Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 17:42, 19 lis 2012

Do góry
Spieszę z gratulacjami, na kolejną setkę, do uśmiechniętej Pani, wątek jak nam sprzyja, to się pięknie rozwija.

Tulipanowiec - Liriodendron 17:34, 19 lis 2012

Do góry
Ja mam o takich pstrokatych liściach... tylko przedziorek mi je w tym roku załatwił..... a nie było jak popryskać, bo oczko z rybami obok
Tu liście zaczynają się deformować.. myśleliśmy że jaki grzyb, ale to przędziorek.

A to wielkosć drzewka.. z początku lata Teraz większe... rośnie szybko

Rododendronowy ogród II. 17:33, 19 lis 2012

Do góry
Domi napisał(a)

Jakis czas temu dziewczyny narzekały że rh gubia liscie , potem ze drzewa gubią liście a nikt nie narzekał na iglaki. Dziś zrobiłam zdjecia jednej z moich kosodrzewin takiej której gałęzie wychodzą na kostke i zobaczcie ile było igieł , a w tym roku już dwa razy wygarnialiśmy spod niej igły i było ich jeszcze wiecej i są to igły tylko z kostki bo te co spadły na ziemię to już tam pozostały.O wiele bardziej lubię sprzatac liście z lisciastych.

Masz rację Bogdziu, igły są starszne do sprzątania. Mam sosny na żwirowej rabatce, gdzie nijak nie można igieł pozamiatać. Już się zastanawiałam czy nie podłożyć pod nie czegoś, żeby później tylko wytrzepać. Są takie okrągłe maty z dziurką na środku na pień z włókniny zabezpieczające bryłę korzeniową przed mrozem i/lub parowaniem wody. Może coś takiego popodkładam...

Współczuje Ci wybierania igieł ze żwirowej rabatki. Ja posadziłam też iglaki w pobliżu jeziorka żeby nie sadzic tam liściastych by liście nie wpadały do jeziorka . Oczywiście zamiast liści wpadały igły co było o wiele gorsze bo od razu tonęły i zakwaszały wodę. Liście nie idą od razu na dno i jest szansa jakąś ich częsc wyłowic a przy igłach tej możliwosci nie ma. Więc nie sadzcie szczególnie sosen ale i zwykłych świerków przy oczkach bo to wielki kłopot.
Ogród z perspektywą na przyszłość 17:32, 19 lis 2012

Do góry
Moniko, wrzucam domek, jak jakieś lampy znajdziesz będę wdzięczna
Ogród z perspektywą na przyszłość 17:30, 19 lis 2012

Do góry
Wianków tworzenie...czas zacząć

Sezon Zimowy rozpoczęty. Obdarowana Aga

Dziś zaczynam robić mojego giganta na drzwi wejściowe. Mam nadzieję, że w środę będzie co pokazywać.
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 17:18, 19 lis 2012

Do góry
I wczoraj kupiłam w OBI takiego Zamiokulkasa Zamioculcas, który czeka na przemalowaną wielką donicę, tę która ostatnio Wam pokazywałam
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 17:18, 19 lis 2012

Do góry
Gratuluję

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 17:16, 19 lis 2012

Do góry
Na 100% kupię sobie te kompostowniki z namiaru od Agnieszki Aguś wielkie dzięki raz jeszcze.

A to moje storczyki dla Was
Zygokaktus, grudnik (Schlumbergera), kaktus bożonarodzeniowy 17:12, 19 lis 2012

Do góry
barbara_krajewska napisał(a)

Zakwitł mój maleńki beżowy- kremowy??? grudnik.

Tylko patrzec jak zakwitnie biały.

No, kolorek niesamowity. Pierwszy raz widzę i nazwałabym go kremowobrzoskwiniowym. A dlatego tak, bo na kremowy jest za ciemny a na brzoskwiniowy za jasny Z koloru złota też ma coś w sobie. Zakładam, że kolor na zdjęciu jest dość wierny rzeczywistemu

Kolor jest dobrze oddany.
zielonastrefa 17:09, 19 lis 2012

Do góry
MilenaP napisał(a)
Po wyschnięciu struktury, można było ją pomalować i posprzątać na rabacie

Wyrwana palisadka trafiła na swoje miejsce, a 1 clematis "przesunął" się i podzielił miejscem z drugim, takim samym. Efekt końcowy jest bardzo zadowalający. Schody mają równe kanty,

nie są śliskie i jeśli przetrzymają próbę czasu (zimę), to na wiosnę może pójdą na to płytki. Pewnie nie są to najpiękniejsze schody świata, ale dla mnie są.
Tu jeszcez bez kory i bez kratki

Jestem pod dużym wrażeniem... nigdy bym się tego nie podjęła... gratuluję !!!!
Gunnera - parzeplin 17:08, 19 lis 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
A czy masz zdjęcia o okrywaniu ? Bardzo by się przydał ten sposób w nowym wątku.
Na pewno można ten sposób wykorzystać także dla innych nie zimujących.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/2521-przenoszenie-i-zimowanie-roslin-po-sezonie

Wedle życzenia

Justyna napisała
Zimą
kopczykują, nie pamiętam czym, następnie okrywają ją workami 80l wypełnionymi liśćmi i całość owijają folią bąbelkową.Zwiedzając ogród wczesną wiosną zastałam gunnerę jeszcze okrytą, ale otwartą, włożyłam rękę do środka, pod folię, było tam gorąco jak w szklarni. Także okrycie pozostawiają długo.

Piszesz o sposobie okrycia w Ogrodzie Botanicznym w Wrocławiu, a tak okrywana jest w Bolestraszycach - druga strona Polski

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 17:02, 19 lis 2012

Do góry
Ja to się boję do Irenki zagladać, bo wstyd mi, że zaległości ciągle mam)) Ona sprintem gna... nadążyć nie sposób...
Mimo wszystko jestem, bo jakiś magnes w tym wątku tkwi

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 16:36, 19 lis 2012

Do góry
Byłam tu dzisiaj, ale to jeszcze nie była pora gratulacji, więc teraz gratuluję i kwiatuszka przesyłam z okazji 200 stronki... jak to się stało???... przecież wczoraj zaczynałaś nowy wątek...?... ale Ty masz energię... tak trzymaj

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 16:29, 19 lis 2012

Do góry
irena_milek napisał(a)

Irenko, z dedykacją dla Ciebie o dereniach
https://www.ogrodowisko.pl/forum/18-drzewa-i-krzewy-lisciaste

cdn

Justynko, wielkie dzięki! no mój juz się szykuje na pogaduchy z tobą o tych unikatach...

Proszę Pogadychy chętnie

Przyłączam się do gratulacji!
Magnolia parasolowata - Magnolia tripetala 16:28, 19 lis 2012

Do góry
Całkiem spory okaz, jak na wyhodowany z nasiona; mnie one też zachwycają, a dodatkowo kierowałam się tym, ze na pewno nie przemarzną kwiaty; przebarwiają sie przepięknie, taki mosiądz ze złotem; żadna z moich 3 sztuk jeszcze nie kwitła;
ciekawa jestem okazów twoich znajomych

oto jej kolory

Wianki, dekoracje wyłącznie na Boże Narodzenie 16:24, 19 lis 2012

Do góry

W dniu

1 grudnia 2012 początek godzina 17-18.

będziemy robić dekoracje świąteczne plus kurs Gagu.

Nie wiem tylko ile osób się zmieści w moim domu

Na razie zgłaszajcie udział, zobaczymy czy się pomieścimy

Ja i Hania to pierwsze uczestniczki. Lista uczestników:

Hania
Danusia
Kaisog
Gagu
goście specjalni - Ania i Mati z Ogrodu zimozielonego
Anieszka z Ogrodu na Cedrowej
gość specjalny - Ela z Ogrodu preriowego
Kraania
Halinka Zawit...
Syla
Sebek
Ozz
Agata ??

Tutaj rozpoczyna się wiankowanie https://www.ogrodowisko.pl/watek/2529-dekoracje-na-boze-narodzenie-2012?page=13

Ogrodnik Mimo Woli cd 16:21, 19 lis 2012

Do góry
popcarol napisał(a)
Ania jakie plany! Poszerzenie rabaty z marikenem super, pergolę wyprostujesz? pięknie będzie!! Rzeczywiście chyba nigdy nie widziałam na fotkach tej części Twojego ogródka!
pozdrawiam!

Znalazłam jeszcze jedno fotę z pergolą... rabata będzie jak czerwona linia... ale zaczęłam się zastanawiać czy nie włączyć w nią jeszcze magnolii.... żółta linia...
Karmniki dla ptaków 16:12, 19 lis 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Karmnik stylowy

takie widziałam w naszych sklepach też - w lecie może być poidełko - w zimie mało przytulny - nie wiem co na to ptaszki - dla mnie bardzo ciekawy
a z Danusi propozycji trzeba skorzystać - może w grudniu się pobawię w prezenty dla ptaszków i zobacze co wyjdzie - dam znać

pozdrawiam
Mój zielony świat 16:10, 19 lis 2012

Do góry
klonowo

Ogrodnik Mimo Woli cd 16:08, 19 lis 2012

Do góry
gusiarz napisał(a)
Aniu - a gdzie szklarenkę ustawisz? Masz już na nią pomysł?

Mam pomysł... .. tak jak pisałam wcześniej..
Ogółnie pod cyprysy....
za basenem..... w sadzie..

Między tulipanowcem, a koreanką, za tą kępą drzew..

A stąd będzie bardziej widoczna... ale wszędzie będzie widoczna.. ona jest po prostu duża... na czerwono wrysowałam..

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies