Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

ElzbietaFranka 23:37, 10 lis 2020

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Od jutra ma być słonecznie. Może uda się dokończyć prace zaplanowane na jesień.
Zostało zrobienie kancików i przycięcie kilku róż. Większość już przycięta.

Bonica na skarpie.

Okrywowe na frontowej już przycięte.

Kimono zostawiłam na koniec.

Środek ogrodu już prawie bezlistny.

Z krzewów też już opadły liście. Gałązki dereni urozmaicą nieco nadchodzącą szaroburość.

Witam Gruszko

Wprost nie do wiary aby na 12 arach stal dom i tyle roślin rosło. Zgromadziłas dużo ciekawych drzew. Klony piękne też mam ale inne. Japońskie u mnie nie rosną.
Jak są dobrane krzaki, drzewa i trawy to kolorki jesienią pewne.
Też przycinam od początku róże jesienią jeszcze zbieram między nimi liście odkurzaczem. Ten rok nie był specjalny dla róz. Plamistość łapały nawet te żelazne z Adr. Odkurzam liście i pale aby zaraza się nie roznosiła.

Wysoko przycinasz bonici może to złudzenie, u ciebie bardzo gęste krzaki. Czy każdego roku tak przycinasz? U mnie jeszcze mocno kwitną więc pewnie cięcia nie będzie zobacze jak z pogodą bedzie też przymrozków u nas nie było.

Pozdrawiam
ElzbietaFranka 23:51, 10 lis 2020

Bonica

Wszystkie piękne, ale mnie interesują te ile tutaj krzaków rosnie i w jakich odstępach są posadzone.
Fotaz 23 września to drugie kwitnienie?
Gruszka_na_w... 17:37, 11 lis 2020

ElzbietaFranka napisał(a)

Wszystkie piękne, ale mnie interesują te ile tutaj krzaków rosnie i w jakich odstępach są posadzone.
Fotaz 23 września to drugie kwitnienie?

Na skarpie rosną dwa krzaki w odstępie 70 cm. To ich drugie kwitnienie.
W czerwcu/ lipcu było tak

Co roku tnę je podobnie, ok. 50 cm nad ziemią.
Ogród sprawia wrażenie dużego, bo niewiele miejsca zajmuje trawa, a wyspowe rabaty nakładają się na siebie.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 17:39, 11 lis 2020

Gosiek33 napisał(a)
Już od dwóch miesięcy chowają się różne ptaki do budek, tak na zmianę, a to mazurki, a to sikorki. Tak sobie siedzą i wyglądają.... nie wiem czemu ale miło to wygląda

Jesienią i zimą przyjemniej siedzieć pod dachem.
U mnie mnóstwo ptasiej drobnicy siedzi w bukowym żywopłocie.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 17:43, 11 lis 2020

galgAsia napisał(a)
Wiesz, ja dopiero w ub. tygodniu się zaszczepiłam. Nigdy dotąd nie miałam takiego opóźnienia . Cieszę się, że Wam też się udało. Myślałby kto - wielka sztuka, się zaszczepić...

Jak dobrze pochodzić z Tobą po ogrodzie. Cały czas odczuwam wewnętrzny dygot, takie przechadzki (tak mówiła moja Babcia ) dobrze mi robią.
Jest cudnie. Po prostu.

Wyczytałam, że początek listopada to optymalny termin. Zapisałam się na listę kolejkową we wrześniu. Na pierwszy rzut szczepionek się nie załapałam. Teraz było akuratnie.
Dygot odczuwam codziennie o 11.
Dzisiaj udało mi się 4 godzinki odprężyć przy kancikowaniu żywopłotu z buka i rabat.
O dziwo nie było mgły.
Helen 19:01, 11 lis 2020

Haniu, czy teraz jeszcze mogę przycinać róże, czy teraz już za duża wilgotność (teraz często popaduje, jak na nasze rejony)?
Gruszka_na_w... 19:44, 11 lis 2020

Helen napisał(a)
Haniu, czy teraz jeszcze mogę przycinać róże, czy teraz już za duża wilgotność (teraz często popaduje, jak na nasze rejony)?

U mnie zostało parę do cięcia. W tym tygodniu zamierzam się z tym uporać.
Od kilku lat tnę róże jesienią. Skutków ubocznych nie zauważyłam.
Helen 19:46, 11 lis 2020

U mnie zostało parę do cięcia. W tym tygodniu zamierzam się z tym uporać.
Od kilku lat tnę róże jesienią. Skutków ubocznych nie zauważyłam.

To dobrze, bardzo dziękuję
mikina34 12:25, 12 lis 2020

Zaczekaj na suchy i słoneczny dzień. Można zrobić oprysk w tych miejscach, gdzie miałaś choroby grzybowe, np. na opadnięte liście róż, które miały czarną plamistość lub rdzę. Krzewy róż też można opryskać.

Z tym "słoneczny i suchy" będzie problem ostatnio szaro buro i ponuro przeważa, ale będę czujna, dziękuję
galgAsia 15:58, 12 lis 2020

Pora powoli myśleć o dokarmianiu ptaków. W ogrodzie znowu pojawiły się sikorki modre i bogatki. Wczoraj połupałam dla nich orzechy włoskie i wsypałam do "żołędziowego" karmnika. Kosy podjadają jabłuszka na Oli. Zrobiłam rozeznanie w cenach słonecznika. W porównaniu z zeszłym rokiem cena mocno poszła w górę. Gdyby ktoś wiedział o dostępności tańszego niż 3 zł za kg, to proszę pisać.
Znalazłam takiego.
Faktycznie cena poszła mocno w górę, tańszego nie znalazłam.