Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Mirkowy ogród (początki) 11:21, 07 paź 2020

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Elu dalia jest piękna w realu ciemniejsza a liście ma ciemne zielono bordowe.
Ps . Krzesło robi za podporę bo dalia pod ciężarem kwiatów leżała na ziemi.
Moje Serby się zadomowiły po przesadzeniu
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 11:07, 07 paź 2020

Do góry

Asia co ty piszesz za glupoty. Masz bakcyla ogrodnika czy nie. Jeszcze będziesz sie śmiać ze wszystkich niepowodzeń sadz i czekaj jak nie rośnie to przesadzaj w inne miejsce. I obmyślaj plany. Zimą odpocznij i na wiosnę do dzieła.
Każdy ma swój ogród każdy jest inny. Nie możesz mieć wszystkiego od wszystkich w swoim ogrodzie planuj tak abyś była zadowolona z twojego powstałego dzieła

No nie Sylwia?

Dokładnie Asia zobacz mnie już powódź cztery razy zniszczyła pół ogrodu, i dopiero co o mało znowu nie zalało, nie poddaję się choć skrzydła podcina za każdym razem, czasem czujemy się jak Syzyf
ale to mija gdy potem widzę jak kwitnie, rośnie przebarwia się
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 11:03, 07 paź 2020

Do góry

Jak wyglądają i jak trzeba przycinać aby uzyskać efekt parasola to trzeba pojechać do Grójca tam całe sądy w parasolach
Pewnie by trzeba ciąć dwa razy w roku, latem też, ja nie mam czasu na to w sezonie
Ptasi gaj 08:15, 07 paź 2020

Do góry

Tak to prawda są różne wysokości. Sama o nich czytałam na ich temat. Gatunków jest bardzo dużo kupiłam nie dawno rozplenice hameln golf. Ja mogę tylko powiedzieć o tych co mam. Wygogluj "rozplenice" to ci wyskoczy tyle nazw, że cię głową rozbili.

Ta która jest na fotkach u mnie to rozplenica japońska jedna z największych. Czym starsza tym efekt ładniejszy moje mają ok 6 lat.
Ta pierwsza (wszystkie jeden rodzaj) od lewej wys ok 80 cm ona jest posadzona trochę wyżej ok 20 cm i następne też takiej wysokości. Rozpiętość ok 2 m więc są posadzone co 2 metry.

Ela ,
przeczytałam co piszesz i Mireczki wypowiedz ,
czyli moja rabata jest raczej za mała ,

w takim razie w tym miejscu nie mogę posadzić ,
ale z racji ,że się trochę wkręciłam w te trawy ,
to muszę jakieś miejsce dla nich wygospodarować

ale wracając do wątku ,
to na tak małą i wąską rabatę to jakie " kuleczki " mogą pasować ???
Ptasi gaj 07:52, 07 paź 2020

Do góry

Wow to będzie za jakiś czas o ile nie będzie mrozu. Jak będą się przebarwiać. Tak było w zeszłym roku

Ta brązowa na pierwszej focie po lewej stronie to trawa afrykańska ta sama co na drugiej jest żółta.
Następna od lewej Memory i ostatnia Melopartus
Na trzeciej rozplenice. U góry po prawej ta zielona najwyższą kolos nie znam nazwy i 2 siuxy

Na 3 focie obok zielonej młody dąb błotny ma piękne kolory.

Cudnie z tymi jesiennymi barwami.
Ale cudnie też bo wielkie okazy traw i duzo. To wszystko robi duże wrażenie.
Widok z salonu i tarasu masz bardzo ładny.
Wielkie brawa za stworzenie takich malowniczych ogrodowych pejzaży
Pozdrawiam Elu .
Ania -Spełnione marzenie 07:46, 07 paź 2020

Do góry

Jakie są wymiary tej rabaty. Ja bym tam nie sądziła samych rozplenice. Przemieszaj z Perowska lub kocimiętka, lawenda. Musisz przemyśleć jak będzie najlepiej. Daj gaure biała na środku.
Penstemon bez problemu u mnie zimuje jeszcze się rozsiewa już mam własne siewki.

Rabata to tak na oko 2m x 5m ( zmierzę dokładnie co do cm. w piątek )
Mirka mnie trochę zmartwiła wymiarami rozplenicy

Twoje propozycje tez fajne , pachnące i kulki
Tylko co ile wsadzić
chciałabym aby nie " naćkać " hihihi

A co do guary białej , fajna - ale czy ona rosnie w pełnym słońcu,
bo tam jest " patelnia "
pełne słońce przez cały dzień .
Ania -Spełnione marzenie 23:51, 06 paź 2020

Do góry
Ania111 napisał(a)

Grzesiu
... raczej myślałam
o czymś w jednym gatunku ,
posadzone pod skosem

... tej hosty oczywiście nie będzie ,
zastąpi ją obrzeże

... idę zernkąć w necie na propozycje
( jeszcze po nazwach nie rozpoznaje roślinek hihihi)

Jakie są wymiary tej rabaty. Ja bym tam nie sądziła samych rozplenice. Przemieszaj z Perowska lub kocimiętka, lawenda. Musisz przemyśleć jak będzie najlepiej. Daj gaure biała na środku.
Penstemon bez problemu u mnie zimuje jeszcze się rozsiewa już mam własne siewki.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 23:39, 06 paź 2020

Do góry
Roocika napisał(a)
Sylwia śliczny Twój ogródek... zazdroszczę chęci do działań.
Mnie chyba przytłoczyło. Wydaje mi się, że u mnie nigdy nie będzie ładnie nie mam tyle czasu ile potrzeba i siły i naszło mnie, że po co mi to wszystko

Asia co ty piszesz za glupoty. Masz bakcyla ogrodnika czy nie. Jeszcze będziesz sie śmiać ze wszystkich niepowodzeń sadz i czekaj jak nie rośnie to przesadzaj w inne miejsce. I obmyślaj plany. Zimą odpocznij i na wiosnę do dzieła.
Każdy ma swój ogród każdy jest inny. Nie możesz mieć wszystkiego od wszystkich w swoim ogrodzie planuj tak abyś była zadowolona z twojego powstałego dzieła

No nie Sylwia?
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 23:31, 06 paź 2020

Do góry
Mgduska napisał(a)

Jest to jakiś pomysł, tylko że mi się marzy taki parasol z jabłoni, a zmieści się tylko jeden

Jak wyglądają i jak trzeba przycinać aby uzyskać efekt parasola to trzeba pojechać do Grójca tam całe sądy w parasolach
Ptasi gaj 23:25, 06 paź 2020

Do góry
Mirka napisał(a)
Ja posadziłam rozplenicę Moudry co metr ma już 3 lata i wiosną muszę przesadzać bo wchodzą na siebie.
Elu ale wczoraj była u mnie ulewa już myślałam że koniec świata nadchodzi.Akurat jechałam samochodem do domu bałam się okropnie.

Metr to stanowczo za mało. Rozplenice w szeregu ładnie wyglądają,ale jednak muszą mieć ten odstęp nie mogą nachodzić na siebie.
Tutaj tez doło do wiwatu.
Mirkowy ogród (początki) 23:23, 06 paź 2020

Do góry
Mirka napisał(a)
Dzisiaj było wietrznie ale słonecznie . W przerwie remontowej udało mi się zrobić kilka zdjęć

Mirka ta Dalia ładna ona ma ciemne liście. Pomysłowe to krzesło.
Mirkowy ogród (początki) 23:19, 06 paź 2020

Do góry
Mirka widzę, że energii dostałaś. U ciebie zupełnie inna ziemia niż u mnie
Jak sądziłam twoje trawy to różnica duża w kolorze która lepsza nie mam pojęcia.

Nie chcę zapeszyc, ale bardzo ładne porosły te bukszpany koniecznie je musisz przyciąć w przyszłym roku.
Trzmieliny wyrosną wysokie, kaliny nie wiem l, ale też trzeba zostawić więcej miejsca.

Miałam do ciebie wczoraj napisać. Obok mai ośrodka są posadzone kosmosy niskie ktoś je kupił w doniczce wiosna i posadził przepiękny kolor. Rozmawiałam z panią i powiedziała że to Kosmos Sonata ma kepkowy pokrój i wys ok 50 cm jest w kilku kolorach można kupić nasiona.
Moje kosmosy wielkie wiatr powywracał.
Piszesz, że taka burza przechodziła na Ursynowie też grom z jasnego nieba walił.

Mirka zobacz kosmos jaki ładny zostawię ci go niech będzie kolorowo i kwitnie non stop

Ogród z fortepianem 23:00, 06 paź 2020

Do góry
Tfu tfu, aby nie za peszyc
Ptasi gaj 22:55, 06 paź 2020

Do góry
Ania111 napisał(a)

Elu ,
masz tyle traw to może będziesz wiedziała
i pomożesz mi w pewnym kłopocie
... rozplenica japońska
co ile się ją sadzi aby powstały osobne kępki
i co z wysokością ???
czytałam że są różnej wysokości ???

Tak to prawda są różne wysokości. Sama o nich czytałam na ich temat. Gatunków jest bardzo dużo kupiłam nie dawno rozplenice hameln golf. Ja mogę tylko powiedzieć o tych co mam. Wygogluj "rozplenice" to ci wyskoczy tyle nazw, że cię głową rozbili.

Ta która jest na fotkach u mnie to rozplenica japońska jedna z największych. Czym starsza tym efekt ładniejszy moje mają ok 6 lat.
Ta pierwsza (wszystkie jeden rodzaj) od lewej wys ok 80 cm ona jest posadzona trochę wyżej ok 20 cm i następne też takiej wysokości. Rozpiętość ok 2 m więc są posadzone co 2 metry.

Ptasi gaj 22:40, 06 paź 2020

Do góry
Roocika napisał(a)

Wow!

Cudnie w słońcu wyglądają trawy!

Wow to będzie za jakiś czas o ile nie będzie mrozu. Jak będą się przebarwiać. Tak było w zeszłym roku

Ta brązowa na pierwszej focie po lewej stronie to trawa afrykańska ta sama co na drugiej jest żółta.
Następna od lewej Memory i ostatnia Melopartus
Na trzeciej rozplenice. U góry po prawej ta zielona najwyższą kolos nie znam nazwy i 2 siuxy

Na 3 focie obok zielonej młody dąb błotny ma piękne kolory.

Ptasi gaj 22:33, 06 paź 2020

Do góry

Taki mam widok z salonu i na tarasie jak siedzę. Zresztą trawy z każdej strony ogrodu dobrze widać.
Planuję zrobić jeszcze jedna rabatę będzie z grackami i palczatkami, sesleria mi. Zobaczymy co mi się w głowie przez zimę urodzi.

Elu ,
masz tyle traw to może będziesz wiedziała
i pomożesz mi w pewnym kłopocie
... rozplenica japońska
co ile się ją sadzi aby powstały osobne kępki
i co z wysokością ???
czytałam że są różnej wysokości ???
Ptasi gaj 22:26, 06 paź 2020

Do góry
Ania111 napisał(a)
WOW !!!

Taki mam widok z salonu i na tarasie jak siedzę. Zresztą trawy z każdej strony ogrodu dobrze widać.
Planuję zrobić jeszcze jedna rabatę będzie z grackami i palczatkami, sesleria mi. Zobaczymy co mi się w głowie przez zimę urodzi.
Ogród z fortepianem 22:22, 06 paź 2020

Do góry
AgaCzek napisał(a)
Teren za płotem wyglada tak:

Teren ten jest czynny od 9-21.00 jest na nim całodobowa ochrona wiec jest święty spokój. Nie ma drzew, wiec latem jest bardzo mało ludzi z uwagi na upał

Jednym słowem wygrałaś los na loterii działka z takim widokiem.
Jeżeli chodzi o drzewa wszystko do czasu. U nas w Wawie wszędzie drzewa sądzą każdy grajdołek, ulice, parki, osiedlowe uliczki gdzie się da tam wszystko obsadzone uważam, że bardzo dobrze. Przecudowne drogi nad morzem obsadzone lipami jak to mówią - jeszcze poniemieckie. Jedziesz jak w tunelu widać, że je tną od środka.

Agata sadz trawy za 2-3 lata też będziesz miała takie piękne. Zresztą masz pięknie, ale pewnie nie jedna trawę jeszcze można wepchnąć pomiędzy rośliny.
Urodzaj nie z tej ziemi ten pomidorek olbrzym
A ja wszystkim zazdroszczę pięknej szałwi a ja nie mogę się takiej doczekać miernoty u mnie rosną nawet nie pokazuje.
Pozdrawiam
Ptasi gaj 22:09, 06 paź 2020

Do góry

Wow!

Cudnie w słońcu wyglądają trawy!
Ptasi gaj 21:55, 06 paź 2020

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Pokrój krzewu by się zgadzał, kwitnienie bukietowe też. Duża szansa, że to Charles Austin. U mnie też jesienne pędy wypuszcza długie, których nie przycinam tylko wiosną jak już róże startują przyginam ( kulkuję) pęd. Kwitnie wtedy bardzo szeroko i obficie. Po pierwszym kwitnieniu te długie pędy skracam na jakieś 60 cm. Ona u mnie rośnie między wysokimi rozplenicami, więc musi być wyższa.

Dorotka co to znaczy "przyginam kulkuje" pęd. Podwiazujesz go jakoś czy co?

Dzisiaj po dużej nawałnicy piękna pogoda. Deszcz wyczyścił wszystko chodniki ulice jakby je ktoś szorował przez noc. Widać ślady rwącej wody powymywane krawężniki.

Jeszcze z niedzieli

Brzozy od wiatru przetrzebione

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies