Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Boćkowe perypetie ogrodkowe 15:43, 10 paź 2012

Do góry
Dobra - ja zaczynam

Gratuluję 200

Ania i róże i cała reszta :) 15:07, 10 paź 2012

Do góry
Albo bardziej w tą stronę
Ania i róże i cała reszta :) 15:05, 10 paź 2012

Do góry
Evchen napisał(a)
Aniu, moim zdaniem tak mogłoby być fajnie:
rabata pociągnięta do tyłu - wychodząca symetrycznie w ogród w stosunku do lewej strony.
Okrągła różanka pośrodku różanki mogłyby być większe roślinki, a dookoła róże jednego lub różnych odmian...

A gdybym to przesunęła tak, żeby juka nie szła pod szpadel?
Byłaby na obrzeżu na przykład, z nia okrywowe, niskie róże i w środku rabaty figurka lub zegar słoneczny, według pomysłu Danusi.

Ania i róże i cała reszta :) 15:02, 10 paź 2012

Do góry
Czyli to

rozrysowane zbliżonymi kolorami do tego, co rośnie

-fioletowe - śliwa Pisardii
-fioletoworóżowa róża, różowe i białe - w różnych odcieniach róże
-lawendowe z tyłu - wysokie astry
na łuku, przed śliwą (bardzej na lewo) biała angielka a przed nią na fioletowo - młode sadzonki lawendy, przed nią nie zaznaczone kolorem goździki pierzaste.
łuczek od prawej strony, ten kończący rabatę ma na obrzeżu kostrzewy, częśc z nich już się rozrosła, druga częśc była bardzo mała, więc dopiero przyrasta.
Blaski i cienie nowego życia 15:01, 10 paź 2012

Do góry
A dzisiaj wpadłam w szał ogrodowy
Posadziłam rozchodnika okazałego. Będzie w przyszłym roku przed Limelight sobie rósł.....nawet fajnie wygląda przed tym nieładnym zielono-żółtym płotkiem

I szałwię posadziłam w swoim warzywniaku....i przez tą szałwię przekopałam pod wszystkimi krzewami ziemię na zimę i odchwaściłam, a przy okazji kora weszła głębiej w ziemię.....właśnie usiadłam..... po tym kopaniu

Szałwia posadzona w doniczkach i zadołowana-tak robię z ziołami żeby nie rozrosły się zbyt dużo i ogródka nie opanowały-tak zrobiłam z miętą i melisą, szczególnie ta druga mi się rozrastała jak szalona w tym roku, za to mięta ma tak twarde kłącza że jej ruszenie po paru latach byłoby naprawdę kłopotliwe (u kogoś przeczytałam o ograniczaniu ziół w donicach i próbuję tych eksperymentów u siebie)

A to moje okopywanie -niby nie dużo ...6 krzewów....amiesiąc się za to zabierałam i dzisiaj dopiero natchnienia dostałam)

ogrodoweimpresjejolki 14:53, 10 paź 2012

Do góry
Jolu...dużo serdeczności
Ania i róże i cała reszta :) 14:45, 10 paź 2012

Do góry
Aniu, moim zdaniem tak mogłoby być fajnie:
rabata pociągnięta do tyłu - wychodząca symetrycznie w ogród w stosunku do lewej strony.
Okrągła różanka pośrodku różanki mogłyby być większe roślinki, a dookoła róże jednego lub różnych odmian...

Ania i róże i cała reszta :) 14:32, 10 paź 2012

Do góry
magnolia napisał(a)
Aniu narysowałam ( w Paincie- jak zwykle wyszło paskudnie) linie rabaty wokół balkonu, ale z troszkę przesuniętym środkiem ciężkości. Może źle to widzę na zdjęciach, ale myślę że może tak zmieści się starej rabaty z prawej strony.

Magnolio, czyli chodzi o ten rysunek po lewej?
Ta rabata i tak muisiałaby zostac pewnie zmieniona, bo znów wyższe krzaczki byłyby z przodu i miałabym kłopot co posadzic za nimi (iglak, róża pnące, berberys).
Ania i róże i cała reszta :) 14:28, 10 paź 2012

Do góry
Teraz, gdy podniesiemy głowę, widac dalszy plan, czyli rabaty wzdłuż ogrodzenia
Znów od lewej

na prosto, na dole zdjęcia widac kawałek 'jeża'

i w lewo

Ania i róże i cała reszta :) 14:27, 10 paź 2012

Do góry
Odnośnie nadania poprawnego kształtu rabat - zrobiłam mały kolaż tej części ogródka, nie jest on idealny, ponieważ rabata wzdłuż drogi (tam gdzie są iglaki) jest najdłuższa, a rabata z prawej strony wzdłuż siatki jest o 1/3 krótsza.
Ale chciałam, żeby było widac jak rabaty są rozłożone względem siebie.

Przypomnę plan

Widok z balkonu patrząc od lewej (od wejścia do ogródka)

ze śrdoka balkonu

i przechodzimy na prawą stronę

Ania i róże i cała reszta :) 14:27, 10 paź 2012

Do góry
Evchen napisał(a)

No, to na dobrą noc.. myślimy, co by tu zrobic z tą stroną. Jeż się Wam nie podoba, może zmienic mu kształt, może też poąłczyc z balkonem?
Całkiem zlikwidowac nie za bardzo mam jak, bo nie mam miejsca na tak duże rośliny.
To moja najstarsza rabata, nie wiem jak tu wykopac taką jukę na przykład .
tu była sprawa połączenia

Aniu,
a nie wchodzisz w ogóle na ten balkon?.. bo jeśli połączysz obie to nie będzie przejścia.
No i czy połączenie da się pogodzić z kształtem dopiero co zrobionej rabatki?
Jeśli chciałabyś je obie połączyć znalazłam taką inspirację - ogród podmiejski.
http://www.terra_ogrody.republika.pl/wtajemniczym.html
a gdyby jej nadać bardziej "angielski" kształt z obwódką bukszpanową?

Bukszpan muszę kupic, bo ten co miałam wymarzł mi ostatniej zimy.
Ale obwódke zrobiłabym gdzie indziej, o tym później .
Masz rację, pod balkon muszę wejśc, tak to wygląda gdy stoję w ogrodzie

Pomyślałam, że jeżeli rabata będzie jedna, łącząca obie strony, to na środku musiałabym posadzic coś niskiego - macierzankę, niskie trawki czy coś, żeby nad nimi przejśc. Lub zrobic ścieżynkę z kamienia między roślinkami. Lub zrobic według pmysłu Danusi, przypomnę

a tu połączone

W cieniu - zacieniona 14:15, 10 paź 2012

Do góry
Zapełniam swoją spiżarkę w przetwory...ulubione powidła śliwkowe.bardzo wysmażone,gęste i bez cukru.
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 13:33, 10 paź 2012

Do góry

nr 2 wrzesień/12

O jak rany pięknie !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Bardzo fajnie pomyślałaś, czy ja mogę prosić o info co tam jest???

A te książki to same ciekawostki, tu negocjacje w biznesie, tu coś o kłamstwach, rozumiem, że chcesz prowadzić rozmowy biznesowe bardzo prawdomównie
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 12:48, 10 paź 2012

Do góry
irena_milek napisał(a)
Karolino dziękuję, ale aż mi głupio, przecież nawet zdjęcie nie jest fajne! chyba tylko hortensje i róże

a to zdjęcie porównawcze, sorki, że modelki tez są; rabata gazonowa i okolice;
nr 1. kwiecień/12 i nr 2 wrzesień/12

o.....ja.....cię..... ale zmiana. Jak byłam u Ciebie to chyba mówiłas, że ta rabata jest do przeróbki. Z trudem ją rozpoznałam i w głowie szukałam intensywnie lokalizacji
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 12:39, 10 paź 2012

Do góry
i moja lektura na sen zimowy;
pierwsza dla przyjemności, J. Kaczmarka już czytałam, ale wracam, bo ważne spostrzeżenia i wnioski na temat rodziny, a druga, coś należy wyszukać na ten ponury listopad...........

a to lektura...nieustanna....polecam i nie należy się zniechęcać

Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 12:37, 10 paź 2012

Do góry
Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 12:21, 10 paź 2012

Do góry
i letnie akcenty w niemal połowie października - moje róże nadal obsypane kwiatami, teraz bez oporów scinam e do wazonów i flakonów, które rozstawiam po całym domu zatrzymujac lato...do tego pachnąca lawenda...

[
Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 12:18, 10 paź 2012

Do góry
Jesienne kolory w przedogródku, żurawka marmelade idealnie wkomponowała się ze swoimi kolorami...w tle przebarwiające się hosty patriot...

Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 12:17, 10 paź 2012

Do góry
skarpy nie pokarze, bo obecnie straszy, ale pokażę moje cacuszko, ktore kupiłam i które pokochałam - czarny bez Black Lace...uwielbiam za kolor, ażurowe liście i za to, że wyglada jak japoński klon, a zimuje jak bez

Trawki i kwitnąca po raz drugi lawenda

Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 12:13, 10 paź 2012

Do góry
Wrzosowisko wypiękniało, jesień to jego czas - nadal nie sypnęłam na podwyższona rabatę żwirku, bo czeka na obsadzenie krokusami i tulipanami...

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies