Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

zielonastrefa 22:53, 14 wrz 2012

Do góry
Teraz dzisiejsze przedwieczorne działanie. Miało być łatwo i przyjemnie, a wyszło jak zwykle. Plan polegał na dokończeniu (wreszcie) rabaty przy furtce. Podstawę tworzą 3 cisy uratowane w tamtym roku przy wycinaniu starego szpaleru tuj brabant. One były miedzy nimi. Mimo, że nie wierzyłam za bardzo w powodzenie, postarałam się je przenieść i udało się. Są uratowane. Następnym etapem było dosadzenie 4 szmaragdów, żeby się oddzielić od sąsiada. Później dosadziłam tuje przy furtce i dostawiłam donice z petuniami. Między cisami dosadziłam 2 iglaki płożące, które zostały mi z innego miejsca. Później dostałam irysy pumila, które wsadziłam przy całej krawędzi rabaty. Na końcu wytyczyłam kształt rabaty i wysypałam z grubsza, korą. ułożyłam też chodniczek z płytek betonowych. Niestety nie ma zdjęcia z samego początku metamorfozy tego miejsca, ale łatwo sobie wyobrazić 3 krzewy pigwowca i wajgeli posadzone w trawniku, wzdłuż ogrodzenia.
Tak było już na pewnym etapie

Zostało mi tylko wywalić starego pigwowca i wsadzić na jego miejsce żółtego berberysa, któremu przy tarasie było za gorąco. Wymyśliłam, że jego kolor rozjaśni tam troszkę. Dziś udało się pożegnać pigwowca i usadowić berberysa. Niestety musiałam wyrzucić obłamaną przez psa tuję. Muszę dokupić taką samą. Na razie jest dziura.

Tu jeszcze z pigwowcem (dziś popołudniu)

zielonastrefa 22:53, 14 wrz 2012

Do góry
MilenaP napisał(a)

Te dopraszam się o nowe foty! I tych nowych listków na różanych badylkach!

A teraz te różane badylki z nowymi listkami + kilka nowych, wczoraj wstawionych
Po incydencie z niedobrą psiną, wstawiłam je na ławkę, która robi za stół ogrodniczy Tu już ich bestia nie dostanie

moje badylki wyglądaja podobnie

może jutro jak wróce z zajęć uda mi sie obfocić
zielonastrefa 22:52, 14 wrz 2012

Do góry
MilenaP napisał(a)

Milenko dawno nie było zdjęć Twojej różanki

daj jakieś zdjecia ,plisss

Beta, specjalnie dla Ciebie
zdjęcia robione na szybko, bo czasu było mało, a pracy dużo
Różanka nie wygląda teraz tak jak bym chciała, ale ma dużo pąków, więc może niebawem? Na razie kolor dominujący to zielony
nijak to niestety nie wygląda na wysyp róż

Teraz kwitną tylko 3 lub 4 krzaczki.

Milenko, rabatka jak marzenie

fajnie te róze na tle tych tuj wygladają

a bukszpanów gratuluję

oj, masz rękę dziewczyno

buziolki
Dwa światy 22:49, 14 wrz 2012

Do góry
hania napisał(a)
kolejne hortensje na dobranoc

Pięknie w Twoim ogrodzie. Dobranoc.
Czarodziejskie miejsce na ogród dajany 22:49, 14 wrz 2012

Do góry
Moje dzisiejsze zakupy .Róże ciąg dalszy

Rosarium Utersen

Róża Rosenfee

Cindirella
Mój 4 arowy azyl... 22:44, 14 wrz 2012

Do góry
Na cisach dojrzewają owocniki Z poprzednich nasion znalazłam kilka siewek Pytanie, czy i kiedy doczekam się z nich przyzwoitej rośliny?

Mój 4 arowy azyl... 22:41, 14 wrz 2012

Do góry
Anabelka starzeje się, jednak w błysku flesza jaką taką urodę prezentuje))

A to kwiaty nowo zakupionej Grandiflory

W cieniu - zacieniona 22:39, 14 wrz 2012

Do góry
bogumila_bienko napisał(a)
...cynie

nieźle wyglądają te ogryzione cynie a moja La Vesterival już przekwitła i tamaryszki też, ale dobrze, że u Ciebie można pooglądać
Moje storczyki 22:35, 14 wrz 2012

Do góry
Hej Wszystkim

Szukałam stron o storczykach, trafiłam na to forum i...naparwde mnie wciągnęło. Może dlatego, że nie ma tu specjalistycznej paplaniny, za to pełno fajnych porad
Mam pytanie:
Czy macie jakiś sposób, żeby łodygę storczyka wyprowadzać ładnie w górę (mam słabość do wysokich łodyg i dużych kwiatów). Zawsze w ponownym kwitnieniu łodyga mi się zakręca i przestaje rosnąć w górę.
I jeszcze jedno:
Na liściach jednego z poddopiecznych zauważyłam dziwną kleistą wydzielinę, macie pomysł co to jest? I jak z tym walczyć, bo mam przeczucie, że to nic dobrego ?

Załączam kilka zdjęć mojej 4-storczykowej uprawy

Jestem w załobie, bo ostatnio skradziono mi storczyka, którego odchodowałam ze stanu agonalnego. Nie był mój, ale i tak mi go szkoda

Mam taki pomysł, żeby może informować się o jakichś fajnych okazach i okazjach(cenowych) w popularnych hiperach czy dyskontach?
Ja dzisiaj zdobyłam dwa nowe w Auchan (18.99 zl)
Pozdrawiam wszystkich,

Ogród Sylwii od początku :) 22:35, 14 wrz 2012

Do góry
Gratulacje Sylka Nowy tysiączek rozpocznie się pewnie ogrodem zimowym

ogrodoweimpresjejolki 22:35, 14 wrz 2012

Do góry
Owocnego weekendu

Mój 4 arowy azyl... 22:34, 14 wrz 2012

Do góry
Ale fajnie popadało i sowicie podlało ogródek! Dziś był dzień słoneczny i niezbyt chłodny. Dobrze się pracowało
Przesadziłam dziś jedną różę okrywową. Ciekawe, jak sobie poradzi, bo obsypana kwiatami

Jednym kłoskiem zakwitło moje, w marcu kupione, liriope. Do tej pory siedzi zadołowane w doniczce, bo nie mogę znaleźć mu odpowiedniego miejsca. Poza tym zastanawiam się, czy nie zabrać go do domu na zimę.

Ogród Sylwii od początku :) 22:31, 14 wrz 2012

Do góry
900...niedużo brakuje...gratulacje,podziwiam Twój piękny ogród.
Puste pole z wysepką kwiatową 22:22, 14 wrz 2012

Do góry
Nie miała baba roboty............

Wczoraj:

Dzisiaj:

Gazony jak obsadzić? 22:22, 14 wrz 2012

Do góry
Fajnie by też wyglądała żółta Hakonechloa All gold . Dobrze komponuje się z żurawkami i wrzosami. Ja zrobiłam taki zestaw w małej skrzyneczce, zdjęcia ode mnie. Gdyby to się rozrosło pod czyms zielonym byłoby pewnie jeszcze lepiej, wiadomo w małej skrzynce to nie ten efekt, ale roślinki chyba do siebie pasują.

zielonastrefa 22:21, 14 wrz 2012

Do góry
A teraz coś extra! Najpierw moja praca sprzed 2 dni. Ukorzenione bukszpany powędrowały na kółko, które ma być otoczone bukszpanową obwódką. To niektóre z nich przed wykopaniem

Ku mojemu zdziwieniu, okazało się, że mają bardzo duże korzenie.

Wiem, że to są malizny, ale i tak się cieszę, bo się ukorzeniły i wiem, że szybko podrosną. Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym to zrobiła w odpowiedniej kolejności Zamiast najpierw powiększyć kółko o miejsce na obwódkę, to ja najpierw je posadziłam przy samej krawędzi z trawnikiem, a potem zdzierałam jeszcze trochę trawnika, by powiększyć kółko.

Przy poszerzaniu kółka, spartoliłam mimo, że się starałam. Muszę poprawić Chyba posadzę jeszcze drugi rządek na mijanego.

Puste pole z wysepką kwiatową 21:57, 14 wrz 2012

Do góry
Elfik napisał(a)
Danusiu... ... nie, tu gdzie stoi B, to jest przejście za dom...
Jak Cię poprosiłam o pomoc, natychmiast się włączył Twój rzecznik i mnóstwo pomocników, więc przez noc trochę pomysłów mi się w głowie poukładało. Ale to nie chodzi o to ostatnie zdjęcie, tylko o takie (podobne jest na str. 166):

Te jałowce i berberysy chcę czymś podsadzić, ale problem jest taki, że to ściana południowa, rozpalona, sucho!!! Wymyśliłam tak: tu gdzie kółko, to dam jednak tawułę Golden Princess, podsadzę wszystko (w obrębie linii) niebieską kostrzewą, a w miejsce krzyżyków przydałoby się coś jasnozielonego, trochę wyższego - myślałam o Lime Glow, ale chyba za niskie... No nie mam pomysłu... A jak Ty to widzisz Danusiu?

W miejsce krzyżyków trawki niewysokie a zielone, np. Carex testacea.

Przytnij te berberysy w jajo
zielonastrefa 21:56, 14 wrz 2012

Do góry
popcarol napisał(a)
Te dopraszam się o nowe foty! I tych nowych listków na różanych badylkach!

A teraz te różane badylki z nowymi listkami + kilka nowych, wczoraj wstawionych
Po incydencie z niedobrą psiną, wstawiłam je na ławkę, która robi za stół ogrodniczy Tu już ich bestia nie dostanie
Mój kawałek raju II 21:48, 14 wrz 2012

Do góry
teraz nie ma już na płatkach kwiatowych zielonych plamek, może to ostatnie kwiatki przed zimą i dlatego
zielonastrefa 21:47, 14 wrz 2012

Do góry
beta napisał(a)
Milenko dawno nie było zdjęć Twojej różanki

daj jakieś zdjecia ,plisss

Beta, specjalnie dla Ciebie
zdjęcia robione na szybko, bo czasu było mało, a pracy dużo
Różanka nie wygląda teraz tak jak bym chciała, ale ma dużo pąków, więc może niebawem? Na razie kolor dominujący to zielony
nijak to niestety nie wygląda na wysyp róż

Teraz kwitną tylko 3 lub 4 krzaczki.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies