Grażynko znowu zakupy, jak ja to lubię. Ja wczoraj będąc na bazarku po pomidory, kapustę i inne warzywa skusiłam się na wrzos i hortensję (gdzie ja to wsadzę???).
Ty też masz liriope, już od dłuższego czasu chodzi po głowie, tylko jakoś go nigdzie nie spotkałam, podoba mi się bardzo.
Asiu, piękne te trawki, czy to jakiś trzcinnik, świetnie wygląda.
Niemocą ogrodową się nie przejmuj, jak przyszła to i pójdzie , nie można cały czas pracować na wysokich obrotach, potrzebna jest odmiana. Trochę poszyjesz, bo to teraz sprawia Ci przyjemność, a jak się znudzisz z przyjemnością
złapiesz za łopatę.
Witam,
Ogród mam od niedawna i jestem nowicjuszem, mam prośbę.
Mój przed ogródek jest mało ciekawy i w zasadzie nie mam pomysłu.
Posadziłam wiśnie która nie przetrwała zimy jest to miejsce w przeciągu.
Marzą mi się tu 3 drzewka, poradzie mi proszę co mogę tu poschodzić jak zmienić aby rabatę aby była ładniejsza.
Aniu obejrzałam zdjęcia, niby już jesień a u Ciebie wszystko kwitnie, jest pięknie.
Bardzo mi się podoba róża z werbeną, pamiętasz może co to za werbena, bardzo ładna.
Gościa miałaś sympatycznego, podziwiam, że zdążyłaś mu zrobić zdjęcia.
Wielka prośba o pomoc i ocenę sytuacji z naszym świerkiem - niestety nie jestem ekspertem w temacie.
Świerk ma ok 20 lat. Niestety od kilku tygodni od środka igły zaczynają zmieniać kolor na żółty a nawet brązowy (nie opadają masowo). Drzewko było nasadzane i do tej pory nie było z nim problemu. Regularne podlewanie w nocy drenami o raz na glebę.
Będe bardzo wdzięczny za wszelkie wskazówki i podpowiedzi.
Kilka zdjęć z ostatniego weekendu września. Czas tak szybko leci, że aż nie chce się wierzyć, że już zbliża się paździrnik.
Rabata kipiąca hortensjami (za ciasno już mają). Hibiskus w tym roku kwitnie wyjątkowo długo - ponad miesiąc.
Plan na kolejną rabatę
Dwa kolumnowe drzewa będą stanowiły "bramę" myślałem na dębie błotnym green pillar jeśli ich nie znajdę będą kolumnowe graby- 1
2 bergenia
3 zawilec
4 hakone
5 limki
6 hosta
Martuś to ognik, wreszcie mi te czerwono owocowe kolor dająJabłonki z tej wielkości owockami u mnie to Rain Drops i z ciut większymi Prof Sprenger
ta druga tutaj na fotce
Od lewej strony na powyższej focie z przodu jest tak
Od prawej strony z tyłu jest tak
Ogród mam przedzielony 2 rzędami wysokich świerków które powstrzymują wiatr i za świerkami w drugej części ogrodu jest polana trawiasta z rondelkiem traw i kwiatów. Po prawej na sporą rabatę tam rosną jeżówki,róże trawy, naparstnice, kocimiętki i wiele innych roślin.
O jakie plany chodzi? Tu wszystko zrobione na tip-top Mi też trudno się oswoić z myślą, że dzień tak się skrócił. Staram się przed zachodem słońca codziennie popielić pół godziny i na tyle tylko wystarczy czasu. Rano cykam fotki, żeby w ciągu dnia zerknąć w wolnej chwili, jak wyglada ogród Lidka, słońca na dziś życzę
Po pierwsze tak wyglądają teraz okolice pokrywy odstojnika na odpady stałe. Jak bodziszek się przyjmie i trochę podniesie, to będzie niewidoczna. Już teraz patrząc z boku, tego środka nie widać.