Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "stipa"

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 14:02, 06 lip 2015

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Pięknie w ogrodzie, u mnie też gorąco 35 stopni w cieniu. podlewam do granic możliwości mojej studni.

W mojej studni już widać dno....wodociąg został deszczówki nie ma
Stipa sobie powiewa i wszystko olewa
Ogród Mirelli 13:10, 06 lip 2015

Do góry
Mirelko, obejrzałam tamte 3 fotki - odpada taka koncepcja. To dopiero byłby misz - masz
W rzędacjh już lepiej. Czyli druga koncepcja z tych dwóch. Ale ja się zastanawiam , czy koniecznie barony muszą być tu? U Polinki widziałaś barony? tam się zachwyciłam. One same w sobie są piękne i igiełkowa im by urody odebrała. U Polinki one grają pierwsze skrzypce. U ciebie na igiełkowej będzie tyle dobra, ze one będą tylko członkami wielkiej orkiestry. Nikim ważnym
Zastanów się, czy masz może gdzieś w słońcu choćby taki pas na rabatę baronową, pasowałyby do nich ML. Pokażę ci kilka inspiracji i powiedz, co o tym myślisz?
Ja kocham się w tej:
https://www.pinterest.com/pin/529876712383553063/
Tu z ML w tle i hortensjami:
https://www.pinterest.com/pin/529876712383339890/
Tuteż cudo, ale nie wiem, czy to jest stipa, czy co innego
https://www.pinterest.com/pin/529876712383552548/
A tu jest jakiś iglak w tle, ale barony robią pierwsze skrzypce - sporo ich razem i mają sporo przestrzeni wkoło:https://www.pinterest.com/pin/529876712385184413/
Wszystkiego po trochu 12:50, 06 lip 2015

Do góry
grządka która mi się nie udała stipa jest niewidoczna
Prawie - jak ogród 09:07, 06 lip 2015

Do góry
Agania napisał(a)
Hortki przy upałach się męczą, w donicach szczegółnie, też mam jedną jeszcze nie wsadzoną do gruntu, bidula prosi by się nią już zająć jutro do torfu i do guntu, twoim też by to dobrze zrobiło
O stipach też się dopiero uczę
Moje wyglądają tak jak ta tutaj na zdjęciu

ale twoja rabata główna ze stipami wymiata
Po deszczu wszystkie byliny się pokładają nie tylko stipa, trzeba w podpory się zaopatrzyć, albo machnąć na to ręką...cudne te kostrzewy

Aganiu, tak też muszę zrobić z moimi hortensjami. A tak marzyłam o hortkach w donicach... Ja ewidentnie przedobrzyłam - wodą, bo ciągle w niej stały, i nawozem chyba też... Ot, taka ze mnie ogrodniczka

Podpórki ostatnio wykorzystałam do hortensji, a reszta musi sobie poradzić Roślinki obeschną i same wstaną.
Kostrzewę mam drugi rok. I mój wniosek jest taki - lepiej wygląda w delikatnym cieniu lub na rabacie , gdzie słońce operuje tylko kilka godzin. Na pełnym słońcu robi się brzydka.
Prawie - jak ogród 08:59, 06 lip 2015

Do góry
zawitka napisał(a)
Aleś stipę nakarmiła ha h jeszcze takiej nie widziałam Hortki szaleją ale upał daje do wiwatu .Z gazetami police dalej jak to tak dobrze

stipa to bezproblemowa roślinka - byle tylko zima jej sprzyjała
Z gazet będziesz zadowolona Mnie jak sąsiad zobaczył rozkładającą gazety na rabaty, to się w głowę popukał. A teraz stwierdził, że "nawet to skuteczne jest"
Jak więcej błędów nie popełnić...... 22:18, 05 lip 2015

Do góry
Hahahaha dobre
Stipa szaleje? U mnie mocy nabiera ładnie, także będzie ok
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 21:22, 05 lip 2015

Do góry
Nie martw się trawnikiem ...odbuduje się....pięknie u Ciebie ...stipa gigantyczna
Mały ogródek Eli 14:14, 05 lip 2015

Do góry
Na pierwszym planie zeszloroczna stipa w tle moja z nasionek
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 13:59, 05 lip 2015

Do góry
paniprzyroda napisał(a)
Róże śliczne Joasiu, stipa z ubiegłego roku już wytworzyła nasiona, bieleją, zastanawiam się kiedy jest najwłaściwszy moment na ich zbiór Przesadzałam stipę w tym roku, na rabacie nie podobała mi się przycięta, w doniczkach ruszyła jak guupia a resztę wyrzuciłam, o ja guupia
ale nowe rosną i już będę mądrzejsza

Mariolu
Stipa bardzo dobrze znosi cięcie tylko czasami długo się zbiera.
Mnie najbardziej podoba się stipa w pierwszym i drugim roku po posadzeniu.
W kolejnych latach rośnie ogromna, a po każdym deszczu się pokłada. Swoje dwuletnie wszystkie wyrzuciłam wiosną.
Na zbieranie nasion zdecydowanie za wcześnie bo one jeszcze niedojrzałe. Myślę że koniec sierpnia-wrzesień możesz już zbierać. Jak pociągniesz ręką za kłosy nasionka ładnie schodzą.
Zbierałam nasionka i w grudniu i wszystkie powschodziły więc na zbiór nasion każdy moment jest dogodny.
Stipa raz posadzona w ogrodzie na zawsze w nim zagości bo bardzo się rozsiewa.
Ja już mam kłopot z siewkami bo rosną wszędzie w ogromnej ilości i nie nadążam wyrywać.
To siewki z ubiegłego roku, wiosną przycięte na 5 cm.
Ogród Magdalenka 11:13, 05 lip 2015

Do góry
frezja napisał(a)

podglądam,podglądam i...bardzo mi się podoba..przeleciałam wszystkie wątki...uff..dużo tegopowiedz mi proszę,jaka to trawka ta wysoka?? i wogóle,którą polecasz np.między kule bukszpanu..

pozdrawiam w gorący poranek

Trawka w bukszpanach to stipa . Teraz trochę się pokłada . Ostatnio zakochałam się seslerii jesiennej . Do ciemno zielonych bukszpanów wygląda bardzo ładnie i ma delikatne białe kłosy . Chciałam ją gdzieś u siebie posadzić no i nie mam miejsca … ale nie poddaje się i myślę dalej …

Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 23:51, 04 lip 2015

Do góry
Róże śliczne Joasiu, stipa z ubiegłego roku już wytworzyła nasiona, bieleją, zastanawiam się kiedy jest najwłaściwszy moment na ich zbiór Przesadzałam stipę w tym roku, na rabacie nie podobała mi się przycięta, w doniczkach ruszyła jak guupia a resztę wyrzuciłam, o ja guupia
ale nowe rosną i już będę mądrzejsza
Prawie - jak ogród 21:56, 04 lip 2015

Do góry
Hortki przy upałach się męczą, w donicach szczegółnie, też mam jedną jeszcze nie wsadzoną do gruntu, bidula prosi by się nią już zająć jutro do torfu i do guntu, twoim też by to dobrze zrobiło
O stipach też się dopiero uczę
Moje wyglądają tak jak ta tutaj na zdjęciu

ale twoja rabata główna ze stipami wymiata
Po deszczu wszystkie byliny się pokładają nie tylko stipa, trzeba w podpory się zaopatrzyć, albo machnąć na to ręką...cudne te kostrzewy
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 20:47, 04 lip 2015

Do góry
Stipa mnie zadziwia i cieszy w końcu już na zawsze zawitała do mojego ogrodu...pozwolę jej się wysiewać na dziko

Ogród na skraju miasta 19:41, 03 lip 2015

Do góry
Dzięki.
A to dzisiejszy zakup, który mnie strasznie cieszy. Stipa fountain. Jednak chyba kupiłam za mało i jutro może jeszcze dokupie.
Mały ogród pod Białymstokiem 14:34, 03 lip 2015

Do góry
Przyglądam się działaniom krajana ładnie Ci wychodzi

kris_bialystok napisał(a)

czy to stipa?

pozdrawiam!
Prawie - jak ogród 23:00, 02 lip 2015

Do góry
Kobietki - Ewo i Kasiu - to nie moja zasługa, a braku zimy
Choć obiektywnie stwierdzam, że po deszczach stipa się kładzie. Już Joasia ostrzegała, że najładniejsze są młode sadzonki i potwierdzam w 100%. Obecna stipa pożarła mi całą resztę roślinek na rabacie. Ale jak to zrobić, by do lipca mieć stipę ubiegłoroczną, a później świeże wyrośnięte sadzonki tegoroczne? Wymieniać? Młode sadzonki do tej pory hodować w doniczkach?
W Gąszczu u Tess 22:16, 02 lip 2015

Do góry
Zrobiłam kilka zdjęć w obawie, że mnie z forum relegują
Słońca było zbyt dużo, pomimo iż była godz. 19-ta.
Ale pokazuję, co mam (jak leci).

Kwitnie odętka i werbena (werbena przedwcześnie)

Stipa szaleje.

Znowu odętka.

Prawie - jak ogród 09:23, 02 lip 2015

Do góry
Ale stipa! Wow! Nie wiem, czy u siebie się takiej doczekam
Prawie - jak ogród 08:57, 02 lip 2015

Do góry
Jednak forum baaardzo motywuje
Migawki z rana...

Stipa - potwór...

Mój ogród pod górkę... 07:15, 02 lip 2015

Do góry
Kacha123 napisał(a)

Na drugiej fotce po lewej brązowe trawki nn, tuja Miriam, żurawki Marmalde, za kulkami tujowymi widać Ice dance, nad nimi kiścień, u góry za żurawkami hortensje Polar Bear. Za huśtawką buksy, w ich tle kosmosy, których z takiej odległości nie widać, miskanty Variegatus a za nimi żywopłocik z cisów Hicksi
Pomiędzy kiścieniami a hortkami jest jeszcze stipa arundinacea, ale na zdjęciu jej nie widać.

Kasiu, dałaś cały przepis na nasadzenie. A ja na dodatek z telefonu złą fotkę zacytowałam i nie wiem, jak pomyliłam
Twoje tuje Miriam są zielonkawe, czy tylko tak na zdjęciu się wydaje? Moje są żółciutki, tylko mniejsze.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies