Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Testowe dodawanie zdjęć 15:07, 06 maj 2022

Do góry
Zdjęcie testowe - moja działka w 2019 roku - początek.

Gożdzikowa - wiejski ogród 13:49, 06 maj 2022

Do góry
Mirka napisał(a)

Basiu czemu tak wysoko tniesz Hortensje?

a wiesz? tak jakoś? dawniej cięłam niziutko za pierwszym oczkiem ,teraz tnę na różnych wysokościach
wydaje mi się ,że się mniej pokładają i nie trzeba podwiązywać.po drugie mam pod nimi ciemierniki

Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 13:45, 06 maj 2022

Do góry

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 13:42, 06 maj 2022

Do góry
olciamanolcia napisał(a)
To na pewno Orange? Moje Orange maja troszkę inny kolor i obwódki na listkach a Twoje to takie soczyście zielone

Mają obwódki ale cieniuteńkie. Metki im wiszą, więc chyba to one
Gożdzikowa - wiejski ogród 13:38, 06 maj 2022

Do góry
ryska napisał(a)
Zdjęcia wiosennych kwiatów mogę oglądać w kółko
W tym roku narcyzy wyjątkowo mi się podobają. U Ciebie przepięknie się prezentują.
A jak tam Twoje warzywka?

Ja też , chodzę i gapię się i ciągle mi mało..

warzywka..hmmm...juz poszły wczoraj do gruntu mam nadzieję ,że zimni ogrodnicy nie przyjdą a z posianych bezposrednio dopiero wzeszła sałata i rzodkiewka zimno było siałam ostatniego kwietnia

jak urośnie ściana południowo-zachodnia to bedzie może cieplej ,bo strasznie nam wieje

Gożdzikowa - wiejski ogród 13:27, 06 maj 2022

Do góry
Joku napisał(a)
Gobasiowa wiosna na bogato . Niesamowity narcyz w wersji żółto - białej, chyba takiego jeszcze nie widziałam. Mam na myśli tego na ostatnim zdjęciu w przedostatnim poście.

Jolu to jest narcyz PIPIT mam go pierwszy sezon i białą THALIE też bardzo urocza

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 13:24, 06 maj 2022

Do góry
Codzienna przebieżka po szkółce…
Orange dream, ad ciut wieksze niz ze w B…
Gożdzikowa - wiejski ogród 13:22, 06 maj 2022

Do góry
mirkaka napisał(a)
Basiu, masz bajecznie przecudne tulipanki, i te szafirki jako obwódka

Dziękuję pieknie...

szafirkowa rzeczka jest super ,tylko nie moge zrobić odpowiedniej fotki aby oddać jej całą okazałość

Malutki pod lasem 13:21, 06 maj 2022

Do góry
Kiedyś dostałam od mojej byłej kierowniczki sadzonki sałaty, bardzo smacznej. I tak od lat zostawiam ją, żeby zakwitła, wysiewa się, spokojnie zimuje, a na wiosnę znowu mam sałatę W tym roku najokazalsze siewki są nie w skrzyni, a w macie, obok worka z kompostem Zaniedbałam trochę w zeszłym roku warzywnik i por też mi zakwitł, jakież było wczoraj moje szczęście jak odkryłam całą kępkę porów Podzieliłam i tym sposobem mam swoje sadzonki, całkiem ekologiczne

Na północnej jarząbkowej rabacie mam szafirki giganty

A na basenowej zaczyna się szaleństwo kuklikowe
Bardzo lubię te kwiatuszki
Gożdzikowa - wiejski ogród 13:17, 06 maj 2022

Do góry
hankaandrus_44 napisał(a)
Piękny ogród, a i za płotem zielono! Bajka!

dziękuję Haniu

Za płotem zielono ,póżniej złoto( posiana pszenica)

ja to taka niecierpliwa...pełno kwiecia a ja chodzę i zglądam i nie mogę sie doczekać na czosnki i rodki

Ogrodowe wariacje 13:17, 06 maj 2022

Do góry
Mam prośbę, poradźcie co posadzić w tej pustej przestrzeni po lewej od tulipanów. Rabata rozkopana, jak nie będzie tulipkow zrobi się łyso. Rozplenica zanim będzie duża to trochę potrwa. Przy grabie mam już jeżówki i myślałam aby tutaj w trójkątach posadzić właśnie jezówki White Swan. Może coś jeszcze? Przy kostce są zimozielone kulki a dalej sesleria. Te dwa cisy przy kawałku kartonu mają być kiedyś kostką

widok z drugiej strony

Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 12:54, 06 maj 2022

Do góry
DariaB napisał(a)

Dalej na prawo, rabata z Kanzanami, to mój widok z okna kuchennego ale również z salonu.

W tle miscant Morning light, jeden rodzaj hortensji Lime light, w projekcie perovskia ale równie dobrze może być werbena. Kulki daniki i hakonechloa, zamiast może być sesleria. Szałwia Caradonna i sadziec bo w programie nie ma krwiściągu.

Ta opcja bardzo mi się podoba zarówno kolorystycznie, jak i ustawnie. Co ma być równo jest równo a reszta swobodnie i lekko, hakonki robią mega robotę leć szykować
Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 12:37, 06 maj 2022

Do góry
Lidko, Joanno, Kasiu, Justyno, Ewo, Aniu, Aneto dziękuję, że zaglądacie i chce się Wam czytać te moje wypociny! Klejenie ogrodu z roślin, które się już ma, czasami posadzonych bez sensu, ładu i składu do prostych nie należy tym bardziej gdy nie ma się wiedzy o roślinach, zna się ich znikomą część.
Tak jak Anda zauważyła chciałabym osiągnąć efekt naturalny ale idzie mi ciężko, mam zapędy do sadzenia w rządkach, ciężko mi otworzyć wyobraźnię bo po prostu mam za małą widzę i za mało w życiu ogrodów widziałam z drugiej strony nie chcę się spinać i każdego potknięcia traktować jak życiowej porażki, ogród to ma być zabawa, radość, uciecha, a nie stres, że coś nie wyszło jestem tu żeby się uczyć i cieszyć moim ogrodem i Waszymi również

Po tym przydługim wstępie do meritum
Pobawiłam się jeszcze w programie i uznajmy, że to co nabazgrałam jest szkieletem, on będzie wypełniany. Hortensje już mam - 6 krzewów, nie pozbędę się ich, muszę im znaleźć miejsce.
Zacznijmy od lewej, skrajnie bukowa - z ławeczką planowana ambrowcowa.

po lewej od ławeczki buk, po prawej ambrowiec. Za ławeczką miscanty - mam gracilimusy. Po bokach dwie hortensje vanilki, to szkielet, do wypełnienia bylinami. Na prawo od ławeczki rosną już róże okrywowe białe, raczej bym ich nie chciała teraz ruszać, między nimi jest bodziszek rosanne.
Dalej na prawo, rabata z Kanzanami, to mój widok z okna kuchennego ale również z salonu.

W tle miscant Morning light, jeden rodzaj hortensji Lime light, w projekcie perovskia ale równie dobrze może być werbena. Kulki daniki i hakonechloa, zamiast może być sesleria. Szałwia Caradonna i sadziec bo w programie nie ma krwiściągu.
Przedłużenie kanzanowej w stronę zagajnika brzozowego - to widok centralnie ze stołu i salonu. Rosną tam już 3 krzewuszki minor black, dwie laurowiśnie otto lyken i werbena. Trochę te roślinki przegrupowałam i dołożyłam trzecią hortensję vanilkę, wyszło co wyszło
jeszcze jest kawałek rabaty do uzupełnienia.

Szerokość rabaty 2,5m długość od bukowej do brzozy youngi jakieś 16m. Po całości posadzony cis na żywopłot.
Czekam na Wasze uwagi

Zmęczyłam się teraz idę szykować urodziny dla córki
Ogród hortensjowo różanecznikowy 12:29, 06 maj 2022

Do góry
mirkaka napisał(a)

Nie są krótkowieczne, tylko te wyfikane nowe odmiany tak, a reszta się mnoży
I właśnie te wyfikane nowe
odmiany najbardziej mi się podobają Te są o kwiatach pełnych dopiero zakwitną

I liliokształtny Mariette
Działka prawie w Borach Tucholskich 12:26, 06 maj 2022

Do góry
Ogrodowe wariacje 12:23, 06 maj 2022

Do góry
Nowe tulipany zaczynają ale tych żółtych nie zapraszałam nie lubię żółtych kwiatków, także u mie też pomylone te są z OB...

Ogrodowa terapia-ogród z periodycznym przesadzaniem 12:13, 06 maj 2022

Do góry
Sonka napisał(a)
Kwiat Gartendirektoriegen i magnolia
Piękna jest ta magnolia to jest ta wczesna gwiaździsta?
Ptasi gaj 12:07, 06 maj 2022

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Madziu trochę lasu sosnowego mam tutaj mam tak dziko. Po lewej stronie po sosnach pnie się hortensja ma bardzo dużo zawiązków kwiatowych powinno być ładnie. Będę musiała 2 sosny wyciąć gdyż przez ten mokry śnieg bardzo się pochyliły i mogą runąć na resztę widać to na focie 3 szt od prawej 2 szt.

Oczko do czyszczenia może w sobotę lub niedzielę.

Miałam dzisiaj zawinąć do ogrodnika poszłam do domu od innej strony. Jutro pójdę o ile nie wykupili to kupię.

Podoba mi się ten zakątek leśny z hostami. Też u siebie w kilku miejscach posadziłam hosty, o wiele mniej chwastów pod nimi rośnie.
Zieleń, drewno i antracyt 11:56, 06 maj 2022

Do góry
Dalie na rabatach. Na razie w doniczkach, ale nocują już na miejscach docelowych

Na froncie mam 2 fotergille. Bardzo je lubię za wszystko, za pokrój, wiosenne kwitnienie, jesienne przebarwienia

Na koniec jak zwykle różanka i otoczenie leśnej (z patyczkiem wiśni w kadrze)
Nie zdążyłam odświeżyć frontu drewutni, a teraz już tam się nie wcisnę z pracami...muszę do kolejnego przedwiośnia czekać.

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 11:46, 06 maj 2022

Do góry
Łubin na pewno biały nie będzie… więc pójdzie w mieszaną rabatę na oczyszczalni
Byleby tylko się czerwony nie okazał, to będzie dobrze

Następny po przywrotniku, który świetnie utrzymuje wodę

Trochę popadało… i od razu jakby bardziej rześko wszystko wygląda

Drzewa mam wrażenie, że w kilka dni ruszyły sprintem. Klony już zieleniutkie, funkie pod grabem mają się dobrze.

A z rzeczy raczej śmiesznych… robiliście kiedyś taką sadzonkę?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies