Mirelko, obejrzałam tamte 3 fotki - odpada taka koncepcja. To dopiero byłby misz - masz
W rzędacjh już lepiej. Czyli druga koncepcja z tych dwóch. Ale ja się zastanawiam , czy koniecznie barony muszą być tu? U Polinki widziałaś barony? tam się zachwyciłam. One same w sobie są piękne i igiełkowa im by urody odebrała. U Polinki one grają pierwsze skrzypce. U ciebie na igiełkowej będzie tyle dobra, ze one będą tylko członkami wielkiej orkiestry. Nikim ważnym
Zastanów się, czy masz może gdzieś w słońcu choćby taki pas na rabatę baronową, pasowałyby do nich ML. Pokażę ci kilka inspiracji i powiedz, co o tym myślisz?
Ja kocham się w tej: https://www.pinterest.com/pin/529876712383553063/
Tu z ML w tle i hortensjami: https://www.pinterest.com/pin/529876712383339890/
Tuteż cudo, ale nie wiem, czy to jest stipa, czy co innego https://www.pinterest.com/pin/529876712383552548/
A tu jest jakiś iglak w tle, ale barony robią pierwsze skrzypce - sporo ich razem i mają sporo przestrzeni wkoło:https://www.pinterest.com/pin/529876712385184413/
Aganiu, tak też muszę zrobić z moimi hortensjami. A tak marzyłam o hortkach w donicach... Ja ewidentnie przedobrzyłam - wodą, bo ciągle w niej stały, i nawozem chyba też... Ot, taka ze mnie ogrodniczka
Podpórki ostatnio wykorzystałam do hortensji, a reszta musi sobie poradzić Roślinki obeschną i same wstaną.
Kostrzewę mam drugi rok. I mój wniosek jest taki - lepiej wygląda w delikatnym cieniu lub na rabacie , gdzie słońce operuje tylko kilka godzin. Na pełnym słońcu robi się brzydka.
stipa to bezproblemowa roślinka - byle tylko zima jej sprzyjała
Z gazet będziesz zadowolona Mnie jak sąsiad zobaczył rozkładającą gazety na rabaty, to się w głowę popukał. A teraz stwierdził, że "nawet to skuteczne jest"
Mariolu
Stipa bardzo dobrze znosi cięcie tylko czasami długo się zbiera.
Mnie najbardziej podoba się stipa w pierwszym i drugim roku po posadzeniu.
W kolejnych latach rośnie ogromna, a po każdym deszczu się pokłada. Swoje dwuletnie wszystkie wyrzuciłam wiosną.
Na zbieranie nasion zdecydowanie za wcześnie bo one jeszcze niedojrzałe. Myślę że koniec sierpnia-wrzesień możesz już zbierać. Jak pociągniesz ręką za kłosy nasionka ładnie schodzą.
Zbierałam nasionka i w grudniu i wszystkie powschodziły więc na zbiór nasion każdy moment jest dogodny.
Stipa raz posadzona w ogrodzie na zawsze w nim zagości bo bardzo się rozsiewa.
Ja już mam kłopot z siewkami bo rosną wszędzie w ogromnej ilości i nie nadążam wyrywać.
To siewki z ubiegłego roku, wiosną przycięte na 5 cm.
Trawka w bukszpanach to stipa . Teraz trochę się pokłada . Ostatnio zakochałam się seslerii jesiennej . Do ciemno zielonych bukszpanów wygląda bardzo ładnie i ma delikatne białe kłosy . Chciałam ją gdzieś u siebie posadzić no i nie mam miejsca … ale nie poddaje się i myślę dalej …
Róże śliczne Joasiu, stipa z ubiegłego roku już wytworzyła nasiona, bieleją, zastanawiam się kiedy jest najwłaściwszy moment na ich zbiór Przesadzałam stipę w tym roku, na rabacie nie podobała mi się przycięta, w doniczkach ruszyła jak guupia a resztę wyrzuciłam, o ja guupia
ale nowe rosną i już będę mądrzejsza
Hortki przy upałach się męczą, w donicach szczegółnie, też mam jedną jeszcze nie wsadzoną do gruntu, bidula prosi by się nią już zająć jutro do torfu i do guntu, twoim też by to dobrze zrobiło
O stipach też się dopiero uczę
Moje wyglądają tak jak ta tutaj na zdjęciu
ale twoja rabata główna ze stipami wymiata
Po deszczu wszystkie byliny się pokładają nie tylko stipa, trzeba w podpory się zaopatrzyć, albo machnąć na to ręką...cudne te kostrzewy
Kobietki - Ewo i Kasiu - to nie moja zasługa, a braku zimy
Choć obiektywnie stwierdzam, że po deszczach stipa się kładzie. Już Joasia ostrzegała, że najładniejsze są młode sadzonki i potwierdzam w 100%. Obecna stipa pożarła mi całą resztę roślinek na rabacie. Ale jak to zrobić, by do lipca mieć stipę ubiegłoroczną, a później świeże wyrośnięte sadzonki tegoroczne? Wymieniać? Młode sadzonki do tej pory hodować w doniczkach?
Kasiu, dałaś cały przepis na nasadzenie. A ja na dodatek z telefonu złą fotkę zacytowałam i nie wiem, jak pomyliłam
Twoje tuje Miriam są zielonkawe, czy tylko tak na zdjęciu się wydaje? Moje są żółciutki, tylko mniejsze.