Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 16:05, 17 sty 2017

Do góry
Jestem na str. 68. Ja w tym roku mam zamiar - juz złożyłam zamówienie na nasiona lotosu - hodować te piękne kwiaty wodne. Zobaczymy jak mi to pójdzie.

Ja mam tyle samo książek o ogrodach co ty.
Mam kwietniki, działkowce, kocham ogród, przepis na ogród wszystkie inne periodyki. Kwietnik, działkowiec, teraz Magnolia mam z 2004 r. wszystko to na półkach leży i kurzy się.

Kasia jestem już trzeci raz w tym wpisie przejrzałam znowu twój wątek i znalazłam różę na str. 28 Star Pro...

Na str. 30 znalazłam modrzewia ciętego - czy masz jakieś fotki w przybliżeniu tego modrzewia.

Jeszcze na koniec - ile m2 ma twoja działka bo nie czytałam wszystkich wpisów.
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 11:43, 16 sty 2017

Do góry
magnolia napisał(a)
milion bells- chyba za małe te doniczki dla nich- jak im za sucho, albo za mało żarcia, to przestają kwitnąć. Chyba że będziesz podlewać, dożywiać... można spróbować, ale licz się z tym.
Lobelia zwykle u mnie i u wielu osób jest cudna do lipca, potem coś jej dolega i trzeba wymienić.

Stokrotki białe- świetne, ale tez raczej nie na cały sezon, póki wiosna.
Ale czasowo/wiosennie świetne

Milion bells może być nawet w małych doniczkach ale musi mieć wilgotno i bezwzględnie trzeba do dokarmiać. Ale jest super wytrzymały na słońce, wiatr i deszcz. Lobelia w lipcu pada i na to nie ma mocnych, nie pomoże ani nawożenie ani nic innego.
Kochani! - pomóżcie proszę z przedogródkiem! 20:23, 15 sty 2017

Do góry
Nett - trawy na kwadraciku nie będzie za dużo zachodu by z nią było. Jeśli chodzi o strony to jest na zachodniej i ma coś ponad 2.5m x 2.5m tak na oko.

Muszę powiedzieć, że póki co nie wyobrażam sobie drzew liściastych na froncie. Od razu widzę te liście jesienią i kikuty gałęzi późną jesienią zimą i wiosną. Wiem, że nie można mieć wszystkiego i ogród o każdej porze roku wygląda pięknie, ale dla mnie to teoria. Ja bym chciała wersji nierealnej - by ogród zawsze był zielony, kolorowy - piękny. Stąd zamiłowanie do bukszpanów, iglaków i wszystkiego co jest zimozielone. Zdaje też sobie sprawę z ryzyka, że bez zróżnicowanych nasadzeń liściastych i iglastych może być ubogo, może czegoś brakować. Na pewno z drzewek liściastych będzie magnolia przy śmietniku, ale chyba tylko ona Myślę, ze póki co posadzę iglaki w różnych formach, bukszpany różnego rodzaju, a jeśli będzie mi brakować wyższych liściastych zawsze mogę dokupić większe drzewko a w przyszłych sezonach będzie o tyle prościej, że wydatki będą mniejsze bo już duża cześć roślin będzie sobie rosła.

Sylwik - trawki będą
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 18:31, 15 sty 2017

Do góry
Zakwitła pierwsza magnolia i oby to nie był jej pierwszy i ostatni

Kwietnia niestety nie lubię bo trawnik po zimie wygląda zawsze fatalnie, a w zeszłym roku pobił rekord brzydoty, strach się bać tej wiosny o dziwio beż żadnych dosiewek zawsze zarasta... w lipcu.

Maj
To jedyy miesiąc kiedy rojniki mogą czuć się w miarę bezpiecznie

Dotarły pierwsze na prawdę duże drzewa do ogrodów.

Ogród z rzeźbą 13:53, 14 sty 2017

Do góry
Zana napisał(a)
Witaj Agciu! Wypisałam sobie drzewka, które na dzień dzisiejszy chciałabym mieć, ale któż to wie co będzie za jakiś czas:
Klon Bloodgod - tego chcę raczej na pewno
Klon Shirasawy Jordan - tego też raczej tak
Ambrowiec Slender Silhouette trzy sztuki w małym szpalerze
Buk Dawyck Gold - ?? albo buk Aurea Pendula
Platany Alpens Glob -100%
Wiśnia Umbraculifera - ta na pewno, jedna sztuka przy tarasie już zaplanowana
No i jeszcze magnolia Genie
No i jeszcze może upchnęłabym klona Sangokaku

No i jeszcze wiele innych mi się podoba, ale ogród za mały.

A róże? Wytrzasłam sobie Kochana ze strony szkółki Fl. i z katalogu Tantau, który sobie tak jakoś jesienią bezwiednie zamówiłam

Dobry wybór, choc mnie Jordana załatwiły jakies gąsiennice, żarły go i kikut został, wredoty
Miłkowo - sezon 2016-2022 11:36, 14 sty 2017

Do góry
Mirka napisał(a)
Irenka czytałam pisałaś u kogoś że magnolia cięta kwitnie co 2 lata .Moja sąsiadka ma magnolię już ze 20 lat i co roku przycina i co rok jej kwitnie.☺

O rany, ale fajnie myślę, że to możliwe, chyba o termin cięcia chodzi. Dowiedz się, kiedy tnie, niech nam doradzi i sprzedaj nam tę wiedzę
Miłkowo - sezon 2016-2022 23:06, 13 sty 2017

Do góry
Irenka czytałam pisałaś u kogoś że magnolia cięta kwitnie co 2 lata .Moja sąsiadka ma magnolię już ze 20 lat i co roku przycina i co rok jej kwitnie.☺
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 20:04, 13 sty 2017

Do góry
milion bells- chyba za małe te doniczki dla nich- jak im za sucho, albo za mało żarcia, to przestają kwitnąć. Chyba że będziesz podlewać, dożywiać... można spróbować, ale licz się z tym.
Lobelia zwykle u mnie i u wielu osób jest cudna do lipca, potem coś jej dolega i trzeba wymienić.

Stokrotki białe- świetne, ale tez raczej nie na cały sezon, póki wiosna.
Ale czasowo/wiosennie świetne
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 22:36, 12 sty 2017

Do góry
magnolia napisał(a)
zioła- fajny pomysł Nawi- tymianek byłby śliczny, cząber w wersji wieloletniej też
zawsze pod ręką
Ogród bez roweru 20:32, 12 sty 2017

Do góry
Wykradłam z Ogrodu z rzeźbą planowaną listę drzew

Zana napisał(a)
Witaj Agciu! Wypisałam sobie drzewka, które na dzień dzisiejszy chciałabym mieć, ale któż to wie co będzie za jakiś czas:
Klon Bloodgod - tego chcę raczej na pewno
Klon Shirasawy Jordan - tego też raczej tak
Ambrowiec Slender Silhouette trzy sztuki w małym szpalerze
Buk Dawyck Gold - ?? albo buk Aurea Pendula
Platany Alpens Glob -100%
Wiśnia Umbraculifera - ta na pewno, jedna sztuka przy tarasie już zaplanowana
No i jeszcze magnolia Genie
No i jeszcze może upchnęłabym klona Sangokaku

No i jeszcze wiele innych mi się podoba, ale ogród za mały.

A róże? Wytrzasłam sobie Kochana ze strony szkółki Fl. i z katalogu Tantau, który sobie tak jakoś jesienią bezwiednie zamówiłam

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 18:09, 12 sty 2017

Do góry
i karmnik ościsty ładnie by wypływał
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 18:08, 12 sty 2017

Do góry
zioła- fajny pomysł Nawi- tymianek byłby śliczny, cząber w wersji wieloletniej też
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 17:26, 12 sty 2017

Do góry
oj, znowu chorujecie, szkoda.
U nas niby dobrze, ale mnie wciąż łapią zatoki,co się poprawia, za dzień, dwa znowu.
Do doniczek może coś z tego:
- rozchodnik ościsty Cristatum
- dichondra srebrzysta( pamiętasz, gadałyśmy o niej kiedyś)
- macierzanka pymageus
- kostrzewa golden toupee
- może kostrzewa owcza?- czy za duża?
- konwalnik Niger- ładnie z szarym doniczek by mu było
- duże rozety rojników
- szarotka alpejska ( tylko tu trzeba pobawić się z przygotowaniem gleby)- być może za blada trochę może być
Magnolie (Magnolia) różne gatunki i odmiany 13:58, 11 sty 2017

Do góry
Ja 2 lata temu zdecydowałam się na zakup magnolii. Po krótkim namyślę, zdecydowałam się na zakupy ze strony [reklama] Muszę przyznać, ze magnolia w moim ogrodzie prezentuje się bajecznie. Kwitnie i ma duże kwiaty.
Ogród przetrwania 13:26, 11 sty 2017

Do góry
Szanowne i Szanowni,
naoglądałam się Waszych cudeniek i zachciało mi się...
Przyznaję, jestem kompletną ignorantką roślinną, ale mam w sobie silne postanowienie poprawy.
Chciałabym Was prosić o pomoc w zagospodarowaniu przestrzeni wzdłuż domu.
W przedogródku jest tylko magnolia i cis rosnący 'w kulkę', w części za domem mamy jabłoń, czereśnię i mniejsze drzewka owocowe, więc stylistycznie nic nas-Was-mnie nie ogranicza.

Nie wiem, jak poradzić sobie z cisami, które rosną wzdłuż płotu. Były bardzo zaniedbane przez poprzednich właścicieli, gałęzie wchodziły na część chodnikową, więc trochę poprzycinaliśmy.

Problemy, które teraz mamy:
- trawa kiepsko rośnie,
- wzdłuż drogi rosną piękne i stare dęby, które gubią swoje piękne liście, które z kolei są wdmuchiwane na nasze podwórko,
- smutno tam jest, marzy mi się przestrzeń piękna i cały czas kolorowa, widziałam kiedyś w telewizorze Four Seasons Garden i się zakochałam,
- jestem czystą kartą ogrodnictwa.

Poglądowe zdjęcia załączam.

Legenda:
1 - właz do przydomowej oczyszczalni ścieków,
2 - właz do studni chłonnej,
3 - jabłoń,
4 - drzewo iglaste,
5 - tuja, lepiej widać na drugim zdjęciu,
6 - wejście do domu.

Pomożecie?

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies