Na skarpie rosną dwa krzaki w odstępie 70 cm. To ich drugie kwitnienie.
W czerwcu/ lipcu było tak
Co roku tnę je podobnie, ok. 50 cm nad ziemią.
Ogród sprawia wrażenie dużego, bo niewiele miejsca zajmuje trawa, a wyspowe rabaty nakładają się na siebie.
Każdej wiosny czekam az zakwitnie i nie mogę się doczekać
Nie wiem kiedy to nastąpi czekam dalej może w przyszłym roku.
Dosyć dobrze rośnie jestem zadowolona.
U CIEBIE to pęcherznica jeszcze taka ciemne nie zmieniła koloru.
U nas na osiedlu już prawie opadły z liści.ą
Pytałam o tą dalie, bo ma bardzo ładne kwiaty tylko jak mą wiotkie lidygi to już u mnie odpada. A
Moje dalie też wykopalam. Leza w altance niech schną.a
Była u mnie Kasia Pestka z trawami. Twoje nie są w samotności obsadzone rarytasami
Kolory nie z tej planety.
Jak mnie się klony podobają to jedyne drzewa jakiego byś nie posadziła jesieniakolorek murowany. W przyszłym roku posadzę kilka co prawda już kilka u mnie się zmarnowało mięso klonach japonskich,ale trudno może tym razem odniose sukces.
Rusz jeszcze teraz. Przynajmniej zryj przewróć darń będziesz miała lżej wiosna.
Jak oglądam swoje wsteczne fotki to się dziwię jak ja mogłam tak byle jak sadzić. Jednak czym dłużej się męczy tym więcej doświadczenia.
Masz Aurelia taka fajna rabatę z trawami z werbena powtórz ja w kole dodaj jakieś małe dodatki
Wprost nie do wiary aby na 12 arach stal dom i tyle roślin rosło. Zgromadziłas dużo ciekawych drzew. Klony piękne też mam ale inne. Japońskie u mnie nie rosną.
Jak są dobrane krzaki, drzewa i trawy to kolorki jesienią pewne.
Też przycinam od początku róże jesienią jeszcze zbieram między nimi liście odkurzaczem. Ten rok nie był specjalny dla róz. Plamistość łapały nawet te żelazne z Adr. Odkurzam liście i pale aby zaraza się nie roznosiła.
Wysoko przycinasz bonici może to złudzenie, u ciebie bardzo gęste krzaki. Czy każdego roku tak przycinasz? U mnie jeszcze mocno kwitną więc pewnie cięcia nie będzie zobacze jak z pogodą bedzie też przymrozków u nas nie było.
Też mam zamiar tak zrobic. Tylko folie muszę kupić może worki czarne rozerwe przynajmniej na probe czy to da jakiś efekt. Dobrze by było jeszcze trawnik nisko skosić.
Tak Aga bardzo mi się myli z tulipanowcem. Coś mam takiego, że nie wiem który jest który muszę pomyśleć zawsze. Tak jak mijbeM ciągle myli selera z porem.
Po lewej amprowiec po prawej tulipanowiec
Sama stworzyłam ten kąt zresztą wszystko to mój pomysl samouka. Tez popełniłam kilka błędów ale kto ich nie robi. Mogłam oczko przełożyć z drugiej strony nie tak blisko brzóz. Widać brzozy nad oczkiem mają jeszcze zielone liście są mocne woda paruje.
Jeszcze jeden widoczek.
Pieńki białych brzóz to Derembosy posadziłam w środku nie mając pojęcia, że są takie piękne. Może poszukam dzisiaj w fotkach jak było przed posadzeniem
Tak to wygląda w lecie. Worki liści na brzozach na ostatniej focie.
Haniu ja kupiłam sobie tetetki. Elektrycy wiszą nimi kable. Łącze w zależności do tych dużych 3 lub 4 i zaciskam nie muszę wiązać sznurkami to doskonała rzesz.
Mam też gumowe linki z zaczepami kupione w markecie budowlanych są różne rozmiary długości. Jak naciagne to wszystko łatwo złapać. Jutro pojadę to zrobię fotki i zobaczysz. Zresztą tetetki są bardzo przydatne do wiązania różnych roślin.
Tez zawsze wiązałam.sznurkami. Od 3-4 lat tetetki i gumowe linki z zaczepami.
Ten pomysł jest od Kindzi. I wiażę trawki bardzo szybko jak złapie wszystkie źdźbła tylko zaciskam i nie ucieka mi sznurek.
Tetetki można dostać na dziale elektrycznym we wszystkich marketach.
Powiem szczerze nigdy nie dzieliłam traw. Chciałam raz przesadzić i myślałam,że ducha wyzione. Korzenie twarde łopata bardzo ostra i siekierą potrzebna.
W przyszłym roku mam zamiar wykopać rzekomo Gracilimusy może uda się podzielić, czy da rady nie wiem.
Mam trawy które chętnie bym podzieliła ale drwal potrzebny.
Bez przesady lepiej drzewo przesadzić średniej wielkości.
Teraz odnośnie co dzielić. To nie ma znaczenia czy rośnie 5 lat czy 2 lata ważne jak duża ma karpe. Jedne trawy bardzo szybko budują swoje kępy drugie powoli.
Tutaj zskoncze zapisując co napisałam i zajrzę do fotek chce pokazać jakie sądziłam w zeszłym roku trawy a jak wyglądają obecnie.
Tak wyglądały trawki posadzone 19 czerwca 2019 r
Tak później w sierpniu
To 29 października 2919 r. te zielone trawki związane to Gracilimusy
Obecnie są to bardzo duże trawy Kępa rozrosła się 3 razy tyle.
Tak one są wyjątkowe, może też dokupię, bo akurat ta odmiana jest warta, żeby ją powielić.
Patrz to nigdy tych kołnierzykowych nie siałam, widziałam je u innych.
faktycznie najgorsze to te przechowywanie , wykopywanie, wkopywanie.