nie dało. I ten cały pas ziemi chcialabym jeszcze w tym roku przekopać koparką, wypoziomować i pozostawić w tzw, ostrej skibie

Księżycowy Ogród... 23:59, 19 paź 2012

Do góry

No i znalazłam nawet zdjęcia tego mojego bajzlu!!!

zaznaczyłam jak biegły rabaty, były 2 oddzielne, dobrze zrobiłam łącząc je w całość? przejście było tam gdzie teraz jest pampas, wąskie takie nijakie, a teraz wejście do szklarni będzie za tą wysoką akacją.
Wydzieliłam na biało kształt altany, chce ją obsadzić tamaryszkiem drobnokwiatowym, a za altaną linie pomarańczowe to szklarnia i warzywka.

tu zdjęcie z boku, trochę nieczytelnie te rośliny giną, nie wiem czy to kwestia że trawy już marnieją i są prześwity nieba i reszty, że jesień... sama nie wiem...

Generalnie mam w ogrodzie różne rośliny niestety nie zostałam konsekwentna trawom i prostym formom, które lubię. Jak widzieliście zostaliśmy obdarowani, a ciężko jest wybrzydzać jak mi ktoś zwiózł 2 auta roślin do domu... nie mam tez ich komu oddawać, ani sąsiedzi nie potrzebują ani moja rodzina.. Więc staram się poskładać z tego spójną całość.

Ze zmian jakie są zasadnicze, to po prawej stronie widzicie żywotniki, niestety też prezent! Mi marzył się zupełnie inny żywopłot z miskantów, ale już jest. I po lewej stronie również posadziłam dziś przy płocie żywotniki, co prawda o połowę mniejsze od tych po prawej, ale kiedyś się wyrównają.

Po prawej stronie widać tylko fragment, ale tam jest mnóstwo różaneczników a przed nimi hosty i kilka jałowców płożących, to taki kwaśny kącik mojego P. jak zakładaliśmy ogród to nakupował sobie różaneczników i lubował się w słowie płożący, więc u jakiego szkółkarza nie był wynosił różaneczniki i wszystko co było płożące!

to na razie tyle moi mili! Jutro postaram się zrobić lepsze zdjęcia. I spisze dokładnie wszystko co mam. Dobrej nocy!!!
Rododendronowy ogród II. 23:55, 19 paź 2012

Do góry
Bogdzia napisał(a)

A ja się własnie na noc objadam.

U nas przestrzegali tych co się na noc objadali, żeby dużo nie jedli bo się im przyśnią złe potwory

Bogdziu, gratulacje za wypracowaną następną seteczkę.

Rododendronowy ogród II. 23:52, 19 paź 2012

Do góry
Gratuluję Bogdziu
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 23:51, 19 paź 2012

Do góry
Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 23:49, 19 paź 2012

Do góry
Drewutnia się zapełnia zwalniają nowe miejsce pod przyszły ogródek

w tym miejscu kiedyś będzie taras ))

A to widok z tarasu ) ten śmietnik na pierwszym planie właśnie sprzątamy

Kolorowy ogród na piasku 23:48, 19 paź 2012

Do góry
Kochani bardzo dziękuję wszystkim za odwiedziny i miłe słowa, ostatnio jestem bardzo zagoniona, przygotowujemy miejsca pod nasz nowy drzewostan. Będę po łykendzie i wszystkim odpowiem.
Zostawiam troszkę kolorów jesieni, za kilka dni już ich pewnie nie będzie.....zawitają następne

Trzeba korzystać z ostatnich promieni słoneczka

Aniu (asc) dziękuję....jutro tylko machanie
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 23:46, 19 paź 2012

Do góry
Spieszę ze skrótem wieści z aktualnej Magnolii. gdzie jest wspomniana wcześniej sesja, jak zrobić ładnego chochoła ze słomy.

Jako ogrodnik wystąpił Grzesio, poznajecie? Jaki ma kapelusz (z jakim napisem?) i w którym miejscu w ogrodzie były robione te zdjęcia?

No i jest zajawka na grudzień z naszymi narzędziami Joseph Bentley na prezenty dla ogrodników (komplet w skrzyneczce)

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 23:43, 19 paź 2012

Do góry
gunia1990 napisał(a)
tulipanowiec piękny, oby zakwitł jak najszybciej!

i gratulacje z okazji 800tki, ode mnie tk trochę późnojesiennie

Gunia, on już kwitnie od lat. miał mnóstwo kwiatów
Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 23:36, 19 paź 2012

Do góry
Jesień na działce

Księżycowy Ogród... 23:35, 19 paź 2012

Do góry
Witam Monteverde!!! Miło mi bardzo Cię gościć. Ech co ja mam do wsadzenia... powiem tak zrobiłam misz masz totalny i teraz mam tego efekty. Posadziłam mnóstw roślin które mogłyby być soliterami, a w kupie wyglądały dramatycznie jedna zagłuszała urodę drugiej. Wrzucam fotkę. Po prostu bez pomysłu, pozasłaniałam sobie np kostrzewy które zamiast przy brzegu dałam gdzieś pośrodku rabaty.

Przy płocie kulisty cyprysik, zupełnie się schował za wierzbą... muszę to poukładać. Z tego co zdążyłam zauważyć mam mało roślin rozjaśniających rabatę, mało zróżnicowane kolorystycznie.
czerwonymi okręgami zaznaczyłam jak komicznie usytuowałam te kostrzewy... wiele takich błędów popełniłam niestety.

tutaj praktycznie wykopałam wszystko prócz tych śliwek ozdobnych, perukowca, cyprysika kuli, migdałka i wierzby, reszta jest już w donicach i czeka.

Ja przeorganizowałam ogród ponieważ stwierdziliśmy, że nie potrzebujemy tak dużego trawnika, mamy przestrzeń dla siebie i psa dookoła, a chcielibyśmy mieć szklarnię. W narożniku działki ma stanąć altana, a za nią chcemy schować własnie szklarnię, do tego pas warzywek.. i tak wyszło że potrzeba nam rabaty, która zasłoni jeszcze te warzywka. Mniej więcej na środku ogrodu mieliśmy wyspę, którą widać na jednym ze zdjęć wcześniej no i po Danusiowemu stwierdziłam ze jak rabaty powiększać to powiększać i połączyłam rabatę zasłaniającą warzywa z wyspą... Zrobiłam szkice:

krótkie streszczenie, nie wiem czy będzie widać napisy przy roślinach :/ Rabata jak widać jest połączeniem dwóch odrębnych, teraz zasłania pas ogrodu użytkowego czyli warzywnego. Idąc od altany w prawo jest podwyższona rabata na jakieś max 30 cm wysokości są tam 3 yuki, warzywnik zasłania szpaler z miskanta olbrzymiego, posadziłam go w pojemnikach więc nie rozrasta mi się dramatycznie, ale tworzy zasłonę. A od obrzeża rabaty są 2 trawki kuliste i lawenda. Potem schodzimy na poziom gruntu i rośnie dość spory już klon flamingo, on tez pełni rolę zasłony, a obok niego w prawo ciągnie się dalej miskant, potem rośnie jedna trawa pmpasowa. I więcej pomysłów nie mam. Jutro zrobię zdjęcia żebyście zobaczyli jak to wygląda na żywo i jakie są proporcje, rabata ma jakieś 2,5 m szerokości, ale możemy ją pogłębić. Mam konwalniki do posadzenia przy obrzeżu... a tak to nie wiem co dalej. Jutro zrobię spis roślin tych w pojemnikach, może pomoże mi ktoś te puzle poukładać PLISSSSSSSSS Bo zostaje mi jeszcze 2 rabata - ta której zdjęcie jest powyżej... a tu na rysunku już mam 90 % roślin które mogę wykorzystać... ale nie wiem czy doczytacie.

zamieszczam jeszcze drugi szkic ten który jest rysunkiem tego zdjęcia powyżej.

ja nie wiem czy już piszę nieskładnie, może za dużo świeżego powietrza... z góry przepraszam za moje koślawe tłumaczenie, zdjęcia na pewno więcej Wam powiedzą.
W ogródku Ani 23:21, 19 paź 2012

Do góry
Aniu, jeżeli tak sądzisz to jeszcze...

kalina

wiśnia piaskowa,

drzewko do rozpoznania

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies