Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogrodnik Mimo Woli cd 18:18, 19 paź 2012

Do góry
aga_k napisał(a)
Dzięki za fotki trawek, naprawdę ładnie rosną .... nie usuwaj, to będę mogła później jeszcze skorzystać

Pozdrawiam

Bardzo mi miło.. poszukałabym ładniejszych
Śmieją się, że u siebie grandze i pędzę, pora przenieść się na inne wątki

Dla Ciebie trawki z trawki.pl
pażdziernik 2009 (tak robiłam rabatę trawiastą)

A to za rok 2010... potem już tylko wykopywałam.... połowę musiałąm usunać... bo za gęsto..

I ten rok....

Moje zmagania ogrodowe 18:18, 19 paź 2012

Do góry
Witam!
Pogoda jest przepiękna więc korzystamy z tego i po pracy do wieczora jesteśmy na dworze. Wczoraj udało się wyjść na spacer po mojej alejce koło kościoła

Moje Takie Tam w Ogródku 18:14, 19 paź 2012

Do góry
asc napisał(a)

tak wygląda działka,

dla lepszego rozeznania w terenie
świerki z robiniami

zainspirowana waszymi ogrodami, pomyślałam żeby z tego miejsca usunąć wszystkie tuje i inne, pozostawiając świerki oraz robinię, poszerzyć rabatę i posadzić tam rododendrony z którymi teraz nie wiem co zrobić.Rabata obecnie ma ok.3m szerokości.
Co o tym myślicie????

Te żółte tuje pomiędzy robiniami.... jestem za eksmisją... Rh ładnie się wkomponuje pomiędzy robinie..... i będzie zielono zimą Możesz podciągnać do rh wrzosy i trawki.... ale ja bym chyba..... dała problematyczne rh (czytałam u Bogdzi)..................

Masz taki klin pomiędzy tujami. Nie myślałaś by go ściąć.... trudno kosić.. a możesz tam dać rh Będą miały zacisznie...

tam z tyłu przy tujach było spoko z koszeniem, było bo na wiosnę trzeba wysiać trawkę na nowo, gdyż się strasznie zachwaściło i zostało spryskane...nie bardzo chciałabym tam dawać rh bo to mało uczęszczana i niewidoczna część ogrodu (garaż większość zasłania)
Moje Takie Tam w Ogródku 17:52, 19 paź 2012

Do góry
aga_k napisał(a)
tak wygląda działka,

dla lepszego rozeznania w terenie
świerki z robiniami

zainspirowana waszymi ogrodami, pomyślałam żeby z tego miejsca usunąć wszystkie tuje i inne, pozostawiając świerki oraz robinię, poszerzyć rabatę i posadzić tam rododendrony z którymi teraz nie wiem co zrobić.Rabata obecnie ma ok.3m szerokości.
Co o tym myślicie????

Te żółte tuje pomiędzy robiniami.... jestem za eksmisją... Rh ładnie się wkomponuje pomiędzy robinie..... i będzie zielono zimą Możesz podciągnać do rh wrzosy i trawki.... ale ja bym chyba..... dała problematyczne rh (czytałam u Bogdzi)..................

Masz taki klin pomiędzy tujami. Nie myślałaś by go ściąć.... trudno kosić.. a możesz tam dać rh Będą miały zacisznie...
Moje Takie Tam w Ogródku 17:46, 19 paź 2012

Do góry
Sadzonki jak sadzonki... ale coś w nich jest, że szybko rosną, może dobrze rozbudowany system korzeniowy... te Pony też sadzone w tym roku... ... wstawię Ci kilka fotek jak urosły od wiosny Daj potem znać, że obejrzałaś to usunę.. mam na to tylko 24 godziny
I większość trawek kupowałam właśnie w trawki.pl Konwalniki (czarna trawka) kupowałam, ale wypasione to one nie były.. W szkółkach można za podobne pieniądze lub nawet taniej kupić trawki i duże sadzonki, ale trzeba mieć taką szkółkę blisko, mieć czas....
Szukam fotek i jak trzeba to gdzieś się ukryły trawki... głupio je posadziłam, w przyszłym roku łopata i przekomponowanie kompozycji A kupiłam tyle trawe... i nie widac.... grrr
Ciemna rozplenica...

Zebrinus Miskant, ale z tych miniaturowych.. faktycznie dość niski, ale w objętości niezły..

Te na pierwszym planie 9U mnie to tylny plan...... trzeba przekopac odwrotnie..)... to tegoroczne.. ale odmiany maja być niskie... bo wysokie już mam, też z trawki (jak widać..)

Ufff....
Mój 4 arowy azyl... 17:45, 19 paź 2012

Do góry
ciemiernik cuchnący z samosiewu

liście liliowca
Mój 4 arowy azyl... 17:41, 19 paź 2012

Do góry
Jeszcze na zielono

Jałowce pfitzera i irysy trawolistne w popołudniowym słońcu

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 17:28, 19 paź 2012

Do góry
Na 800 przesyłam tego który właśnie zakwitł

Pokażę nasz ogród 17:17, 19 paź 2012

Do góry
Ana, horensje to anabelle (po lewej) i hortensja drzewiasta INCREDIBALL (po prawej). Wiosną wydawało mi się że niemal nie róznią się, jednak incrediball ma sztywne pędy i nie pokłada się jak anabellka.
Natomias za ławką rosły takie najpospolitsze, te z najmniejszymi kulkami, ale nie chciały kwitnać (może wstydziły się szlachetniejszego towarzystwa) . Zostały wysadzone i oddane w dobre ręce. A ja naszepiłam do tyłu właśnie anabelle i incrediball.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 17:16, 19 paź 2012

Do góry
Gratuluję 800 Danuś

Dzisiaj jak jechałem busikiem to jedna pani przeglądała Magnolię. Wytężałem wzrok do granic możliwości, ale niewiele zobaczyłem Muszę ją kupić i to szybko No i lecę się dopytać szczegółów Domi
Ogród u stóp klasztoru 17:09, 19 paź 2012

Do góry
alinak napisał(a)
tarasowce już uprzątnięte . znowu mam nowe doświadczenia w tym roku czego z czym nie łączyć .
połączyłam w tym roku pelargonię angielską -miniaturową z lobelią stojącą. ta nie znosi zalewani i przenawożenia a pelargonia zupełnie na odwrót . więc rosły na zmianę albo w ogóle.
coraz bardziej jednak skłaniam się w stronę tarasowców stałych , wprawdzie jest trochę znoszenia , ale chyba takie tylko zostaną . sprawdza się też zielistka z żurawkami i red baronem .
no i nie zawodny komarowiec z kacanką . i jeszcze bataty - zielony i bordowy ....i koniec listy

FAJNIE ALINKO ŻE DAŁAŚ JE NA FORUM. WIESZ ŻE BARDZO MI SIĘ PODOBAŁY TE KOMPOZYCJE.

Pokażę nasz ogród 16:53, 19 paź 2012

Do góry
Bylinowy misz masz zagospodarowany został rabatą z trawami. Pomiędzy mini, wzorem Danusinych inspiracji: żurawki, wrzosy i funkie. W praniu wyjdzie co przeżyje zimę i czy rabata sprawdza się o każdej porze roku.

red barony, które rozrastają się w oczach;

Ogrodnik mimo woli 16:50, 19 paź 2012

Do góry
bacowa napisał(a)

Aniu co to za trawka ,ta pod srebrną kulą ,i czy zimowała w ogrodzie ?

Sorki Pani Bacowa...ale domyślam się że Bacowa to jest ta futrzasta na foto

Te trawki są u mnie pierwszy rok, ale testowałam u znajomych gdzie im w zapomnianym ogrodzie posadziłam razem z wrzosami.... Trawka nie podlewana i bez opieki przetrwała zimę ,przetrwałą lato.. wiec i sobie ją kupiłam. Widzę, że się rozsiewa bo kępek mam jej wszędzie...
Kupiłam ją na http://trawki.pl/?14,stipa-tenuissima-pony-tails&PHPSESSID=bbbaa738a4619e6f13c2f0b077bcbc6c

Ostnica - Stipa Pony Tails
Agnieszkowy ogródek 16:37, 19 paź 2012

Do góry
A tutaj już piękne słońce w moim ogrodzie. To zdjęcia z połowy września. Cudownie wybarwiły się hortensje. Teraz są jeszcze ciemniejsze. Mogę na nie patrzeć godzinami ...

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 16:31, 19 paź 2012

Do góry
ell napisał(a)
Karola akurat nie myślałam o tym kawałku, ale tam też jest taki kawałeczek wyrwany z kontekstu. Byłoby fajnie gdyby tam też uzupełnić roślinami i nie koniecznie trawą.

A ja myslałam o tym kawałku

Gdyby Twój małżonek się zgodził jeszcze na zagospodarowanie tego trawiastego rogu, to całość napewno byłaby rewelacyjna.

Ja też bym rabaty pociągła do końca!
Kulki byłyby do uporządkowania, ale wiąz mógłby zostać
Agnieszkowy ogródek 16:20, 19 paź 2012

Do góry
Witaj, moja Imienniczko! Miło, że zajrzałaś .

Piękna złota jesień nastroiła mnie do zrobienia zdjęć. Ogród wygląda zupełnie inaczej. Sama nie wiem, którą porę roku wybrałabym za najbardziej fotogeniczną...

Na początek jednak bajeczne chmury. Naprawdę obawiałam się jakiejś potężnej burzy czy czegoś gorszego, ale wiatr rozgonił chmury i mniej więcej po 30 minutach wyjrzało słońce.

Ogród w lesie 16:08, 19 paź 2012

Do góry
A tu już inna część ogrodu. Wjazd do domu od strony lasu, tzw. droga wewnętrzna. Powstają na niej nowe nasadzenia z iglaków pozyskiwanych z innych części ogrodu.

Mamy tu koreankę, coś płożącego i coś stożkowatego. Uprzedzam, że szmata musi zostać. Nie dam rady jeszcze tam odchwaszczać. Co tu dosadzić jeszcze żeby nie było tak iglakowo i żeby rozweselić trochę ten ciemny zakatek. Za kamieniami posadziłam limkę od Evci. Ładna, co?

Dalsza część tej samej rabatki

Te puste placki trzeba obsadzić.

Ogród w lesie 15:36, 19 paź 2012

Do góry
Ponieważ nie bardzo wychodziło mi do tej pory planowanie nasadzeń - wszelkie uwagi i sugestie mile widziane.

Limka, która ma zaglądać przez okna altany i kiwać główkami, jak smok wielogłowy

turzyca palmowa bardzo spodobała mi się u Kapiasów i Ev mi jedną odstąpiła. Dzięki!

Ogród w lesie 15:21, 19 paź 2012

Do góry
Żeby nie było, że Grabie kiwają, bujają i się wykręcają - oto porcja zdjęć.

Na początek nasadzenia pod altanką. Wszystkie rośliny tam posadziłam. Wiem, że nie wszystkie tam będą pasowały i że może to wyglądać nie teges ale tylko tam miałam przygotowane miejsce. Liczę na waszą pomoc i sugestie w kwestii przesadzania w przyszłym roku.

Rozchodniki

Winobluszcz i rozchodniki

Przy okazji: na jaki kolor pomalować ściany altanki? Obecnie każda część ma inny odcień, bo to altanka z materiałów z odzysku. Ja chcę wszytsko maźnąć na kolor tej belki za rozchodnikiem. Ale czy nie będzie za ciemno? A może ściany wybielić?

Jeszcze rozchodniki i jeżówka.

Wszędzie wokół altanki wsadzone są narcyzy, tulipany oraz szafirki.
Ogrodnik mimo woli 13:58, 19 paź 2012

Do góry
Aniu, przegapiłam 1000 stronę. Gratulację. Dzięki za radę w sprawie Misi.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies