Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Prawie - jak ogród

Prawie - jak ogród

szemusia 23:00, 02 lip 2015

Kobietki - Ewo i Kasiu - to nie moja zasługa, a braku zimy
Choć obiektywnie stwierdzam, że po deszczach stipa się kładzie. Już Joasia ostrzegała, że najładniejsze są młode sadzonki i potwierdzam w 100%. Obecna stipa pożarła mi całą resztę roślinek na rabacie. Ale jak to zrobić, by do lipca mieć stipę ubiegłoroczną, a później świeże wyrośnięte sadzonki tegoroczne? Wymieniać? Młode sadzonki do tej pory hodować w doniczkach?
Kacha123 23:12, 02 lip 2015

A mnie się bardzo taka pożeraczka podoba
szemusia 16:11, 03 lip 2015

Wcale się Kasiu nie dziwię - na Twoich przestrzeniach wyglądałaby idealnie Chwilowo masz co podziwiać, więc na przyszły rok będzie jak znalazł
szemusia 16:16, 03 lip 2015

Dziewczynki,czy hortensje w doniczkach można przelać? Albo przenawozić? Jakoś słabo rosną, listki niby zielone, ale takie jakieś wątłe, nieduże. W jednej doniczce dziś oklapły całkiem Myślałam, że mają sucho, więc podlewałam, podlewałam i chyba przedobrzyłam Te same hortensje u mojej mamy są ogromne...
zawitka 16:22, 03 lip 2015

Aleś stipę nakarmiła ha h jeszcze takiej nie widziałam Hortki szaleją ale upał daje do wiwatu .Z gazetami police dalej jak to tak dobrze
Agania 21:56, 04 lip 2015

Hortki przy upałach się męczą, w donicach szczegółnie, też mam jedną jeszcze nie wsadzoną do gruntu, bidula prosi by się nią już zająć jutro do torfu i do guntu, twoim też by to dobrze zrobiło
O stipach też się dopiero uczę
Moje wyglądają tak jak ta tutaj na zdjęciu

ale twoja rabata główna ze stipami wymiata
Po deszczu wszystkie byliny się pokładają nie tylko stipa, trzeba w podpory się zaopatrzyć, albo machnąć na to ręką...cudne te kostrzewy
MirellaB 15:29, 05 lip 2015

Ale stipy faktycznie wielkie. Fajnie to wygląda
W przyszłym roku też takie sprawie sobie do ogrodu
ren133 19:48, 05 lip 2015

Iwk4 napisał(a)
Beatko, rabatę się tworzy bardzo prosto. Bierzesz sobie do serca inspirację, która ci się podoba. Jest tu ich sporo na O. Potem dopytujesz się, co na niej rośnie, a potem jedziesz do szlółki i się denerewujedz, że połowy roślinek nie ma.
Ale część można z nasionek rozmnożyć. Tylko poczekać trzeba

Hi hi hi ... noo... dobrze to Iwonka ujęła
Ale często w takich stresujących momentach z zakupem roślin możesz stworzyć coś niezwykłego ... coś czego jeszcze nikt przed Tobą nie wymyślił; )
szemusia 08:59, 06 lip 2015

zawitka napisał(a)
Aleś stipę nakarmiła ha h jeszcze takiej nie widziałam Hortki szaleją ale upał daje do wiwatu .Z gazetami police dalej jak to tak dobrze

stipa to bezproblemowa roślinka - byle tylko zima jej sprzyjała
Z gazet będziesz zadowolona Mnie jak sąsiad zobaczył rozkładającą gazety na rabaty, to się w głowę popukał. A teraz stwierdził, że "nawet to skuteczne jest"
szemusia 09:07, 06 lip 2015

Agania napisał(a)
Hortki przy upałach się męczą, w donicach szczegółnie, też mam jedną jeszcze nie wsadzoną do gruntu, bidula prosi by się nią już zająć jutro do torfu i do guntu, twoim też by to dobrze zrobiło
O stipach też się dopiero uczę
Moje wyglądają tak jak ta tutaj na zdjęciu

ale twoja rabata główna ze stipami wymiata
Po deszczu wszystkie byliny się pokładają nie tylko stipa, trzeba w podpory się zaopatrzyć, albo machnąć na to ręką...cudne te kostrzewy

Aganiu, tak też muszę zrobić z moimi hortensjami. A tak marzyłam o hortkach w donicach... Ja ewidentnie przedobrzyłam - wodą, bo ciągle w niej stały, i nawozem chyba też... Ot, taka ze mnie ogrodniczka

Podpórki ostatnio wykorzystałam do hortensji, a reszta musi sobie poradzić Roślinki obeschną i same wstaną.
Kostrzewę mam drugi rok. I mój wniosek jest taki - lepiej wygląda w delikatnym cieniu lub na rabacie , gdzie słońce operuje tylko kilka godzin. Na pełnym słońcu robi się brzydka.