Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Bajkowy ogród Weroniki

Bajkowy ogród Weroniki

weronika77 23:00, 02 gru 2012

irena_milek napisał(a)
Piękna ta Scarlet, zreszta pozostałe też...w pierwszej chwili to myslałam, że sie pomyliłąm, no bo wszędzie zima, a tu takie widoki! pozdrawiam

Irenko, myślałaś, że wyjechałam do ciepłych krajów gdzie o tej porze bardziej kwitnąco?
Mój mąż mnie namawia na Egipt lub Turcję, sama też chciałam tam uciec od naszych zimnych i ponurych dni. Ale wystraszyłam się podróży i śnieżyc, po doniesieniach z W. Brytanii, Włoch...
Stąd moje wspomnienia i zdjęcia.
weronika77 23:03, 02 gru 2012

an_tre napisał(a)
Weroniko jak różanie u ciebie, wesoło, kolorowo i sympatycznie

To dla zmylenia "przeciwnika", czyli ponurych dni tej pory roku.
monteverde 23:38, 02 gru 2012

weronika77 napisał(a)

[img

Weroniko jak szydlasty przekwitnie to coś tam między nim jest posadzone? i czy strzyżesz trochę go po kwitnieniu? Bardzo lubię kwiaty głogu

Pomiędzy floksami szydlastymi rosną hiacynty, tulipany, wcześniej tez bratki. Jak przekwitnie, to zostają po nim zielone poduchy, których nadmiar wydaję na sadzonki. Przycinam tylko to co zarasta ścieękę i jest zbędne. Też mam słabość do czerwonego głogu.

dziękuję a wiesz co mi się jeszcze u Ciebie podoba, że nie odcinasz się od ulicy i wszyscy , którzy przechodzą mogą podziwić piękno ogrodu i kolorów w nim
weronika77 22:15, 05 gru 2012

Monteverde, pozdrawiam!

cd. mojej "retroinspekcji" od strony "różanecznikowej"

Zanim zakwitną różaneczniki, uwagę przykuwa wczesna tawuła, jedna przy samym domu i ta widoczna na zdjęciu. Magnolia (na pierwszym planie) za parę lat będzie wielkim, pięknym drzewem.

Gdy przekwitnie i zazieleni się tawuła nowymi listkami, cieszą floksy szydlaste, żagwiny a w głębi po prawej bielą się duże fiołki. Tulipany jedne przekwitają ale są takie, które kwitną później.

Dom powstał w 2008r. a azalie w 2009r.wygladały tak.

A w 2011r. strona różanecznikowa pokazała obfite kwitnięcie rododendronów, i "płomienie" azalii.

Wiosna 2012r. Zima przymroziła wiele roślin i na kwitnienie rododendronów i azalii też miała wpływ, nie najlepszy. Przybył mi tamaryszek, więc powiększyłam rabatę (potem jeszcze bardziej na dodatkowe piwonie i tawuły japońskie).
grembosia 22:20, 05 gru 2012

No, kochana, dzięki takim fotkom przetrwamy najgorsze, nawet zimę.
Ty kobieto masz raj u siebie.
Podziwiam i cieplutko pozdrawiam.
weronika77 22:41, 05 gru 2012

Czerwiec. Gdy przekwitają rododendrony, obok i w głębi, zakwitają piwonie. U mnie białe, różowe jasne i ciemniejsze, i czerwone. Można dostrzec żółte liliowce.

W tym czasie kwitną też weigele.

W tym roku kwitły i kwitły, a we wrześniu wyglądały tak.

Rzut okiem na lipcowe kwitnienie lilii.
weronika77 23:00, 05 gru 2012

Lipiec. Bielą się hortensje i późniejsze margerytki. Widać czerwone i różowe floksy.

Magnolia pokazała drugie kwitnienie (słabe, ale zawsze kwiat). Na tym zdjęciu była jeszcze pęcherznica w 2011r. Wolę hortensje i róże, jw.

Hortensje w sierpniu zaczynają się przebarwiać na różowo, weigele kwitną a we wrześniu zwracają uwagę astry chryzantemowe, u mnie łososiowe i czerwone, bywają też inne.

Przypomnienie astrów z 2009r.

Wrzesien, październik, i cd. kwitnienia astrów. Przekwitają te chryzantemowe ale kwitną marcinki, tu widać czerwone i wrzosowe wysokie.
weronika77 23:14, 05 gru 2012

Hortensje jeszcze raz zmienią kolor, z różowego na "stare złoto".

Październik. Czas marcinków, surfinii, róż, rozchodników i wcześniejszych chryzantem (żółta i bordowa).
Koniec października i listopad, kwitnienie chryzantem.
Justyna 23:47, 05 gru 2012

Weroniko,
jak miło oglądać retrospekcję
Rh, azalie, piwonie, masz na medal! Kiedy za oknem szaro, oczy ciągną do kolorów.
Pozdrawiam
Milka 12:46, 06 gru 2012

Jeszcze raz powtórzę...to naprawdę bajkowy ogród