MirellaB
10:37, 06 lip 2015
ad.1. gleba glina, ph nie wiem, nigdy nie badana
ad.2 i 3 trawnik zakładany w ubiegłym roku, trawa kupiona z rolki, rozłożona, podlewana, a mimo to trawnik padł po 4 miesiącach, zima jeszcze go dobiła nie nadawał się do niczego. Zniszczenia również przez psy. Dla zobrazowania wstawię kilka zdjęć później.
ad.4. trafiłam na ogrodowisko, dużo czytałam, dużo zadałam pytań Danusi i robiłam wszystko tak jak radziła i efekt jest. Czyli wiosną wertykulacja, aeracja, dosypana ziemia w łyse miejsca, wysiana trawa po całości, nawóz, podlewanie, kanciki, koszenie dwa razy w tygodniu, podlewany solidnie.
ad.5. chwasty wyrywam ręcznie przy pomocy ostrego narzędzia, podważam i wyrywam z korzeniem. Oprysku na chwasty nigdy nie stosowałam na trawniku.
ad.6. nie mam nawadniania, więc trawnik podlewany dwoma zraszaczami wieczorem w upały codziennie lub co drugi dzień.
ad.7. nawóz do trawników Substral po zabiegach wiosennych, potem był podsypany azofoską, a teraz jeszcze nie wiem jaki zastosuję.
O psiakach i zniszczeniach przez nie pisałam wyżej

Wypalone place po sikach - dosiewka, zrobiona czasem kupa - od razu zbierana i w tym miejscu można powiedzieć trawnik myty - pracy jest sporo.
Zawsze podkreślam, że ten trawnik to ciężka praca moja i mężą, żadna roślina w ogrodzie nie wymaga od nas tyle pielęgnacji co trawnik, ale warto.
Zajrzyj później wstawię fotki dla porównania