...piękne zdjęcia z miechunką...dostałam nasionka.posiać wiosną?
Bogusiu miechunka rozsiewa się sama, to i teraz możesz wysiać, proponuję połowę teraz i połowę nasion wiosną i porównasz wschody a jak nie wzejdą to ci prześlę gotowe kłącza
Aniu...teraz już nie posieję...m.sam jezdzi na działkę,mam dwie kuleczki to posieję wiosną.
Aniu,witaj niedzielnie.Chciałam spytać co to jest takie srebrne na rabacie z wrzosami,to starzec?
Widzę,że masz szałwię trójbarwną,czy ona sama się rozsiewa,bo nie zbierałam z niej nasion?
Małgosiu szałwia wysiewa się sama tylko trzeba wiosną uważać, żeby jej nie wyplewić mam jeszcze trochę nasionek to mogę ci przesłać
...piękne zdjęcia z miechunką...dostałam nasionka.posiać wiosną?
Bogusiu miechunka rozsiewa się sama, to i teraz możesz wysiać, proponuję połowę teraz i połowę nasion wiosną i porównasz wschody a jak nie wzejdą to ci prześlę gotowe kłącza
Do ,,Mikro" też przylatuja o dziwo licznie ptaki - często sroki, sikorki i gołąb co kradnie poziomki. Po niebie fruwa mnóstwo jeżyków co oczyszczają atmosferę z komarów Mus chwycić za aparat i udokumentować.
W sprawie szpaków i ich ubarwienia w ,,kropki" - z tego co pamiętam to jest to cecha ptaków młodych, że na końcach piór mają jasne końcówki - ,,ścierają się" one z wiekiem i po tym też można poznać czy mamy do czynienia z młodzikiem czy dorosłym.
To dorzucam foto z Warszawskich Łazienek:
Fajne zdjęcie Ozz ale w Łazienkach ptaki przyzwyczajone do ludzi i karmirnia i tam można cuda z nimi robic.Co do upierzenia szpaków to przepraszam ale nie masz racji , młode szpaki są czarno-szare taki spopielały kolor . W kropki są szpaki w okresie poza godowym tzn jesienią i wczesną wiosną zanim nie zaczna działac hormony.Potem nabierają koloru czarnego z teczowymi odblaskami (samce) i mają też cętki ale bardziej brazowe. Mam zdjęcia zrobione w każdym z tych okresów ale zeby je znaleźc conajmniej dzien musiałabym posiedziec.
Marzenko,witam cię serdecznie.Zdjecia wstawiam z wrzesnia,mam trochę zaległości na forum.Teraz praktycznie nie ma co fotografować.liście wszystkie opadły,nic nie kwitnie.Dzisiaj pół dnia grabiłam nie swoje liście,z jednej strony z lasku brzozowego sąsiada,z drugiej z drzew owocowych drugiego sąsiada.Nie lubię jesieni,tym bardziej zimy,ale jakoś trzeba przetrwać do wiosny.
Trawa,o którą pytasz to jakaś odmiana turzycy.Kupiłam ja w tym roku u nas na agrze za grosze,ale facet nie miał opisanego konkretnego gatunku.
Dorotko,poszukam zdjęcie kwitnacej tej kanny.Na agrze we wrzesniu miałam u siebie spotkanie z innego forum ogrodniczego i znajoma przywiozła mi 3 gatunki kann,wszystkie piękne.Fuksje też uwielbiam,w tym roku jesienią kwitły wyjątkowo pieknie,ładniej niż przez cały sezon.Oby tylko udało mi sie przetrzymac je przez zime ,bo dostałam sporo nowych gatunków i szkoda byłoby je stracic.
Aniu,witam cię.Hosta ta jest najładniejsza ze wszystkich host własnie ze wzgledu na piekne kwiaty i ten nieziemski zapach.