Ewuś bardzom zaszczycona i zadowolona bo fakt ... powtórnie goszczę najbardziej zawiłą myśl ogrodowiskową ... kiedyś powiedziałam sobie ... "jak Ev pojmiesz po pierszym czytaniu szoruj na mandaryński - dasz radę " ... wygląda na to, że trzeba kursu szukać ... pojęłam
i w kwestii odciskania ... odciskać ... tylko palec stopa i odcisk na stopie plus nos w ekranie z uśmiechem na klawiaturze już som ...
Miałam w tym roku z powojnikami podobnie . Też miałam puste miejsce po powojniku i niedawno stwierdziłam, że na pewno nic z tego nie będzie. Postanowiłam przekopać i szpadlem trafiłam w środek kępy. A tam były śliczniutkie wschodzące pędy.
cd. mojej "retroinspekcji" od strony "różanecznikowej"
Zanim zakwitną różaneczniki, uwagę przykuwa wczesna tawuła, jedna przy samym domu i ta widoczna na zdjęciu. Magnolia (na pierwszym planie) za parę lat będzie wielkim, pięknym drzewem.
Gdy przekwitnie i zazieleni się tawuła nowymi listkami, cieszą floksy szydlaste, żagwiny a w głębi po prawej bielą się duże fiołki. Tulipany jedne przekwitają ale są takie, które kwitną później.
Dom powstał w 2008r. a azalie w 2009r.wygladały tak.
A w 2011r. strona różanecznikowa pokazała obfite kwitnięcie rododendronów, i "płomienie" azalii.
Wiosna 2012r. Zima przymroziła wiele roślin i na kwitnienie rododendronów i azalii też miała wpływ, nie najlepszy. Przybył mi tamaryszek, więc powiększyłam rabatę (potem jeszcze bardziej na dodatkowe piwonie i tawuły japońskie).
Kto z nas nie słyszał o Fileas Fogg, któremu podróż dookoła świata zajęła 80 dni.
Był też program ogrodniczy : 80 ogrodów dookoła świata.
Ale gdy zawędrujemy do najbardziej wysuniętego na południe rejonu Holandii / Ladraaf/, taką podróż odbędziemy w 8 godzin. W Mondo Verde, bo o nim to mowa, mamy możliwość zobaczenia ogrodów z typowymi budowlami ze wszystkich kontynentów.
Jest ogród włoski, chiński, japoński. Zawędrujemy do Maroka. Portugalii, Anglii.
Możemy odpocząć pośród brzóz w rosyjskiej daczy. W australijskiej zagrodzie nie brakuje kangurów.
A w szklarni roślin tropikalnych. Jest i ptaszarnia.
Na mnie największe wrażenie wywarł Mityczny Las. W dniu w którym zwiedzałam MV upał był niesamowity, a w lesie sceneria taka, że dostałam gęsiej skórki.
Olbrzymie kamienne kolosy, każdemu kto je widział, na pewno zapadną w pamięć.
Na koniec bardzo długiego spaceru dotrzemy do fragmentów znanych ogrodów, np. Moneta czy Sissinhurst.
Są tam i miejsca do odpoczynku, relaksu, np. przykryte szklaną kopułą 'Patio de los Leones'.
Gdy zwiedzałam MV, to nie przypuszczałam, że kiedykolwiek będę upubliczniała zrobione tam zdjęcia .
Dlatego też są one, jak ja to nazywam, osobowe.
Witam wszystkich radośnie Szczególnie Nowe Buziaki
Od rana biegałam za ozdobami na stroiki do szkoły .... nic ciekawego ..... Musiałam się zadowolić tym co było ..... Palce poparzone , buźki zadowolone , super zabawa , stroiki zrobione ..... Załączę tylko zdjęcia stroika biało niebieskiego .... pozostałych nie zdążyłam udokumentować
Swietnie Hanusiu,że mi o niej przypomniałaś,kiedyś uprawiałam.Warto wrócić bo jest urocza.Ja jeszcze lubię Ostrzeń powabny -sam doskonale się sieje,kwitnie całe lato ,taka wyższa letnia niezapominajka.Siewki rosną i zakwitają nawet jeszcze w tym samym sezonie.Polecam na większe przestrzenie bo się roznosi.Jest też biała i różowa.
Ostrzeń też mi się podoba bo uwielbiam niezapominajki Lecę do ciebie Aniu!
Swietnie Hanusiu,że mi o niej przypomniałaś,kiedyś uprawiałam.Warto wrócić bo jest urocza.Ja jeszcze lubię Ostrzeń powabny -sam doskonale się sieje,kwitnie całe lato ,taka wyższa letnia niezapominajka.Siewki rosną i zakwitają nawet jeszcze w tym samym sezonie.Polecam na większe przestrzenie bo się roznosi.Jest też biała i różowa.
Ostrzeń też mi się podoba bo uwielbiam niezapominajki Lecę do ciebie Aniu!
Ja też nie mogę doczekać się prac ogrodniczych w przedogródku, bo brukarskie właściwie już skończone, drobne poprawki i detale wykończeniowe już na wiosnę.
A to ostatni etap- ścieżka wzdłuż garażu.
Miejsce od ścieżki do ogrodzenia przeznaczone jest na domek ogrodowy z wiatą, tam nie przewiduję żadnych nasadzeń. Na końcu ciągu gospodarczego umieszczę kompostownik.
Nie zwracajcie uwagi na ten bałagan- tu jeszcze trwa budowa