Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Luki"

Rododendronowy ogród II. 09:17, 27 kwi 2015

Do góry
O matko jaka ta magnolia cudowna, kiedy my będziemy czekać w kolejce po zakup Ty Bogdziu będziesz już miała spory okaz Miejsce na dwie magnolie znalazłem(oczywiście dwa stare krzewy na śmietnik muszą iść), jeszcze koniecznie na trzecią muszę coś wykombinować
Rododendronowy ogród II. 06:53, 27 kwi 2015

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
PO raz kolejny mam luki w czytaniu.. ale dwie nowe magnolie obejrzałam Piękne są Ja bym mogła rh i magnolie sadzić ile wlezie

Żółtej przed ciurkadełkiem nie sadź bo masz tam fajne nasadzenia w kamykach i zasłoni Ci oczko..

Aniu chyba gdzie indziej beda. Tu brak miejsca. Magnolie są trzy : żólta , biala i różowa. Której nie zauwazylas?
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 23:16, 26 kwi 2015

Do góry
Luki napisał(a)
Izo i Agato teraz lepiej zostawić trzmielinki w spokoju nie wypuszczą nowe pędy i się zagęszczą, gdzieś pod koniec maja będzie można ciąć, ja w sumie tnę nawet 3 razy w sezonie, wiosną okolice czerwca i później poprawiam co psuje kształt

Musze zapamiętać albo sobie zapiszę - dziękuję
Trawiasto-hortensjowe ranczo ze stawem 22:52, 26 kwi 2015

Do góry
No kto tu ma konkretną wiosnę, ja jestem co najmniej tydzień do tyłu Nie pisałem o poprawionej kuli, ale teraz wygląda o wiele lepiej no i buczek już rusza.
Magnolia przekwita, ale nadal zachwyca.
Rododendronowy ogród II. 22:43, 26 kwi 2015

Do góry
PO raz kolejny mam luki w czytaniu.. ale dwie nowe magnolie obejrzałam Piękne są Ja bym mogła rh i magnolie sadzić ile wlezie

Żółtej przed ciurkadełkiem nie sadź bo masz tam fajne nasadzenia w kamykach i zasłoni Ci oczko..
Dudusiowy ogród kiedyś tu wyrośnie... 22:33, 26 kwi 2015

Do góry
Luki napisał(a)
O kurczaki jak ładnie, ja to jednak nie potrafie posadzić dobrze cebulowych, muszę się dokładnie poprzyglądać.
Myślę, że rabata z różanecznikami może stać się moją ulubioną czytając liste posadzonych roślin z resztą już bardzo mi się podoba

Łukasz, dzięki za miłe słowa, ale uwierz mi, że nie obyło się bez porażek. Hiacynty, które miały być granatowe wylazły różowe i miałam taki mocny akcent żółto-różowy - bo wpakowałam je pomiędzy żonkile Oprócz tego pochrzaniły mi się ewidentnie koszyki z cebulami przy sadzeniu i mam też gdzieniegdzie różowo czerwone zgrzyty... No cóż - muszę z tym żyć Dokumentacja zdjęciowa jest, będę miksować na jesieni na nowo

Zdecydowanie najbardziej uwielbiam szafirki

A co do rabaty rododendronowej to tam też mam zagadki - bo kupowałam liliowce w fazie wystającego kikutka i za diabła nie wiadomo, jakie to kolory - pewnie żółte. Na szczęście już dawno będzie po kwitnieniu różaneczników, bo te mam oczywiście w odcieniach biało-różowo-fioletowych
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 22:29, 26 kwi 2015

Do góry
Izo i Agato teraz lepiej zostawić trzmielinki w spokoju nie wypuszczą nowe pędy i się zagęszczą, gdzieś pod koniec maja będzie można ciąć, ja w sumie tnę nawet 3 razy w sezonie, wiosną okolice czerwca i później poprawiam co psuje kształt
U "Zielonej" Ogrodniczki :) 22:15, 26 kwi 2015

Do góry
Iza ty szczęściaro masz piękną ogarniętą działkę, jest podjazd, taras, żywopłot też już widzę, czyściutko i nie masz wielkiej ilości różnorakich roślin, a uwierz mi, że to już na samym początku ogromna zaleta

Rabata frontowa jak dla mnie powinna być obsadzona tawułami, kosodrzewiną i berebrsysem jeżeli chcesz bardziej kontrastowe zestawienie, jeżeli chcesz zestawienie bardziej limonkowo zielono żółte to można zostać przy układzie kosodrzewina-trzmielina-tawuła będą wtedy dwie grupy zimozielone.
Jeżeli chodzi o berberysy to nie musisz się skupiać głównie na Admiration bo najwolniej rośnie i jest najdroższy, a troszkę będzie go potrzeba. Bagatelle jest bardzo ładna, ale ja lubię również odmianę Artropurpurea Nana, rośnie troszkę szybciej od pozostałych dzięki czemu idealnie nadaje się do cięcia na większe kulki.
Gdybyś decydowała się na berberysy to trzmielinę na pewno jeszcze gdzieś wykorzystasz.
Żurawki w tym miejscu w sporej ilości odradzam.

Gdzieś doczytałem o żurawce Fire Alarm tylko nie wiem czy kupowałaś czy chcesz kupić, ale bardzo doradzam bo nie zimuje, kiepska odmiana, która niestety gnije po przymrozkach i tylko nielicznym przetrwała

Pisałaś jeszcze gdzieś, że chcesz wytyczyć linie rabat. Koniecznie pomierz dokładnie cały ogród i zrób sobie plan w skali na kartce i rysuj sobie różne propozycje, będzie Ci o wiele łatwiej, zdecyduj się czy linie proste czy fale, czy wymieszanie linii prostych z łukami Oczywiście z chęcią pomogę na tyle ile pozwala moja wiedza bo kieruję się po prostu jakimś tam swoim gustem

To się rozpisałem
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 21:24, 26 kwi 2015

Do góry
Luki napisał(a)

Iza trzmieliny trzeb koniecznie ciąć bo niecięte są mało gęste i rozwiane. T ze zdjęcia jest już wiekowa ma ok 50cm średnicy.
Ja już zaliczyłem kilka razy solidne podlewanie nawet trawnika bo wysechł by na wiór

będę musiała się za to zabrać, a teraz można przycinać czy za późno?
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 21:21, 26 kwi 2015

Do góry
Iwonko deszc był bardzo potrzebny i bardzo się z niego cieszę

Iza trzmieliny trzeb koniecznie ciąć bo niecięte są mało gęste i rozwiane. T ze zdjęcia jest już wiekowa ma ok 50cm średnicy.
Ja już zaliczyłem kilka razy solidne podlewanie nawet trawnika bo wysechł by na wiór
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 21:17, 26 kwi 2015

Do góry
Bozga dziękuje deszcz padał dwa razy i mam nadzieję, że jeszcze raz popada bo moje piaski już musiałem obficie podlewać.

Łukasz wiesz jakie są te prognozy, do piątku jeszcze wszystko się może zmienić na lepiej lub jeszcze gorzej.

Gosiu mam nadzieję, że deszcz w końcu wydobędzie kolory z liściastych bo kiepsko z nimi u mnie

Paweł ja wczoraj zaliczyłem dwugodzinne podlewanie bo było tak sucho, a nie wierzyłem że dzisiaj popada. Przynajmniej dzięki temu dokładniej jest nawodnione, ale wiem jaki to problem mieć suszę.

Kasiu bardzo mi się szafirki podobają byłyby idealne gdyby pieski nie załatwiły jednej kępki w środku przez co jest dziura, ale i tak kwiatuchy ogromnie cieszą. Wiosenna burza jest zbawienna dla ogrodu, jak zatrzęsie to wszystko w postrachu zaczyna rosnąć

Agato południe miałem na myśli okolice Bielska, tam jest mnóstwo szkółek trzeba poszukać. Wiem, że Gosia z ciociogrodu kupowała 1,5 metrowe chyba za 40zł.
Wpisz sobie Kulas Częstochowa w wyszukiwarce, oni mają jedną stronę dla wszystkich punktów sprzedaży
Pokażę nasz ogród 20:55, 26 kwi 2015

Do góry
Piękna wiosna mnie najbardziej zaskoczyły hosty, u mnie dopiero kły wystawiają.
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 20:22, 26 kwi 2015

Do góry
Luki napisał(a)
Może jakaś propozycja w miejsce Ascot

Ja mam z brazowymi trawami, led reonardo, red eden rose i z baladawcami NN. Do tego żurawki georgia peach, zawilce baldaowóżowe i jezówki o nieokreslonym kolorze

Aaaa zamaist ascot? Falstaff, Young Lycidas, Prince, William Sh. Lub jaśniejszej Luois Odier, Lavender ice , o orzypomniałam sobei Burgundy ice przecież!!
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 20:20, 26 kwi 2015

Do góry
Może jakaś propozycja w miejsce Ascot
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 20:14, 26 kwi 2015

Do góry
Luki napisał(a)
Marzenko widać, że strasznie jesteś zabiegana. Mam tylko jedno pytanko:
Co sądzisz o zestawieniu róż Ascot, Maria Theresia, Munstead Wood, William Shakespeare, Queen of Sweden

DO tego zestawu nie pasuje Ascot, bo ma bardziej karmonow-czewony odcień niż pozostałe i posadziłąm ją razem z red leonardo. ALe takie zestawienia z delikatnym (majtkowym różem) bez pupury bede w tym roku testowała. Albo bede zgrzytać zębami

Reszta bedzie pięknie komponowała się w różnych odcieniach bladego różu, przez ciemniejszy aż do purpury. Gorąco polecam.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 18:57, 26 kwi 2015

Do góry

Graby startują

Niektóe żurawki wyglądają wzorowo, ale tylko niektóre...

Modrzew BLue Dwarf jest ze mną ostatni sezon, wygląda okropnie zamieni się z magnolią Old Port oczywiście nie będzie tak blisko domu
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 18:51, 26 kwi 2015

Do góry
Exotic Emperoro to nie jest....

Uwielbiam tą trzmielinę

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 18:49, 26 kwi 2015

Do góry
Doczekałem się deszczu, na początku pokropiło przez 10 minut, ale przed chwilą skończyła się pół godzinna ulewa. Gęstych krzewów na pewno dokładnie nie podlało, ale reszta dostała solidną dawkę wody

W przerwie między deszczykiem wyskoczyłem na zdjęcia i taki mokry ogród o wiele bardziej mi się podoba wiosną

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 18:43, 26 kwi 2015

Do góry
Izo

Agato niestety nie znam takiej szkółki u nas. Jak chce się większe okazy w dobrej cenie trzeba się niestety wybrać na południe województwa gdzie jest mnóstwo szkółek, ale wtedy pojawia się problem z transportem. Zapytaj u Kulasa w Cz-wi jakie są w stanie sprowadzić i w jakiej cenie bo wiem, że u nich istnieje taka możliwość

Iwonko mała poprawka kolejnego sprzedawcy, który wciska lilie 'drzewiaste' nie ma takich są to lilie Orienpet i jet to grupa lili tak samo jak Azjatyckie i Orientalne, a charakteryzują się sporą wysokością i ilością kwiatów przekraczających czasem 40

Na twoje pytanie odpowiem zdjęciem

To wszystko rośnie na bardzo piaszczystej/przepuszczalnej glebie pod południową ścianą budynku(w szczególności lilie) podlewane są raz dziennie. Oczywiście kiedyś rozsypany był tu kompost i są nawożone
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 18:42, 26 kwi 2015

Do góry
Luki napisał(a)
Cudownie wygląda zestawienie białych i fioletowych tulipanów... też tak miało być u mnie, a zakwitły brudne białe i brzydko różowe
No i powzdycham sobie do Genie bo to również moja ulubienica, ale na razie w sferze marzeń ogrodowych

Genie przyciąga...mnie przyciąga większość, ale ja mogę sobie pozwolić na więcej, co do tulipanów, to życie byłoby o wiele piękniejsze, gdyby handlowcy nie mylili odmian

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies