Iza ty szczęściaro masz piękną ogarniętą działkę, jest podjazd, taras, żywopłot też już widzę, czyściutko i nie masz wielkiej ilości różnorakich roślin, a uwierz mi, że to już na samym początku ogromna zaleta
Rabata frontowa jak dla mnie powinna być obsadzona tawułami, kosodrzewiną i berebrsysem jeżeli chcesz bardziej kontrastowe zestawienie, jeżeli chcesz zestawienie bardziej limonkowo zielono żółte to można zostać przy układzie kosodrzewina-trzmielina-tawuła będą wtedy dwie grupy zimozielone.
Jeżeli chodzi o berberysy to nie musisz się skupiać głównie na Admiration bo najwolniej rośnie i jest najdroższy, a troszkę będzie go potrzeba. Bagatelle jest bardzo ładna, ale ja lubię również odmianę Artropurpurea Nana, rośnie troszkę szybciej od pozostałych dzięki czemu idealnie nadaje się do cięcia na większe kulki.
Gdybyś decydowała się na berberysy to trzmielinę na pewno jeszcze gdzieś wykorzystasz.
Żurawki w tym miejscu w sporej ilości odradzam.
Gdzieś doczytałem o żurawce Fire Alarm tylko nie wiem czy kupowałaś czy chcesz kupić, ale bardzo doradzam bo nie zimuje, kiepska odmiana, która niestety gnije po przymrozkach i tylko nielicznym przetrwała
Pisałaś jeszcze gdzieś, że chcesz wytyczyć linie rabat. Koniecznie pomierz dokładnie cały ogród i zrób sobie plan w skali na kartce i rysuj sobie różne propozycje, będzie Ci o wiele łatwiej, zdecyduj się czy linie proste czy fale, czy wymieszanie linii prostych z łukami

Oczywiście z chęcią pomogę na tyle ile pozwala moja wiedza bo kieruję się po prostu jakimś tam swoim gustem
To się rozpisałem