Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Mój 4 arowy azyl... 19:42, 13 paź 2012

Do góry
AniaDS napisał(a)
Ja tych sarniaków jestem ciekawa, chyba jeszcze nie słyszałam o takich grzybach .

Aniu, tak wyglądają sarniaki. Nazwa botaniczna - Kolczak dachówkowaty. Rosną w ogrodzie córki

Spód kapelusza porośnięty kolczastymi wyrostkami, które się usuwa

To zdjęcia córki z przedwczoraj
Zimozielony ogród przy białym domu 19:40, 13 paź 2012

Do góry
Dziękuję za tyle ciepłych słów i pochwał... to dzięki inwestorom mogłam to wszystko wsadzić, a więc podziękowania także dla nich: pani Ani, pana Wojtka i Mateusza... że brał tak czynny udział w pracach

Będziemy w kontakcie, ale widzę, że ogród w przyszłym roku ma szanse w konkursie

Właściciele dbają jak nie wiem co, a ja wiosną będę wspierać i podpowiadać nasadzenia, dobór dodatków (latarenki, donice, detale ogrodowe). Jeszcze szklane kule do ustawienia.

Nie rozstajemy się z tym ogrodem, bo ja osobiście bardzo się z nim zżyłam

Pozdrowienia a teraz szykuję porównania czyli metamorfozy
Moja pierwsza hortensja w ogródku. 19:39, 13 paź 2012

Do góry
Ewa, gratulacje z okazji 300 stronek oraz najlepsze życzenia z okazji Twojego zawodowego święta
Bardzo podoba mi się Twoje zdjęcie w avatarku
Ogród Dominiki 19:39, 13 paź 2012

Do góry
Domi napisał(a)
Tu kiedyś nastąpią grubsze zmiany (o eksmisji brzóz już pisałam): dodatkowo zostanie przedłużony ekran z cisa (teraz kończy się za różanecznikiem po prawej), żeby można było przyciąć chore świerki Sąsiadki i zakryć tak powstałą wolną przestrzeń. Już teraz są prześwity, bo Sąsiadka podcięła te świerki od dołu i mogę podziwiać Jej nogi gdy spaceruje u siebie

witam i pozdrawiam
Dominiko jak chcesz przesadzisz te brzozy, masz już jakiś pomysł, są całkiem spore

a oprócz pytań, nie będę oryginalna jak napiszę, ze twój ogród to jeden z najpiękniejszych na forum, mam nadzieję, ze z czasem uda mi się coś takiego zrobić u siebie
zielonastrefa 19:29, 13 paź 2012

Do góry
czekam też na relację, co to za pomysły
W Gąszczu u Tess 19:26, 13 paź 2012

Do góry
Tess napisał(a)

Przepięknie, bardzo w stylu Ogrodowiska

mi bardzo brakuje żurawek w ogrodzie, ale to dopiero na wiosnę
Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 19:24, 13 paź 2012

Do góry
irena_milek napisał(a)

Dzisiaj wreszcie wsadziłam do ziemi cebulki tulipanów, krokusów, irysków i szafirków i... właśnie sobie przypomniałam, że... jeszcze w domu mam troszkę jutro muszę dosadzić. Czy ktoś może mnie uświadomić kiedy sadzimy cebule czosnków ozdobnych?

spokojnie sadź, do końca października można
przeczytałam o cisach i będzie super i chcę zobaczyć, jak ganiasz z lustrem do przymiarki kiedyś i ja tak zrobię

Irenko, skoro powiedziałaś, że można to dzisiaj posadziłam między kulkami bukszpanowymi mam nadzieję, że wzejdą )
Jak spotkam gdzieś takie lustro, którego nie będzie szkoda (może ktoś na śmietnik wyrzuci? ) ), to będę ganiać i robić foty dla Ciebie specjalnie też coś będzie ) Będę przymierzać, a Wy będziecie decydować gdzie i jak będzie fajnie
Pozdrawiam !
Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 19:20, 13 paź 2012

Do góry
Anitko dzisiaj było całkiem sympatycznie na dworze, więc pewnie i ty masz się lepiej, mam do ciebie wielką prośbę, mogłabyś pokazać swój obłędny ogród z perspektywy, coś np w stylu panoramy, szukam pomysłów na rabaty, a u ciebie jest masa fajnych rzeczy, pozdrowionka
Blaski i cienie nowego życia 19:16, 13 paź 2012

Do góry

Urszulla napisał(a)
I na koniec widok z tarasu na pusty ogród-dlatego niektórzy się dziwią dlaczego moja lista zakupów jest tak olbrzymia. W drugiej fotce pies wszedł w kadr, ale już tak zostawiłam.

Ula faktycznie masz trochę przestrzeni do obsadzenia, możesz szaleć, ja już jednak mam dużo nasadzeń
Ale za to ty możesz od początku pięknie zorganizować rabaty, też bym tak chciała
Kubusiowo 19:13, 13 paź 2012

Do góry
Gosia
czapki z głów
Boskie te twoje wypieki
Wierszyki i rymowanki o Ogrodowisku i nie tylko 19:12, 13 paź 2012

Do góry
Z tej samej okazji Bogdzia:

Bogdzia napisał(a)
Wczoraj powiedziała
że będzie myslała
jak rozpocząc wątek nowy,
jakie będą w nim rozmowy.
Że pomysłu jej brakuje
i początku wciąz nie czuje,
a dzis patrzę ....piąta strona
pędzi jak zwykle szalona.
Wstęp do watku utworzony
i zdjeciami okraszony,
mogę czytac go wciąż w kółko
bo mnie zwie tam przyjaciółką.
,,Mimo woli" bądź wciąz z nami
dziel się swoimi myslami,
wklejaj ,,pismo obrazkowe"
twórz sytuacje wciąz nowe.
Pędź jak wicher poprzez strony
świat wokół Ciebie szalony,
a my ledwie nadązamy
lecz wszyscy Cię już kochamy.
Pisz następnych stron tysiące,
rozweselaj nas jak słońce
i rób wszystko w oczu mgnienia
no i za nic się nie zmieniaj.

Aniu wybacz ten niezdarny wiersz napisany między pieczeniem ciasta a sprzątaniem domu ale gdybym skończyła te prace Ty byłabyś juz może na setnej stronie.
Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 19:07, 13 paź 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Pożyczyłam sobie zdjęcie Danusi z tego artykułu: https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/243-lisciaste-zywoploty-szpalery-i-tunele
Czy ktoś może zidentyfikować jakich drzew tutaj użyto? grabów może? i co ile należy je sadzić - w jakiej odległości od siebie? Piękny szpaler...

To są Kasiu graby. Sadzimy tak, żeby szpalery i góry się schodziły. A więc musisz wyjść od tego, jakim materiałem dysponujesz, znaleźć odpowiednie okazy i zmierzyć szerokość korony prowadzonej na płasko.

Na tym zdjęciu lepiej widać.

Danusiu! wielkie dzięki! już się tematem zaczęłam interesować, przeczytałam Twój artykuł. Zatem w tym miejscu przy murze albo będą takie drzewa szpalerowe albo prunus Umbraculifera no chyba, że domurujemy mur wyżej, ale bardziej mi się podoba koncepcja wysokich nasadzeń Pozdrawiam
Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 19:02, 13 paź 2012

Do góry
Marzena2007 napisał(a)

Pożyczyłam sobie zdjęcie Danusi z tego artykułu: https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/243-lisciaste-zywoploty-szpalery-i-tunele
Czy ktoś może zidentyfikować jakich drzew tutaj użyto? grabów może? i co ile należy je sadzić - w jakiej odległości od siebie? Piękny szpaler...

Kasiu na 150% te drzewa to graby. Mają zatem tę zaletę, że utrzymasz je w ryzach i zimą również będą mialy liście, które zasłonią drewutnię.
Mi jednak bardziej by pasowaly wiśnie umbracośtam, bo do tych geometrycznych form muru z cegły (prostaokąty wszędzie) dodałabym szczepione na pniu kule
Calym sercem kocham graby ale pomysł Justi jest świetny. Na dodatek wiśnie umbracośtam możesz też w idelane kule formować.
Ale wyboru dokonasz sama bo to Twój ogród. Oba warinaty są piękne.

Ps dodam tylko, źe ceglany mur mnie zachwycił a na decyzje sąsiadów nie mamy wpływu o ile nie łamią prawa, a drewutnia nie jestr trawalą budowlą podlegającą zgloszeniu.... Chyba ???

I jeszcze link do opisu tego ogrodu
http://www.telegraph.co.uk/gardening/chelseaflowershow/5354245/Chelsea-Flower-Show-2009-Ulf-Nordfjells-Daily-Telegraph-garden-is-a-worthy-winner.html

Dzięki Madżenko za rozpoznanie oba pomysły mi się podobają tzn. i drzewa szpalerowe (np. graby) i umbraculifera ostatecznie zdecydują zapewne odległości, bo tam dość ciasno będzie.
Sporów sąsiedzkich nie chcę wszczynać, bo jednak to nie jest do końca legalne co zrobili, więc załatwię to obsadzeniami po swojej stronie
Dzięki za link, z przyjemnością pooglądam Pozdrawiam
Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 19:00, 13 paź 2012

Do góry
KasiaWB napisał(a)

To są Kasiu graby. Sadzimy tak, żeby szpalery i góry się schodziły. A więc musisz wyjść od tego, jakim materiałem dysponujesz, znaleźć odpowiednie okazy i zmierzyć szerokość korony prowadzonej na płasko.

Na tym zdjęciu lepiej widać.

Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 18:55, 13 paź 2012

Do góry
Ostatnie zapomniane cebule, które znalazłam w domu - posadzone. Czosnki również ) jak kończyłam sadzić na termometrze było tylko +3 ((
Mój kawałek raju II 18:46, 13 paź 2012

Do góry
monteverde napisał(a)
Ja jesień lubię tylko sucha bez deszczu i szarugi, a wszystkie piosenki Agnieszki bardzo lubię u mnie też gorzej ze wstawaniem porannym bo często o 6.00 jeszcze nie śpię, ale budzik budzi 8.15 i nie ma , że boli

Najpier spojrzałam na zdjęcie, oszałamiająco zjawiskowe, ta czerwień wprost poraża kolorem, a potem na godzinę i też byłam oszołomiona
Aniu ty tak często nocki zarywasz?
Co z tym ogródeczkiem począć 18:05, 13 paź 2012

Do góry
Dosadziłam dzisiaj przed hortensją hosty ,posadziłam białe krokusy i tulipany i rabatę uważam za zakończoną.......na ta chwilę

Ładniejsze będzie porównanie wiosną ,jak ładnie się wszystko zazieleni ale dla mnie to już jest potężne
PRZED I PO

A więc PRZED

I PO

Wydaje mi się że ten cis jest tu za duży .
Na tym kawałku który został koło cisa miała być trawa ,ale teraz wiecie co mi się tam marzy ?
Małe takie dyskretne CIURKADEŁKO, już słysze jego szum
Boćkowe perypetie ogrodkowe 17:44, 13 paź 2012

Do góry
bociek napisał(a)

Bardzo mi się te piętra w których są posadzone trawy, żurawki i iglaki pozdrawiam
p.s. fajnie by się też komponowały tam lawendy
Co z tym ogródeczkiem począć 17:42, 13 paź 2012

Do góry
Moje azalie rzeczywiście troszkę małe,mogłam jednak zdecydować się na inny zakup w to miejsce

Są dwie a po bokach Red Baron

poczekam jak urosną żurawki i zdecyduję czy mogą tam zostać

Nie mam czym zrobić ładniejszych zdjęć ,są takie marne w porównaniu do waszych
Ogródek Asi?! 17:13, 13 paź 2012

Do góry
To są właśnie moje tuje a właściwie "tujeczki" bo są takie malutkie. Mam nadzieję że urosną. Powiedzcie czy muszę je okrywać na zimę, boję się że takie maleństwa mogą przemarznąć.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies