Zdaje mi się, że Artur ma powojnika botanicznego. One są tak ekspansywne, że faktycznie potrafią zadusić roślinę. Zalicza się do nich: Clematis alpina (powojnik alpejski), Clematis montana (powojnik górski), Clematis vitalba (powojnik pnący), Clematis tangutica (powojnik tangucki), Clematis viticella (powojnik włoski), Najwyżej wyrasta powojnik pnący - do 12 metrów.
Mają mniejsze kwiaty, ale rosną niezwykle bujnie, zwłaszcza jeśli mają dobre warunki.
Clematis montana
Clematis montana "Marjorie"
Wiosną należy ściąć go przy ziemi, a wszystkie suche "kołtuny" ściągnąć z roślin i spalić. Kontrolować jego wzrost.
Agawę koniecznie wyjmij z donicy i wtedy widać jak odrosty korzeniowe idą. Łatwo je rozplątać, trzeba oderwać z korzonkami, odczekać dwa dni, żeby ranka zaschła, a jak ranki nie ma to wsadzić do nowej doniczki w ziemię zmieszaną z piaskiem i dobry drenaż na dno.
Możesz podlać dopiero po tygodniu.
Pokaż odrosty jak oddzielisz
Cis nie lubi za głębokiego sadzenia. Najlepiej na całości usypać łagodne wzniesienie 20-30 cm. Tu gdzie cis - najwyżej. Ziemia pamiętaj obojętna nie kwaśna !
Tak się składa, że to był czas mojej edukacji ogrodniczej i posiadam tę książkę (wyd. 1983) jak również całą serię o różnych roślinach. To bardzo pomocna wiedza.
Do tego wątku moderator przeniesie wszystkie posty dotyczące pielęgnacji: sadzenia, nawożenia i pozostałych zabiegów pielęgnacyjnych. O chorobach i szkodnikach będzie specjalny wątek, ponieważ temat jest bardzo obszerny.
Sebku a może za szybko podnawoziłeś trawnik, trzeba zapisywać terminy nawożenia, to i mokra pogoda mogła uaktywnić te grzyby
Z częstym nawożeniem ryzyko wystąpienia chorób wzrasta
Ten na razie tylko raz nawoziłem - w tym tygodniu chcę drugi raz - nawoziłem 6-go.