Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 12:21, 20 wrz 2012

Do góry
Wczorajsze zakupy:
kolejna żurawka i jeżówka pełna, czerwona:

turzyca do podzielenia na mniejsze - po 10 zł, więc dobra cena, oby nie zmarzła:

Gratis - cylkameny fajnie rozjaśnią kawałek przez brązowymi turzycami:

I podarunek od Kasi (dziękuję!!) kwitnąca werbena patagońska. Zostawię ją tam, niech się rozsiewa, a na zimę wyniosę na strych, może nie zmarznie...:
Nasze drugie hobby - rysunki, obrazki, pastele, oleje, rzeźby - roślinne inspiracje 12:01, 20 wrz 2012

Do góry
Dzięki Leżąc w łóżku mogłem tylko plątać koraliki, więc oto efekty.

Była też wcześniej kartka na roczek.

A dziś na szybko coś na różowo (znowu, a nie lubię tego koloru).

Misz masz, czyli kubusiowy galimatias ogrodowy 12:01, 20 wrz 2012

Do góry
o zrobiłam zdjęcia zwidłowanego "kawałka".
W sumie dużo pracy mnie to kosztowało. Ziemia twarda jak diabli. Dopiero gdy juz miałam prawie całą zdartą darń spadł deszcz i trochę zmiękczył ziemię. Podlewanie nic nie dawało. Oto efekty

A tutaj widać przedłużony skalniak. Kany tam nie będzie, tak samo jak i trzmieliny. Kana czeka na przymrozki i wykopanie, a trzmielina na przesadzenie
Wszystko przede mną.
Ogród w lesie - moje miejsce na ziemi 12:01, 20 wrz 2012

Do góry
kraania napisał(a)
i produkcja własna

bukszpanowo

To tygrysy lubią najbardziej
Lubię produkować roślinki. Podglądać, jak inni to robią też

A kompostownik rzeczywiście rewelacyjny.

Miłego
Kolorowe rabaty 11:57, 20 wrz 2012

Do góry
Martek napisał(a)
Rzadko robię zdjęcia temu zakątkowi bo i mało się w tym sezonie tu dzieje.Przekwitają lilie to zwykle w jednorocznych siła i bylinach,ale jednych i drugich w tym roku tu mało.Po prawej stronie jest kawałeczek nowego biedaczka za 5 zł może da radę przezimować ...?

Cudne to zestawienie i ten zakątek
Dlaczego tak rzadko go pokazujesz?
Kolorowe rabaty 11:53, 20 wrz 2012

Do góry
To jest dowód na to,że bardzo staram się żeby żadna z roślinek ,którą miałam szczęście dostać w podarunku nie zginęła w moim ogrodzie.
Zawilec przyjechał w liczbie dwóch sadzonek kurierem wiosną zeszłego roku .Były to okazałe wielkie liście jeszcze wtedy.Nie włożyłam ich od razu do ziemi już dziś nie pamiętam czemu,ale po jakimś czasie jak zajrzałam wszystko zwiędło.Posadziłam jednak obie sadzonki.Nie wiele w konsekwencji po nich zostało.Trzeba było działać szybko ...;(
Po zimie długo było pusto już straciłam nadzieję ,ale wiedząc ,że ta roślinka lubi się panoszyć wykopałam to miejsce w którym miała być i zmieniłam na jaśniejsze.I o to efekt.
Zawilec nosi imię "Tyna"

Kolorowe rabaty 11:43, 20 wrz 2012

Do góry
Dla porównania dwa tytonie czerwony i w nogach hortensji zielony

Misz masz, czyli kubusiowy galimatias ogrodowy 11:43, 20 wrz 2012

Do góry
hej hej hello, po baaardzo długiej przerwie w pisaniu (nie czytaniu!!) powracam, żeby się zameldować
Bylismy z malutkim w Gdańsku u baaaardzo miłej i wspaniałej okulistki. No cóż powiedziała że maly ma klasycznie zatkany kanalik. Pokazała jak prawidłowo masować, a jeśli po 4 tygodniach nie pomoże to niestety zabieg...
Jeśli chodzi o mój ogród, to zabrałam się za zdzieranie darni z kawałka działki, gdzie miałam bałagan po zrobieniu kanalizacji.

Na ostatnim zdjęciu widać płyty chodnikowe podtrzymujące skalniak. Juz ich nie ma, teraz jest tam przedłużony skalniak. Zrobie zdjęcia to wrzucę. Kawałek jest już zdarty z trawy, przewidłowany, teraz muszę go tylko przegrabić i sasiać trawę. Jednak nie chcę żeby tam była tylko trawa. Chciałabym coś tam wsadzić, może jakiegoś świerka, np. serba nanę. Miałam różne pomysły, ale nie wiem na co się zdecydować. Mam tam szambo i chciałabym je zakryć. Jednym z pomysłów bylo kupienie pompy takiej dekoracyjnej, ale czy to dobry pomysł?????????
Przemeblowanie na tyłach... 11:43, 20 wrz 2012

Do góry
To jest ukochane miejsce dzieci, z brzozą pożyteczną. Część paproci musieliśmy usunąć, reszta nieco zmizerniała, ale wiosną naprawdę pięknie stoją na baczność i kuszą swoją zieloną gęstwiną....

A to widok na część rabaty, w stronę zachodnią:

Jak widać nie ma wielkich różnic kolorystycznych w żywopłocie. Widać na pierwszy rzut oka, że to różne gatunki, ale nie ma tego zdecydowanego kontrastu żółty/zielony/niebieski.
Rozpoznawanie traw 11:41, 20 wrz 2012

Do góry
Druga jest delikatniejsza i mniejsza.

Tak w tej chwili kwitnie

Rozpoznawanie traw 11:40, 20 wrz 2012

Do góry
Mam do zidentyfikowania dwie trawki. Wyglądają na jakieś miskanty. Rosną w trawie, więc są zapuszczone, ale coś widać. Będę wdzięczna za pomoc.

Pierwsza. Ta nigdy nie kwitnie.

Liście

Łodygi

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 11:34, 20 wrz 2012

Do góry
Druga jest delikatniejsza i mniejsza.

Tak w tej chwili kwitnie

Kolorowe rabaty 11:31, 20 wrz 2012

Do góry
Jest sprytniejsza ode mnie,albo ogon,albo ciut więcej się udało w tym gąszczu Ciepłe

Ten pan usłyszał dźwięk telefonu i tylko dlatego skierował nieco w bok dziób inaczej nie wiadomo by było co to za kos

Joaśki ogród z wyobraźni - początki 11:31, 20 wrz 2012

Do góry
Joaska napisał(a)
Kolejne okazy do podziało to Miskant Cabaret może z 4 sadzonki będą

Rozpleniaca Red Button - oczywiście też do podziału

No i śliczny Miskant Purple Fall - podobno przebarbia się na czerwono jesienia - oczywiście do podziału

Jak wam się podobają zakupy ?
Tylko zastanawiam się kiedy dzielić? czy teraz czy lepiej czekac do wiosny.... sama nie wiem może teraz jak mi sie uda rodzielic beż uszkodzenia korzeni, a resztę na wiosnę.

I te SUPER!
Joaśki ogród z wyobraźni - początki 11:30, 20 wrz 2012

Do góry
Joaska napisał(a)
Ot takie małe zakupy zrobiłam bo juz nie mam pomysłu gdzie ro rozsadzać
Niestety ja się nie umie powstrzymac jak widze takie ładne okazy
Więc kupiłam sobie :
Carex comans Frosed Carls - mam zamiar podzielic go na co najmniej 8-10 sadzonek.

Carex comans Bronze -równiez do dzielenia 8-10

Te zakupy to rewelacja
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 11:26, 20 wrz 2012

Do góry
Mam do zidentyfikowania dwie trawki. Wyglądają na jakieś miskanty. Rosną w trawie, więc są zapuszczone, ale coś widać. Będę wdzięczna za pomoc.

Pierwsza. Ta nigdy nie kwitnie.

Liście

Łodygi

Pszczelarnia 11:24, 20 wrz 2012

Do góry
Zostawiam ku pamięci,zawiązania supełka
Przemeblowanie na tyłach... 11:14, 20 wrz 2012

Do góry
Mam za domem taki nieduży pas ziemi. Było tam już wsadzonych dużo roślin, raczej odpowiednich dla tego miejsca. Ostatnio jednak było tam wielkie wykopalisko, bo obudowywaliśmy studnię. Trzeba było rośliny wykopać. To właśnie zainspirowało mnie do "przemeblowania". Bardzo lubię przestawiać meble, więc chętnie skorzystałam z okazji, aby zmienić układ roślin za domem. Do tej pory było tam raczej trochę dziko, a chciałabym, aby było nieco eleganciej. Nieco, bo styl dziko-naturalistyczny lubię, w takim się dobrze czuję. Nie pasuje mi jednak styl uporządkowany, gładziutki, wyrównywany przy pomocy linijki. Oczywiście totalnego chaosu też nie lubię. Chaos musi być pod kontrolą (czy to się aby czasem nie wyklucza? ....)

No dobrze. To miejsce wygląda aktualnie tak: (1cm na kartce=1m w rzeczywistości).

Blaski i cienie nowego życia 11:10, 20 wrz 2012

Do góry
Urszulla napisał(a)
Danusiu- mam prośbę do Ciebie o radę w sprawie rozmnażania berberysów-są dorodne

czy dzielić je odrywając boczne odrosty????

No właśnie miałam się pytrać jak będziesz je rozmnażać
Blaski i cienie nowego życia 11:01, 20 wrz 2012

Do góry
Danusiu- mam prośbę do Ciebie o radę w sprawie rozmnażania berberysów-są dorodne

czy dzielić je odrywając boczne odrosty????

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies