Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z pergolą

Ogród z pergolą

anna_t 12:28, 27 paź 2016

Agata helooooł czy wytrzymam w konsekwencji..hmm...zmiany pewnie będą jakw kazdym ogrodzie ale drzewa i szkielet bym chciaal mieć dopracowany jednak
potem będę się wyżywać na bylinach i trawach
anna_t 12:34, 27 paź 2016

makadamia napisał(a)
To posadzisz za parę lat, jak Ci żywopłoty podrosną. W międzyczasie masz co robić
Ale i tak magnolie to byłaby inna koncepcja - ich raczej nie podsadzisz żadnymi bylinami.

Nie chciałam już mieszać, ale się nie powstrzymam.
Z tego drzewka przy pergoli bym zrezygnowała. A czy przy ścieżce będą 3,2 czy 1, to zależy co kupisz.

o magnolii piszesz? no pewnie jest to jakaś myśl tylko do tej pory wychodziłam z założenia ze drzewa najpierw żeby już sobie rosły..
Asiu mieszaj o to tu chodzi
w moim pierwotnym planie i tym Łukasza pod serbami obok altany sa 2 drzewa (jeszcze ich nie kupiłam bo niewiem jakie) z nich bys zrezygnowała? czy z drugiej nowa wersja zaproponowana przez Navi zamiast dwóch drzew jedno wielopniowe?
makadamia 12:43, 27 paź 2016

Jeżeli na ścieżce mają być jakieś drzewka, to tych dwóch przy pergoli bym już nie dawała.
Jeżeli na środku trawnika nic wyższego nie będzie, wtedy przed serbami te dwa drzewka dać.
Obie wersje są dobre, ta druga jest nieco bardziej formalna, ta pierwsza - nowoczesna.

Odnośnie tego, czy drzewko ma być jedno- czy wielopniowe się nie wypowiadam. To zależy od tego, co uda Ci się dostać
anna_t 12:45, 27 paź 2016

czarne kropki - drzewa które juz rosną
zielone - wersja z 2 jednakowymi drzewami pod serbami + 2 drzewa na środku
czerwone - 1 drzewo wielopniowe pod serbami i takie samo na srodku, tutaj zaznaczylam na żółto obszar który będzie według mnie pusty niewiem czy to dobrze będzie wyglądac
wersja ostatnia niebieska czyli tez wielopniowe tylko inaczej ustawione to mniej pusto jest

anna_t 12:50, 27 paź 2016

makadamia napisał(a)
Jeżeli na ścieżce mają być jakieś drzewka, to tych dwóch przy pergoli bym już nie dawała.
Jeżeli na środku trawnika nic wyższego nie będzie, wtedy przed serbami te dwa drzewka dać.
Obie wersje są dobre, ta druga jest nieco bardziej formalna, ta pierwsza - nowoczesna.

Odnośnie tego, czy drzewko ma być jedno- czy wielopniowe się nie wypowiadam. To zależy od tego, co uda Ci się dostać

aaaaaaaa jeszcze inaczej...
nawigatorka 12:59, 27 paź 2016

Tylko nie umbry....one tam nie będą pasować.może weź graby wielopniowo(tylko będziesz musiała ciac,) albo finale.będzie szybszy efekt na pewno
anna_t 13:04, 27 paź 2016

grab finale? musze wygooglowac
anna_t 13:05, 27 paź 2016

Asia nie ma czegoś takiego
ren133 13:11, 27 paź 2016

umbry na pewno nie
makadamia 13:11, 27 paź 2016

anna_t napisał(a)
czarne kropki - drzewa które juz rosną
zielone - wersja z 2 jednakowymi drzewami pod serbami + 2 drzewa na środku
czerwone - 1 drzewo wielopniowe pod serbami i takie samo na srodku, tutaj zaznaczylam na żółto obszar który będzie według mnie pusty niewiem czy to dobrze będzie wyglądac
wersja ostatnia niebieska czyli tez wielopniowe tylko inaczej ustawione to mniej pusto jest

Aniu, już nie mam czasu żeby to rozrysowywać, ale trzymałabym się zasady, że po bokach mam same jednopniowe drzewa. Wielopniowe, jeśli już, to dałabym tylko w środek.

Jeśli w tym żółtym obszarze jest Ci pusto, to mogłabyś dosadzić symetrycznie w lewy róg drugą glediczję i wtedy też zrezygnować z tych środkowych drzew przy pergoli.