Ja także opierałam się czasem na tym co znalazłam w sklepie, przywiozłam i potem zastanowiłam się gdzie to wsadzić. Kaczory kupiłam nie mając na nie pomysłu, potem wybudowałam w tarasie dziury-donice i rosną
Chyba słóńce tam cały dzień nie pali, na zdj. widać cień i aby dobrą ziemię miała po całości, przekopać tę rabatę z próchnicą pod mniejsze roślinki, a nie dołki tylko. Pod duże w dołki zaprawić
Co to za trawa po prawej? Ostnica?
Chodzi o tło dla rośliny. Takie mocne elementy nie mogą , patrząc od furtki na dom - włazić w okno, nie mają tła, Najmocniejsze - ściana w tle, a pod oknem schodzą niższe rośliny.
Wyższe z reguły mają mniej kwiatów, Wyprowadzasż wyższy krzew, ciągniesz do góry, ucinasz końcówki i to co wypuści - kwitnie wyżej.
Niższy chcesz, tniesz niżej, cała łodyga tak wysoko nie wyrośnie od ziemi.
Lewy stożek musi być, ale idealny, żeby nie przyciągał uwagi że coś mu jest, teraz zdaje się idealnie. Nie jestem tylko przekonana do tawułek, bo po przekwitnięciu nic nie będzie tam, liście kiepskie się robią. Mam pomysł: jak je chcesz tam je mieć, posadź je też w pachysandrze jak po prawej,
Limelighta można odpowiednim cięciem wiosną zmusić do konkretnego kształtu, ja te swoje pod zielonym dachem wyprowadzałam chyba nieco do góry Dlatego są wyższe od muru.
Conica nigdy nie zastąpi cisa, szkoda miejsca na front domu dla tego chorowitego świerka. Ta ostatnia wersja z przeniesieniem trzmielin na lewo dobra jest.
A propos wzorowania: wzorujcie się, wzorujcie, po co by mi było Ogrodowisko jakbym zabraniała.. po to je stworzyłam
Jeśli to się robi cały sezon, to późnym latem zakwitają ponownie, nie tak dużo, ale jest. Mam juź powtórne kwitnienie na starych hortensjach, pokazywałam, ale są to góra dwa kwiaty na krzewie. W zeszłym roku było więcej i ładniej.