Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 21:05, 20 wrz 2012

Do góry
Kindzia napisał(a)
I Twoja pierwsza setka zbliża się wielkimi krokami. Gratulacje!

Kasiu serdecznie Ci dziękuję za częste odwiedzinki i otwartość Cieszę się, że dzięki forum poznałam Ciebie i Twoją fajną rodzinkę Do miłego następnego spotkania po moim powrocie ....
Pozdrawiam ciepło
Mój mały raj na ziemi :) 21:01, 20 wrz 2012

Do góry
na koniec kulki pod sosną
było (i jest) jajo, jedna kulka i doszły 2 sprzed drzwi (z donic)

pomiędzy nimi krokusy
to wszytstkie moje sobotnie prace!

jajo muszę przyciąć na kulę, ale ...się boję , że schrzanię !
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 20:58, 20 wrz 2012

Do góry
Enya73 napisał(a)

słuchajcie zapomniałam napisać że w Biedronce są cebule, nie wiem czy we wszystkich są takie same widziałam dwie ceny 2,90 chyba za tulipany 8szt i 3,90 za czosnki fioletowe te wielkie. W ubiegłym roku kupowałam te czosnki w biedronce

Jakie pięęęęęęęęęęękne Ja też w tym roku takie posadziłam i mam nadzieję, że coś mi z tych cebul wyrośnie

A kupowałaś cebule czy gotowe sadzonki? Widziałam dziś w Lidlu różne cebule i tak się zastanawiam nad nimi

cebule, dokładnie takie same były w ubiegłym roku. Musze jeszcze dokupić i dosadzić za jodłami bo pięknie wyglądają
Mój mały raj na ziemi :) 20:58, 20 wrz 2012

Do góry
i jeszcze wrzosy z brzozowej rabaty...co roku na ich widok szaleję, to jest ...nieuleczalne

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 20:55, 20 wrz 2012

Do góry
ana_art napisał(a)
słuchajcie zapomniałam napisać że w Biedronce są cebule, nie wiem czy we wszystkich są takie same widziałam dwie ceny 2,90 chyba za tulipany 8szt i 3,90 za czosnki fioletowe te wielkie. W ubiegłym roku kupowałam te czosnki w biedronce

Jakie pięęęęęęęęęęękne Ja też w tym roku takie posadziłam i mam nadzieję, że coś mi z tych cebul wyrośnie

A kupowałaś cebule czy gotowe sadzonki? Widziałam dziś w Lidlu różne cebule i tak się zastanawiam nad nimi
Mój mały raj na ziemi :) 20:52, 20 wrz 2012

Do góry
przy ławeczce stanęła latarenka, bo przy schodach MUSI być stalowa! ta nie pasuje....

no i dosadziłam tam trawę, są teraz 2 variegatusy

po drugiej stronie ścieżki kolejne dwa
wspomnę tylko, że w hosty powtykałam krokusy i szafirki

swoje miejsce znalazły też tam wrzosy, co miały być w donicach przed wejściem do domu.....

Ogród szmaragdowy 20:45, 20 wrz 2012

Do góry
Wrzosy, fotki robione dziśiaj.

Mój mały raj na ziemi :) 20:43, 20 wrz 2012

Do góry
Moja nagroda w konkursie!
piękna, elegancka i pasująca do ogrodu nieprawdaż ?

jeszcze nie wiem czy ten rh tam zostanie...czy hosty...a może kula lub horti?

Ogródek na trzy lata 20:33, 20 wrz 2012

Do góry
A ja dokończyłam budować ławeczkę, czyli znalazłam odpowiednią deskę i położyłam ją na konstrukcji z kawałków piaskowca wyszukanych i przyniesionych do ogródka jeszcze w poprzednim roku.

Oraz zainwestowałam kolejne kilka euro w pszczółkę i motylka:

No, dobrze, na dzisiaj to chyba koniec, obowiązki matki wzywają. Kolejny miesiąc już jutro
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 20:33, 20 wrz 2012

Do góry
kartonik z cebulkami

Ogródek na trzy lata 20:30, 20 wrz 2012

Do góry
Latem zeszłego roku było miło i kolorowo, ale nie było jeszcze widać jaki miał być pomysł na ten ogród. Tragedia zdarzyła się tylko jedna – sąsiad pozbył się bluszczu. W zimie 2011/12 było dość pusto, bo jest tu sporo bylin i luk wypełnianych kwiatami jednorocznymi i ogród wypełnia się dopiero pod koniec maja. Ale wyraźnie widoczny kształt rabaty już coś zmieniał w stosunku do poprzedniej zimy. Zimą, gdy słońce jest nisko, w ogródku jest bardzo ładne światło z boku i fajne długie cienie widoczne na murku przedpołudniem.

W marcu przyszła wiosna, jak się później okazało bardzo zwodnicza, bo potem w kwietniu i maju wróciły przymrozki i pokonały co poniektórych kolonizatorów ziem zachodnich, w tym serduszkę – jej było mi najbardziej szkoda.
Zaczęły się pokazywać cebulowe, zakwitły krokusy:

Ogródek na chabrowym wzgórzu :) 20:30, 20 wrz 2012

Do góry
Dzisiaj dokupiłam kolejne rojniki

już siedzą na schodkach

Dzisiaj na kolację mamy pomidorki i winogrona z ogródka i chlebek na zakwasie - mniam
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 20:29, 20 wrz 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Dzisiaj w Komorowie obchodzimy Święto 100 lat willowego Komorowa.
Niektórzy mieszkańcy ubrali się w stroje z epoki.

My także dostaliśmy zaproszenie na imprezę i ubraliśmy się po ogrodniczemu

I na koniec taki smaczek

Teraz już wiem skąd ogrodnik zaczerpnął inspiracje Mieć takich modeli ...........

http://www.flickr.com/photos/ptc24/2699795370/
Ogród Sylwii od początku :) 20:26, 20 wrz 2012

Do góry

Ależ cudna rabata! Pięknie
W wolnym czasie przejrzę chociaż pismo obrazkowe, bo na przeczytanie całego wątku chyba nie ma szans

Pozdrawiam
Ogródek na trzy lata 20:21, 20 wrz 2012

Do góry
Witam wszystkich, mam na imię Ewa, ale lubię swój nick Ewalm i często go używam.
Przez długi czas nie zamierzałam zakładać własnego wątku w Naszych ogrodach, ale ostatnio to się zmieniło. Ogródek dla którego zakładam ten wątek będzie istniał już tylko przez kilka miesięcy, do lata przyszłego roku, później będę się z nim musiała rozstać – a ponieważ nadchodzi zima i w ogrodzie mniej się będzie działo, a w przyszłym roku zobaczę w nim już tylko wiosnę i początek lata, chciałabym zachować o nim chociaż wspomnienia z tego roku. Do rozstania jeszcze sporo czasu, ale ja już zaczęłam się żegnać..

Przyjechaliśmy tutaj jesienią 2010 roku, wiedząc, że zostaniemy przez trzy lata. „Tutaj” to mała wieś w pobliżu Ramstein, w południowo zachodniej częsci Niemiec. Blisko stąd do Francji, Holandii, Belgii, Luxemburga… Bardzo ładna okolica, lasy bukowo świekowe na wzgórzach.

Wybierając dom nie kierowaliśmy się tym, czy ma ogród, albo jaki ma ogród. Priorytety były inne. I nasz wynajęty dom wszystkie założenia spełniał. Ale ogrodu przy nim nie było. Był taras położony po zachodniej stronie domu, otoczony dość paskudnymi gazonami i niedużym „trawnikiem”, porośniętym wielogatunkową murawą, ograniczonym przez również paskudny murek z odpadającym tynkiem. W październiku 2010 wyglądało to tak:

Obłażący z tynku murek jest murkiem oporowym, jest w nim niewidoczne na zdjęciu przejście i trzy schodki prowadzące do wyżej położonej części ogródka, którą przeznaczyłam w połowie dla dzieci, a w połowie pod warzywnik. Za drewnianym płotem ciągnie się łąka, a za nią pole. Dom położony jest na skraju miejscowości.
Wprowadzając się zostaliśmy automatycznie opiekunami dużego i ładnego cyprysika Lawsona, który kiedyś został zasadzony w narożnym gazonie (pewnie „będąc młodym iglakiem”..) oraz trzech zabiedzonych bukszpanów rosnących w kolejnych gazonach po prawej stronie tarasu (prawej, dla osoby wychodzącej z domu na taras), a także kilku kęp liliowców i kosaćców, rosnących w podłużnych plastikowych donicach ustawionych na murku. No, niestety, nie mam więcej zdjęć z tego okresu.

Ogród szmaragdowy 20:18, 20 wrz 2012

Do góry
Żurawkowo Witam.

Rododendronowy ogród II. 20:16, 20 wrz 2012

Do góry
Bogdzia napisał(a)
a tu jeszcze maślaczki.( dziś sa trochę wieksze)

Szczęśliwi ci, którym grzyby w ogrodzie rosną
Ogród Dominiki 20:05, 20 wrz 2012

Do góry

Domi czy pamiętasz może nazwę trawki z czerwonymi kłosami ???? Mam taką samą ale nie pamiętam jak się zowie .... Pięknie pokazany ogród ... pięknie !!!
Ogród szmaragdowy 20:05, 20 wrz 2012

Do góry
monteverde napisał(a)

Dziękuje Aniu.

Jeszcze część ściany z podkładami.

Sciana z wylewką.

No proszę jak się tu pięknie wkomponował ten klonik palmowy, ale bogato i gustownie wszystko wygląda , limki, trawy, stożki, kulki, no wszystko pozdrawiam i cieszę się , ze wpadłeś pochwalić się skończonym??? ogrodem pozdrawiam

monteverde Dziękuje za odwiedziny i cieszę się że ogródek się podoba.
Jeszcze ogród nie jet ukończony mam rabaty nieobsadzone dostatecznie w roślinki, pozatym czeka mnie budowa drewutni i placyki kamienne przy niej.
Dosadzania i przesadzania w ogrodzie są nieuniknione. Pozdrawiam.

Rabata czeka do realizacji.

Rododendronowy ogród II. 19:55, 20 wrz 2012

Do góry
Jana Pawła MAM JEST CUDOWNY
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies