Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska

Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska

anna_studio 22:35, 07 gru 2012

Macham...
Enya73 22:48, 07 gru 2012

Dziewczyny kochane, żeby nie pominąć nikogo Wszystkim Wam dziękuję serdecznie za odwiedzinki i takie pochlebne komentarze
Cieszę się, że idea wspólnych wianków zainicjowana przez Danusię motywuje coraz to szersze grono do wspólnej twórczej zabawyTo kolejny pozytyw tego niezwykłego forum. Dlatego warto tu być I czerpać z tego forum wszystko, co najlepsze
Dziewczyny ZDOLNOŚLĄZACZKI- czekam teraz na Waszą relację

Dziś byłam na wywiadówce u córki w liceum, po której był fantastyczny koncert kolęd i pastorałek oraz kiermasz świąteczny. Szkoda, że nie wiedziałam o tym kiermaszu wcześniej, bo bym się bardziej zmotywowała i też bym coś dla szkoły uplotła. Ale w przyszłym roku będę przygotowana na 5 z plusem

Jeszcze wracając do tematu wiankowania z Anią. Nie przygotowywałyśmy się jakoś szczególnie. To był twórczy spontan I tak lubię Nawet fartuszki wyszły jakoś przypadkowo. Ania przywiozła swój, wtedy przypomniało mi się, że przecież podobny dostałam od Ani przy jej pierwszej wizycie u nas. I też założyłam. Fajnie to wyszło i cieszę się, że się podoba.

Może Danusia podchwyci temat. Ja bym się nie pogniewała na fartuszek Ogrodowiskowy Taki do domu i ogrodu A co Wy moi drodzy o tym sądzicie?

Bea 22:55, 07 gru 2012

fartuszek bardzo dobry pomysł od wiosny do jesieni byłby ogrodowiskowy, a zimą domowy

Wiankowanie wspaniałe, bardzo miło było Was oglądać i podziwiać wianki oraz serduszko.

Bardzo prosimy o dodatkową sesję czerwonego serduszka

ale nie będzie to ten czerwony fartuszek
Enya73 23:21, 07 gru 2012

Bea, serduszko to inspiracja, jutro będę coś dalej robić z filcu i nie tylko Materiału zostało sporo, tylko czasu zabrakło, żeby wszystko wykorzystać. Zaangażuje też moje dzieci do wspólnej zabawy.

No i jutro też mamy w planach pieczenie pierniczków. To już u nas tradycja. Z roku na rok coraz lepiej nam to wychodzi.
Tu sprzed 2 lat, dzieci ozdabiały same.

Pochwalę się dla porównania zeszłorocznymi Nauczyłam się sama robić kolorowy lukier. Sposób jest prosty: cukier puder wymieszany w gorącej wodzie z dodatkiem naturalnych barwników. Wystarczy kupić żółty, niebieski i czerwony. Można uzyskać z nich mnóstwo różnych ciekawych kolorów.
Korzystam też z gotowych pisaków oraz kolorowych cukiereczków (kulki, płatki, patyczki).

Mam kilka wypróbowanych przepisów na ciasteczka i pierniczki świąteczne. Chętnie się podzielę

Ps. Bea, a Twój wianek z rojnikami też jest wspaniały. Pomysł naprawdę genialny. A jak przy tych mrozach dzisiejszych one się trzymają?
Madzenka 23:24, 07 gru 2012

Anitko zapodawaj przepisy
Bea 23:31, 07 gru 2012

Pierniczki pierwsza klasa. Bardzo mi się podobają gwiazdki i choinki.

A ja muszę się przyznać jeszcze nigdy nie piekłam pierniczków, ale ma foremki do ich wycinania, fajny wałek i tylko mi przepisu brakuje.

Dziękuję,wianek z rojnikami ma się dobrze, leży na stole na zewnątrz przy oknie.
Enya73 23:37, 07 gru 2012

I przepis na pierniczki- mój podstawowy

Składniki na około 100 sztuk:

- 55 dag (550 g)mąki (+ więcej do podsypywania)
- 30 dag (300g) miodu (z miodem sztucznym pierniczki szybciej będą miękkie,
niż z prawdziwym)
- 10 dag (100g)cukru pudru
- 12 dag (120 g) masła
- 1 jajko
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- przyprawa do piernika - około 60 g (można dać mniej)
- kakao (opcjonalnie, tym razem dałam 2 łyżeczki)

Miód podgrzać (wg autorki przepisu) i wymieszać z pozostałymi składnikami, wyrobić, aż ciasto będzie jednolite w przekroju (ja miodu nie podgrzewałam, rozpuściłam za to masło = świetnie się wałkowało). Wałkować podsypując mąką (ja na grubość około 2-3 mm, ale można grubsze - grubsze są bardziej miękkie po upieczeniu). Wykrawać pierniczki.
Jeśli chcemy pierniczki z otworkiem do przewlekania, otworek robimy przed pieczeniem (słomką, lub lepszy - pomysł - wykałaczką, kręcąc nią).

Jeśli chcemy pierniczki dekoracyjne - smarujemy przed pieczeniem powierzchnię pierniczka roztrzepanym jajkiem, naklejamy cukrowe perełki, orzechy itp.
Piec około 7 - 10 minut w temperaturze 180ºC,
Lukrujemy lub polewamy czekoladą po upieczeniu.

Pierniczki po upieczeniu są twarde, później zmiękną (należy je przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku). Bardzo długo i dobrze się przechowują (nawet kilka miesięcy). Można upiec je kilka tygodni przed świętami.

2 przepis od Liski

Pierniczki imbirowe jak z IKEA

Czas przygotowania: 15min. (plus chłodzenie), pieczenie: 8-10min.

Składniki:
150g melasy (syropu z buraków, syropu z daktyli lub syropu klonowego)
110g masła
100g brązowego cukru (np. demerara)
375g mąki
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki mielonego imbiru (dałam 1,5 łyżeczki, przyp. Liska)
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki mielonych goździków
1/4 łyżeczki soli
1 duże jajko
2 łyżeczki przyprawy do pierników (to moja modyfikacja przepisu, przyp. L)

W małym garnuszku podgrzej melasę, masło i cukier, od czasu do czasu mieszając. Podgotuj lekko do czasu, aż kryształki cukru się rozpuszczą. Zdejmij z ognia i odstaw na pół godziny, by przestygło.

W dużej misce przesiej mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy i sól. W środku zrob wgłębienie i dodaj jajko razem z melasą.
Zagnieć przy pomocy miksera - zagniatanie ręczne jest trudne ze względu na fakt, że ciasto jest bardzo klejące. Dodaj odrobinę mąki jeśli ciasto będzie zbyt klejące do tego, by ulepić z niego kulę. Przykryć kulę folią przezroczystą i schłodzić w lodówce ok. 2 godziny.

Piekarnik rozgrzej do temp. 175 st. C. Odkrawając małe porcje ciasta, rozwałkuj je (im cieniej, tym lepiej) na oprószonej mąką stolnicy lub na silikonowej macie. Następnie foremkami wytnij dowolne kształty.
Piecz na papierze lub na macie silikonowej przez 8-10 minut - do czasu aż brzegi pierniczków zaczną się rumienić. Uważaj, im cieńsze są pierniczki, tym krótszy czas pieczenia.

Trzymaj w szczelnie zamkniętej puszce tak długo, jak długo zdołasz im się oprzeć. Z każdym kolejnym dniem stają się smaczniejsze.

I mam jeszcze skan z gazety na te oto gwiazdki migdałowe z cynamonem, ale nie wchodzi pdf, więc jutro przepiszę i wrzucę.

Enya73 23:48, 07 gru 2012

Bea napisał(a)
fartuszek bardzo dobry pomysł od wiosny do jesieni byłby ogrodowiskowy, a zimą domowy

ale nie będzie to ten czerwony fartuszek

Nieeeeeee Look like cookie tylko dla męża
Enya73 23:49, 07 gru 2012

Buziaki i dobrej nocy Trzeba nabrać sił na kolejny dzień
grembosia 00:52, 08 gru 2012

A fartuszki super! Pokazałam je córce- studentce wzornictwa i była zachwycona, tak samo jak i Wasze wianuszki bardzo nam się podobały. Wielkie brawa.

Pozdrawiam cieplutko