Dziękuję za tyle ciepłych słów i pochwał... to dzięki inwestorom mogłam to wszystko wsadzić, a więc podziękowania także dla nich: pani Ani, pana Wojtka i Mateusza... że brał tak czynny udział w pracach
Będziemy w kontakcie, ale widzę, że ogród w przyszłym roku ma szanse w konkursie
Właściciele dbają jak nie wiem co, a ja wiosną będę wspierać i podpowiadać nasadzenia, dobór dodatków (latarenki, donice, detale ogrodowe). Jeszcze szklane kule do ustawienia.
Nie rozstajemy się z tym ogrodem, bo ja osobiście bardzo się z nim zżyłam
Pozdrowienia a teraz szykuję porównania czyli metamorfozy
witam i pozdrawiam
Dominiko jak chcesz przesadzisz te brzozy, masz już jakiś pomysł, są całkiem spore
a oprócz pytań, nie będę oryginalna jak napiszę, ze twój ogród to jeden z najpiękniejszych na forum, mam nadzieję, ze z czasem uda mi się coś takiego zrobić u siebie
Irenko, skoro powiedziałaś, że można to dzisiaj posadziłam między kulkami bukszpanowymi mam nadzieję, że wzejdą )
Jak spotkam gdzieś takie lustro, którego nie będzie szkoda (może ktoś na śmietnik wyrzuci? ) ), to będę ganiać i robić foty dla Ciebie specjalnie też coś będzie ) Będę przymierzać, a Wy będziecie decydować gdzie i jak będzie fajnie
Pozdrawiam !
Anitko dzisiaj było całkiem sympatycznie na dworze, więc pewnie i ty masz się lepiej, mam do ciebie wielką prośbę, mogłabyś pokazać swój obłędny ogród z perspektywy, coś np w stylu panoramy, szukam pomysłów na rabaty, a u ciebie jest masa fajnych rzeczy, pozdrowionka
I na koniec widok z tarasu na pusty ogród-dlatego niektórzy się dziwią dlaczego moja lista zakupów jest tak olbrzymia. W drugiej fotce pies wszedł w kadr, ale już tak zostawiłam.
Ula faktycznie masz trochę przestrzeni do obsadzenia, możesz szaleć, ja już jednak mam dużo nasadzeń
Ale za to ty możesz od początku pięknie zorganizować rabaty, też bym tak chciała
Wczoraj powiedziała
że będzie myslała
jak rozpocząc wątek nowy,
jakie będą w nim rozmowy.
Że pomysłu jej brakuje
i początku wciąz nie czuje,
a dzis patrzę ....piąta strona
pędzi jak zwykle szalona.
Wstęp do watku utworzony
i zdjeciami okraszony,
mogę czytac go wciąż w kółko
bo mnie zwie tam przyjaciółką.
,,Mimo woli" bądź wciąz z nami
dziel się swoimi myslami,
wklejaj ,,pismo obrazkowe"
twórz sytuacje wciąz nowe.
Pędź jak wicher poprzez strony
świat wokół Ciebie szalony,
a my ledwie nadązamy
lecz wszyscy Cię już kochamy.
Pisz następnych stron tysiące,
rozweselaj nas jak słońce
i rób wszystko w oczu mgnienia
no i za nic się nie zmieniaj.
Aniu wybacz ten niezdarny wiersz napisany między pieczeniem ciasta a sprzątaniem domu ale gdybym skończyła te prace Ty byłabyś juz może na setnej stronie.
To są Kasiu graby. Sadzimy tak, żeby szpalery i góry się schodziły. A więc musisz wyjść od tego, jakim materiałem dysponujesz, znaleźć odpowiednie okazy i zmierzyć szerokość korony prowadzonej na płasko.
Na tym zdjęciu lepiej widać.
Danusiu! wielkie dzięki! już się tematem zaczęłam interesować, przeczytałam Twój artykuł. Zatem w tym miejscu przy murze albo będą takie drzewa szpalerowe albo prunus Umbraculifera no chyba, że domurujemy mur wyżej, ale bardziej mi się podoba koncepcja wysokich nasadzeń Pozdrawiam
Kasiu na 150% te drzewa to graby. Mają zatem tę zaletę, że utrzymasz je w ryzach i zimą również będą mialy liście, które zasłonią drewutnię.
Mi jednak bardziej by pasowaly wiśnie umbracośtam, bo do tych geometrycznych form muru z cegły (prostaokąty wszędzie) dodałabym szczepione na pniu kule
Calym sercem kocham graby ale pomysł Justi jest świetny. Na dodatek wiśnie umbracośtam możesz też w idelane kule formować.
Ale wyboru dokonasz sama bo to Twój ogród. Oba warinaty są piękne.
Ps dodam tylko, źe ceglany mur mnie zachwycił a na decyzje sąsiadów nie mamy wpływu o ile nie łamią prawa, a drewutnia nie jestr trawalą budowlą podlegającą zgloszeniu.... Chyba ???
Dzięki Madżenko za rozpoznanie oba pomysły mi się podobają tzn. i drzewa szpalerowe (np. graby) i umbraculifera ostatecznie zdecydują zapewne odległości, bo tam dość ciasno będzie.
Sporów sąsiedzkich nie chcę wszczynać, bo jednak to nie jest do końca legalne co zrobili, więc załatwię to obsadzeniami po swojej stronie
Dzięki za link, z przyjemnością pooglądam Pozdrawiam
To są Kasiu graby. Sadzimy tak, żeby szpalery i góry się schodziły. A więc musisz wyjść od tego, jakim materiałem dysponujesz, znaleźć odpowiednie okazy i zmierzyć szerokość korony prowadzonej na płasko.
Ja jesień lubię tylko sucha bez deszczu i szarugi, a wszystkie piosenki Agnieszki bardzo lubię u mnie też gorzej ze wstawaniem porannym bo często o 6.00 jeszcze nie śpię, ale budzik budzi 8.15 i nie ma , że boli
Najpier spojrzałam na zdjęcie, oszałamiająco zjawiskowe, ta czerwień wprost poraża kolorem, a potem na godzinę i też byłam oszołomiona
Aniu ty tak często nocki zarywasz?
Dosadziłam dzisiaj przed hortensją hosty ,posadziłam białe krokusy i tulipany i rabatę uważam za zakończoną.......na ta chwilę
Ładniejsze będzie porównanie wiosną ,jak ładnie się wszystko zazieleni ale dla mnie to już jest potężne
PRZED I PO
A więc PRZED
I PO
Wydaje mi się że ten cis jest tu za duży .
Na tym kawałku który został koło cisa miała być trawa ,ale teraz wiecie co mi się tam marzy ?
Małe takie dyskretne CIURKADEŁKO, już słysze jego szum
To są właśnie moje tuje a właściwie "tujeczki" bo są takie malutkie. Mam nadzieję że urosną. Powiedzcie czy muszę je okrywać na zimę, boję się że takie maleństwa mogą przemarznąć.