Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z pergolą

Ogród z pergolą

kasia_w 13:17, 27 paź 2016

makadamia napisał(a)

Aniu, już nie mam czasu żeby to rozrysowywać, ale trzymałabym się zasady, że po bokach mam same jednopniowe drzewa. Wielopniowe, jeśli już, to dałabym tylko w środek.

Jeśli w tym żółtym obszarze jest Ci pusto, to mogłabyś dosadzić symetrycznie w lewy róg drugą glediczję i wtedy też zrezygnować z tych środkowych drzew przy pergoli.

popieram całą sobą
anna_t 13:26, 27 paź 2016

dobra o umbrach zapominamy

i jesli juz cos na środku to wielopniowe a pod serbami "zwykłe"? i tak jak pierwotny plan 2 szt?

ren133 13:30, 27 paź 2016

albo 3 sztuki na lewo od altany? a po prawo już nic czyli glediczja aut
Pszczelarnia 13:39, 27 paź 2016

Jak Ci korony tych drzew urosną i drzewa urosną to przy tylu rozrzuconych drzewach będziesz miała wiele cienia i półcienia. A jak je pogrupujesz ("po kącie"), to będziesz miała słoneczne obszary w ogrodzie. Trzeba określić sobie obszary słońca i cienia w ogrodzie, bo po latach okaże się, że możesz mieć tylko hosty w ogrodzie.

I jak one wszystkie będą wielopniowe i rozrzucone po ogrodzie to będzie wrażenie wirującej przestrzeni. Czyli wielopniowe wg mnie muszą mieć jakąś wspólną linię, horyzont.

Z tarasu na drodze do altany (to niebieskie/zielone) nie dawałbym żadnych drzew, taka zawalidroga na osi widokowej do altany. Zawsze można dosadzić, jak uznasz, że są potrzebne.

Przepraszam z góry, jeśli nie wypowiedziałam się na temat i jakby obok tematu.

Pszczelarnia 13:41, 27 paź 2016

makadamia napisał(a)
Jeżeli na ścieżce mają być jakieś drzewka, to tych dwóch przy pergoli bym już nie dawała.
Jeżeli na środku trawnika nic wyższego nie będzie, wtedy przed serbami te dwa drzewka dać.
Obie wersje są dobre, ta druga jest nieco bardziej formalna, ta pierwsza - nowoczesna.

Odnośnie tego, czy drzewko ma być jedno- czy wielopniowe się nie wypowiadam. To zależy od tego, co uda Ci się dostać

O tak, tak.
anna_t 13:52, 27 paź 2016

Renia glediczji nie wyrzucę, ona Makusiowa i lubię ja przez to podwójnie
ewentualnie właśnie przesadzę na lewo od altany i juz nic wiecej nie dam

Ewa fakt nie chciałabym cienistego ogrodu,nawet serby planuję trzymać w ryzach... juz niewiem w takim razie czy mam wogole jeszcze jakieś drzewa sadzić
Magda70 14:23, 27 paź 2016

anna_t napisał(a)
znowu szyfrem pisze i mi tu zaraz jakaś przylezie napisze "och jej tyle sie tu dzieje nie ogarniam..."

Magda70 14:26, 27 paź 2016

anna_t napisał(a)
grab finale? musze wygooglowac

chyba o klona ginnale jej chodziło
makadamia 14:38, 27 paź 2016

Wydaje mi się, że wniosek z tych wszystkich rozważań płynie taki:
- glediczję w lewy kąt (tylko znowu wątpliwość: tam mają rosnąć rodki, a wyczytałam, że ona lubi ziemię wapienną)
- drzewek przed serbami już nie
- na środek można dać wielopienne POD WARUNKIEM, że będą takie jak na inspirkach, czyli drzewka, a nie krzaki. Chodzi o to, żebyś patrząc z tarasu widziała tył ogrodu poprzez te pnie, a nie żeby ich korona zasłaniała Ci cały widok.
anna_t 17:23, 27 paź 2016

Magda70 napisał(a)

chyba o klona ginnale jej chodziło

a no chyba ze tak hahahahhaha