Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W ogródku Martki

W ogródku Martki

antracyt 14:08, 15 wrz 2022

A ja bym tam jednak widziała coś, co w przyszłości widoku ze szklarni na ogród nie przesłoni. Ta hortensja docelowo jaka będzie?
Judith 16:24, 15 wrz 2022

Martka napisał(a)
Judith, miejsce teraz jest, ale co będzie za rok? Niech sobie tymczasem postoi

Świetny plan na niedzielę! Ze starociami u Danusi trudno mi powiedzieć, czy i co jest, wiem, że bywają. Sięgnij po informacje z pierwszej ręki
W tym roku byłam tylko dwa razy chyba już nawet nie zdążę trzeci, pewnie na wiosnę na tulipany wyruszę.

Może Koło na Woli? Tam staroci nie brakuje

Za rok wysadzisz jedną rozplenicę i będzie git
Sięgnę, sięgnę, chciałam mieć ogląd sytuacji przed wizytą .
Aj! Właśnie sprawdziłam - na niedzielę zapowiadany jest deszcz i 13 stopni . Słabo to widzę...
Gruszka_na_w... 20:33, 15 wrz 2022

Martka napisał(a)

Dobre ujęcie tej rabaty.
Wydaje mi się, że rozplenic jest tu za dużo. Moim zdaniem wystarczą trzy. One potrafią się rozbujać w kilkudziesięciocentymetrowe kępy u podstawy. W górnych partiach nawet więcej. To chyba odmiana Hammeln.
Zgodzę się z Zuzą, że to miejsce nie jest pisane hortensji. Tak mnie zachwyciły widoki zwiewności posadzonych przy oranżerii, że teraz nie widzę tu miejsca na masywny, wizualnie ciężki, krzew (a takim jest hortensja). Cały urok siedzenia w oranżerii polega na tym, że możesz omiatać ogród i nic Ci tych widoków nie zasłania. Postaw na to, co w głębi duszy kochasz najbardziej, czyli na zwiewne byliny, które zachowają wyrazisty kształt jesienią.
Rozplenice będą do nich pasować.
A dla hortensji znajdź miejsce w jakimś ciągu hortensjowym.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
ajka 10:16, 16 wrz 2022

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Dobre ujęcie tej rabaty.
Wydaje mi się, że rozplenic jest tu za dużo. Moim zdaniem wystarczą trzy. One potrafią się rozbujać w kilkudziesięciocentymetrowe kępy u podstawy. W górnych partiach nawet więcej. To chyba odmiana Hammeln.
Zgodzę się z Zuzą, że to miejsce nie jest pisane hortensji. Tak mnie zachwyciły widoki zwiewności posadzonych przy oranżerii, że teraz nie widzę tu miejsca na masywny, wizualnie ciężki, krzew (a takim jest hortensja). Cały urok siedzenia w oranżerii polega na tym, że możesz omiatać ogród i nic Ci tych widoków nie zasłania. Postaw na to, co w głębi duszy kochasz najbardziej, czyli na zwiewne byliny, które zachowają wyrazisty kształt jesienią.
Rozplenice będą do nich pasować.
A dla hortensji znajdź miejsce w jakimś ciągu hortensjowym.

Zgadzam się z Hanią Dobrze prawi
Roocika 12:12, 16 wrz 2022

Martka napisał(a)

Cynie rozkręciły się w sposób nieoczekiwany.

Ładnie korespondują cynie z hortkami
Martka 20:47, 16 wrz 2022

Mrokasiu, Judith, Haniu, Zuzo, Ajka, hortensja nn powędruje do ogrodu mojej siostry. Faktycznie, nie wiem, jak duża urośnie, jednak jest spore ryzyko. Jedna na tej rabacie też nie załatwi sprawy. Dosadzenie jej do szpalerów hortensji na innych rabatach nie jest możliwe, miejsca brak. Haniu, roztoczyłaś tak piękną wizję zwiewności, że od razu do mnie przemówiła. Faktycznie, hortensje nie są tak lekkie w odbiorze, w dodatku od niedawna kojarzą mi się wyłącznie z kalafiorem - to sprawka Iwonki Argument Zuzy Antracyt, aby zostawić sobie widok na ogród, jest słuszny. Ajka przyklepała koncepcję, więc dziś posadziłam na tę rabatę kłosowca otrzymanego od dobrej duszki. Koniecznie dosadzę tam jeżówkę Green Jewel. Jakiś przetacznik jeszcze. O reszcie pomyślę w zimie. Dzięki dziewczyny za wszystkie pomysły!

Judith, Przypki w deszczu też czarujące, kiedyś miałam okazję sprawdzić Kaloszki mi pożyczyła Danusia i parasol

Roociko, polubiłam cynie. Nie spodziewałam się tylko, że mają taką moc rozrostu Lubię też bardzo te limonkowe, Queen Lime Blotch.

Ciekawa jestem, czy nasiona powtórzą cechy? Może ktoś eksperymentował?

Martka 21:04, 16 wrz 2022

Po pracy wykorzystałam czas na sadzenie nabytków sprzed 2 tygodni. Czas najwyższy, jesień w ostrym natarciu.
Heptacodium powędrowało na róg rabaty z hortensjami Limelight, a kiedy zrobi się za ciasno - moja siostra ucieszy się z każdego krzaczka hortensji.

Zrobiłam trójkąt judaszowcowy, na wiosnę zdejmę darń (najpierw zobaczę, czy przezimowały) i pod drzewkami planuję niewysokie zielone zadarniacze - będę myśleć przez zimę, odgapiać od Was. Stanowisko - półcień. Będą zmiany na rabacie "cienistej", tej z tyłu. Nudy nie będzie.

Jeden z dereni kousa powędrował w północno-wschodni róg - obecnie tak się tam rozpanoszyły astry nn, że nie widać, że go posadziłam. W przedogródku brakowało mi przesłony pomiędzy podjazdem i ogrodem, dodatkowo lekkiego przesłonienia tarasu przy schodach wejściowych. Tę rolę przypisałam dereniowi China Girl. Tu też będą zmiany. Od grudnia nie będzie w tym miejscu jodły w tle. Tu, gdzie jest dereń, po prawej będzie rabata, do ogrodu wąska ścieżka z trawy.

Stan doniczek - znów zero. Nie do wiary!
Gruszka_na_w... 21:41, 16 wrz 2022

Gratuluję stanu wyzerowania doniczek.
Pomysł z osłonięciem podjazdu bardzo dobry.
Lista bylin na rabatę przy oranżerii zapowiada piękne widoki. Jak Cię znam, to z pewnością wciśniesz tam jakieś jednoroczne kwiatuszki.

Ale...najbardziej mnie zaskoczyło to ostatnie zdjęcie. Dopiero co były u Ciebie przestrzały i swobodnie można było zobaczyć kres działki. A tu niespodzianka...busz się zrobił!

Edit: stanowczo protestuję przeciwko określaniu kwiecia hortensji mianem "kalafiorów". Niektóre z nich (te o kwiatach płodnych i płonnych), to okazy subtelności. W momencie, kiedy kwiecie hortensji jest białe, faktycznie mogą nieco przytłaczać, ale potem wchodzą w okres tak subtelnej zmiany barw, że mnie osobiście to zachwyca.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Martka 21:48, 16 wrz 2022

Haniu, trawnika będzie jeszcze mniej Jednoroczne tam to bardzo dobry pomysł na jesienną porę, gdy skończą jeżówki Zapomniałam napisać, że rozplenica to Nathional Arboretum, powinna mieć ok. 75 cm wysokości. Oranżeria jest lekko wyniesiona względem rabaty, więc widok będzie w sam raz. Faktycznie z czasem zabiorę dwie i zostawię tylko trzy, sadziłam z zamiarem późniejszego podziału materiału. Haniu, busz w trakcie tworzenia
sylwia_slomc... 21:49, 16 wrz 2022

Fajnie Ci ogród nabiera mocy Fotorelacje z zapartym tchem oglądam