Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Pod słońcem Toskanii 20:56, 06 paź 2012

Do góry
I jeszcze trochę toskańskich pejzaży, które są naprawdę bardzo różnorodne.

Pola już przeorane, ale też wyglądają malowniczo

Ania i róże i cała reszta :) 20:55, 06 paź 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Narysuj rzut tego, bo zupełnie nie pamiętam jak to przebiegało.
Jak te rabatki mają się do siebie?

Tu może lepiej będzie widac, to wersja z rabatą kanciastą jeszcze

Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 20:53, 06 paź 2012

Do góry

jaki piękny pejzaż... ten powiew wiatru i pistacjowe kolory...
Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 20:51, 06 paź 2012

Do góry

owoc cisa ... hmmm ... czy cisu ... w każdym razie widziałam pierwszy raz ... i jakie dojrzałe tam te cisy ... tzn koleżanka powiedziała, że to owoc cisu (jednak wybiorę ... sprawdziłabym co na to psor Miodek ale leci właśnie "lepiej późno niż później" i tam są taaakie wnętrza ... i takie przedogródki, że trudno ... musi lecieć jak umiem ... po polsku ... lub mniej niż po polsku

Ogródek Hanusi po zimie 20:47, 06 paź 2012

Do góry
hanka_andrus napisał(a)

No i azalia w kolorowej sukience.....

Przepięknie Ci się azalia wybarwiła, moje takie sliczne nie są.Aktinidii nie mam ale mam winogronka podobne do Twoich ale wcześniej dojrzewają, juz nie ma po nich sladu.
Pod słońcem Toskanii 20:47, 06 paź 2012

Do góry
Ogromne cyprysy tak charakterystyczne dla Włoch.

Olbrzymie pinie przy których człowiek czuje się naprawdę mały

Granaty dojrzewające w słońcu, rosnące przy wielu prywatnych domach

Kaktusy rosnące w najbardziej zaskakujących miejscach

I oczywiście oleandry

Ogrodnik mimo woli 20:45, 06 paź 2012

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Strasznie straszliwie wysokie te Maryśki.

Może to jest rodzaj męski Marysiek...... słonecznik wierzbolistny to odmiana męska I dlatego takie wysokie .......
Za to ja, jak rasowy facet (chociaż bardzo mały) wystukałam dziś całą obwódkę z kostki.... dłoni w pięść nie zacisną.... wszycy są bezpieczni w moim otocznie.... nie przydzwonię..... nawet w furii, bo nie mam siły........ tu widać jedna cześć.....

A tu kolejna część.. tylko nie widać środka.... placyk pod karmnik ułożył już M.....

Wreszcie widok rozgrzebanej rabaty nie będzie mnie straszył i denerwował....... jeszcze korę sypnac.... i dosadzić cebulek....... każde wolne miejsce to cebulkowe......... Kora już na posesji..... pomimo braku dojazdu... 18 worków przewiezione po łące sąsiada .. i podane przez płot...... kora namoknięta ważyła jak diabli..... ale co tam brak dojazdu to nie problem... chodnik mi od maja robią...... całuję fachowców publicznie po łapch, że mi to robią.... (usłyszałam od nich zarzut, że oni mi chodnik robią, a ja nie jestem im za t o wdzięczna......) Zołza taka ze mnie......
Rododendronowy ogród II. 20:43, 06 paź 2012

Do góry
Bogdzia napisał(a)

Bożenko to się nazywa zbiór u nas dopiero od kilku dni pokazały się grzybki, ale ludzi też jest masa, może Bożenka EPodlas zdąży nazbierać

A u mnie były przez tydzien i już koniec.Powinny jeszcze byc opieńki ale nigdy nie wiadomo czy będą.Bardzo się cieszę że trochę uzbierałam i ususzyłam bo przez ostatnie dwa lata wcale ich nie było.
A ja nie zdażyłam zabrać do suszenia, bo jak się zorientowałam to już zapach gotowania się rozchodził M zdecydował, że pierwsze pójdą pod nóż i do żołądka myślę, że jeszcze będą po niedzieli, to M pójdzie i nazbiera, jutro nie ma co się w lesie pokazywać, będzie zbyt dużo ludzi

Tak w niedzielę to ja nawet do ogrodu nie lubię wychodzic bo ludzie spaceruja, oglądaja a w lesie to już na pewno będzie tłok, ale po niedzieli na spokojnie może jeszcze M nazbiera do suszenia.
w nasze lasy przyjeżdżają ludzie z Torunia, Włocławka i okolicznych miejscowości, tak, że sobota i niedziela są dniami dla nich , pełno aut zaparkowanych na poboczach głównych dróg, palca nie ma gdzie wsadzić a co dopiero zbierać grzybki, a jaki harmider, krzyki, nawoływania...zresztą u was pewnie tak samo

Tak tez przyjeżdżają całymi gromadami, ale te lasy i tak nie mają takiej sławy jak bory Tucholskie czy lasy koło Spały.
...i dobrze, bo by nas zadeptali
Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 20:42, 06 paź 2012

Do góry
ile lat ma ten platan ? ... nie wiem ... ale liczymy mu w setkach ... Heniu nasz wielki mógł go znać jako młode drzewko

Ania i róże i cała reszta :) 20:42, 06 paź 2012

Do góry
Róże na rabacie mają 3 odcienie różu i do tego wysmakowane dodatki w tej samej tonacji, to nie wprowadza chaosu

Kondziowy Ogród :) 20:41, 06 paź 2012

Do góry
i podosadzaliśmy kilka roślin na przodzie domu

żurawki w rogu - zrobiło się dużo jaśniej

i trawki w bukszpanach
Ania i róże i cała reszta :) 20:40, 06 paź 2012

Do góry

Ania i róże i cała reszta :) 20:40, 06 paź 2012

Do góry
Danusiu, masz rację, tylko trzmielina na tej rabatce jest taka, jak ma byc.
Czyli o różach dobrze myślę, czerwone wyprowadzę, dodam bieli i różu.

Pod balkonem - balustradą jest pusty wyłożony płytami plac

kiedyś nie było tam nic, tylko piach i chwasty rosnace jak szalone, deszcz tam nie pada i nic innego w tym miejscu nie rosło.
Teraz nie mam pomysłu na zagospodarowanie tego miejsca. To południowo-zachodnia strona, upalna, mocno słoneczna, w dodatku między oknami mojego 'dołu' (ja mieszkam na górze).. Kiedyś myślałam, że postawię tam ławeczkę i donice, ale ławeczka jest bezcelowa w takim miejscu. Może jakieś ciurkadełko?

Ta najeżona rabatka jest wyprowadzona z tego krzywego prostokąta, nie wiem, czy go pamiętasz?
On tym bardziej mnie raził, więc starałam się nadac temu miejscu lekkości za pomocą jako takiej fali.
Zlikwidowac tego nie mogę, bo nie mam gdzie posadzic tych roślin.
połączyc?
Mogłabym spróbowac.

Tak to miejsce wygląda z dalszej perspektywy

Mój kawałek raju II 20:39, 06 paź 2012

Do góry
Moje gratulacje! Śmigasz jak 18-tka!I tak trzymaj! Zdrowia życzę!
Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 20:39, 06 paź 2012

Do góry
nie ... to nie sen ... to burza egzystencjonalna przerywana pieknymi okolicznościami przyrody w miejscach gdzie odrywam się od wszystkiego i odpoczywam ...

dziś zabieram do Oblęgorka ... kilka pięknych obrazków ... jakie stworzyła natura ... dubeltowa aleja lipowa rozkłada już na wstępie ... potem jest już tylko ... no właśnie ... tylko lepiej ... ... i gorzej bo chce się tam zostać ...

Kondziowy Ogród :) 20:38, 06 paź 2012

Do góry
Tak niestety Kondzio nie wytrzymał i przybiegł szybciutko pomagać.

A to mieliśmy do zrobienia

stado truskawek i poziomek w jednym

teraz wygląda tak - uwijaliśmy się jak mróweczki, żeby to wszystko dzisiaj zrobić
Ogrodnik mimo woli 20:38, 06 paź 2012

Do góry
Agnieszka prosiła mnie o zdjecia róż.. dałąm skłądanekę, a dziś poprosiłam M by ssfocił mnie przy rózach.. dla pokazania jakie wysokie niektóe urosły. a sadzone wiosną....... Już wiem, że rabatka za mała, bukszpany za blisko róż, krzaczor rózany za blisko przejścia...... jak nie umarzną, to wiosną znów demolka rabaty....
Quenn jat najdalej z prawej w drugim rzędzie.. i jest skromna przy tych obok...... ale nazwy musiałabym poszukać... ale obstawiam: jedna to John Laing (w stojaku.. już go wywraca..... musi miećsolidniejszy) a druga (ta bliżej mnie) to chyba 3 w kupie Reine des Violettes. Wszystkie wyższe ode mnie.....
No i Bonica.. śliczna róza..... jestem z niej bardzo zadowolona... drogie Pani, które mi polecały tę róze..... dziękuje.... trafiony wybór....

Hmm sieobkręciło.... ale tyle wgrywał wiec zostawię..... inna perspektywa tego co już pokazywałam
Ania i róże i cała reszta :) 20:37, 06 paź 2012

Do góry
A może całkowicie zmień przebieg rabat na linie proste? Rośliny wyłaniają się zza bukszpanowej obwódki?

Rododendronowy ogród II. 20:35, 06 paź 2012

Do góry
an_tre napisał(a)

Bożenko to się nazywa zbiór u nas dopiero od kilku dni pokazały się grzybki, ale ludzi też jest masa, może Bożenka EPodlas zdąży nazbierać

A u mnie były przez tydzien i już koniec.Powinny jeszcze byc opieńki ale nigdy nie wiadomo czy będą.Bardzo się cieszę że trochę uzbierałam i ususzyłam bo przez ostatnie dwa lata wcale ich nie było.
A ja nie zdażyłam zabrać do suszenia, bo jak się zorientowałam to już zapach gotowania się rozchodził M zdecydował, że pierwsze pójdą pod nóż i do żołądka myślę, że jeszcze będą po niedzieli, to M pójdzie i nazbiera, jutro nie ma co się w lesie pokazywać, będzie zbyt dużo ludzi

Tak w niedzielę to ja nawet do ogrodu nie lubię wychodzic bo ludzie spaceruja, oglądaja a w lesie to już na pewno będzie tłok, ale po niedzieli na spokojnie może jeszcze M nazbiera do suszenia.
w nasze lasy przyjeżdżają ludzie z Torunia, Włocławka i okolicznych miejscowości, tak, że sobota i niedziela są dniami dla nich , pełno aut zaparkowanych na poboczach głównych dróg, palca nie ma gdzie wsadzić a co dopiero zbierać grzybki, a jaki harmider, krzyki, nawoływania...zresztą u was pewnie tak samo

Tak tez przyjeżdżają całymi gromadami, ale te lasy i tak nie mają takiej sławy jak bory Tucholskie czy lasy koło Spały.
Pod słońcem Toskanii 20:33, 06 paź 2012

Do góry
I tu coś dla "sekty bukszpanowej" Zaskakujący ogród w San Qurico d'Orcia

A na starówce znaleźliśmy takie miejsca

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies