Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ren133"

Zielonym od linijki - ogród Ivony 13:31, 27 paź 2016

Do góry
Jagodaa napisał(a)
a może takie coś zielone, liście rozetowe, zbierają się na nich krople wody i kwiaty limonkowe, takie kuleczkowane wiechy, zapominam zawsze nazwy , to się fajnie z lawendą komponuje, ale chyba głównie jak kwitnie

przywrotnik?
Ogród z pergolą 13:30, 27 paź 2016

Do góry
albo 3 sztuki na lewo od altany? a po prawo już nic czyli glediczja aut
Typografia ogrodu 13:25, 27 paź 2016

Do góry
amelia_b napisał(a)
wiesz Reniu 15 arów minus droga, parking i dom to mało na to zielone zostaje

A mi się wydawało,że więcej masz ...
Typografia ogrodu 13:18, 27 paź 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

A co ty ameli jeszcze małą działkę masz?
wiesz Reniu 15 arów minus droga, parking i dom to mało na to zielone zostaje
Typografia ogrodu 13:17, 27 paź 2016

Do góry
siakowa napisał(a)

ech gdyby to przyspieszenie bicia serca powodowało raz na zawsze tylko to "COŚ" a nie co chwile inne to "COŚ"

no nieeeee?))
Zielonym od linijki - ogród Ivony 13:14, 27 paź 2016

Do góry
ren133 napisał(a)
ale ma być coś niskiego?

Renia nie wiem wszelkie opcje dozwolone aby to grało do mojego ogrodu jak to określiła Asia styl nowoczesno naturalistyczny
Typografia ogrodu 13:13, 27 paź 2016

Do góry
amelia_b napisał(a)
o tak, tak będzie miał panele, będzie parterowy, nowoczesny, z wielkimi oknami, z kominkiem, z piękną wielką działką,bez sąsiadów, z widokiem pustym aż po horyzont, z ogrodem przestronnym, bez drogi na środku, ech pomarzyć dobra rzecz

A co ty ameli jeszcze małą działkę masz?
Zielonym od linijki - ogród Ivony 13:12, 27 paź 2016

Do góry
ale ma być coś niskiego?
Ogród z pergolą 13:11, 27 paź 2016

Do góry
umbry na pewno nie
Tu ma być ogród :) 13:06, 27 paź 2016

Do góry
ren133 napisał(a)
Śliczne masz to przedpłocie Edyta)))))

PS Zwariowałam chyba wiesz? ... bo chodzą mi po głowie trzy drzewa na pniu w hortkach żeby tak łyso tam nie było ... może Umbry?
renia umbry nie wielopniowe
Ogród z uśmiechem 12:57, 27 paź 2016

Do góry
jolanka napisał(a)

To zapodaj jakiś i mnie Nie wiem co pod tym lasem jeszcze posadzić

A jaka jest teraz sytuacja?
Tu ma być ogród :) 12:43, 27 paź 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

I masz zupełną rację, już postanowione 3 świdośliwy tam posadzę, w przyszłym tygodniu będę pytać w jednej szkółce, a jeśli nic sensownego tam nie wybiorę to zostawiam to już na wiosnę.

dasz cynk?
Tu ma być ogród :) 12:43, 27 paź 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

duże mówisz, na fotce widać 1/3 całości

o kurcze!!!
Tu ma być ogród :) 12:42, 27 paź 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Renia, to Buchannani, one jako jedyne z brązowych przezimowały mi w 100%, jak teraz też będzie taki dobry bilans to na wiosnę mam już na nie inny plan.

Ja chciałam do donic na tarasie dać (tylko muszę donice dokupić)
Tu ma być ogród :) 12:39, 27 paź 2016

Do góry
Śliczne masz to przedpłocie Edyta)))))

PS Zwariowałam chyba wiesz? ... bo chodzą mi po głowie trzy drzewa na pniu w hortkach żeby tak łyso tam nie było ... może Umbry?
Zielonym od linijki - ogród Ivony 12:38, 27 paź 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

Może trochę za różowy ten róż a jak tam szeroko jest?

Renia tam będzie około 1 metra nie wiem dokładnie. W granicach 0,5-1 m.
Ten róż już od dawna jest posadziłam i tak zostało. Ale mus się go pozbyć bo wiosną znowu będzie problem
Zielonym od linijki - ogród Ivony 12:35, 27 paź 2016

Do góry
ivo napisał(a)
No zobacz sama Reniu na te floksy - wściekły róż Bleee za dużo tego jak na jakimś odpuście. Rosną między lawendą a buksami. Ta kratka już dawno wywalona.

Może trochę za różowy ten róż a jak tam szeroko jest?
Ogród Nety- moje marzenie 12:21, 27 paź 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

dla mnie za duża różnorodność gatunków ...

Ale ogólnie, czy w obwódkach czy w trawach ?
Ogród Nety- moje marzenie 12:04, 27 paź 2016

Do góry
Nett napisał(a)
Jak nie macie mnie dość, to pokażę koncepcję nasadzeń na drugą stronę kółka. Skorygujecie mnie od razu na początku, żebym nie brnęła w coś głupiego. Wystawa południowa.

Idziemy od platana. Pod platanami Gracki a przed nimi po lekkim łuku wypukłym Limki. Pod nimi turzyca Amazon Mist (jak przeżyje zimę) a w niej w kępach szałwia niska. Na lewo 3 miskany ML, pomiędzy nimi rozchodnik, w nogach cyprysik aurea nana i obwódka z turzycy ID. Później w rogu dwa duże miskanty (prawdopodobnie Silberfeder lub Memory jesli będzie dostępny)przed nimi trzy rozplenice w takim trójkącie, pomiędzy nimi kwitnące na biało byliny, fioletowa szławia wysoka, w nogach przywrotnik.
Na skarpie 3 miskany ML, przed nimi żywotnik wschodni Aurea Nana, obwódka z lawendy. Nie wiem czy dawać tu trzmielinę na pniu. Myślałam o 3, ale nie jestem pewna. Zamiast żywotnika mogę dac cisy, a w nogi cyprysiki żółte.
No dobrze, dajcie znać co z czym nie gra

dla mnie za duża różnorodność gatunków ...
Ogródek Iwony II 11:47, 27 paź 2016

Do góry
mirkaka napisał(a)
Iwonko, niektórych rabat w ogóle nie mogę poznać, tak jakbym nigdy nie była u Ciebie. Chyba sporo poprzerabiałaś latem ? Pięknie masz
Pod Rh ja bym posadziła coś co łatwo da się potem przesadzić. Bo Rh za chwilę się rozrosną i wszystko zagłuszą. Natomiast miskanty mogą się same zbyt rozrosnąć i zagłuszyć Rh.
To prawda. Iwka taką rewolucję u siebie zrobiła, że sama ma pewnie problemy do siebie trafić Wiosną będzie zaskoczona czyj to ogrod
ren133 napisał(a)

Zamyśliłam się nad swoim życiem)))
Gdy czytam tego typu wypowiedzi, jak u Iwki, to również zamyślam się nad swoim życiem. Coś kurcze nie tak i zgrzyta, ale za cholerę nie mogę wyłapać co...Na szczęście przyjdzie wiosna i zapomnę o tego typu zmartwieniach.
Iwk4 napisał(a)
Kochani, dziękuję, ze zaglądacie.
Dziś nie bardzo mam czas na forum, odszukałam tylko rady Toszki dotyczące sadzenia czosnków ozdobnych:
wg tych rad:

Toszka:
"Wykorzystujemy doniczki co najmniej 15cm średnicy. Kompost i w to jedna cebula. Dołujesz. W doniczki wkładam tylko Globmastery, Gladiatory i Giganteum. Gdybym miała Mont Blanc też bym dała w donicę. Ważne aby doniczkę dać poniżej poziomu ziemi. Wyściółkować grubo kompostem.
Małymi się nie przejmuję, bo tanie."

"Ważne by nie była to mała doniczka."

"Na dno doniczki daję ok 5-6cm kompostu. Na to cebulka (wrzesień/październik) i obsypuję kompostem. Lekko przygniatam lub stukam doniczką by się wypełniły wszystkie przestrzenie. Doniczkę wsadzam tak by cebula była ok 20-25cm pod ziemią. "

"...sadzisz w doniczkach min. 15cm średnicy po jednej cebuli.
Primo - one żarłoczne i nie potrzebna im konkurencja (korzonki mają spore i duzo);
secundo - jak dasz gęsto to liście będą się kisić na sobie, bo przecież mają duże liście. A jak mało liści to i kwitnienie słabe."

https://www.ogrodowisko.pl/watek/5700-ogrod-ani?page=326#post_0

Ja czosnki posadziłam rok temu do małych doniczek. Nie doczytałam, jakie mają być duże... Korzenie się rozrosły, miały za sucho i 3 padły, zanim wypuściły kwiat. Szybko je wykopałam i wsadziłam bez doniczek do ziemi.
W tych małych doniczkach miały za sucho...
We wrześniu je odszukałam. Dwie cebulki podzieliły się, jedna nie...

Z tymi doniczkami można czosnki zostawić ze dwa sezony... Potem wykopuje się we wrześniu, wymienia kompost, oddziela się cebule i sadzi na nowo w październiku...

Mam to zapisane i co? I tak zrobiłam po swojemu. Tyle, że dbałam, żeby w miarę głęboko cebulki umiejscowić żeby się nie pokładały, ale w praktyce sie okaze. W przyszlym roku, gdy będę miała już własną przekompostowaną ziemię, obiecałam sobie, że duzę cebulę posadzę jak Toszka przykazała.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies