Kolejnym problemem jest jałowiec.
Na początku sierpnia zrobił się od środka bardzo jasno zielony, potem żółty, potem zbrązowiał.
Nie usechł i tych igieł brązowych nie da się otrzepać.
Spryskałam go topsinem, mikoryzą ale to nie pomogło.
Czy da się to drzewko jeszcze uratować?
Bardzo proszę o pomoc mam kłopoty z kilkoma iglakami
Te serby sadziłam na koniec września.
Sadziłam z gruntu, w ziemi obojętnej i niezbyt głęboko.
Wyglądają niezbyt zdrowo
Już jeden świerk (w innym miejscu) mi zbrązowiał całkowicie.
Ratunku! Co robić?
Ciąg dalszy jednej z rabat. Oczywiście nie skończona. Brakuje po lewej stronie czegoś wyższego. Wiadomo wiśnia kulista lub miłorząb szczepiony. Tylko co mogłoby być innego w tym miejscu bo tamte już mam gdzie indziej i planuje jeszcze gdzie indziej. Chodzi o coś dość małego ale szczepione wysoko takie podobne do powyższych gdzie nie ma dużo słońca (ale jest do ok. 14).
I oczywiście zostaje wypełnienie pustych miejsc. Wokół stożka po lewej posadziłem runiankę japońską.
Posadzony w zeszłym roku z małej sadzonki........ trawki.pl
To jest foto z końca maja zeszłego roku... posadzona kępka to takie mikro żółte pomiędzy pierwszym i drugim kamieniem.. nad zielskeim w szczelinie... praktycznie nie widać...
Ponieważ ukazała się fotografia nowej rośliny wodnej, postanowiłam założyć nowy wątek.
Lotos, tyle można powiedzieć nie widząc kwiatu. Nelumbo lutea pochodzi z Ameryki Północnej oraz Nelumbo nucifera z Azji - w zasadzie od delty wołgi do Japonii. Ten drugi często uprawiany jest w Europie zachodniej i południowej w klimacie nieco cieplejszym od naszego. W naszej strefie klimatycznej wstawiamy go do oczka gdy woda osiągnie 20*C, na zimę liście ścinamy i przechowujemy w chłodnej piwnicy (0 - 4*C) bądź w polu pod grubym okryciem liściowym i foliowym.
Uprawiam te dwa gatunki wymienione wyżej, nie jest łatwo osiągnąć ładne kwitnienie - trzy lotosy wydało w obecnym sezonie 14 kwiatów.
Ten kwiat wielu z Was już widziało na żywo, to jest moja fotka z dnia pobytu Ogrodowiska w Bolestraszyckim ogrodzie - jaki ten świat mały.
Witaj Milena
super donice i piękne aranżacje jestem na etapie szukania kwiatów do salonu i mam z tym duży problem , bo pomieszczenie do jasnych nie należy ... te Twoje są świetne .... teraz wpadam na chwilkę, ale wrócę, żeby poczytać Twój wątek od początku pozdrawiam
edit:
czy to sztuczne ? ...teraz przeczytałam post Karoli
Nadrabiam nadrabiam i chyba nie dam rady wszystkiego nadrobić
Dziękuję za odwiedziny. Do Holandii jedziemy na Boże Naropdzenie, więc będą świateczne zdjęcia. Już się nie mogę doczekać tych pięknych przystrojonych ulic. Wszyscy ubierają domy w blasku białaych lampek. Ja osobiście nie widziałam nigdy w Holandii kolorowych, tylko białe. Pewnie Agata mnie poprawi, bo jest tam przez cały czas i widzi więcej, ale przez 7 lat jak tam jeźdże nigdy innych nie widziałam i bardzo mi siuę to podoba. Klasa i styl.
Marzenka dzisiaj mnie natchnęła szaleństwem bnambusowym i latam z donicami po domu ( tymi z ogrodu haha). Zobaczymy jak będzie. Niestety bambusy mam dwa i każdy w innym rozmiarze, więc nie będzie tak jak bym chcviała. Zobaczymy. Pierwszy przystanek...salon.